15 x mooiste bezienswaardigheden in Rostock: wat zien & doen in de kleurrijke Hanzestad?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Rostock: wat zien & doen in de kleurrijke Hanzestad?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het schilderachtige Rostock + verblijftips

Als lid van de Hanze werd Rostock in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum: de stad lag op de route tussen Gdansk en Lübeck. Zo werd Rostock in die periode na Lübeck de meest welvarende stad van Duitsland. Dit zie je terug in het historische stadscentrum, met zijn smalle straatjes, gotische kerken en rijk versierde gebouwen.

Naast zijn historische charme heeft Rostock ook een bloeiende universiteit: deze dateert uit 1419 en is daarmee de oudste universiteit van Noord-Europa. Momenteel zorgt deze nog steeds voor een bruisende studentensfeer. Benieuwd naar wat de Hanzestad nog meer te bieden heeft? Ontdek het in deze blogpost!

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Rostock

 1. Neuer Markt, het centrale plein

De Neuer Markt is het centrale plein van Rostock Stadtmitte (meteen ook het beginpunt van onze stadswandeling door Rostock). Het plein is omgeven door imposante en kleurrijke gevels van historische gebouwen. Zes 15e eeuwse gevelhuizen werden bewaard – alle andere originele gebouwen werden verwoest in de bombardementen van 1942. Ook het gotische stadhuis werd grotendeels bewaard waarvan de originele delen dateren uit de 13e eeuw: de baksteengotiek werd in de 18e eeuw aangevuld met een barokke gevel.

Schuin achter het stadhuis staat het Kerkhoffhaus, één van de oudste huizen met puntgevels in Rostock – versierd met renaissance terracotta en geglazuurde tegels uit de 16e eeuw. Dit rijk gedecoreerde koopmanshuis werd in 1470 gebouwd in opdracht van burgemeester Berthold Kerkhof. Het werd in 1907 gerenoveerd: sindsdien huist hier het stadsarchief en de burgerlijke stand.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangename verblijfplaats in het centrum van de stad? Het 4* Vienna House by Wyndham Sonne Rostock biedt moderne kamers en ruime suites, allemaal met een fantastisch uitzicht op de oude binnenstad van Rostock. Meer info en boeken.

 1. St.-Marien-Kirche Rostock

Achter de Neuer Markt ligt de gotische St. Marien-Kirche, één van de grootste bakstenen kerken in Noord-Duitsland. Samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Petruskerk, is de Mariakerk één van de drie stadskerken. Een vierde stadskerk, de Jakobikerk, werd in WO II gebombardeerd

In de 16e eeuw kreeg de kerk een 127 meter hoge toren, die door een blikseminslag verwoest werd. Later kwam een toren van 117 meter, die recent nog werd gerestaureerd: op 45 meter hoogte werd een uitzichtplatform toegevoegd, dat je bereikt na het beklimmen van 195 treden. Binnenin vind je er een bronzen doopvont uit 1290, de bekende astronomische klok uit 1472, en een laatgotisch Rochus-altaar uit 1530.

 1. Kröpeliner Tor in de Kröpeliner Straße

Kröpeliner Straße is de bruisende winkelstraat in het hart van de oude stad. Je vindt er boetieks, cafés en ambachtelijke winkels, en op het einde de Kröpeliner Tor. Dit is één van de vier resterende stadspoorten: ooit waren ze de belangrijke toegangspunten tot de stad, en nog steeds getuigt hun architectuur van het rijke verleden van Rostock.

 1. Het Universiteitsgebouw

De Universitätsplatz met het rode bakstenen Universiteitsgebouw in Italiaanse Renaissancestijl, zal je meteen opvallen tijdens je stadswandeling door Rostock. Vóór de universiteit staat de opvallende De Vreugde van het Leven fontein – Rostockers noemen deze helaas ook de "Pornofontein" omwille van alle naakte beelden. De Universität Rostock is één van de oudste universiteiten van Europa, opgericht in 1419.

RONDLEIDING: Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze stad? Boek je dan een begeleide rondleiding door het historische stadscentrum van Rostock.

 1. Het hippe Kröpeliner-Tor-Vorstadt

Struin door het populaire stadsdeel KTV (Kröpeliner-Tor-Vorstadt), bekend om zijn studentenhuizen, kunstgalerijen en gezellige bars. De Heilige Geestkerk op de hoek van de Margaretenstrasse en de Borwinstrasse is een neogotisch kerkgebouw uit 1908. Dwaal door de kleurrijke straatjes, langs bouwblokken uit de Gründerzeit, de Hanseatische Brauerei Rostock en ontdek de alternatieve sfeer van dit deel van de stad.

 1. Stasi-Gefängnis Gedenkstätte

Recentere geschiedenis vinden we eventjes buiten de stadsmuren, in de Stasi-Gefängnis Gedenkstätte. Het is een herdenkingsplaats in het voormalige detentiecentrum van de Rostock Staatsveiligheid: tijdens het bestaan van de DDR werden hier vooral mensen opgesloten omwille van ‘Republikflucht’ (vluchten uit de republiek) over de Oostzee.

 1. Kulturhistorisches Museum Rostock

Breng een bezoek aan het Kulturhistorisches Museum Rostock, met schilderijen, munten, meubels en voorwerpen uit 800 jaar geschiedenis van de stad. Het museum zit in de voormalige abdij Kloster Zum Heiligen Kreuz. Deze werd in de 13e eeuw gesticht door cisterciënzer nonnen. De abdijkerk wordt gebruikt als Universitätskirche, en aanpalend is er ook het Klosterhof. Meer info op de website.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hier onze favoriete hotels in Rostock.
 1. De historische stadspoorten

Ontdek de historische stadspoorten aan de zuidkant, zoals de Stenen poort en de Koepoort. De 16e eeuwse Steintor heeft een eenvoudige buitenkant, terwijl de stadskant versierd is met 3 zegels, de woorden "Moge harmonie en voorspoed heersen binnen uw muren", en sinds 2016 twee Rostock-griffioenen.

Links van de poort staat het 19e-eeuwse Ständehaus: dit bakstenen landgoedhuis heeft heel veel ornamenten en torentjes en huisvest nu de Hogere Regionale Rechtbank van Rostock. Iets verderop staat de Lagebuschturm, de enige overgebleven vestingmuurtoren uit de 19e eeuw.

De Kuhtor was de oorspronkelijk stadspoort aan deze kant, voor dat de Steintor werd gebouwd. Na verbouwingen huist er nu een bemiddelingscentrum.

 1. St. Nikolaikirche

De St. Nikolaikirche is één van de drie stadskerken. Ze heeft originele delen uit de 13e eeuw, en een toren uit de 15e eeuw. Het schip en de toren brandden echter in WO II uit. Nu zijn er onder het dak 20 appartementen en kantoren. De kerk is een ideale locatie voor concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen.

 1. Petrikirche

De Petrikirche is de oudste, en met 117 meter de hoogste, van de drie nog bestaande stadskerken in Rostock. Ze staat aan de Alter Markt, en valt meteen op met haar grote bakstenen toren – die ook opviel vanop zee, en dus een nautisch oriëntatiepunt is. Het 45 meter hoge uitzichtplatform, met panorama over de oude binnenstad van Rostock en de monding van de Warnow, bereik je met de lift of door een paar treden te beklimmen.

TIP: Bezoek de Sint-Pieterskerk en alle andere topbezienswaardigheden in Rostock tijdens een ritje met de hop-on hop-off dubbeldekker. Boek je hop-on hop-offtour in Rostock hier.

 1. Mönchentor

De Mönchentor is de laatst overgebleven strandpoort, en één van de vier overgebleven stadspoorten. De Monnikspoort dateert uit de 19e eeuw en staat op de plek van een voorheen 16e-eeuwse vestingpoort – toen het strand nog echt tot hier reikte. Sinds 2010 heeft Monumentenzorg Rostock er zijn kantoren.

 1. Haedge-halbinsel

Verken de Stadthafen op het Haedge-halbinsel, aan Warnowufer: een levendige haven waar je historische schepen, moderne jachten en kleurrijke vissersboten kan zien. Er staan antieke kranen, die je bekijkt van op één van de vele terrasjes.

 1. Kunsthalle Rostock

Ontdek de Kunsthalle Rostock, een kunstmuseum dat moderne en hedendaagse kunsttentoonstellingen organiseert. Het kubusvormige gebouw staat aan de groene Schwanenteich, en is ook het decor van het festival See More Jazz. In 2018 kreeg de Kunsthalle een Schaudepot - ook een kubus, verbonden door een glazen gang. Meer info op de website.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern, inclusief stadswandeling.
 1. Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum Rostock

Bezoek het Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum Rostock, een museum gewijd aan de maritieme geschiedenis van Rostock. Leer meer over de scheepsbouwgeschiedenis van Rostock, de ontwikkeling van scheepswerven na 1990, toekomstgerichte technologieën en marien onderzoek in de Oostzee. De tentoonstellingen bezoek je aan boord van de Dresden, het grootste drijvende museum van Duitsland.

 1. Hanse Sail, maritieme festival

Hanse Sail is het jaarlijkse maritieme festival in augustus dat de grootste (traditionele) zeilschepen en visserskotters van over de hele wereld aantrekt: een unieke ervaring vol nautische activiteiten, tentoonstellingen, concerten en een Strandsand-Kino. Meer info op de website.

 1. Natuurgebied Rostocker Heide

Het 6000 hectare groot beschermde natuurgebied Rostocker Heide was ooit een oerbos, dat zich uitstrekte van Nederland tot Pommeren. Momenteel kan je tussen Markgrafenheide en Graal-Müritz genieten van meer dan 60 kilometer bewegwijzerde fiets- en wandelpaden. Pauzeren doe je in de historische hoeve Waldcafé & Biergarten Meyers Hausstelle. De streek is er prachtig, en je wandelt en fietst tussen velden, heide, berkenbossen en stranden.

 1. Waar overnachten in Rostock?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Rostock? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Rostock.

 1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?