Premium

Andreas Schotel wandelroute in Esbeek, langs de kunstwerken van Andreas Schotel

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Andreas Schotel wandelroute in Esbeek, langs de kunstwerken van Andreas Schotel

 • Startpunt: Andreas Schotel Museum in Esbeek
 • Eindpunt: Andreas Schotel Museum in Esbeek
 • Type: Wandelroute
 • Afstand: 3,0 km
 • Duur: 2 uur
 • Wegdek: Gedeeltelijk verhard
 • Bewegwijzering: Knooppuntroute
 • Rolwagens: Niet toegankelijk

Korte biografie: Wie was Andreas Schotel?

Andreas Schotel werd in 1896 geboren in Rotterdam. Nadat hij de lagere school had afgerond volgde hij de MULO. Hier begon zijn talent en plezier in tekenen op te vallen en zo werd hij vanaf zijn 14e patroontekenaar bij de Koninklijke Kralingse Tapijtfabriek “Werklust”.

Tijdens zijn baan als patroontekenaar ging hij een winteravondcursus aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen volgen. Totdat Schotel in de eerste wereldoorlog opgeroepen werd voor militaire dienst. Na anderhalf jaar kan hij vervroegd uit dienst treden en keert hij terug naar de Rotterdamse Academie. Op de academie leert Schotel Mies kennen waarmee hij in 1920 trouwde.

Via de directeur van de Gasfabriek in Rotterdam, waarvoor hij een aantal etsen had gemaakt, komt Schotel in contact met diens jongere broer Cornelis Sissingh. Cornelis is houtvester op landgoed “De Utrecht” en Schotel en zijn vrouw mogen er in 1921 een jaar verblijven. Vanwege geldgebrek moeten ze terugkeren naar Rotterdam, maar in de zomermaanden blijft Schotel terugkeren naar Esbeek (Stichting Vrienden van Andreas Schotel, z.d.).

Volg route op kaart met GPS-tracker

Ontdek de werken van Andreas Schotel tijdens deze unieke wandelroute in Esbeek

De Andreas Schotel wandelroute is, hoe kan je het ook raden, vernoemd naar de kunstenaar Andreas Schotel. Hij was geïnspireerd door de mens die aan het werk was in het Brabantse land- en bosbouw en maakte hierover vele aquarellen, gouaches en etsen. Deze route gaat langs enkele werkplekken van de kunstenaar en hier vind je schildersezels met daarop zijn etsen en aquarellen. Ook staan er kunstwerken langs de route die geïnspireerd zijn op het werk van Andreas Schotel.

De wandelroute biedt een prachtig beeld van het landschap rondom Esbeek

Je komt langs uitgestrekte plattelanden met een rustgevend uitzicht. Je loopt door arboretums (bomentuinen) waar nog onaangetaste, authentieke immense bomen staan. Hier vind je bijvoorbeeld de bijzondere sequoia-bomen. Ook kom je langs het landgoed De Utrecht en verschillende vennen.

Tijdens je wandeling bezoek je ook het Andreas Schotel Museum

In het begin wanneer Andreas Schotel jaarlijks de zomermaanden doorbracht in Esbeek bezag de agrarische bevolking hem nog met enig wantrouwen. Dit omdat hij niet katholiek was en van beroep kunstenaar was, iets waarvan de plaatselijke boeren nauwelijks benul van hadden. Toch groeit, naarmate de jaren dat hij daar leeft, het vertrouwen.

Eind jaren ’70 komt de jongere generatie met het idee om de etsen van Schotel zeker te stellen. De mensen uit het dorp en omgeving hebben tenslotte model gestaan voor zijn werk. Op 17 mei 2009 werd het Andreas Schotel Museum in Esbeek geopend. Het was onderdeel van het project “de Dropshuiskamer” waarmee Esbeek de hoofdprijs won in de leefbaarheidswedstrijd van de Provincie Noord-Brabant.

Noord-Brabant

Andreas Schotel wandelroute downloaden

Volledige wandelroute

 • De wandelroute start bij het Andreas Schotel Museum en heeft een afstand van ongeveer 10 km.
 • Deze route gaat langs een aantal werkplekken van Schotel en hier vind je schildersezels met daarop zijn werk.
 • Ook kom je langs kunstwerken die geïnspireerd zijn op het werk van de kunstenaar.
 • Het wegdek is grotendeel onverhard en is daardoor niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Verkorte route

 • Je kan er ook voor kiezen om de verkorte route (blauwe lijn op de kaart) te lopen.
 • Deze route bedraagt een afstand van ongeveer van 3 km.
 • Bij de verkorte wandelroute mis je alleen wel een groot deel van alle kunstwerken.
 • Net zoals de lange wandelroute vertrekt deze route ook vanaf het Andreas Schotel Museum en is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De schildersezels die je tijdens de wandelroute tegenkomt geven de werkplekken aan van Andreas Schotel weer en hierop zie je etsen en aquarellen die hij gemaakt heeft. Het is best bijzonder om te zien. 

Schildersezel op de route? Zicht op Hilvarenbeek - Het scherpe oog van Schotel - Bosarbeiders - Verroeste pk’s - Baadster in Broekeling - Bijenstal - Stellingzagen – Oogst - Alsof ze nooit zijn weggeweest.

Een aantal van de etsen en aquarellen die op de schildersezels zijn afgebeeld, dienden als inspiratie voor kunstwerken die ook te zien zijn tijdens de wandelroute. Deze kunstwerken zijn dus niet gemaakt door Andreas Schotel, maar zijn als inspiratie voortgekomen uit zijn werk.

Kunstwerken op deze route? De verbinding – De Houthakker – Op sterk water – Verroeste pk’s – Baadsters in Broekeling – Ontmoeting met de meester – Stellingzagen – De melkfabriek – Alsof ze nooit zijn weggeweest

Wil je voor, tijdens of na uw wandelroute in de buurt iets drinken of eten? Hieronder staan de dichtstbijzijnde adressen. Je kan even een pauze nemen in de gezellige Café Schuttershof en Restaurant het Landgoed.

Wil je graag in de buurt van de Andreas Schotel wandelroute overnachten? Ben je op zoek naar een slaapplaats in de buurt van Esbeek? Wij hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst:

Route op de kaart


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 19 april 2023 - Marcel

Een hele mooie duidelijke gids.

- 18 april 2023 - Jo Logister

Deze site kan ik zeer aanbevelen met prima reisgidsen voor iedereen.

- 10 maart 2023 - Leo van Wezemael

Mooi en interessante site…

- 18 november 2022 - Linda

Leuke gids. Ik woon zelf in Noord-Brabant, maar als je de gids leest valt er nog genoeg te ontdekken. Heb gewoon zin om er op uit te gaan.

- 2 september 2022 - Anita

Erg leuke routes

Andreas Schotel wandelroute downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?