Met de trein naar Londen: alle info voor je treinreis + hoe goedkoop tickets boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Met de trein naar Londen: alle info voor je treinreis + hoe goedkoop tickets boeken?

10 oktober 2023 in Londen0 reacties

Praktische info voor je reis met de trein naar Londen: alle info + hoe goedkoop treintickets kopen

Ga je binnenkort op citytrip naar Londen? Overweeg dan zeker eens om met de trein te gaan. Vermijd files en oncomfortabele autoritten, de Eurostar brengt je in een mum van tijd naar de metropool Londen.

Hoe goedkoop je met de trein reist, hangt af van de periode wanneer je je tickets boekt. Ben je van plan om met de trein naar Londen te reizen? Lees dan gerust verder voor enkele tips & tricks.

Inhoud artikel

  1. Waarom kiezen voor de trein naar Londen?

Sommigen onder ons zijn het gewoon om met de trein te reizen, voor anderen is het dan weer iets ongewoons. Is treinreizen iets compleet nieuws voor jou? Geen probleem, wij sommen hieronder alvast enkele voordelen voor je op, om alle twijfels bij je weg te halen.

Voordelen van de trein naar Londen

  • De reistijd bedraagt vanuit Brussel ongeveer 2 uur. Met de auto doe je er ongeveer 5 uur 30 minuten over (inclusief de overzet van Calais naar Dover).
  • Je komt niet in de file terecht en hebt geen last van parkeerproblemen.
  • Reizen met de trein naar Londen kan voordeliger zijn dan met de auto of het vliegtuig. Zeker wanneer je op voorhand boekt of als je een zitplaats kiest.
  • Een ander voordeel is dat je tijdens je reis lekker kan ontspannen en bijpraten met je medereizigers.
  • Je betaalt niet extra voor bagage (over het algemeen) en er zijn geen limieten op het gewicht van je bagage.
  • Dankzij de stopcontacten aan boord hoef je je geen zorgen te maken over de batterijduur van je smartphone. Zo kan je urenlang je favoriete serie bingewatchen i.p.v. je ogen op de weg te houden.
  • Last but not least! Reizen met de trein heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor het milieu. Je spaart een vliegreis uit en op die manier houd je je ecologische voetafdruk kleiner. Wie zegt dat reizen vervuilend moet zijn?

Heel wat voordelen dus! Bespaar jezelf de stress en geniet van een comfortabele, directe rit naar het bruisende Londen. Je hebt de mogelijkheid vrij door de trein te wandelen en je profiteert van meer beenruimte en bredere zitplaatsen. Bij het boeken van je Eurostar-ticket kan je zelf bepalen van hoeveel verwennerij je wilt genieten (zie verschillende soorten treintickets).

TIP: Wacht niet langer en plan je volgende stedentrip naar Londen. Bestel je tickets voor de Eurostar naar Londen makkelijk en eenvoudig online, hoe vroeger je ze aankoopt, hoe goedkoper!

  1. Welke route rijdt de Eurostar naar Londen?

Aan boord van Eurostar spoor je vervolgens met 320 km/u door de Kanaaltunnel naar London St Pancras International. De snelste reistijd van Brussel naar Londen met Eurostar is ongeveer 2 uur en de langste 2 uur 20 minuten. Reis je niet naar Londen centrum? Dan kan je in dit hoofdstation eventueel overstappen naar jouw eindbestemming.

De snelste reistijd tussen Amsterdam en Londen is 4 uur en 10 minuten. Als je ervoor kiest om het eerste reisdeel met de Thalys te doen, duurt de reis ongeveer 5 uur, soms iets korter of iets langer, afhankelijk van hoe lang de overstaptijd in Brussel is.

Vanuit Brussel-Zuid

  • Er zijn normaal 9 treinen treinen per dag die van Brussel naar Londen reizen.
  • De eerste trein vertrekt om 7u56 in Brussel-Zuid en komt aan om 8u57 in Londen.
  • De laatste trein vertrekt om 20u55 en komt aan om 21u57.
  • De Eurostar stopt ook in Rijsel (Lille). Sommige treinen stoppen daarnaast in Calais Fréthun en Ebbsfleet International of Ashford International.
  • Je komt aan in het centrum van de stad, dus je citytrip kan meteen beginnen!

Vanuit Amsterdam

  • De eerste rechtstreekse trein vertrekt om 7u47 in Amsterdam en komt aan om 10u45 in Londen.
  • Er is nog een vroegere trein om 6u11 in Amsterdam, maar dan moet je een overstap maken in Brussel. Je komt dan aan in Londen om 9u57.
  • De laatste trein vertrekt om 18u47 en komt aan om 21u57.
  • De Eurostar stopt ook in het centraal station van Rotterdam en Brussel-Zuid.

Bestel je treintickets naar Londen hier

  1. Hoe lang moet ik van tevoren op het station zijn?

Station Brussel-Zuid

Wanneer je met de trein van Brussel naar Londen reist, raden we aan om toch wel 45 à 60 minuten voor het vertrek in het station van Brussel-Zuid te zijn. Zo heb je voldoende tijd om rustig door de ticketpoortjes en de veiligheids- en identiteitscontrole te gaan. Aangezien Groot-Brittannië zich buiten de Schengen-zone bevindt, worden je identiteitsbewijs en reisdocumenten namelijk verplicht geverifieerd. Heb je nog geen paspoort? Vraag deze dan tijdig aan bij jouw gemeente.

De check-in bevindt zich in de “Channel Terminal”. Na het inchecken kan je nog genieten van een kopje koffie in één van de cafés of enkele winkeltjes bezoeken. Bekijk hier de plattegrond van het Brussel-Zuid station met de Channel Terminal.

  • Let op: ticketpoortjes sluiten 30 minuten voor het vertrek. Zorg dat je op tijd bent, want de trein wacht niet.
  • Voor reizigers in Business Premier of met een Eurostar carte blanche sluit de ticketcontrole 10 minuten voor het vertrek.

Station Amsterdam Central

Sinds 2020 kan je ook vanuit Amsterdam kan je rechtstreeks met de trein reizen. Je hoeft niet langer over te stappen in Brussel, je kan ook in één directe lijn naar hartje Londen reizen. De vertrekhal van Eurostar is aan het uiteinde van spoor 15b. Daar ga je via de ticket-, identiteits- en veiligheidscontrole naar de wachtruimte waar je nog even kan ontspannen voor je aan boord gaat van de trein.

  • De ticketcontrole stopt 30 minuten vóór de trein vertrekt (of 20 minuten vooraf voor wie in Business Premier reist of een Carte Blanche heeft).
  • Voor toegang tot het station moet je eerst je ticket scannen aan de ticketpoortjes van NS.
  • Tip: Download je ticket op je mobieltje in de Eurostar-app, of print het uit vóór de reis. Er wordt een toeslag van € 5 in rekening gebracht om een ticket af te drukken in een Nederlands station.
  • Komen de tijden van de directe treinen niet goed uit? Dan kan je ook nog steeds met een Thalys van Amsterdam Centraal naar Brussel-Zuid (1 uur 52 minuten) en daar overstappen voor Londen.
  1. Aan boord van de Eurostar naar Londen

De Eurostar is een exclusieve hogesnelheidstrein met een maximumsnelheid van 320 km/u. Alle Eurostar-treinen hebben moderne, comfortabele faciliteiten, voldoende ruimte voor bagage, en een voedsel- en drankenwagon aan boord.

Eurostar biedt drie comfortklassen

  • Standard Class (gratis wifi en comfortabele zitplaatsen)
  • Standard Premier Class (gratis wifi, comfortabele zitplaatsen en een maaltijd);
  • Business Premier Class (wat je kan vergelijken met de first of business class, je krijgt voorrang bij het instappen, toegang tot de lounge en met heerlijk eten en drinken).

Hoewel er geen gewichtslimiet is voor jouw bagage in Eurostar-treinen, is het wel een vereiste dat je de bagage veilig kan optillen. Elke tas mag tot 85 cm lang zijn en moet duidelijk worden gelabeld bij de incheckbalie van het vertrekstation. Laat je ticket ook nooit achter in de trein. Er is niets zo vervelend om zonder kaartje opeens aan een poortje te staan om het station te verlaten.

  1. Eindbestemming: London St Pancras International

De Eurostar komt aan in het hart van Londen, in het station van St. Pancras International. Het station is meteen al een bezienswaardigheid op zich, het staat bekend om zijn prachtige Victoriaanse architectuur en is een van de meest opvallende historische treinstations in Londen. Het station heeft een indrukwekkende voorgevel met gotische invloeden en een klokkentoren.

Vanaf het metrostation St. Pancras in de luchthaven, kan je makkelijk met de metro verder reizen naar de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen zoals het de Tower of London, Buckingham Palace en de Big Ben. Het Londense metrostation heeft maar liefst zes verschillende metrolijnen die je door heel de stad brengen. Metrotickets kan je makkelijk aankopen in het station.

VERBLIJFTIP: Heb je een treinrit geboekt en kom je laat aan in Berlijn? Dan kan je altijd overwegen om te overnachten vlakbij het station. The House of Toby is een driesterrenhotel op 500 meter van het station. Of kies meteen voor het lowbudget kleurrijke Clink261 Hostel.

  1. Hoe boek ik tickets voor de trein naar Londen?

Het boeken van treintickets voor de Eurostar kan eenvoudig en gemakkelijk online, maar is ook mogelijk aan de balie in het station. Als je je treinkaartje dezelfde dag boekt is het meestal duurder en kunnen de kosten variëren op basis van de tijd van de dag, de route of de klasse. Een treinticket van Brussel naar Londen heb je al vanaf €57 voor een enkele reis standaard klasse en als je van tevoren boekt. Een retourticketje kost, op zijn goedkoopst, €44.

Tips om zo goedkoop mogelijk met de trein naar Londen te reizen

Reis je met een kleiner budget en wil je graag zo weinig mogelijk geld uitgeven? Dan zijn er enkele tips & tricks waarmee je rekening kan houden om zo goedkoop mogelijk te reizen met de trein.

  • Boek je treintickets voor de Eurostar best 3 tot 6 maanden van tevoren, dan zijn ze het goedkoopst.
  • Reis indien mogelijk niet tijdens de spitsuren, dan zijn de ticketprijzen vaak het hoogst.
  • Plan je stedentrip buiten het hoogseizoen en de (school)vakanties. Ook feestdagen kunnen duurder uitvallen.
  • Zin in een weekendje Londen? Vertrek dan op zaterdag en keer terug naar huis op maandag.
  • Soms heeft de Eurostar ook speciale aanbiedingen, waardoor een treinkaartje nog goedkoper is.
  1. Een stedentrip naar Londen: onze budgettips

Is Londen een dure stad voor een stedentrip? Met al die indrukwekkende paleizen, imposante gebouwen en chique winkelstraten zou je denken van wel maar een stedentrip naar Londen hoeft helemaal niet duur te zijn.

Wij hebben alvast enkele tips verzameld om je verblijf zo goedkoop mogelijk te maken

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Londen met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Londen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Londen met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Londen met meer dan 50 bladzijden up-to-date info inclusief tips van locals, + 100 highlights

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?