7 x mooiste wandelingen in Noord-Macedonië: info wandelroutes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x mooiste wandelingen in Noord-Macedonië: info wandelroutes + kaartje

8 februari 2024 in Noord-Macedonië0 reacties

Een handig overzicht met de mooiste wandelroutes in Noord-Macedonië + kaartje

Noord-Macedonië kan niet alleen uitpakken met een rijk verleden en charmante steden, ook met adembenemende natuur. Noord-Macedonië is een waar wandel- en natuurparadijs en biedt een verscheidenheid aan wandelroutes. Of je nu geïnteresseerd bent in het verkennen van de oevers van het meer van Ohrid, het beklimmen van bergtoppen of het trekken door de canyons, Noord-Macedonië heeft het.

Trek je beste paar wandelschoenen aan en ontdek onze favoriete wandelroutes in Noord-Macedonië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Macedonië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste wandelingen in Noord-Macedonië

  1. Wandeling naar de top van de Pelister

Een van de mooiste wandelingen die je kan maken is de beklimming van de spectaculaire bergtop Pelister. Met zijn 2601 meter is dit de hoogste top van het gebergte. De wandelroute begint in het schilderachtige dorpje Nižepole, dat vanuit het centrum van Bitola gemakkelijk bereikbaar is.

Het pad biedt prachtige vergezichten en gidst je door diverse landschappen. Langs de route kom je het meer Golemo Ezero tegen, een prachtige plek waar je een welverdiende rustpauze kan houden. Veel wandelaars kiezen ervoor om de nacht door te brengen in de hut naast het meer, om te genieten van de rustige omgeving voordat ze de volgende dag verder trekken naar de top. Neem contact op via [email protected] om een plekje te reserveren.

De top van de berg is moeilijk te missen. Boven staat namelijk een elektriciteitscentrale. In een kleine ruimte in de centrale wordt een verzameling foto's tentoongesteld en vind je nuttige wandelinformatie over het gebied.

Praktische info over deze wandeling:

  • De wandeling naar de top van Pelister vanaf Nižepole (de oostelijke toegangsweg) is een behoorlijk uitdagend wandelpad, maar de uitzichten zijn de moeite wel meer dan waard.
  • Je moet ongeveer 7 uur voorzien voor een enkele reis. Daarom kiezen de meeste wandelaars ervoor om de trek op te splitsen in twee dagen en te overnachten in de hut.
  • Het duurt 3,5 tot 4 uur om Golemo Ezero (het grote meer) te bereiken en nog eens 3 uur om via het kleine meer de spectaculaire Pelister-piek te beklimmen.

WANDELTIP: Download hier onze wandeling naar de top van de Pelister.

  1. Wandeling naar de de Ogen van Pelister

Wie in het nationaal park Pelister nog meer wil wandelen kan ook de wandeling naar de de Ogen van Pelister (Pelisterski Ochi) maken. Deze onvergetelijke bergtocht brengt je langs twee meren, bekend als het Grote Meer en het Kleine Meer, die samen de Ogen van Pelister genoemd worden. Het grote Meer ligt op een hoogte van 2218 meter, het Kleine Meer iets lager op 2180 meter. Beide zijn prachtige bezienswaardigheden.

Het dorp Nižepole dient eveneens als startpunt van de wandeling. Hoewel de wandeling technisch eenvoudig is, vereist de tocht wel een hele dag doorzettingsvermogen. Het pad stijgt geleidelijk helemaal naar de schuilplaats Golemo Ezero bij het Grote Meer.

Praktische info voor deze wandeling

  • Deze wandeling duurt ongeveer 3 uur. Houd er rekening mee dat, behalve in de zomerweekenden, de schuilplaats meestal gesloten is.
  • Het Kleine Meer ligt op slechts 2,5 kilometer afstand van de berghut.
  • De ongerepte bergmeren leveren fantastische plaatjes op.
  • Trek je wandelschoenen aan, vul je rugzak met alles wat je nodig hebt en maak je klaar voor een onvergetelijke wandeling naar de Ogen van Pelister.
  1. Vermijd roaming kosten koop je eSIM

Opgelet, in Noord-Macedonië betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

  1. Naar de hoogste top van het Galičica Nationaal Park

Deze wandeling brengt je naar de hoogste top van het gebied: de Magaro op 2255 meter hoogte. Boven word je getrakteerd op prachtige panoramische uitzichten over het meer van Ohrid en het Prespameer. Het is uitdagend terrein, maar de natuurlijke schoonheid van het nationaal park Galičica is de inspanning meer dan waard. De wandeling begint op een hoogte van 1700 meter. Je begint dus meteen in volle natuur.

Dit is een wandeling van 8 kilometer die je ongeveer 5 uur duurt (heen en terug). De moeilijkheidsgraad zit in het overwinnen van meer dan 600 hoogtemeters. De beklimming vergt enig doorzettingsvermogen, maar ervaren wandelaars moeten deze wandelroute zeker aanstippen. Het eerste deel van het pad slingert door een prachtig bos waar rust en stilte heerst. De boomgrens maakt daarna plaats voor steeds ruiger en steiler terrein naarmate je stijgt.

Praktische info voor deze wandeling

  • De wandeling begint op een kleine parkeerplaats bij het hoogste wegpunt tussen het meer van Ohrid en het Prespameer via het nationaal park Galičica. Volg het gele bord dat het nationaal park aanwijst bij de parkeerplaats.
  • Vanuit Ohrid rij in zuidelijke richting langs het meer en sla na het dorp Trpejca linksaf het park in. Het is ongeveer 45 minuten rijden van Ohrid naar het startpunt op de P504.
  • Om bij de Magaro te komen, volg je het beginpunt van het pad, dat wordt aangegeven door een bord dat omhoog wijst.
  • Voor wie deze wandeling te zwaar zou zijn kan je ook kiezen voor een wandeling naar de top van de Lako Signoj.

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het Galičica Nationaal park met de wandeling naar de top van de Magaro.

  1. Wandel naar de top van de Lako Signoj

De wandeling naar de top van de Lako Signoj in het nationaal park Galičica is relatief kort en eenvoudig en staat garant voor adembenemende uitzichten. Volg de P504, die het meer Ohrid en het meer van Prespa met elkaar verbindt, naar het beginpunt van het pad. Zoek aan de noordkant van de weg naar een kleine boom en een parkeerplaats met een grindpad dat naar het startpunt leidt. Een enkel bord markeert het begin van je wandeling en wijst je de weg.

Deze tocht kan worden gecombineerd met een bezoek aan het klooster van Sint-Naum en het Museum Bay of Bones voor een complete dag vol ontdekkingen en plezier aan het Meer van Ohrid. De prachtige vergezichten omspannen op een heldere dag drie landen: Noord-Macedonië, Griekenland en Albanië.

Praktische info voor deze wandeling

  • De route van 5,6 kilometer is eenvoudig en duurt zo’n 2 uur.
  • De wandeling naar de Lako Signoj belicht de natuurwonderen van het nationaal park Galičica, in het hart van Noord-Macedonië en is ideaal voor onervaren wandelaars en families.
  • Meer info en kaartje voor deze wandeling.

De leukste verblijven in Noord-Macedonië?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Noord-Macedonië? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Macedonië
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
TUITUI vakanties in Noord-Macedonië
CorendonCorendon vakanties in Noord-Macedonië
Vermijd roaming → Koop je eSIM online

  1. Wandeling naar de piek van de Titov

De populaire wandeling naar de piek van de Titov begint in Popova Šapka, een skioord ten westen van Tetovo. Het is gemakkelijk bereikbaar in vergelijking met andere toppen in het Šar-gebergte en Nationaal park Šar omdat er een verharde weg helemaal tot Popova Šapka loopt.

Praktische info over deze wandeling

  • Deze wandeling kan je het beste doen in de zomer en de herfst, maar skiën kan ook in de winter.
  • De spannende tocht is 20 km lang en vergt een aanzienlijke tijd en inspanning, vaak 6 tot 9 uur om de hele tocht te volbrengen.
  • Bekijk hier onze wandeling naar de piek van de Titov.
  1. Door de spectaculaire Matka-kloof wandelen

Op een halfuurtje rijden van de hoofdstad Skopje (ongeveer 17 kilometer) bevindt zich de Matka Canyon, een schilderachtige kloof die is uitgesleten door de felgroene rivier Treska. Ontdek de kloof en de prachtige tijdens een wandeling en geniet van adembenemende uitzichten op de rivier en de imposante kliffen.

Wandel ook even naar het meer Matka, een kunstmatig meer dat ontstaan is door het bouwen van de Matka dam. Het is een fantastische plek om even helemaal te ontspannen in de natuur. Wandel rond, laat je verbazen door de torenhoge kliffen en bezoek een van de 11 intrigerende grotten die wachten om ontdekt te worden. De Vrelo cave is de grootste grot en bevat 2 ondegrondse meren (bekijk ligging).

Praktische info over deze wandeling

  • Met de wagen rij je naar Parkplatz Matka Canyon – Parking (bekijk ligging).
  • Ga je met het openbaar vervoer? Neem bus nummer 60 vanaf de busterminal (bekijk ligging). Je bereikt de canyon zelf na een korte wandeling bergopwaarts vanaf de bushalte.
  • Zoals bij alle toeristische locaties is het aan te raden om vroeg te komen zodat je kan genieten van de kloof voordat de toeristen arriveren.
  1. De 28 meter hoge Duf waterval vanuit Rostuša

Deze korte wandeling brengt je vanuit Rostusha (Rostuša) naar de Duf-waterval. Deze wandeling is iets meer dan 1 km enkel, waarbij je zo’n 130 hoogtemeters dient te overwinnen. Je kan parkeren bij het lokale ziekenhuis van Rostushe (bekijk ligging).

Vanaf daar wandel je bergopwaarts en neem je het pad na het kerkhof naar de waterval. De Duf waterval is 28 meter hoog en vooral in het voorjaar of na hevige waterval de moeite waard. Wanneer je terug naar het beginpunt wandelt, kan je eventueel nog even door wandelen en het St. Jovan Brgovski klooster bezoeken (bekijk ligging).

  1. Info en tips voor je wandelvakantie in Noord-Macedonië

  1. Waar overnachten in Noord-Macedonië?

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Noord-Macedonië en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Noord-Macedonië.

  • In het hart van Skopje kan je overnachten in de Moodeight Apartments. Elk appartement is zorgvuldig ontworpen en volledig uitgerust. Meer info en boeken.
  • Hotel London B&B ligt in het centrum van Skopje gevestigd in een historisch gebouw uit 1937. Het 3* hotel biedt moderne kamers, een sfeervol restaurant en een traditionele Engelse pub. Meer info en boeken.
  • Vila Bisera ligt in de rustige wijk Lagadin bij Ohrid. De ruime villa wordt omgeven door een tuin met bloemen en biedt moderne accommodatie. Verder biedt de villa ook twee seizoensgebonden buitenzwembaden en ligt het op wandelafstand van het meer. Meer info en boeken.
  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?