Tips weekendje weg Baai van de Somme: wat zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tips weekendje weg Baai van de Somme: wat zien & doen? + verblijftips

23 december 2023 in Picardië3 reacties

Weekendje weg naar de Baai van de Somme? Wat te zien en doen + verblijftips

Weekendje plannen aan de Baai van de Somme? Gelijk heb je. De Baai van de Somme is een prachtig stukje natuurgebied in Picardië waar van alles te zien en te beleven valt. Het natuurgebied staat vooral bekend omwille van de steile kliffen, imposante krijtrotsen en charmante dorpjes. Bovendien is het ook een populaire verblijfplaats voor (trek)vogels.

Benieuwd naar wat je mag verwachten? Ontdek hier alvast de leukste plekjes aan de Sommebaai.

Inhoud artikel

 1. Een paradijs voor fijnproevers en natuurliefhebbers

De Baai van de Somme is een paradijs voor fijnproevers, vooral voor liefhebbers van al het lekkers uit de zee. Denk maar aan de lekkere kokkels en Bouchot-mosselen. Ideaal om je weekendje aan de Baai van de Somme te combineren met een culinaire ervaring.

Daarnaast biedt de Sommebaai met zijn krachtige getijden en verbluffende vergezichten een ideale plek voor een adembenemend weekend. Het landschap inspireerde dan ook schilders, waaronder Delacroix en Degas.

Diverse fauna en flora, Un Grand Site de France

De Baai van de Somme strekt zich uit van Le Hourdel in het zuiden tot aan Saint Quentin-en-Tourmont in het noorden. Bij eb strekt het zand zich uit zover het oog reikt en krijg je bij zonsopkomst en zonsondergang een prachtig zicht.

De baai heeft een enorme rijkdom aan fauna en flora met een grote diversiteit aan leefgebieden, waaronder natte weiden, steenachtige stranden en duinen en is een van de "Grand Site de France". Meer dan 250 verschillende vogelsoorten brengen een deel van het jaar door in de baai, maar je kan hier ook de grootste kolonie zeehonden van Frankrijk vinden.

 1. Parc Ornithologique du Marquenterre

Ben je een echte vogelliefhebber? Dan mag je Parc du Marquenterre niet overslaan. In dit natuurpark met 260 hectaren aan bossen, duinen en moerasland, leven hier meer dan 360 vogelsoorten in het wild. Verder beschikt het park ook over hutjes waar je je kan 'verstoppen' om zo de vogels in hun natuurlijke habitat te spotten zonder ze af te schrikken. en je kan er ook leuke, mooie wandelingen maken van 2 tot 6 km. Fervente vogelliefhebbers gaan hier alleszins tijd tekort komen! Meer info op de website.

REISGIDS: Wil je graag nog meer van Picardië ontdekken? Download onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

 1. Schilderachtige plekjes in de Baai van de Somme bezoeken

De Baai van de Somme heeft enkele pittoreske badplaatsen waar de tijd wel leek stil te staan. De badplaatsen waren erg populair bij de Franse kunstschilders die de prachtige omgeving meerdere keren op doek vastlegden. Wanneer je hier op vakantie bent, kan je ook makkelijk van het ene pittoreske plekje naar het andere rijden. Ze liggen namelijk niet ver van elkaar. Hieronder vind je alvast de leukste badplaatsen die de moeite waard zijn opgelijst:

Mers-les-Bains

Mers-les-Bains is een karaktervolle en charmante badplaats aan de monding van de Bresle. Het lijkt wel alsof de tijd in dit stadje heeft stil gestaan. Je wandelt hier langs de prachtige belle-époque- en art-nouveauvilla's tegenover het strand. In totaal vind je hier maar liefst 300 villa’s! Vroeger was deze quartier balnéaire een populaire plek voor rijke Parijzenaren en andere aristocrate die hier hun tweede woning lieten bouwen.

Struin over de pier die door de jaren prachtig bewaard is gebleven en bovendien ook geklasseerd staat als beschermd monument. Ook zorgen de vele brasseries met uitnodigende moules-frites, voor het complete plaatje.

Ault

In de mondaine badplaats Ault kan je 19e-eeuwse villa’s bezichtigen, maar ook de natuurlijke schoonheid van de torenhoge witte krijtrotsen is de moeite waard. De beroemde schrijver, dichter en staatsman Victor Hugo kwam vanwege die krijtrotsen graag naar Ault. Je kan hier prachtige wandelingen maken langs de rotsen en genieten van adembenemende uitzichten over de zee. Je kan vanaf de toppen van de kliffen ook een wandeling maken naar het Bois de Cise.

Cayeux-sur-Mer

Cayeux-sur-Mer is een gezellige badplaats met een lang kiezelstrand. Wandel er over de langste promenade van Europa die omzoomd wordt met zo’n 400 felgekleurde badhuisjes zoals in de Belle Epoque. Daarnaast is het ook de mooiste kitesurfspot van Noord-Frankrijk. Een van de blikvangers in het stadje die je niet mag missen is de wit-groene vuurtoren, le Vieux Phare de Cayeux Sur Mer. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig zicht op de indrukwekkende witte krijtrotsen van Ault.

Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valéry-sur-Somme is een prachtig stadje met een middeleeuws gedeelte en een nieuwere kern. Door de vele heuvels krijg je meerdere uitzichtpunten die je telkens vanuit een andere hoek laten genieten van de Baai van de Somme.

In het oude gedeelte van Saint-Valéry-sur-Somme zijn er nog vele charmante straatjes, oude poortgebouwen, een kerk en een bijzondere plantentuin. Saint-Valéry-sur-Somme laat je genieten met volle teugen van de natuur en zijn geschiedenis.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangename verblijfplaats in Saint-Valery-sur-Somme? B&B Maison d'hôtes du Jardin is een gezellige bed and breakfast. Meer info en boeken.

Le Crotoy

De populaire stad en badplaats Le Crotoy ligt aan de kust van Picardië in Noord-Frankrijk. Het ligt aan de Baai van de Somme en kijkt eigenlijk niet uit op de open zee, wat het strand een beschermd uitzicht op het zuiden geeft. Het is een lang strand en bestaat uit fijn zand, wat dan ook de belangrijkste reden waarom mensen Le Crotoy bezoeken.

Lange zandstranden en een mooie skyline

Verder is Le Crotoy zowel een aantrekkelijke als een levendige stad, met een ruime keuze aan cafés en restaurants en alle andere voorzieningen. Let tijdens je bezoek vooral op de kerk met een 13e-eeuwse gevel en het rode landhuis (nu een hotel) met twee torens die de skyline van de stad domineren.

Fort-Mahon-Plage

Fort-Mahon-Plage is een dynamische badplaats gelegen in het hart van het prachtige duinmassief van natuurreservaat Marquenterre. De badplaats onderscheidt zich dankzij haar natuurlijk erfgoed en de brede waaier aan zowel sportieve als recreatieve activiteiten.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg? Bekijk onze selectie hotels in de Baai van de Somme.
 1. Ga lekker eten in Favières

Wil je graag lekker gaan eten? Breng dan een bezoekje aan het dorpje Favières. Het is de thuisbasis van het beroemde Michelin restaurant La Clé des Champs, waar chef Bruno Flasque nog steeds wonderen op tafel tovert en waar de obers de zilveren cloches met een bloem verwijderen wanneer het gerecht wordt geserveerd. Ga hier zeker eens eten, mocht je portemonnee het toelaten 😊.

 1. Met de stoomtrein langs de Baai van de Somme

Een unieke manier om het verrassende landschap van de baai te verkennen is met een authentieke stoomtrein opgetrokken in belle époque stijl. De "Chemin de Fer de la Baie de Somme" vertrekt van Cayeux-sur-Mer naar Le-Crotoy en stopt bij Saint-Valery-sur-Somme en Noyelles-sur-Mer. In elk van deze steden kan je in- of uitstappen.

De spoorlijn omgeeft de baai en zorgt voor een geweldig uitzicht over de velden en moerassen. Je hebt bovendien ook genoeg tijd om het landschap in je op te nemen, want de trein rijdt niet sneller dan 25 kilometer per uur. Meer info op de website.

 1. Ontdek de Baai van de Somme per boot

Een andere leuke manier van om de Sommebaai te verkennen, is natuurlijk vanop het water. In de haven van Saint-Valery-sur-Somme kan je opstappen op de boot 'Le Commandant Charcot'. Captains Forest, vader en zoon, staan aan het roer en laten je kennis maken met de schoonheid van de Baai van de Somme zien.

Vanaf de boot geniet je van het zicht op de prachtige kust, landschappen en prachtige villa’s in art-nouveaustijl en belle époque. De pier waar je kan opstappen is gelegen aan de jachthaven (bekijk ligging). Hier kan je bij het loket een rondvaart boeken. Meer info op de website.

 1. Maak een ritje met de Hensonpaarden

Paardenliefhebbers onder ons zullen deze activiteit zeker weten te waarderen. Je kan in Domaine du Marquenterre een ritje maken met een paard. De Baai van de Somme is namelijk de bakermat van de Henson-paarden. Ze zijn heel tam en zijn voor iedereen geschikt, ook voor de allerkleinsten. Een tochtje met deze rustieke paardjes door het prachtige landschap van de Sommebaai zijn een onvergetelijke ervaring.

 1. Maison de la Baie de Somme bezoeken

Wil je graag meer te weten komen over het natuurgebied? Dan kan je best het Maison de la Baie de Somme bezoeken. Het streekmuseum is gelegen in de stad Lanchères, tussen Saint-Valery-sur-Somme en Le Hourdel. Je ontdekt er alles over het ontstaan en de evolutie en de inwoners van de baai. Verder huisvest het museum ook enkele uitstekende exposities over de volgens in verschillende jaargetijden. Naast wandelen in de baai kan je er ook kajakken in de baai, fietsen of ballonvaren over de baai. Ook kan je hier gaan paardrijden. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Baai van de Somme.

 1. Zeehonden spotten in de Baai van de Somme

Altijd al eens zeehondjes willen spotten? Ook hier kan het! In het gebied rondom de Baai van de Somme leeft namelijk de grootste kolonie zeehonden in Frankrijk. Het beste plekje om de zeehonden te spotten is bij Pointe du Hourdel (bekijk ligging).

Vanaf 15u kan je de grote kolonie zeehonden lekker zien uitrusten op de drooggevallen zandbanken. Tijdens een rondleiding vertelt een natuurgids vol enthousiasme over hun passie voor de baai en alles wat er te weten valt over de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk.

 1. Maak een mooie wandelingen in de Baai van de Somme

Wandelend geniet je natuurlijk het beste van de natuur van de Baai van de Somme. De omgeving nodigt dan ook uit om enkele prachtige wandelingen te maken. Trek je beste paar wandelschoenen aan en probeer volgende wandelingen zeker eens uit tijdens je vakantie aan de Sommebaai.

 • Stadswandeling door Saint-Valery-sur-Somme door de vele charmante straatjes en langs de must-see bezienswaardigheden.
 • Om de kustlijn van Fort-Mahon te ontdekken, raden wij het pad van Royon aan. Dit is een gemarkeerde wandelroute van ongeveer 4 km die je langs het resort naar Quend-Plage leidt.
 • Vanuit Le Hourdel kan je een mooie wandeling maken langs de kust en de zeehondenkolonie spotten.
 • Rondom Parc du Marquenterre loopt een stevige wandelroute van 16 kilometer. Tijdens deze wandeling kom je langs observatiepunten, mosselkweekgebieden, de vuurtoren van Le Hourdel en Saint-Valery-sur-Somme.
 1. Breng een bezoekje aan Abbeville

De grote stad Abbeville markeert het einde van dit specifieke stuk van de Somme. Deze stad is waar Charles de Gaulle zelf nog de verdediging georkestreerd heeft tijdens de Duitse invasie van Frankrijk in mei 1940, nog vóór zijn benoeming van grootheid.

Helaas is het historische middeleeuwse hart verbrand tot een sintel toen de stad viel. Dat is het geval met zoveel steden op de route van de Blitzkreig, van hier naar de bron van de Somme. De twee grote vuurzeeën uit de 20e eeuw hebben hun treurige stempel gedrukt.

 1. Abdij en tuinen van Valloires

Op zo’n halfuurtje rijden van Fort-Mahon kan je de voormalige cisterciënzerabdij van Valloires bezoeken. Vroeger was er een abdij in Valloires maar nu is dit gebouw in gebruik als een tehuis voor kinderen. Daardoor kan je de abdij niet zomaar te bezoeken. Wil je toch graag een rondleiding? Deze zullen dan vooral in de kerk en de kloostergang gebeuren. Maar, gelukkig zijn de tuinen zijn wel volledig toegankelijk en zijn een streling voor het oog.

Toen de abdij nog in gebruik was bestond die tuin niet. Nu is het een Franse tuin onderverdeeld in veel thematische tuinen: de formele tuin, de eilandjestuin, de 5-zintuigentuin. Heel bijzonder zijn de moerastuin en de evolutietuin. Maar de rozentuin is wellicht de meest opvallende omdat die centraal is gelegen. Je kan daarna even pauzeren en ontspannen in de cafetaria. Meer info op de website.

 1. Ontdek de tuinen van Maizicourt

Rondom een prachtig 18de eeuws kasteel vind je de Tuinen van Maizicourt waar je overrompelt zal worden door mooie natuur gelegen in een prachtige omgeving. Dit is overigens een ideale fotoplek voor liefhebbers van rozen.

Verdwaal even in de tuinen en bots op heel wat kleine weggetjes, bloemen en struikjes, laat je inspireren door de Japanse stijl en let vooral ook op de sierkersen in hun felroze kleur. Leuk om eventjes door te wandelen wanneer je in de buurt bent! Meer info vind je op de website van de Jardins de Maizicourt.

 1. Maak een mooie fietstocht in de Baai van de Somme

De prachtige regio leent zich uitstekend om per fiets te verkennen. Je vindt er maar liefst 44 km aan fietspaden en 160 km bewegwijzerde paden. Wil je de Baai van de Somme en de Picardische kust graag verkennen vanop de fiets? Dan kan je een van de 9 uitgestippelde fietsroutes in en rond de baai volgen. Een overzichtje van de routes kan je hier downloaden.

 • Circuit du Tadorne: 24 km met vertrek in De Saint-Quentin-en-Tourmont
 • Circuit de l'Avocette: 8 of 19 km (kan je ook als wandeling doen) met vertrek in Le Crotoy
 • Circuit du Héron: 17 km met vertrek aan het station van Noyelles
 • Circuit du Gea: 21 km met vertrek in Nouvion-en-Ponthieu
 • Circuit de la Mésange: 28 km met vertrek in Saint-Valery-sur-Somme
 • Circuit du Gravelot Saint-Valery-sur-Somme: 13 of 28 km met vertrek aan het station van Saint-Valery-sur-Somme
 • Circuit du Vanneau: 28 km met vertrek in Cayeux-sur-Mer
 • Circuit de la Mouette: 15 km met vertrek aan het station van Mers-les-Bains
 • Tour de Baie: 32 km met vertrek aan Gares du Crotoy of St Valery
 1. Bezoek het Kasteel van Rambures

Het Kasteel van Rambures vind je op 40 minuten rijden van Ault. Deze middeleeuwse burcht is ongetwijfeld een bezoekje waard! Château de Rambures is een oud versterkt kasteel dat uit de 15de eeuw stamt en het eerste bakstenen gebouw in Frankrijk.

Wandel over de middeleeuwse loopbrug en bewonder de grote ronde torens, oude schietgaten en grachten. Ook het interieur van het kasteel is de moeite waard om te zien. Het authentieke meubilair is nog in perfecte staat en de antieke schilderijen doen denken aan de rijke geschiedenis. Nadien kan je nog een wandeling maken in het romantisch park en de rozentuin met meer dan 500 verschillende soorten rozen! Meer info op de website.

 1. Uitstapjes vanuit de Baai van de Somme

Maak je er graag een lang weekendje van? Dan kan je ook altijd een mooie uitstap maken vanuit de Baai van de Somme. Hieronder vind je alvast enkele bijzondere plekjes in de buurt van de Baai van de Somme. Download ook zeker onze rondreis langs de Baai van de Somme.

Notre-Dame de Amiens bezoeken

Op een uurtje rijden van Saint-Valery-sur-Somme bereik je de stad Amiens. De stad is vooral bekend omwille van haar imposante kathedraal. Het is dan ook een van de grootste gotische kerken in Frankrijk.

Uiteraard is het ook de moeite waard om even door de Quartier Saint-Leu te wandelen en een wandeling te maken langs de Somme de Passerelles, een netwerk aan wandel- en fietspaadjes die je langs de kleine bruggetjes leidt die de eilandjes verbinden met de rest van Amiens. Wil je graag nog meer zien van de stad? Download dan zeker onze stadswandeling Amiens.

Ga ondergronds in Naours

Naours, nog niet ontdekt door het massatoerisme maar ooh zo bijzonder. Het is hier dat je wel een zeer spectaculaire bezienswaardigheid kan bezoeken. Een volledige ondergrondse stad (Cité Souterraine), die reeds meer dan 15 eeuwen bestaat. De grotten werden vooral gebruikt als schuilplaats, toen door de eeuwen heen de plaatselijke dorpjes te maken kregen met oorlogen, aanvallers en rovers.

Zo'n 3000 personen leefden er in 30 verschillende galerijen, zo'n 300 ruimtes en met ruim 2 km aan gangen. Wat dacht je van een bezoekje aan de bakker, beenhouwer of smidse onder de grond? Ook een veestal en kerk konden niet ontbreken onder de grond. Meer info op de website.

 1. Waar ligt de Baai van de Somme?

De Baai van de Somme ligt in de Noord-Franse regio Picardië en is makkelijk te bereiken. De baai ligt in zo’n 3 uur rijden vanuit België te bereiken, waardoor het eigenlijk de perfecte bestemming voor een weekendje vol verrassingen is.

Ligging van de leukste plekjes aan de Baai van de Somme op de kaart

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Baai van de Somme

 1. Waar overnachten in de Baai van de Somme?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in de Baai van de Somme.

 • Saint-Valery-sur-Somme: B&B Au Vélocipède is een gezellige accommodatie met een eigen kunstgalerie met werk van lokale kunstenaars. De B&B biedt kamers met geluidsisolatie en zijn ingericht met een mix van antieke voorwerpen en designmeubelen. Daarbovenop word je verwend met een heerlijk ontbijt, gratis! Meer info en boeken.
 • Le Crotoy: De residence Pierre & Vacances Premium biedt schitterend uitzicht op de zee en de baai. Het gebouw is geïnspireerd op de belangrijkste architectonische kenmerken van de huizen in Le Crotoy en heeft grote balkons, enorme atriumramen en laag overhangende daken met dakkapellen. Meer info en boeken.
 • Ault: Genesteld in het hart van een bos op slechts 300 meter van de zee, verwelkomt Villa Antalya je voor jouw verblijf in de Baai van de Somme. Je wordt hier overdonderd door de rust en sereniteit die de omgeving uitstraalt. s' Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt dat bestaat uit huisgemaakte jam, pannenkoeken, sinaasappelsap en zoete deegwaren. Mmmm.. Meer info en boeken.
 1. Met onze reisgids door de Baai van de Somme

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Baai van de Somme? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis route door de Baai van de Somme of onze stadswandeling in Saint-Valery-sur-Somme of wandeling in Amiens.

Baai van de Somme

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 februari 2024 - Serge De Witte

Zeer interessante site met veel informatie

- 13 juli 2023 - Christiane Janssens

Heel nuttige reisgids met mooie tips!

- 24 april 2023 - Dirk

Mooie en duidelijke informatie die leuk lezen is .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?