Premium

Zuid-Normandië rondreis: Orne en Mont Saint-Michel

Volledige reisgids kopen voor € 10

Zuid-Normandië rondreis: Orne en Mont Saint-Michel

  • Startpunt: Rouen
  • Eindpunt: Saint-Malo
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 865 km
  • Duur: 7 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

Alle promoties Normandië 3 tot 8 dagen

Onze promoties brengen je naar alle regio's in Normandië, met logies in veelal karaktervolle hotels en gelegen op unieke plekjes. Bij promotie in hotel steeds inclusief ontbijtbuffet. Geen reservatiekosten.

Ontdek al onze rondreizen Normandië

Ontdek al onze rondreizen Normandië

Niet minder dan 3 rondreizen brengen je in en dwars door Normandië. Wens je het volledige plaatje te zien, geen probleem of hou je het liever bij het dichtbije Normandië met de falaisekusten en Giverny. Of misschien liever combineren met Bretagne? 

Autoroute Zuid-Normandië: Orne en regio Mont Saint-Michel

Tijdens deze rondreis verken je eerst het sprookjesachtige binnenland van Normandië. Hotel Ô Gayot ** (3 nachten) ligt in het levendige stadje Bagnoles-de-l'Orne. Het is het enige kuuroord in het noordwesten van Frankrijk. Vandaag is Bagnoles-de-lOrne een trekpleister voor wie houdt van wandelen, fietsen en kuren. Bezoek het middeleeuwse stadje Lassay-les-Châteaux en het kasteel van Carrouges. Ook in Domfront is het gezellig om in de middeleeuwse steegjes rond te wandelen.

Keuze genoeg voor andere uitstapjes overigens. Alençon biedt veel mooie historische gebouwen en het vermaarde alençonkant. Saint-Céneri-le-Gérei staat terecht op de lijst van 100 mooiste dorpen van Frankrijk.

Op de grens tussen Normandië en Bretagne

Vervolgens reis je door naar de kust! Je logeert 4 nachten in Hotel Montgomery *** in Pontorson, een aangenaam stadje in de baai van de Mont Saint-Michel (op 9 km). Ideaal dus als uitvalsbasis voor een bezoek aan Mont Saint-Michel. Omdat Pontorson werkelijk op de grens tussen Normandië en Bretagne ligt, gaan we toch ook even langs bij de Bretoenen.

Nog zo’n charmant badplaatsje is Granville, in een mondaine bui ook wel soms ‘het Monaco van het noorden’ genoemd. Wie meer wil zien en horen over koperambachten moet naar Villedieu-les-Poêles dat met fierheid het label ‘ville et métiers d’art’ draagt.

Een bezoek aan het imponerende kasteel van Combourg is een mogelijkheid. Combineer dit met het historische Dinan en de wat mondaine badplaats Dinard. De versterkte stad Saint-Malo kan je gaan verkennen en dan neem je ons voorstel om oesters te gaan proeven in Cancale er toch gewoon bij.

Zuid-Normandië rondreis

Gratis inspiratiegids Zuid-Normandië downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Normandië

Ontdek compleet Normandië via 6 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. 4 autoroutes en een pak achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Zuid-Normandië: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Wat mag je zoal verwachten op deze rondreis door Zuid-Normandië?

Met onze korte stadswandeling in Rouen maak je kennis met de hoofdstad van Normandië, die in meerdere zin zal verrassen. Volg er de sporen van Jeanne d’Arc die hier op de brandstapel belandde en breng een bezoek aan het steengoede museum Historial Jeanne d'Arc. Wandel in de mooiste steegjes met vakwerkhuizen en andere fraaie gevels. Ontdek het rijke monumentaal erfgoed van Rouen. Stap eens binnen in de kathedraal Notre-Dame, verken de merkwaardige binnentuin van aître Saint-Maclou. Ga eens kijken hoe laat het is op de Gros Horloge, bewonder de voorgevel van het Palais de Justice en er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden allemaal op wandelafstand.

De Mont Saint-Michel is nog steeds dé trekpleister van Normandië en dus met voorsprong de bekendste heuvel van de regio. De abdij gaat lopen met veel aandacht met boven op de top de aartsengel Michaël, maar ook op lager niveau is er veel moois te zien.

Via de voetgangersbrug Porte de l'Avancée loop je het stadje in. Zo beland je in de Grand Rue, eigenlijk de enige straat op de heuvel. Smal en overal huisjes uit de 15de en 16de eeuw, winkeltjes, eethuisjes, souvenirshops, ... geen wonder dat het hier steeds op de koppen lopen is. Klim verder en via andere poorten kom je tot bij de abdij waar je een rondleiding kan doen.

Bezoek ook de abdijtuinen, je krijgt er gratis een erg mooi uitzicht op de zee bij. Als je een wandeling wil maken op de versterkingen, informeer dan wanneer het vloed wordt om niet geconfronteerd te worden met ... natte voeten.

In deze rondreis maak je kennis met minder bekende dorpen, steden en bezienswaardigheden in Normandië. In Dinan adem je nog de middeleeuwse sfeer, hooggelegen boven de rivier de Rance. De vakwerkhuizen, de vestingwallen, de geplaveide steegjes, de basiliek en de abdij, … Veel om te zien in dit schattige stadje. Hier enkele aangename uren vertoeven is dan ook een zekerheid. In Avranches kan je even halt houden om de manuscripten te bekijken van de Mont Saint-Michel. In Villedieu-les-Poêles ontdek je alles over het koperambacht.

Je kan ook naar Domfront, een erg mooi middeleeuws stadje. Wist je dat het idyllische Saint-Céneri-le-Gérei een kunstenaarsdorpje is én tot de 100 mooiste dorpen van Frankrijk behoort? Nu eens een kasteel (Carrouges, Lassay), dan een kennismaking met het vermaarde kant van Alençon en je zal nog wel meerdere bezienswaardigheden tegenkomen die je aangenaam zullen verrassen tijdens deze rondreis in Zuid-Normandië.

Wat dacht je van eens een stoeterij te bezoeken? Die van Haras du Pin in het dorpje Le-Pin-au-Haras is héél bekend. Maak kennis met een totaal onbekende wereld van het paardenfokken. Heb je zin om een kasteel te bezoeken? Niet ver van Bagnoles-de-l'Orne, je eerste logeerverblijf, ligt Lassay-les-Châteaux waar een 15de eeuws kasteel staat. Het is in een onberispelijke staat bewaard. Ook in Carrouges is er een kasteel, enkele kilometers verder dan Lassay. Dat kasteel ziet er fors uit met al die baksteen en het graniet. In augustus 1944 werd hevig gevochten in deze regio. Je verneemt er alles over in een bezoekerscentrum over de veldslagen  in Chambois

Vind je dat je jezelf wel eens mag trakteren op wat aangename verwennerij? Waar je logeert in Bagnoles-de-l'Orne is er een kuuroord dat al eeuwen in trek is bij de beau monde. Dit zal dus wel een goed adresje zijn. En staat oesters eten ook niet wat gelijk met jezelf verwennen? Ga dan zeker eens naar Cancale, dat is de oesterhoofdstad van de wereld. Dus?

Dinard is een mondaine badplaats waar je misschien nog nooit eerder van hoorde. Hier zal je stille getuigen zien van de belle époque: Normandische villa's en landhuizen in Engelse stijl. Je vindt er kunstgalerijen, mooie wandelpromenades (du Clair de la Lune) naar de rots Pointe du Moulinet. Een andere badplaats is Granville, gelegen op een rots langs de Normandische kust. Van hier uit bekom je schitterende vergezichten onder meer op Mont Saint-Michel. Deze charmevolle badplaats krijgt vaak de bijnaam ‘Monaco van het noorden’. Misschien wat overdreven, maar een wandeling in de ‘haute-ville’ is een aanrader. Wandelen op de rotskust of de vestingen levert mooie zichten. En mocht het weer even niet meezitten, dan zijn er enkele kleine musea.

De vestingmuur rond Saint-Malo ligt er nog steeds en vormt één van de attracties van dit schiereiland. Je hebt vanop de vestingen een prachtig zicht op de stad, de stranden, de haven, de grillige rotsen en zit het weer mee, dan zie je aan de overkant van de rivier de Rance het badplaatsje Dinard liggen.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

- 23 augustus 2022 - mw. B. Deppe

Zeer duidelijke info waar je veel aan hebt. Top!

- 22 mei 2022 - Brouwers

Het was een mooie en duidelijk omschreven route.

- 29 december 2018 - Bossuyt Patrick

Deze reis en routes bevallen ons zo erg, dat we deze zelfs doen met onze vereniging. Het is zo'n prachtige reis dat er zelfs 21 mensen mee gaan. Uitgewerkt tot in de details. SUPER!

- 14 december 2018 - Suzy

Een zeer mooie en interessante rondreis. Gepland voor september 2019. Ik voeg daar nog een paar mooie plaatsjes aan toe en onze rondreis is volledig dan. Goed initiatief. Altijd voor te vinden.

- 13 december 2018 - Maurice Debusschere

Enkele prachtige ideetjes voor volgende lente en/of zomer

Gratis inspiratiegids Zuid-Normandië downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?