Het Guggenheim Museum in Bilbao bezoeken? Info, tips & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het Guggenheim Museum in Bilbao bezoeken? Info, tips & tickets

29 april 2024 in Noord-Spanje3 reacties

Naast het Guggenheim Museum in New York bestaan er nog diverse musea van de Solomon R. Guggenheim Foundation in de wereld (kijk hier voor een complete lijst). Een daarvan is te vinden in het Spaanse Bilbao. Het moderne kunstmuseum heeft de oude industriële havenstad een nieuw en hip imago gegeven en zorgde ervoor dat het straatbeeld helemaal veranderde.

Het Guggenheim museum is met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad én zelfs van het hele Baskenland. Onze tip? Koop je tickets voordelig online en sla de wachtrij alvast over.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Guggenheim museum

Reisgids.
AdresAbandoibarra Etorb., 2, Abando, 48009 Bilbo, Bizkaia, Spanje (zie ligging hier)
Openingsuren
 • Dinsdag tem zondag van 10u tot 19u.
Excursies boeken
 • Boek je tickets voor het Guggenheim museum incl. rondleiding, €70 (boek je tickets)
 • Volg een stadswandeling door Bilbao langs oude en moderne gebouwen, €85 (boek je wandeling)
 • Verken de stad tijdens vanop de fiets, €10 (huur je fiets)

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Guggenheim Museum

1.1. Een nieuw begin voor Bilbao

In 1990 ging de Solomon R. Guggenheim Foundation op zoek naar een locatie voor een derde Guggenheim Museum. Het moest een aanvulling zijn voor het oorspronkelijke museum in New York en voor de Peggy Guggenheim Collection in Venetië. De overheid van het Baskenland kwam al snel met het voorstel om het nieuwe museum in de oude havenstad Bilbao te openen. Het museum moest een onderdeel zijn van de grootse vernieuwingswerken in de stad. Bilbao was namelijk al bezig met de infrastructuur van de stand te verbeteren en de rivier te reinigen. Er werden ook al een aantal nieuwe gebouwen in het centrum gebouwd zoals de nieuwe concertzaal. Het stadsbestuur begreep dat de komst van een groot museum als het Guggenheim de stad op de kaart zou zetten en Bilbao was bereid zo’n 100 miljoen te investeren in het project.

1.2. Een meesterwerk van Gehry

De Amerikaanse architect Frank Gehry kreeg de opdracht het nieuwe gebouw te ontwerpen. Hij koos ervoor om het museum te bouwen op de plek van een voormalige houtfabriek aan de linkeroever van de rivier Nervión. De geschiedenis van de stad inspireerde het ontwerp van Gehry. Hij verwerkte de eeuwenoude visserstraditie van Bilbao in zijn ontwerp van het innoverende en spraakmakende moderne gebouw.

1.3. Een groot succes

De bouw van het nieuwe pand begon in 1993 en het museum werd uiteindelijk in 1997 officieel geopend door koning Juan Carlos I. Nog steeds ontvangt het museum zo’n miljoen bezoekers per jaar en het is daarmee de grootste bezienswaardigheid van de regio.

TICKETS: Koop je tickets voor het Guggenheim museum online, zo moet je niet aanschuiven en verlies je geen kostbare tijd..

 1. Het Guggenheim Bilbao

2.1. Het ontwerp

Het Guggenheim Museum van Bilbao werd gebouwd in de vorm van een schip en is bedekt met schubvormige titanium platen. Het gebouw heeft veel glazen wanden die voor natuurlijk licht in het museum zorgen, maar tegelijkertijd worden de kunstwerken beschermd tegen de warmte en het zonlicht.

2.2. Meer dan een museum alleen

Het museum is opgedeeld in 20 galerijen die verdeeld zijn over drie verdiepingen. Het indrukwekkende bouwwerk huist daarnaast ook een groot auditorium, museumwinkels, een café en twee restaurants. Eén van die restaurants, het restaurant Nerua, heeft een Michelinster behaald. Het andere restaurant, de Bistró Guggenheim Bilbao, is minder formeel en dus ook toegankelijker voor de meeste mensen.

2.3. Kunstwerken buiten het museum

Op de pleinen buiten het museum kom je al een aantal kunstwerken tegen. Voor de ingang van het gebouw kan je de Flower Puppy van Jeff Koons aanschouwen, een hond van twaalf meter hoog die versierd is met zo’n 70 000 bloemen. Aan de rivierzijde van het museum staat het kunstwerk De reuzenspin Maman met haar marmeren ei van Louise Bourgeois.

2.4. De collectie

De werken in de collectie zijn allemaal recente kunstwerken. Je zal er dus geen barokke, religieuze schilderijen tegenkomen, maar wel werken uit de tweede helft van de 20ste eeuw of nog recenter.

 • Je kan er onder andere werken van Picasso, Dalí, Richard Serra, Joseph Beuys en Andy Warhol aanschouwen.
 • De tentoonstellingen in het museum veranderen regelmatig.
 • Er is slechts één permanente tentoonstelling: La Materia del Tiempo van Richard Serra. Deze collectie bestaat uit een reeks stalen beelden die op de begane grond van het gebouw te vinden zijn. Een van Serra’s bekendste werken is de 100 meter lange Serpiente.

2.5. Tijdelijke tentoonstellingen

Alle andere tentoonstellingen zijn tijdelijk en dat zorgt er dus voor dat het museum steeds verandert. De tijdelijke tentoonstellingen gaan meestal over het werk van een specifieke kunstenaar of over de belangrijkste werken van een bepaalde stroming. Het gaat dan niet alleen om schilderijen of beeldhouwwerken, ook nieuwe media komen vaak aan bod. Denk bijvoorbeeld aan video-installaties of architectonische kunstwerken.

STADSWANDELING: Ga op verkenning door Bilbao met onze gratis stadswandeling. Zo wandel je door het historische centrum tot de nieuwe architectuur.

 1. Openingstijden van het Guggenheim Bilbao

 • Het Guggenheim museum in Bilbao is elke dag open, behalve op maandagen en op 1 januari en 25 december.
 • Het museum is open van 10u tot 20u.
 • Op feestdagen is het museum gesloten of sluit het de deuren al om 17u.
 • Je kan het museum binnen tot een half uur voor sluitingstijd.
 • Bekijk hier actuele openingsuren.
 1. Boek je tickets voor het Guggenheim Bilbao

 • Tickets voor het Guggenheim Bilbao kan je zowel ter plekke bij de kassa als online kopen.
 • Online kan je ook tickets kopen voor een rondleiding van een professionele gids in en rond het Guggenheim Bilbao of kiezen voor een los ticket.
 • Kinderen mogen gratis naar binnen.
 • De prijs van het ticket verandert naargelang de tentoonstellingen en indien sommige delen van het museum afgesloten zijn omdat er nieuwe installaties neergepoot worden, gelden er gereduceerde prijzen.
 • In de prijs van het ticket zitten een audiogids en een papieren gids van het museum steeds inbegrepen.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

 • De wachtrijen aan de kassa vermijd je het beste door vooraf online een ticket te kopen.
 • Het museum wordt ook minder druk bezocht wanneer oude tentoonstellingen afgebroken worden om er nieuwe tentoonstellingen te installeren. In die periodes betaal je minder voor een ticket, maar er valt ook minder te zien in het museum.
 1. Hoe bereik ik het Guggenheim Bilbao?

6.1. Te voet:

Het Guggenheim Bilbao ligt in het centrum van Bilbao en kan je makkelijk te voet bereiken vanuit andere plekken in de stad. Zo is het vanaf het treinstation van Bilbao een kwartiertje wandelen naar het museum en vanaf het Museo de Bellas Artes de Bilbao doe je er een kleine tien minuten over.

6.2. Met het openbaar vervoer:

 • Het Guggenheim Bilbao is met de tram te bereiken aan de halte Guggenheim.
 • Ook met de metro kan je het museum bereiken, je moet dan uitstappen bij de metrohalte Moyua of de halte Ercilla-Guggenheim.
 • Bussen 1, 10, 13, 18 en A7 stoppen bij de halte Museo 1/Henao en met bussen 13, 27, 38 en 48 is het museum te bereiken via de haltes Alda. Recalde 31 & 11 en de halte Alda. Recalde 12.
 • Ook buslijnen 11 en 71 rijden langs het museum, je moet dan uitstappen bij de haltes La Salve/Igogailua of Campo Volantín/La Salve.

6.3. Met de auto:

Vanaf de ring rond Bilbao neem je de afrit naar Bilbao San Mamés. Vanaf daar volg je de borden naar het museum langs de Avenida Abandoibarra. Langs de straat kan je betalend parkeren, maar je kan je auto ook kwijt bij de Plaza Pio Baroja aan de Avenida Abandoibarra en bij de Plaza Euskadi aan het Plaza Euskadi.

Klik hier om je tickets voor het museum te reserveren

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er is een vestiaire aanwezig in het museum.
 • Grote tassen, rugzakken en paraplu’s zijn niet toegelaten in de galerijen en moet je bij de vestiaire achterlaten. Grote rugzakken en koffers kan je niet bij de vestiaire achterlaten.
 • In de zomer is het aangeraden om een extra laag kleding mee te nemen. Het is namelijk vaak behoorlijk fris in het museum.
 • Het is niet toegestaan om foto’s of video’s te maken in het museum.
 • Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in het museum.
 • Koop je tickets online, zo moet je niet aanschuiven en verlies je geen kostbare tijd.
 1. Waar overnachten in Bilbao?

Voor je vakantie in het moderne Bilbao, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Bilbao online bekijken.

Hotel Bilbao Plaza

Hotel Bilbao Plaza bevindt zich in het centrum van de stad en heeft een prachtig uitzicht op de Nervion rivier die door Bilbao stroomt. Het tweesterrenhotel ligt op 10 minuten wandelen van het Guggenheim Museum en net buiten de oude stad. Meer info en boeken.

 1. Wil je niets missen tijdens je citytrip Bilbao?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in Bilbao? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis stadswandeling Bilbao. Wil je graag nog meer zien? Download je reisgids Noord-Spanje hier.

Noord-Spanje

Gratis wandeling Bilbao downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 november 2019 - Jos Hoogenbosch

Van 20 t/m 24 oktober waren wij (4 personen) in Bilbao. Omdat wij in de avond aankwamen hadden wij via internet een taxi gereserveerd. Uw prima stadsplan van Bilbao met beschrijving hebben Wij wel gebruikt. Wij waren zeer tevreden, Bilbao is een mooie rustige aangename stad. Het voldoet a/d beschrijvingen.

- 2 juli 2019 - GW

Wat een mooie gids met veel informatie en interessante weetjes.

- 26 maart 2019 - iris renders

toffe reisgids! Ik heb twee keer een begeleide reis Noord-Spanje/Portugal gedaan. De eerste keer passeerden we Bilbao maar werd er nagenoeg niets over gezegd, de tweede keer (met een andere reisleider) hebben we tenminste de buitenkant kunnen bekijken. Het museum zelf staat na al die jaren nog steeds op mijn verlanglijstje...

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?