Plan je bezoek aan Museum Reina Sofía in Madrid

Plan je bezoek aan Museum Reina Sofía in Madrid

15 december 2021 in Madrid1 reactie

Hoewel we bij bekende musea denken aan het Louvre in Parijs, de Acropolis in Athene, of de National Gallery in London is Museo de Reina Sofía in Madrid zeker niets minder waard. Gehuisd in het oude San Carlos ziekenhuis in de ‘gouden kunstdriehoek’ van Madrid is het museum een thuisbasis voor werken van onder meer Picasso en Salvador Dalí.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis

Het gebouw bevind zich op de plaats van het eerste algemene ziekenhuis van Madrid. Het ziekenhuis werd gebruikt tussen 1805 en 1969, waarna het gesloten werd.

Pas in 1980 startte men met renovaties en uitbreidingen van het 18de eeuwse neoklassieke gebouw. In 1988 gingen de delen van het nieuwe museum open voor het publiek. In datzelfde jaar werd het uitgeroepen tot Nationaal Museum dat een overzicht zou bieden van de belangrijkste Spaanse kunst van de 20ste eeuw.

Het Palacio de Cristal en het Palacio de Velazquez in het Retiropark maken deel uit van het huidige museum als tentoonstellingsruimtes.

  1. Collecties

De collecties in het gebouwen volgen een chronologische leidraad die start bij het einde van de 19de eeuw en eindigen bij het huidige tijdperk. Het geboortejaar van Picasso (1881) dient als een scheidingslijn tussen het Prado museum en het Reina Sofía museum, hoewel dit niet altijd even sterk wordt nageleefd doordat het ook een collectie huist van Goya.

De collecties zijn onderverdeeld in 3 delen die telkens over een bepaalde tijdsperiode spannen.

  • Collectie 1 loopt van 1900 tot 1945 en gaat over de irruptie van de 20ste eeuw, utopieën en conflicten.
  • Deel 2 spreekt over de jaren 1945 tot 1968 en gaat in op de problematiek van de gefragmenteerde postoorlogse wereld.
  • Dit deel wordt gevolgd door collectie 3 van 1962 tot 1982 en focust zich vooral op verzet en de postmoderniteit.

De collectie van het begin van de 20ste eeuw bezit onder meer kunstenaars zoals Romero de Torres, López Mezquita en Julio González. Deze kunstenaars behoren tot stromingen zoals het modernisme, kubisme en realisme die het lappendeken van kunst uit het begin van de 20ste eeuw in Spanje voorstellen.

4 belangrijke kunstenaars in het Spaanse landschap in de 20ste eeuw

Je vindt er ook collecties van de 4 belangrijkste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw, namelijk Juan Gris, Picasso, Dalí en Joan Miró.

Juan Gris

Juan Gris zijn werk vertoont vooral heel wat cubistische tendensen waarbij er een grote simplificatie is van de geometrische structuur en een maar vage distinctie tussen objecten en setting, tussen het onderwerk en de achtergrond. In het Reina Sofía Museum hangen onder meer La bouteille d’Anis en het Portret van Madame Josette Gris, alsook The Guitar Before The Sea.

Picasso

  • De collectie van Picasso draait vooral rond de jaren 1930. Zijn vroegste werk die je er kunt vinden is Woman in Blue uit 1901 uit zijn “blue stage”. Daarnaast vinden we surrealistische en expressionistische schilderijen.
  • De collectie bestaat uit 292 werken, waarvan 29 schilderijen en vier van zijn beeldhouwwerken zoals Tête de femme, het eerste kubistische sculptuur.
  • Het bekendste schilderij in het museum is echter wel Guernica, een van de meest relevante en iconische werken van de moderne kunst.

Dalí

De werken van Salvador Dalí die te vinden zijn in het museum zijn onder meer het Portret van Luis Buñuel, Girl at the Window en The Great Masturbator. Maar ook sculpturen en tekeningen van Dalí zijn aanwezig.

In de tweede helft van de 20ste eeuw heeft het museum ook heel wat internationale kunst vergaard van kunstenaars zoals Diego Rivera, Wilfredo Lam, Roberto Matta, Henry Moore, Francis Bacon en Yves Klein.

Ook verschillende artistieke tendensen zijn aanwezig zoals het tachisme; een franse abstracte schilderstijl ontwikkeld in de jaren ‘40 en ’50 als een reactie op het kubisme, Pop-art en heel wat abstracte kunstvormen (Arte Povera, Kinetische kunst, minimalisme)

Het museum huist vaak ook heel wat tijdelijke collecties of tentoonstellingen die een bepaalde kunststijl of kunstenaar in het daglicht brengen. Zo loopt er momenteel een exhibitie rond audio genaamd Audiosphere. Het gaat over geluidsexperimenten en is verspreid over zowel de gebouwen in het Retiro park alsook het Sabatinigebouw.

Ook vind je in het museum een groot open-acces bibliotheek gespecialiseerd in de kunst. Deze bibliotheekcollectie bevat meer dan 100 000 boeken, 3500 geluidsopnames en bijna 1000 video’s.

Op de website van het museum is er ook een radio aanwezig. Hiermee proberen ze hun publiek ook te bereiken via het internet. Zo zijn er segmenten die spreken over de verschillende collecties die te vinden zijn in het museum, alsook interviews met kunstenaars en debatten rond verschillende kunstgerelateerde topics.

Tentoonstellingen in de Open Lucht

Niet enkel in de tentoonstellingsruimte is er plaats voor de kunstwerken van het Reina Sofía museum, maar ook doorheen de gangen, open ruimtes en terrassen zijn heel wat internationale en Spaanse kunstwerken te vinden.

Van de historische avant-garde zoals Joan Miró en Alexander Calder tot de hedendaagse periode met Thomas Schütte en Rogelio López Cuenca. Zo komen bezoekers in een dialoog terecht met de werken en de ruimte waar ze zich bevinden.

Een voorbeeld hiervan is het Maanvogel standbeeld in de Sabatini tuin van Joan Miró.

  1. Activiteiten in het Museum

Hoewel de kunstwerken van het museum in zijn verschillende gebouwen al heel wat tijd kan innemen, is het toch de moeite waard om misschien een activiteit of twee mee te pikken. Doorheen het jaar lopen er verschillende workshops, studiegroepen, lezingen en filmreeksen in het museum. Telkens gerelateerd aan een kunstonderwerp.

Zo is er momenteel een filmreeks te vinden over ‘Film on Art’ en een studiegroep met workshops en lezingen rond Lichaam, Territorium en Conflict die kijkt naar de kritiek het antropocene, een geologisch tijdsperk dat gedefinieerd wordt door groeiende en destructieve menselijke interventie op de planeet.

  1. Waar is het museum en hoe te bereiken

Het Reina Sofía museum bestaat uit 4 gebouwen. Het Sabatini gebouw (centraal gebouw), het Nouvel gebouw, het Velazquezpaleis en het kristalpaleis (deze laatste twee zijn te vinden in het Retiro park).

Het Sabatini gebouw bevindt zich in de Santa Isabelstraat nummer 52. Dit is te vinden op een 2tal minuten wandelen van de metrohalte Estación del Arte. Hier stopt metro nummer 1.

  • Volg de straat Plaza del Emperador vanaf het rondpunt en sla de eerste straat rechts in naar de Santa Isabelstraat.
  • Met de auto kun je parkeren in verschillende parkings in de buurt, deze liggen allemaal ook op een 5 tot 10tal minuten wandelen van het centrale museumgebouw.
  • Openbare parkings zijn te vinden aan het Atocha treinstation en Plaza Juan Goytisolo.

Het Nouvelgebouw is te vinden in de Ronda de Atochastraat, vlakbij het Sabatinigebouw. Wanneer je het Sabatinigebouw verlaat hoef je slechts naar rechts de straat uit te wandelen, nog eens naar rechts en je bent er. Het Nouvelgebouw bevindt zich namelijk naast het Sabatinigebouw.

Ook het Retiropark waar zowel het kristalpaleis als het Velzázquezpaleis te vinden zijn ligt niet ver weg van het hoofdgebouw. Hiervoor keer je het best terug richting het rondpunt.

  • Wandel richting Calle Claudio Moyano die langs de botanische tuin van het park loopt.
  • Deze straat loopt over in de Puerta del Ángel Caído en later de Paseo de Fernán Núñez.
  • Blijf deze straat rechtdoor volgen tot je op een rond plein terechtkomt met de fontijn van de gevallen engel.
  • Hier neem je de 1ste afslag naar links waardoor je de Paseo de Cuba volgt.
  • Na een tijdje wordt het kristalpalijs zichtbaar aan de rechterzijde van het pad.

Vanaf het kristalpaleis hoef je enkel de weg rechtdoor te volgen richting het Velázquezpaleis. Natuurlijk beschikt het park ook over wegaanwijzingen. De wandeling door het park duurt een 20-tal minuutjes en neemt je direct mee op tocht door het bekendste park van Madrid.

  • Verder is er ook plaats aan het Nouvelgebouw en aan de ingang van het Sabatinigebouw om je fiets weg te zetten.
  • Als je met de trein komt richting het museum kun je de RENFE trein nemen naar het Atocha station.
  1. Openingstijden en prijzen

  • Met uitzondering van dinsdag is het museum elke dag open.
  • Maandag tot Zaterdag is het museum open van 10u tot 9u ’s avonds en zondag van 10u tot 14u30.
  • Een gratis bezoek brengen aan het museum kan van Maandag tot Zaterdag tussen 19u en 21u ’s avonds en de zondag van 13u30 tot 14u15.
  • Een ticket ter plekke kost je €5 en online vanaf €4.
  • De gebouwen in het Retiropark zijn elke dag open van 10u tot 19u en zijn gratis te bezoeken.

    Opgelet, door COVID19 zijn momenteel enkel collecties 1 en 2, de Sabatinituin, de terrasjes van het Nouvelgebouw en de huidige exhibities beschikbaar voor bezoek.
  1. Toegankelijkheid

Het Reina Sofíamuseum werkt hard om het museum universeel toegankelijk te maken en om de beste service te voorzien voor al zijn bezoekers. Het speciale toegankelijkheidsprogramma bevat zowel activiteiten speciaal ontworpen voor mensen met audio- of visuele beperkingen alsook voor mensen met leerproblemen zodat ook zij een actieve participatie kunnen hebben in het bezoek van het museum.

Alle delen van het gebouw zijn toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking of rolstoelgebruikers.

  • Ook zijn er speciale toiletten, zitplaatsen en vestiares om het gemak voor elke bezoeker te verzorgen.
  • Er is ook de optie om een rolstoel te lenen, hiervoor kun je terecht aan de informatiebalie in het Sabatini of Nouvelgebouw.

Voor blinden en slechtzienden zijn er services gericht op het mogelijk maken van esthetisch plezier van een bezoek. De combinatie tussen verbale informatie, aanraaktoegang en geluid zorgt voor een aangenamer bezoek.

Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘touch tour’ of een descriptief bezoek van het museum. Blindgeleide honden zijn ook zeker welkom in het museum en er zijn brochures aanwezig in zowel een extra groot lettertype alsook braille.

Maandelijks vinden er ook begeleide tours plaats met een Spaanse gebarentaal instructeur. Ook is er een speciaal geluidsysteem die inspeelt op de versterking van het geluid voor mensen met een gehoorapparaat. Ook speciale persoonlijke systemen zijn gratis aanwezig.

Voor mensen met een leerachterstand vormt het museum ook een plaats voor dialoog rond inclusie en sociale samenleving alsook persoonlijke ontwikkeling, een plaats voor zelfreflectie en kritisch onderwijs.

Bezoekers die in het bezit zijn van een bewijs van hun beperking krijgen gratis toegang tot het museum. Doorheen het museum zijn er ook liften met braille en reliëfmarkering en zitbanken in sommige van de tentoonstellingsruimtes.

  1. Tips voor je bezoek

Indien je van plan bent om ook het Prado en Thyssen-Bornemisza museum te bezoeken is het voordeliger om een ‘Madrid Art Walking Pass’ aan te kopen. Daarmee voorkom je ook meteen alle wachtrijen.

  • Hiermee krijg je korting op de afzonderlijke toegangsprijzen
  • kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis mee naar binnen onder begeleiding van een volwassene met de pass.
  • Voor een pass betaal je zo’n €34.
  • Deze pass moet je inwisselen in het Thyssen-Bornemisza museum, maar de volgorde van hoe je de musea bezoekt is volledig aan jou.
  • Ook kun je de pass over meerdere dagen gebruiken om zo je bezoek niet te overhaasten.
  • Voor een gewone skip-the-line pass met rondleiding kost het rond de €24 per persoon, hiermee krijg je toegang tot het museum de hele dag.

Het museum beschikt ook over een boekenwinkel een giftshop en een restaurant. In restaurant Nubel kun je terecht voor ontbijt, lunch, snacks, tapas en cocktails.

Er is ook dagelijks een brunch en het terras in doorlopend open doorheen het jaar. Het restaurant bevindt zich in het Nouvelgebouw en voorziet zelfs van een muziekprogramma, poëzielezingen en andere soorten live entertainment.

  1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

  1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 april 2023 - Christa Den Haerynck

Heel handige en interessante gids. Ik heb de vele praktische tips kunnen gebruiken. In het Museum Reina Sofia vond ik het grondplan niet overzichtelijk. Het Museum Thyssen daarentegen is een echte aanrader. Super mooie collectie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?