De 15 leukste bezienswaardigheden in Tilburg: wat zeker bezoeken?

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 15 leukste bezienswaardigheden in Tilburg: wat zeker bezoeken?

30 juli 2020 in Noord-Brabant0 reacties

Tilburg is een heerlijk typisch Brabants stadje: de tongval is wat zoetgevooisder dan in de rest van Nederland en het stadje is simpelweg gezelligheid troef. Wij laten je graag zien waarom we zo gek zijn op Tilburg en welke bezienswaardigheden je zeker gezien moet hebben. Zin om gewoon een dagje te gaan shoppen in Tilburg of om cultuur op te snuiven?

Wij geven je graag onze beste tips én fijne hotels om van jouw verblijf in deze stad een topper te maken!

Inhoud artikel

 1. Het Dwaalgebied

Nee, het Dwaalgebied is niet de Beneluxversie van de Bermudadriehoek, het Dwaalgebied is een erg gezellig en pittoreske winkelgebied. Hier vind je allerlei leuke winkeltjes, zowel van grote ketens als kleine boetiekjes. Zin in een lekkere lunch? Dan moet je ook zeker hier zijn! Van hippe tent tot standaard brasserie, in het Dwaalgebied vind je jouw ideale lunchplek. Zin in nog wat meer couleur locale? Kom dan op zondag hierheen en geniet van de Dwalerij: de lokale zondagsmarkt vol met kraampjes van lokale makers en winkeliers.

 1. De Efteling

De Efteling ligt maar op een kwartiertje rijden van Tilburg, dus als je enkele dagen verblijft, zouden we je zeker aanraden om ook een dagje Efteling in je reisje te boeken. Sterker nog: je kan zelfs blijven slapen in het Eftelinghotel! Leuk voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen de magie van deze plek zeker smaken.

Wist je dat de Efteling het grootste attractiepark van Nederland is? Velen onder ons kennen het park van het Sprookjesbos (dat trouwens grotendeels vernieuwd is, een grote aanrader!), maar hier kan je ook je avontuurlijke hart ophalen. Hou je erg van achtbanen en snelle attracties? De Efteling heeft het. Liever genieten samen met de allerkleinsten of een leuke parkshow meepikken? Kan ook! De Efteling is echt typisch een park voor het hele gezin, waar je ook een keileuke tijd kan hebben als je niet van achtbanen houdt. Kleine tip: sinds enkele jaren kan je de dag eindigen met de aquashow Aquanura. Zelf al enkele keren bekeken en ik moet zeggen: dit wil je niet missen!

Tip: probeer je kaartjes op voorhand te kopen: dan krijg je vaak wat korting. Entreekaartjes voor pretparken zijn vaak duur, dus alle korting is mooi meegenomen.

 1. Museum De Pont

Het meuseum voor hedendaagse kunst, dat is de Pont in Tilburg. Vernoemd naar zakenman Jon de Pont dankzij wiens nalatenschap het museum gesticht kon worden. Hier begint je bezoek aan het museum al aan de buitenkant: dit excentrieke museum was vroeger namelijk een wilspinnerij. Dat zie je aan de buitenkant nog, maar ook binnenin zal je nog gtote lichte zalen ontdekken en de wilhokken nog zien.

Zodra je aankomt bij het museum, zie je het waanzinnige schulptuur van Anish kapooor, ‘Sky Mirror’. Blijf hier ook zeker even stilstaan om het te bewonderen.

Tip: Je kan dit museum gratis bezoeken vanaf 17 uur

 1. Natuurmuseum Brabant

Het natuurmuseum Brabant toont je - hadden we iets anders verwacht? - de geschiedenis van Brabant, maar dan op natuurlijk vlak. Leer bij over de Ijstijd, bewonder het immense potvisskelet en ontdek allerlei tijdelijke exposities. Het Natuurmuseum is al vaak uitgeroepen tot meest kindvriendelijke museum in Nederland, en ze maken hun naam zeker waar. Ideaal om met het hele gezin bij te leren.

 1. Safaripark Beekse Bergen

Dit dierenpark ligt tussen Tilburg en Hilvarenbeek en is ondertussen het grootste dierenpark qua oppervlaktes van de Benelux. Hier kan je wel 150 diersoorten komen ontdekken. Het populairste zijn de struisvogels, neushoorns, leeuwen, jachtluipaarden, olifanten, giraffen, zebra’s,... Het bijzondere aan dit park? Je rijdt met je auto of een busje door de vlaktes met dieren: zo krijg je een echt safarigevoel!

Het park staat ook bekend om de incidenten die hier al gebeurd zijn, ook al was dat de schuld van de bezoekers zelf: denk maar aan het Franse gezin in 2018 dat uit hun auto gestapt was of het jongetje dat in 2010 gebeten werd (ook omdat ze aan het wandelen waren in het autogebied). Moraal van het verhaal? Gewoon in de auto blijven en zeker niet gewoon gaan wandelen in het autogebied.

Willen de kinderen graag nog wat spelen? Dat kan in het Speelland Beekse Bergen: Hier kunnen de kids naar hartelust spelen op de zandvlakte.


 1. LocHal Tilburg

Vlak achter het station van Tilburg vind je LocHal, een hub van ondernemers, kunstenaars, studenten,... hier kan je interessante exposities komen volgen, presentaties komen bekijken en samen creëren. Heel interessant als je interesse hebt in allerlei brede topics. Je kan deze plek gemakkelijk te voet bereiken, maar ook met de fiets, auto en natuurlijk de trein.

 1. Slot Loevestein

Samen een dagje ridder en soldaat (soldate) spelen? Dan moet je met de kids zeker eens een dagje naar Slot Loevestein trekken! Hier kan je ontdekken wat de geschiedenis is van dit meesterlijke pand en je kan er zelfs blijven slapen! Het is nog eventjes rijden vanuit Tilburg (als je logeert in het Eftelinghotel in Kaatsheuvel, is het nog dichterbij).

In het kasteel zelf, de voorburcht en in het soldatendorp ontdek je vanalles over de Middelleeuwen, wapens en hun kruit, het leven in de Middeleeuwse tijd en over Hugo de Groot. In dit landschap van Maas en Waal werd het kasteel in 1361 gebouwd. Deze locatie wordt ook regelmatig gebruikt voor trouwfeesten, fotoshoots en voor bedrijfsuitjes.

 1. Het Textielmuseum

In deze voormalige textielfabrieken werd damast en jacquard geweven, was er een wasserij en was het een van de grootste werkgevers in Tilburg. Je kan hier bekijken hoe het werken in de textielfabrieken eraan toe ging en er worden in TextielLab zelfs nog moderne stoffen en creaties gemaakt op de oude machines. Heb je interesse in de geschiedenis van ambachten? Dan is het echt de moeite waard om dit museum te gaan ontdekken, ook heel erg leuk voor


 1. Doloris' Meta Maze

Doloris’ Meta Maze wordt gezien als een ervaring voor alle zintuigen. Hier ga je wat eten of drinken, maar je wordt meegenomen in een hele andere wereld. Niet aan te raden als je wat slechter te been bent, je moet namelijk kruipen, springen en glijden om in een andere ruimte te kunnen komen.

Let wel goed op de bordjes: zodra je het labyrint buiten gaat via de deuren, mag je niet meer binnen. Koop je tickets online, voor deze ervaring met surrealistische kunst

 1. Dierenpark de Oliemeulen

Dierenpark De Oliemeulen is een dierentuin in Tilburg in een 17e eeuwse boerderij. Waar komt de naam vandaan? De dierentuin heeft een olierosmolen in de boerderij, vandaar de naam. Hier ontdek je meer dan 150 diersoorten waaronder vele reptielen, geleedpotigen en amfibieën kan bestuderen. Ook zie je hier vogels en zoogdieren (katachtigen, papegaaien, roofvogels,...).

Hou je erg van roofvogelshows? Volg dan zeker een roofvogelshow waar je allerlei roofvogels kan bewonderen.

Het pand werd in 1975 een rijksmonument en werd gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl. Wil je wat meer info over de shows en over de openingsuren? Bekijk zeker even de website voor meer informatie.

 1. Sint-Jozefkerk

Deze kerk kan je niet missen als je in het centrum rondloopt. Het staat pal op de Heuvel (een centraal plein in Tilburg). Dit is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de stad.

Het gebouw werd in twee fasen gebouwd: eerst de voorgevel met de twee torens en later kwam de kruisbasiliek erbij. Het was de bedoeling om de kerk maar in één fase te bouwen, maar geldnood stak daar een stokje voor. Er waren plannen om deze kerk te verkopen in 2019, maar voorlopig is dat nog niet gebeurd.

 1. Speelgoed- en carnavalsmuseum

Als je denkt aan Brabant, denk je aan carnaval. Dit leuke museum is een aanrader voor groot en klein: je ziet er een enorme verzameling van vele soorten speelgoed van vroeger zoals tollen, stokpaardjes, Meccano, elektrische treinen,... Daarnaast heeft dit museum ook de grootste verzameling van Anker bouwstenen in heel Europa. Heb je veel interesse in carnaval? Er is ook een erg grote collectie attributen voor Carnaval te ontdekken in het museum.

 1. De Kerkhovense molen

Net buiten Tilburg, in Oisterwijk, vind je deze prachtige molen: de Kerkhovense Molen. Hier heeft eeuwenlang een molen gestaan, maar de originele versie ging verloren in een brand in 1895. De molen werd opnieuw gebouwd en is nu nog steeds te bezoeken. Deze molen maalde niet alleen tarwe, ook veevoeder en schors. Net omdat er schors gemalen werd, was de molen meer vatbaar voor vuur. Het gemalen schors was erg belangrijk voor de leerlooierijen in de buurt.

De molen moest enkele jaren stilgelegd worden door bouwkundige problemen, maar sinds 1999 maalt hij weer. Hij kreeg ook weer de naam “Onvermoeid” terug, die de molen al in 1926 verdiend had.

Je kan deze molen bezoeken op zaterdagen tussen 14u en 17u.


 1. Museum de Looierij

Zin in een klein uitstapje? Dongen ligt tussen Breda en Tilburg en het Museum de Looierij is zeer interessant als je graag wat meer te weten wilt komen over het proces van leerlooien. In dit moderne museum doorloop je alle stappen om van een koeienhuid een lap leder te maken: je ziet de imposante looikuipen, ontdekt de droogzolder,... Leuk weetje: dit museum is ook een erg populaire trouwlocatie!

Tussendoor honger of dorst gekregen? Neem een verdiende pauze in het museumcafé. Graag nog meer informatie of wilt u graag tickets kopen? Kijk dan zeker even op de website.

 1. Paleis-Raadhuis

Als je in het centrum van Tilburg rondloopt, lijkt het alsof je ineens in de Efteling bent terechtgekomen. Maar… het is toch écht het stadhuis! Het Paleis-Raadhuis, zoals het genoemd wordt, is een voormalig paleis en is beschermd als rijksmonument.

Dit paleis werd gebouwd in 1847 in opdracht van koning Willem II der Nederlanden. Hij hield enorm van Tilburg en wilde er graag een buitenverblijf hebben nadat zijn residentie in Tilburg te min werd. Hij had namelijk zijn vader opgevolgd in 1840 en moest door de onafhankelijkheid van België zijn hoofdkwartier verplaatsen van Turnhout naar Tilburg.

Het paleis heeft veel verschillende bestemmingen gekregen: het was een paleis, het gemeentehuis, een school en werd zelfs een opvanghuis voor Belgische militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog en als commandopost tijdens de Tweede Oorlog. Interessant weetje: in de tijden dat dit gebouw dienst deed als school, was Vincent van Gogh hier een van de leerlingen. Nu wordt het Paleis-Raadhuis voornamelijk nog gebruikt voor ceremonies, de meer bestuurlijke zaken worden afgehandeld in het stadskantoor, dat pal naast het paleis ligt en verbonden is met een luchtbrug.

Je kan het Paleis bezoeken en sinds 2009 is er ook een aparte permantente tentoonstelling: Vincents Tekenlokaal.


 1. Waar logeren in Tilburg?

Waar kan je logeren in Tilburg? Wij zochten enkele bijzondere overnachtingsplaatsen voor jou uit, zoals bijvoorbeeld logeren in een Tiny House! Altijd al willen weten of jullie in een tiny house zouden kunnen leven? Er eens een nachtje blijven slapen is een ideale manier om te ontdekken of het wat voor jullie is.

1. ROOTS Tiny House in Tilburg

Dit gezellige tiny house is ideaal als je graag de stad wilt verkennen en wat meer op je eigen benen wilt staan. In dit tiny house vind je een eigen keuken (altijd fijn als je liever zelf kookt op vakantie), een badkamer met douche, WIFI, verwarming (die is vastgemaakt aan het plafond! Als je weinig plaats hebt, moet je natuurlijk wel inventief zijn) en krijg je allerlei leuke bonnen om de stad te gaan ontdekken. Ook is er een gratis parking. Dit tiny house ligt vlakbij het station en is een ideale uitvalsbasis voor een dagje Tilburg. Reserveer jouw plekje in dit tiny house online!

2. Logeren in het Efteling hotel!

Willen jullie een hotel om nooit meer te vergeten? Blijf dan logeren in het Eftelinghotel! Hier kan je kiezen tussen allerlei suites zoals de Assepoestersuite, de Fata Morganasuite,... Ben je fan van het Volk van Laaf? Ook zij hebben hun eigen themakamer! Ook zijn er aangepaste kamers beschikbaar voor rolstoelgebruikers, er is zelfs een anti-allergene suite die geboekt kan worden. Heel fijn om te zien dat het Eftelinghotel zo inclusief is!

Enkele van de voordelen van deze kamers en suites: je parkeert gratis, toegang in het park in onbeperkt, er is in het weekend een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Ook doordeweeks wordt er een ontbijtbuffet voorzien. Je boekt een themasuite vanaf 481 euro. Daarin zit ook de toegang tot het park inbegrepen voor 2 volwassenen en 2 kinderen inclusief ontbijt. Boek je verblijf goed op voorhand, het hotel loopt snel vol!

3. Museumhuisje 013

In Museumhuisje 013 kan je ook logeren: dit pittoreske kleine huisje ligt in het centrum van Tilburg en is een ideale uitvalsbasis als je Tilburg wilt gaan verkennen. Het huisje is nog een van weinige originele wevershuisjes van Tilburg. De voorkant van de woonkamer werd standaard ingenomen door het weefgetouw. Dit huisje heeft 2 slaapkamers, een flatscreen-tv en een volledig uitgerust keukentje (met vaatwasser, magnetron en wasmachine). Heb je altijd al eens in een hot tub willen zitten? Dan moet je zeker dit huisje boeken!

 1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant rondreis

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?