Het Prado Museum in Madrid bezoeken? Info, tips & tickets + wachtrijen overslaan?

Het Prado Museum in Madrid bezoeken? Info, tips & tickets + wachtrijen overslaan?

16 juli 2021 in Madrid0 reacties

Het Museo del Prado in Madrid is het nationale kunstmuseum van Spanje en één van de bekendste en grootste kunstmusea ter wereld. Het Prado is voor Madrid wat het Louvre is voor Parijs en het Rijksmuseum voor Amsterdam.

In het museum vind je niet alleen de grootste collectie Spaanse kunstwerken, maar ook werken van andere grote Europese namen worden er tentoongesteld. De bekendste schilderijen die er hangen zijn Las Meninas van Velázquez en El 3 de Mayo van Goya.

Lees alles over mijn bezoek aan het Prado, hoe tickets te bestellen en de wachtrijen over te slaan.

Tickets & tours Prado Museum Madrid

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Museo del Prado

1.1. Het Spaanse Louvre

Karel III gaf de architect Juan de Villanueva in 1785 de opdracht het gebouw te ontwerpen. In eerste instantie was het de bedoeling dat het kabinet hier terecht zou komen. Mede door de vrouw van koning Fernando VII, koningin María Isabel de Braganza, werd besloten om er een nationaal museum te vestigen voor schilderijen en beeldhouwwerken. De koningin wilde namelijk een soortgelijk museum als het Louvre in Parijs om haar eigen collectie een plek te geven en om de kwaliteit van de Spaanse kunst te tonen.

1.2. Koninklijke collectie

Het museum kreeg de naam Museo Nacional del Prado en werd in 1819 voor het publiek geopend. De collectie bestaat grotendeels uit werken die in handen van het koningshuis waren. Vooral Karel V, een groot kunstliefhebber, heeft ervoor gezorgd dat die collectie erg uitgebreid was. Nadat het Museo de la Trinidad in 1872 gesloten werd en in 1971 ook het Museo de Arte Moderni zijn deuren moest sluiten, werden die werken opgenomen in de collectie van het Prado.

1.3. Uitbreidingen van het museum

De collectie groeide snel en het museumpand werd al snel te klein. In 1918 werd het museum voor het eerst uitgebreid en tot de jaren 1960 kwamen er steeds nieuwe paviljoenen bij. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de museumwinkels en de cafetaria verplaatst naar een nieuwe glazen foyer zodat er meer ruimte voor de kunstwerken zou zijn. Ook het Jerónimos-klooster vlak naast het museum en een deel van het paleis Buen Retiro werden gerestaureerd en aan het museum toegevoegd. De oppervlakte van het museum vergrootte zo aanzienlijk.

 1. Het Prado Museum

2.1. De collectie

Het Prado museum huist de grootste collectie Spaanse kunstwerken ter wereld. De werken dateren uit de veertiende tot de negentiende eeuw en komen vooral uit de barokke, classicistische en piëtische stromingen. Naast werken uit Spanje stelt het museum ook werken tentoon uit Italië, Frankrijk, Engeland, Nederland en België.

De collectie bestaat in totaal uit zo’n 7600 schilderijen, 1000 beelden, 8200 tekeningen en 4800 prints en andere kunstobjecten. Er wordt slechts een klein deel van die collectie tentoongesteld en regelmatig worden er tijdelijke tentoonstellingen op poten gezet om andere werken in de kijker te zetten. Bovendien worden niet-tentoongestelde werken regelmatig uitgeleend aan andere musea en galerijen.

2.2 De werken van Goya

Een van de grootste collecties van het museum is de verzameling werken van de Spaanse schilder Francisco Goya. Je vindt er ruim 100 schilderijen van hem. Op het plein voor het museum staat ook een standbeeld van de achttiende-eeuwse kunstenaar. Zijn werken zijn verdeeld over verschillende ruimtes, chronologisch gerangschikt volgens zijn leven. De laatste werken van Goya zijn de zwarte schilderijen uit zijn depressieve periode.

Zijn bekendste werk en ook een van de hoogtepunten van het Prado is El 3 de mayo de 1808 in Madrid, waarin hij de executie van de Spaanse rebellen tegen de Franse overheersing uitbeeldt. Goya schilderde ook veel in opdracht van het hof. Je kan in het Prado onder andere een groepsportret van Karel IV en zijn familie bewonderen. Andere belangrijke werken van Goya zijn Maya Desnuda en Maya Vestida.

2.3. Velázquez en andere kunstenaars

Een andere grote schilder van wie werken hangen in het Prado is Velázquez. Hij was net als Goya ook een belangrijke hofschilder. De bekendste werken van zijn hand zijn dan ook portretten van koningen en prinsen. Zijn Las Meninas is het meest bekende werk van het Prado en beeldt de koninklijke familie van Philip IV af op een fantasierijke manier.

Ook werken van andere grote namen uit de kunstgeschiedenis, zoals El Greco, Titian, Raphael, Fra Angelico, Rembrand van Rijn, Hieronymus Bosch, Rogier van der Weyden, Peter Paul Rubens, Juan de Flandes en Albrecht Dürer worden tentoongesteld in het Prado.

2.4. Routes door het museum

Omdat het museum erg groot is, is het bijna onmogelijk om alle werken in één bezoek te bekijken. Het museum heeft daarom verschillende routes ontwikkeld waarbij je binnen één uur langs de 15 grootste werken komt, in twee uur langs 30 werken en bij de route van 3 uur zo’n 50 werken kunt aanschouwen. Je kan de verschillende routes op de brochures bij de ingang vinden.

Bij de kortste route kom je zo langs onder andere de Nobelman van El Greco, Las Meninas van Velázques, de Derde van Mei van Goya, de Annunciatie van Fra Angelico, de Kardinaal van Rafael, de Onbevlekte Ontvangenis van Giambattista Tiepolo, de Daling van het kruis van Rogier van der Weyden, de der Lusten van Hieronymus Bosch, de Drie Graties van Peter Paul Rubens en Artemisia van Rembrandt van Rijn.

 1. Openingstijden van het Prado

 • Het museum is elke dag open van 10:00 tot 20:00, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • Op zon- en feestdagen sluit het museum een uurtje vroeger en op 6 januari, 24 december en 31 december kan je het museum bezoeken tot 14:00.
 • Je kan het museum binnengaan tot een half uur voor sluitingstijd.
 • Het Café Prado sluit een half uur voor de deuren dichtgaan.
 1. Tickets om het Prado te bezoeken

 • Tickets zijn zowel ter plekke bij de kassa van het Prado museum als online te kopen.
 • Iedereen onder de 18 jaar oud en studenten tussen 18 en 25 jaar mogen gratis naar binnen.
 • De laatste twee uren voor sluitingstijd kan je het museum gratis binnen. (maandag tot en met zaterdag tussen 18u00 en 20u00, zon- en feestdagen tussen 17u00-19u00)
 • Je kan een audiogids kopen in het Spaans, Catalaans, Baskisch, Galicisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch, Koreaans, Chinees en Japans.
 • Kom nog meer te weten over de kunstwerken met een begeleide rondleiding door het Prado.
 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het museum wordt het drukst bezocht in de vakantieperiodes en tussen 11:00 en 13:30. Als je niet te lang in de rij wil staan, bezoek je het museum ook het beste niet tijdens de gratis bezoekuren. Probeer het museum vroeg te bezoeken of ga later op de middag of in de avond.

Onze tip: koop je tickets voor het Prado vooraf online om wachtrijen te vermijden. Zo spaar je heel wat tijd uit en kan je meteen aan je bezoek beginnen.
 1. Hoe bereik ik het Prado Museum?

6.1. Te voet:

Het Prado museum ligt in het centrum van Madrid en kan je makkelijk te voet bereiken. Zo is het vanaf het Palacio Real een klein half uur wandelen en vanaf het Plaza Mayor zo’n 20 minuten.

6.2. Met het openbaar vervoer:

Je kan het Prado museum makkelijk met de buslijnen 10, 14, 27, 34, 37, 45,N9, N10, N11, N12, N13, N14, N15, N17 en N25 bereiken vanaf de halte Museo del Prado – Jardin Botánico.

6.3. Met de auto:

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden dichtbij het museum. De dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn de Parking Las Cortes aan het Plaza de las Cortes, de Plaza Canovas del Castillo en de Parking de motos aan de Calle de Cervantes. Vanaf alle drie de parkeerplaatsen is het slechts enkele minuten wandelen naar het museum.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er is een gratis vestiaire beschikbaar om tassen, jassen en paraplu’s achter te laten.
 • Het is niet toegelaten om grote tassen en koffers mee te nemen in het museum en ze passen ook niet in de voorziene kluisjes.
 • Je mag geen eten en drinken meenemen in het museum.
 • Het is verboden om foto’s of video-opnames te maken in het museum.
 • Bij de ingang kan je de folders van de verschillende routes meenemen om in een weinig tijd de belangrijkste kunstwerken van het museum te bekijken.
 • De wachtrijen overslaan? Koop je tickets online, zo verlies je geen tijd aan de ingang.
 1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

 1. Filmpje: het beste van het Prado Museum

Het Museo del Prado omvat een indrukwekkende collectie kunst. Benieuwd naar hoe het museum eruitziet of naar enkele van de wereldberoemde werken die je in het museum kan vinden? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om alles in het echt te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Madrid moeten reizen!

 1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?