Packraften in De Biesbosch: Ga op micro avontuur in Nederland

Koop de volledige reisgids voor € 10

Packraften in De Biesbosch: Ga op micro avontuur in Nederland

22 januari 2024 in Noord-Brabant0 reacties

Packraften in De Biesbosch: een avontuurlijk weekendje weg in de Biesbosch

In onze zoektocht naar een spannende en avontuurlijke activiteit voor een weekend weg met vrienden dichtbij huis kwamen we uit bij The Packraft Trail in het nationaal park de Biesbosch in Noord-Brabant (NL).

Packraften is een combinatie van wandelen en kajakken, waarbij je een lichtgewicht opblaasbare kajak, een zogenaamde packraft, gebruikt om te peddelen/kajakken. Onderweg kook je je eigen potje en je overnacht op de camping. Lees alles over ons 2-daagse micro-avontuur samen met Travelbase.

Praktische info voor je packraft 2-daagse in de Biesbosch

Duur2 dagen ()
OvernachtenMini-camping De Witboom in Werkendam (zie ligging op de kaart)
Pakket boekenBoek dit 2-daagse packraft avontuur hier online (va. € 99 pp), je kan starten op dinsdag, donderdag of zaterdag
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Wat mag je verwachten van packraften in de Biesbosch?

Gedurende 2 dagen zal je volledig zelfstand de Biesbosch verkennen, afwisselend door te wandelen en te raften samen met de Belgische-Nederlandse reisorganisatie Travelbase. Een unieke gelegenheid om de prachtige natuur van de Biesbosch te leren kennen, en met een beetje geluk kan je er zelfs bevers, zeearenden en Schotse Hooglanders zien.

Naast veel avontuur en plezier draag je ook bij tot het natuurbehoud van de Biesbosch. The Packraft Trail helpt om de natuur van de Biesbosch te beschermen en geeft 1% van de totale omzet terug aan Stichting Buitenfonds, samen met ⁠Staatsbosbeheer.

Planning van je 2 daagse packraft avontuur

 • Dag 1: 15 km wandelen en 5 km raften
 • Dag 2: 10 km wandelen en 10 km raften

Zoals je kan zien is enige basisconditie een vereiste, 15 km wandelen met een rugzak van 8 à 9 kg op je rug is zwaarder dan je denkt. Ook voor het raften zal je wat armkracht moeten gebruiken, dus onderschat het niet maar zeker haalbaar (als is het de laatste dag meer op wilskracht dan op conditie 😊).

Kaartje met de packraft routes

 1. Overnachten en survival food

Vanuit Werkendam rij je via de Bandijk richting het basecamp op de gezellige mini-camping De Witboom. Onze 2-daagse vindt plaats op zaterdag en zondag, omdat de autorit van Gent richting Werkendam toch als snel 2 uur duurt kiezen we ervoor om op vrijdag reeds richting Noord-Brabant te rijden en zo relax op zaterdag aan de trail te beginnen.

Overnachten op camping De Witboom

Je kan kiezen om in een eigen tentje of camper te overnachten of om de optie te reserveren dat Travelbase reeds een tent met slaapmatje en slaapzak voor je opzet op het basecamp. Wij kozen voor deze extra optie €25/pp, lekker handig, en ook ideaal als je thuis niet over alle kampeermateriaal beschikt.

Adventure foodpack

 • Je kan kiezen om je eigen eten mee te brengen of te opteren om een adventure foodpack bij te boeken € 39/pp.
 • Dit pakket bestaat uit 3 gevriesdroogde maaltijden die je eenvoudig kan klaarmaken door toevoegen van kokend water.
 • Kies je voor een foodpack dan je ook elke ochtend aanschuiven aan het ontbijtbuffet vanaf 8u30 en krijg je nog enkele energybars en fruit mee voor onderweg.
 • Daarnaast krijg je ook een kooksetje mee met gasfles zodat je water kan koken onderweg, dien je dit alvast niet aan te schaffen.
 • Er is voldoende gratis water voorzien, zowel in het basecamp als bij de sanitaire blok van camping De Witboom.
 1. The Packraft Trail dag 1

 • De dag start rond 9u30 met een uitgebreide briefing door Ranger Roy, hierbij krijg je info over de te volgen route zowel om te wandelen als om te raften
 • Uitleg hoe een packraft op te blazen met behulp van een luchtzak
 • Hoe je packraft op te vouwen zodat deze in de rugzak past
 • Kan je je voedselpakket en gasbrander uitkiezen (als je een foodpack hebt besteld)
 • Neem je je reddingsvest mee voor mocht je in het water kieperen
 • Je krijg ook een wandelkaart mee, het is echter ook handig om de Alltrails app (Android, iPhone) te downloaden met de GPX routes en de Travelbase app (Android, iPhone) (doe dit zeker al op voorhand thuis)
 • Neem ook zeker een powerbank mee, als graag wil navigeren en foto's + filmpjes maken gedurende de dag kan je best wat extra power gebruiken.

Rond 10u kan je van start, het eerste deel van dag 1 bestaat uit een wandeling van zo’n 5 km, via leuke vlonderpaden en bruggetjes krijg je een eerste indruk van De Biesbosch, onderweg kom je al enkele koeien tegen, en sla je hier en daar wat muggen van je armen en benen. Vergeet dus geen muggenspray/deet mee te nemen.

Blaas de zak op

Daarna kan het echte avontuur starten, je raft opblazen door middel van een luchtzak. Dus niet traditioneel oppompen maar "lucht te scheppen" met een luchtzak en deze dan in je raft persen, op het einde kan je de raft dan volledig hard zetten door er met je mond nog wat lucht bij te blazen (bekijk hier ons filmpje hoe je dat best kan doen). Je rugzak maak je vooraan op de raft vast met snelbinders en dan kan je te water gaan.

Tijdens het peddelen kom je langs prachtige stukjes natuur en zie je De Biesbosch vanaf het water, onderweg kom je hier en daar een medepackrafter tegen (al dan niet in tegenstelde richting), en vaart er je soms een plezierboot voorbij. Reken op zo’n 1u30 om dit traject af te leggen.

Daarna trek je de raft terug aan land, laat je deze volledig leeg lopen om hem weer in je rugzak te plooien, je voetjes af te drogen met een handdoekje (tip!) en je comfortabele wandelschoenen terug aan te trekken.

Warm warmer warmst

Met een brandende zon en meer dan 30 graden is het bakken en braden, genoeg zonnecrème smeren en 3 flessen met water helpen ons om de dag door te komen. Het is ondertussen ook tijd om de innerlijke mens te versterken en een pakje van onze gevriesdroogde pasta carbonara op te warmen. Giet 30 cl water in een pannetje, verwarm het met de gasbrander tot het kookt en giet het dan in de zak. Even schudden en 8 minuten wachten en je kan smullen van je adventure foodpack.

Het laatste stuk van dag 1 volbreng je door nog zo’n 10 km te wandelen, onze rug en voetjes zijn ons dankbaar dat we op de camping zijn aangekomen.

Chillen op de camping

De wagen staat op camping parking, handig zo kan extra gerief meenemen zoals pintjes en chips voor na het avontuur. Er is een frigo voorzien, heerlijk om je pintjes in koel te houden. Je kan al je zweet afspoelen onder de heerlijke douche van camping De Witboom.

S’ Avonds kan je ervoor kiezen om op de camping te blijven bij het kampvuur en daar je avondmaaltijd te nuttigen of uit eten te gaan in het dorpje Werkendam.

TIP: Wil jij ook dit avontuur dicht-bij-huis eens ondernemen? Bekijk hier alle details en boek online.

 1. The Packraft Trail dag 2

Na een heerlijke nacht staan we op onder een grijze hemel, tijd voor een stevig ontbijt en een kattenwasje in de sanitaire blok van camping De Witboom. Vandaag gaan we 10 km wandelen en 10 km raften, je gaat vandaag twee keer te water met je raft.

 • De route leg je volledig zelfstandig af, dus heb je er even genoeg van, wil je graag een stukje afkorten of wil je graag wat genieten op een leuk plekje, dat kan allemaal, heerlijk toch?
 • Je gaat alternerend om de 5 km even te water om daarna terug een stuk te wandelen. Je komt op het einde van de dag met de raft aan op de oevers van de camping. Hier kan je de raft schoonmaken en daarna al je spullen opruimen.

Vandaag raft je in een totaal andere omgeving. Vaar er tussen mangrovebossen, een bijzondere gevoel, het lijkt wel alsof je je soms in de Everglades van Florida waant, met afstervende bomen die in het water staan en dichte wortels die boven water uitsteken.

Boek hier je packraft avontuur

 1. Nationaal park de Biesbosch

De Biesbosch is een van de grootste zoetwatergetijdengebied in Europa, gelegen in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het nationale park heeft een oppervlakte van 90 km² met uitgestrekte rivieren, kreken, moerassen en wilde dieren zoals bevers, tal van vogelsoorten maar ook grote grazers zoals wilde konikpaarden, kooien en schotse hooglanders.

Het nationaal park is ontstaan door de samenvloeiing van de rivieren de Merwede en de Maas. Een van de opmerkelijke kenmerken van de Biesbosch is het getijdenverschil. Tweemaal daags, bij vloed, stroomt het water het gebied binnen, waardoor het een dynamische omgeving wordt. Bij eb trekt het water zich weer terug, waardoor slikplaten en modderige oevers zichtbaar worden. Dit getijdensysteem heeft geleid tot een uniek ecosysteem met een grote diversiteit aan planten en dieren. Het niveauverschil is ongeveer 30 cm, je kan dit goed zien aan de bomen die in het water staan.

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over packraften

Heb je ervaring nodig met kajakken?

Om te packraften in de Biesbosch, heb je geen eerdere ervaring nodig, maar het is handig als je enige basisvaardigheden hebt in kajakken of peddelen. Je krijgt sowieso de basisinstructies en nuttige info door een ranger mee bij de ochtendbriefing op dag 1.

Ik heb een actieve viervoeter, kan deze mee?

Honden zijn zeker welkom, je krijgt dan een iets grotere packraft. Voorzie welk kleine schoentjes/sokjes zodat je hond de packraft met z'n klauwen niet beschadigt. Mocht je deze niet hebben kan je deze eenvoudig online bestellen via deze link.

Voor wie is deze reis geschikt?

 • Je kan dit packraft avontuur zowel individueel als in groep doen.
 • Deze reis is geschikt met kinderen vanaf 10 jaar die graag wandelen. Voor het peddelen kan je dan met 2 personen in een iets grotere boot zodat de kinderen niet alleen in een boot moeten.

Hoe wordt een packraft opgeblazen?

 • Om je packraft klaar te maken voor het te water, rol je hem eerst helemaal uit.
 • Schroef vervolgens het bovenste ventiel van de packraft los en plaats het mondstuk van de luchtzak op het ventiel van de packraft.
 • Plaats nu het onderste van luchtzak op de packraft en beweeg deze met een vrij snelle beweging omhoog, terwijl je met zacht schommelende bewegingen lucht aanzuigt.
 • Sluit het uiteinde van de luchtzak om de lucht op te vangen en ervoor te zorgen dat deze niet naar de zijkanten ontsnapt. De beste manier om dit te doen is door het uiteinde van de airbag lichtjes op te rollen.
 • Pers nu de opgevangen lucht in de packraft en herhaal dit proces enkele keren totdat je geen lucht meer kan toevoegen.
 • Schroef het tweede ventiel terug op de packraft en voeg lucht toe met je mond tot de packraft volledig is opgeblazen.
 • Bekijk hier ons filmpje hoe je zelf je packraft opblaast met een luchtzak.
 1. Wat neem je mee op je packraft avontuur?

 • Kampeeruitrusting (als je de optie camping niet neemt)
 • Wandelkleding (goede stapschoenen)
 • Lichte microvezel handdoek
 • Kleine toilettas
 • Sokken / wisseling van kleding voor de nacht en de 2de dag
 • Waterdichte jas (mocht er regen zijn)
 • Waterdichte broek
 • Hervulbare drinkbus en/of waterzak (2L + eventueel extra voor de foodpacks)
 • Aansteker
 • Zaklamp of hoofdlamp
 • Waterschoenen / sandalen
 • Bij lage temperaturen: Handschoenen (indien mogelijk waterdicht)
 • Hoed / zonnebril / zonnecrème (afhankelijk van het weer)
 • Muggenspray en after-bite spray
 • Kookmateriaal (als je niet voor de foodpack-optie hebt gekozen)
 • Powerbank
 • Speciale sokjes voor je hond zodat die de raft niet beschadigt
 • € 50 p.p. in cash voor de waarborg (of je kan betalen via de app)
 1. Hoeveel kost een packraft avontuur?

 • The Packraft Trail is te boeken te boeken vanaf juni tot eind september.
 • Prijzen variëren vanaf € 99 - € 149 pp voor een 2-daagse afhankelijk of je in de week of in het weekend boekt.
 • Je kan starten op dinsdag, donderdag of zaterdag.
 • In de prijs is je overnachting op de camping inbegrepen alsook alle materiaal om te raften.
 • Meer info en boeken kan je via deze link bij The Packraft Trail
 1. Finaal oordeel van The Packraft Trail

Ben je op zoek naar een leuk en actief avontuur niet ver van huis dan is The Packraft Trail in de Biesbosch zeker aan te bevelen. Zelfstandig op stap gaan, met de professionele omkadering van de vriendelijke en behulpzame staff van Travelbase.

Travelbase heeft nog meer avontuurlijke arrangementen

Boek hier je packraft avontuur

 1. Filmpje: Ga mee Packraften in De Biesbosch

Ben je benieuwd wat je mag verwachten tijdens je packraft avontuur in de Biesbosch? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van ons wandel- en raft avontuur. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken kan je dit hier zelf boeken online.

 1. Download je gratis reisgids Noord-Brabant & Zuid-Holland

Wil jij ook graag de Biesbosch verkennen tijdens een rondreis? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Noord-BrabantZuid-Holland
Reisgids Noord-BrabantReisgids Zuid-Holland

Op reis naar Zuid-Holland of Noord-Brabant? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?