Roadtrip Nederland, Duitsland en Denemarken: Route voor je rondreis langs de mooiste plekken

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip Nederland, Duitsland en Denemarken: Route voor je rondreis langs de mooiste plekken

8 maart 2024 in Nederland0 reacties

Op roadtrip door Nederland, Duitsland en Denemarken? Gebruik onze complete voorbeeldroute voor je rondreis.

Op zoek naar een originele route voor je volgende roadtrip? Wat dacht je van een roadtrip door Nederland, Noord-Duitsland en Denemarken? Tijdens onze 14-daagse roadtrip kom je onder meer langs betoverende middeleeuwse steden, dorpen waar tradities nog springlevend zijn en uitgestrekte natuurgebieden waar je heerlijk kan wandelen en even helemaal tot rust komt.

In onze roadtrip van twee weken ontdek je alvast enkele van de mooiste plekjes van deze drie landen. Avontuur gegarandeerd!

Inhoud artikel

Kaartje met route roadtrip door Nederland, Duitsland en Denemarken

Deze route is 2140 km lang, je kan deze uiteraard zelf verlengen en aanpassen naar eigen wensen, download hier onze uitgebreide reisgidsen met alle detailinformatie.

Dag 1: Delft & Den Haag

Je roadtrip begint in het charmante Delft, een stad doordrenkt van Nederlandse geschiedenis en beroemd om zijn blauwgeschilderde aardewerk. Begin je stadsverkenning door Delft met een bezoek aan de Oude Kerk, waar het graf van de beroemde schilder Johannes Vermeer zich bevindt. Die gotische kerk, met zijn scheve toren, dateert uit de 13de eeuw en biedt een fascinerende blik op de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Wandel door de geplaveide straten naar de Markt, het centrale plein van Delft, waar het imposante stadhuis en de Nieuwe Kerk staan. De Nieuwe Kerk herbergt het mausoleum van de Oranje-Nassau-familie, inclusief het graf van Willem van Oranje, een sleutelfiguur in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd.

OVERNACHTINGSTIP: Het karakteristieke Hotel Johannes Vermeer zit gevestigd in een oude sigarenfabriek in het centrum van Delft. Je kan zich verheugen op ruime kamers en genieten van een overheerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

Heb je tijd en zin om nog een extra stad te verkennen?

Dan kan je verder rijden naar Den Haag, vlak naast Delft. Den Haag is de politieke hoofdstad van Nederland. Het Binnenhof, een indrukwekkend middeleeuws complex, is het hart van de Nederlandse regering. Je kan een rondleiding door het parlementsgebouw volgen en de historische Ridderzaal bewonderen, waar de troonrede wordt uitgesproken tijdens Prinsjesdag.

Sluit je dag af op de iconische pier van Scheveningen, waar je de zonsondergang kan bewonderen. Langs de kustlijn kan je ook heerlijke verse vis proeven in een van de vele restaurants.

Optioneel: tussenstop in Lelystad

Alvorens je de roadtrip naar Giethoorn verder zet, kan je nog een tussenstop maken bij het jonge en moderne Lelystad en de Marker Wadden. Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland en heeft een handvol toeristische attracties waaronder een natuurpark, moderne architecturale pareltjes zoals het Agoratheater en Zilverparkkade, en interessant genoeg, de oudste boom in Flevoland!

Breng er zeker een bezoekje aan de Batavia, een replica van een 17e-eeuws schip op de Batavia-scheepswerf. Het oorspronkelijke schip voer op haar eerste reis van Amsterdam naar Batavia (vandaag Jakarta), de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië. Je ontdekt er alles over in het Batavia Museum. Meer info op de website.

Marker Wadden bij Lelystad

Liever de Marker Wadden bij Lelystad bezoeken? Dat kan ook natuurlijk. Dit unieke ecosysteem bestaat uit een reeks eilanden in het Markermeer, die door toedoen van de mens werden aangelegd. Het is een nieuw natuurgebied dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is. Je kan er prachtig wandelen en fietsen, vogelspotten en de uitkijktoren Steltloper beklimmen voor een panoramisch uitzicht!

Dag 2: Giethoorn

Je kan ook meteen doorrijden naar het kanaaldorpje Giethoorn. Dit unieke dorp dat bekend staat als het "Venetië van het Noorden". Het schilderachtige Giethoorn, gelegen in de provincie Overijssel, is volledig omringd door grachten en wordt doorkruist door talloze houten bruggen.

Geen straten hier, wel kanalen en enorme villa’s. Neem een boottocht over de betoverende waterwegen en bewonder de woningen, tuinen en boerderijen die voorbijglijden, in de schaduw van de bomen.

OVERNACHTINGSTIP: Bed & Wellness Mooi Giethoorn is een ruim vakantiehuisje, geschikt voor 6 personen.

Bezoek ook Museumboerderij 't Olde Maat Uus, waar je een kijkje kan nemen in het traditionele leven van de inwoners van Giethoorn. De boerderij stelt een verzameling antieke gebruiksvoorwerpen tentoon. We hebben een uitgestippelde wandeling in Giethoorn die je snel langs de mooiste plekjes van de stad brengt.

Rondom Giethoorn ligt het nationaal park Weerribben-Wieden, een enorm moerasgebied vol riet en graslandschappen. Het is een fantastische plek die nog niet vaak bezocht wordt.

RONDVAART: Boek deze boottocht door Giethoorn én het nationaal park Weerribben-Wieden, dompel jezelf onder in het weelderige groen, kom meer te weten over de geschiedenis en cultuur van het dorp en geniet van een warm drankje of limonade aan boord!

Dag 3: Groningen

Groningen is een levendige stad in het noorden van Nederland, die vooral bekend staat om zijn grote studentenpopulatie. Begin je stadswandeling door Groningen op de Grote Markt, omringd door historische gebouwen en gezellige terrasjes. Hier vind je de Martinitoren, een gotische toren die van overal in de stad te bewonderen valt. De toren kan je ook beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad, een aanrader! Tickets om de Martinitoren te beklimmen.

Wandel langs de grachten en bewonder de architectuur van de oude pakhuizen, die getuigen van de welvarende handelsgeschiedenis van Groningen. Breng een bezoek aan de Der Aa-kerk, een middeleeuwse kerk met een rijke geschiedenis, en ontdek het Pelstersgasthuis, dat je een kijkje achter al die mooie gevels biedt.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf in het Hotel Schimmelpenninck Huys, in hartje centrum. Een hotel met een rijke historie en gevestigd in 7 monumentale gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een prachtige binnenplaats. Door het historische karakter is elke kamer uniek. Meer info en boeken.

Voor kunstliefhebbers is het Groninger Museum een must-see. Dit opvallende moderne gebouw herbergt een diverse collectie kunst. Je vindt er zowel hedendaagse als historische werken. Het museum is een architectonisch hoogstandje op zich, ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini.

RONDVAART: Een leuke manier om de historische stad te verkennen is tijdens een rondvaart door de grachten van Groningen. Leer meer over de maritieme geschiedenis van Groningen, bekijk de Martinitoren en de Tasmantoren en bewonder de architectuur van de oude pakhuizen.

Dag 4: Bremen

Vandaag laten we Nederland achter ons en steken we de grens met Duitsland over. Bremen is een stad doordrenkt van geschiedenis en folklore. Begin je stadswandeling door Bremen bij het standbeeld van de beroemde Bremer Stadsmuzikanten op de Marktplatz, uit het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. Het is eens iets anders dan standbeelden van historische figuren op galopperende paarden!

Schnoor

Wandel door de smalle straatjes van de oude wijk Schnoor, waar je wordt omringd door vakwerkhuizen en ambachtelijke winkels. Hier kan je traditionele souvenirs van de Bremer stadsmuzikanten vinden en vooral genieten van de gezellige sfeer. Ontdek de Sint-Petrusdom, een indrukwekkende kathedraal met een rijke geschiedenis, en bewonder het prachtige Rolandstandbeeld, een van de grootste middeleeuwse standbeelden die nog overeind staan. Het dateert uit 1404!

Een bezoek aan de Böttcherstraße mag ook niet ontbreken. Deze historische straat herbergt unieke bouwwerken, waaronder het Glockenspielhaus met zijn beroemde klokkenspel.

Voor een dieper inzicht in de maritieme geschiedenis van de stad, breng je een bezoek aan het Übersee-Museum Bremen. Hier leer je alles over de rol die Bremen speelde in de wereldhandel en hoe het in contact kwam met verschillende exotische culturen. Eindig je dag met een wandeling langs de Weser, de rivier die de stad doorkruist, en geniet van de verlichte skyline van Bremen.

OVERNACHTINGSTIP: Op enkele minuten wandelen van de Weser rivier, aan het historische marktplein, is het H+ Hotel Bremen gevestigd. Mogelijkheid tot huren van fietsen. Meer info en boeken.

Dag 6: Møns Klint

Vandaag steek je de grens over naar Denemarken en reis je naar Møns Klint, een majestueuze krijtrotsformatie aan de oostkust van het eiland Møn. Je bereikt Denemarken via de ferry die vertrekt vanuit Rostock. Neem de ferry naar Gedser met rederij Scandlines. Er zijn meerdere afvaarten per dag en een oversteek duurt ongeveer twee uur. Reserveer op voorhand een plaatsje op de ferry om zeker te zijn van je plekje.

Møns Klint

Eenmaal aangekomen in de haven van Gedser reis je verder naar Møns Klint en maak een wandeling langs de kliffen, die tot wel 128 meter boven de zee uitstijgen. Geniet van het adembenemende uitzicht over de Oostzee en bewonder het unieke landschap.

Het GeoCenter Møns Klint biedt interessante tentoonstellingen over de geologie van de kliffen en de flora en fauna in dit beschermde natuurgebied. Zo begrijp je de geologische processen die hebben geleid tot de vorming van deze imposante krijtrotsen. Meer info op de website.

Je kan overnachten in de buurt, maar wij raden aan om een vroege ferry te nemen, de kliffen te bezoeken rond de middag en daarna meteen door te rijden naar Kopenhagen. Zo bespaar je morgen de autorit en heb je twee volle dagen in de Deense hoofdstad.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een verblijf in de buurt van Møns Klint? Tiendegaarden Møns Klint is een gezellige B&B gevestigd op een familieboerderij op 10 km van Møns Klint in een rustige en groene omgeving. Meer info en boeken.

Dag 7 & 8: Kopenhagen

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, wacht op je voor twee dagen vol cultuur en geschiedenis. Deze stad is een echt pareltje. Er zijn bezienswaardigheden in overvloed.

Gebruik onze stadswandeling door het centrum van Kopenhagen als leidraad, plof neer op een terrasje, proef de lokale lekkernijen (ga bijvoorbeeld eens langs bij Hallernes Smørrebrød, ze claimen het beste smørrebrød van Kopenhagen te hebben) en bezoek enkele van onderstaande plekjes:

  • Tivoli Gardens pretpark, een van 's werelds oudste pretparken, een betoverende mix van attracties, natuur en entertainment. Tickets bestel je makkelijk online!
  • Wandel door de kleurrijke Nyhavn-haven, met zijn levendige gebouwen en gezellige terrassen.
  • Of boek je een onvergetelijke rondvaart vanuit Nyhavn. Vaar door de idyllische grachten en spot de kleurrijke huizen, oude kastelen en prachtige kerken.
  • Bezoek het huis van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.
  • Het bronzen beeld van de Kleine Zeemeermin, een van de meest iconische bezienswaardigheden van Kopenhagen, wacht je op aan de waterkant
  • Bezoek het Nationaal Museum van Denemarken en verdiep je in de Deense geschiedenis, cultuur en kunst.
  • De 17e-eeuwse Rundetårn, of Ronde Toren, voor een prachtig uitzicht over de stad. Binnenin vind je een bibliotheek, een observatorium en een expositieruimte.
  • De hippiewijk Christiania in Christianshavn, bekend om zijn kleurrijke gebouwen met graffiti en andere straatkunst.
  • Neem een kijkje in het koninklijke leven tijdens een bezoekje aan het Christiansborg en het Deense parlement. Boek je rondleiding hier.

BESPAAR TIP: Verken de Deense hoofdstad op eigen tempo en bespaar tijd en geld met de Kopenhagen CityCard. Met deze stadskaart profiteer je van gratis toegang tot meer dan 80 musea en attracties of een mooie rondvaart door de grachten.

Dag 9: Odense

Reis naar Odense, de grootste stad op het eiland Funen en tevens de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Je kan niet aan hem ontsnappen in deze stad. Begin je stadswandeling door Odense bij het Hans Christian Andersen Museum, gevestigd in het ouderlijk huis van de auteur. Hier kom je meer te weten over het leven en werk van Andersen, terwijl je door de sfeervolle kamers van de woning dwaalt.

Wandel door de charmante straten van de oude stad, waar vakwerkhuizen en de kasseien het historische karakter van de stad levendig houden. Bezoek het Funen Village, een openluchtmuseum dat het Deense dorpsleven door de eeuwen heen reconstrueert aan de hand van historische boerderijen en ambachtelijke workshops.

Even ontsnappen aan de stadsdrukte? Dan raden we je deze twee plekken aan:

  • Egeskov Slot: dit kasteel wordt omringd door een groot landgoed met prachtige tuinen en bossen. Een fantastische plek voor een ontspannen wandeling in een adembenemend decor.
  • Fyns Hoved: het noordelijkste punt van Funen waar je adembenemende uitzichten hebt op kliffen en stranden die je van dichtbij kan bewonderen langs mooie wandelpaden.
  • Of maak een schilderachtige riviercruise op de rivier de Odense.

OVERNACHTINGSTIP: Het Hotel Ansgar ligt op nog geen 5 minuten wandelen van het centraal station van Odense en de winkelstraat Kongensgade. Meer info en boeken.

Dag 10: Ribe

Op weg naar het zuiden kom je aan in Ribe, de oudste stad van Denemarken en een ware tijdmachine naar de middeleeuwen. De centrale markt wordt omringd door historische vakwerkhuizen en het standbeeld van de heks Anne, ter herdenking van de heksenprocessen in Ribe. Ribe is een toeristisch stadje en je vindt er cafés en restaurants in overvloed.

  • Bezoek de imposante kathedraal van Ribe, een gotisch meesterwerk met prachtige glas-in-loodramen en middeleeuwse fresco's.
  • Het Vikingmuseum brengt je terug naar de tijd van de Vikingen, met exposities over handel, ambachten en het dagelijks leven in Ribe.
  • Wandel ook vooral gewoon door de schattige straatjes van het centrum en geniet van al het moois rondom.
  • Voor een panoramisch uitzicht over Ribe en de omliggende Waddenzee beklim je de toren van het Ribe-klooster.
  • Er is ook natuur in de omgeving en je kan hier heel wat vogels spotten. Dus neem zeker je wandelschoenen en verrekijker mee!

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Ribe in Den Gamle Arrest, een voormalige gevangenis. Meer info en boeken.

Dag 11: Hamburg

Na een ritje door Noord-Duitsland, bereik je de bruisende stad Hamburg. Hamburg is een stad van contrasten, waar moderne architectuur gecombineerd wordt met historische charme. Tijdens onze stadswandeling door de oude binnenstad van Hamburg kom je alvast langs enkele hoogtepunten van deze havenstad.

  • Wandel door de oude wijk Speicherstadt, een complex van historische pakhuizen die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Hier ontdek je de handelsgeschiedenis van Hamburg.
  • Het is heerlijk rondwandelen in de Hamburgse straten. Trek ook zeker naar de bruisende wijk St. Paul, bekend om zijn levendige sfeer en de beroemde Reeperbahn, het uitgaanscentrum van Hamburg. Van clubs tot bars en theaters, deze wijk biedt een enorm gamma aan entertainmentopties.
  • Hamburg staat verder ook bekend om de enorme haven, een van de grootste van Europa. Neem een rondvaart door de haven om de indrukwekkende containerterminals en ook het operagebouw Elbphilharmonie, een architectonisch meesterwerk, te bewonderen.
  • Ontspannen kan je dan weer in het prachtige stadspark Planten un Blomen. Bewonder de Japanse tuin, neem een ontspannen wandeling langs de paden en overweeg een bezoek aan het tropische kassencomplex.

RONDVAART: Boek een rondvaart door de kanalen van Speciherstadt en de haven van Hamburg. Je ziet de historische bouwwerken dan voorbijglijden tot je in de haven plots omringd wordt door enorme containerschepen.

Dag 12 & 13: Wernigerode en Quedlinburg

Vanuit Hamburg rijd je via het stadje Braunschweig landinwaarts naar de betoverende Harz, een bergachtig gebied in Midden-Duitsland. Eerste stop: Wernigerode. Deze pittoreske stad, met zijn kleurrijke vakwerkhuizen, wordt gedomineerd door het indrukwekkende kasteel van Wernigerode. Maak een wandeling door het historische stadscentrum en geniet van het uitzicht vanaf het kasteel.

Quedlinburg

Vervolg de reis naar Quedlinburg, een UNESCO-werelderfgoedstad dat recht uit een sprookje lijkt te komen. Quedlinburg is een juweeltje vol middeleeuwse architectuur. Dwaal door geplaveide straatjes, omringd door oude bouwwerken, en bezoek de Marktplatz met zijn sierlijke vakwerkgevels. Het kasteel van Quedlinburg torent hoog boven de stad uit en biedt een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Beide steden ademen geschiedenis en bieden een blik op het middeleeuwse Duitsland. Heb je weinig tijd, dan raden we aan om enkel Quedlinburg te bezoeken, eventueel aan de hand van een privé rondleiding door Quedlinburg met gids. Vergeet zeker niet lokale lekkernijen te proeven, zoals de Harzer-kaas, voordat je morgen terug huiswaarts keert.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Zum Bär ligt aan de historische marktplaats en wordt door een familie beheerd en biedt landelijke kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

Dag 14: Externsteine

Je laatste bestemming op deze roadtrip is Externsteine, een bijzondere rotsformatie in het Teutoburgerwoud. De Externsteine is al eeuwenlang het decor van verschillende mythes en legenden. De rotsen, die uitsteken boven het omringende bos, werden vermoedelijk als heilig beschouwd door de oude Germanen.

Beklim de rotsen en geniet van het uitzicht over het omliggende landschap. De rust en sereniteit die hier heerst is de perfecte afsluiter voor je roadtrip door Nederland, Duitsland, en Denemarken. Er rest je enkel nog de lange rit naar huis.

Download je reisgidsen Nederland, Duitsland en Denemarken

Wil jij ook graag Nederland, Duitsland en Denemarken zo goed mogelijk verkennen tijdens je rondreis? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

Zuid-HollandNoord-NederlandSprookjesroute DuitslandMecklenburg-VorpommernDenemarken
Reisgids Zuid-HollandReisgids Noord-NederlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids Denemarken

Je volgende roadtrip aan het plannen en ben je nog op zoek naar inspiratie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledig aanbod rondreizen.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?