Citytrip Londen: Planning voor 3 dagen, hoteltips + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Citytrip Londen: Planning voor 3 dagen, hoteltips + gratis reisgids

17 maart 2020 in Londen7 reacties

Londen is een populaire bestemming voor een citytrip. Er valt dan ook heel veel te zien en te beleven in deze wereldstad. Je kan er kleine en grote musea bezoeken, bijzondere monumenten bewonderen en ronddwalen in koninklijke paleizen.

Al die bezienswaardigheden maken het lastig om je reis te plannen, zeker wanneer je voor de eerste keer naar Londen gaat en zeker niets wil missen! Daarom hebben wij een driedaagse wandelroute uitgestippeld die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt, maar je ook kennis laat maken met enkele verborgen pareltjes.

Verken Londen op eigen tempo met onze reisgids

Tickets voor de leukste tours en attracties online boeken

Met de trein naar Londen? Bekijk hier alle aanbiedingen en tickets voor de Eurostar vanaf € 39.

Geld besparen + wachtrijen overslaan bij bezienswaardigheden
Boek daarom je tickets online, zo kan je de wachtrijen overslaan en verlies je geen kostbare tijd.

Koop je Londen Pass € 74 en kies zelf de attracties die je wil bezoeken, of koop een Central Londen Pass + Tower of London € 60. Nog meer zien? Dan kan je opteren voor de London Pass met hop-on/hop-off bus € 80.

Bij GetYourGuide heb je een ruim aanbod aan tickets en tours. Je kan veilig online boeken met een geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

Inhoud artikel

Kaartje bezienswaardigheden 3-daags programma citytrip Londen

Elke dag heeft een andere kleur: Dag 1 - blauw, Dag 2 - rood en Dag 3 - groen.

Dag 1 van je citytrip: Kensington & Westminster

1.1. Notting Hill

Start je citytrip vroeg door de beroemde straten van Notting Hill te wandelen. Reis met de metro naar de halte Ladbroke Grove om de felgekleurde huizen in deze wijk te verkennen. Wandel zeker langs Lancaster Road, Westbourne Park Road en St Lukes Mews om de mooiste huizen te passeren.

Wil je de de straten van Notting Hill overslaan? Neem dan de metro naar de halte Queensway of Notting Hill Gate Underground om meteen naar de volgende stopplek te reizen.

1.2. Kensington Gardens

Wandel van de straten van Notting Hill in zuidelijke richting naar Bayswater Road om de Kensington Gardens te bezoeken. In dit park kan je gezellig rondstruinen met uitzicht op het Kensington Palace. Je zal ook verschillende herdenkingsmonumenten voor prinses Diana zien opduiken, waaronder de Diana Memorial Playground en de Princess Diana Memorial Fountain.

1.3. Royal Albert Hall

Aan de zuidkant van de Kensington Gardens ligt de beroemde Royal Albert Hall. Dit is de beroemdste concertzaal van Londen. De Royal Albert Hall werd in 1871 geopend door koningin Victoria en sindsdien hebben de grootste artiesten ter wereld hier opgetreden. Online kan je tickets kopen voor een rondleiding door de Royal Albert Hall.

1.4. Hyde Park

Naast de Kensington Gardens ligt Hyde Park, één van de meest bekende stadsparken van Londen. Wandel door Hyde Park richting de Wellington Arch. Daarna ga je via Constitution Hill richting Buckingham Palace, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen.

1.5. Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële woonplaats van de Britse koninklijke familie en als je vroeg genoeg begonnen bent met je wandeling kan je hier nog de Changing of the Guards meemaken. De bewakers, steeds in hun traditionele kledij, wisselen dan van wacht. Die ceremonie duurt drie kwartier en vindt in de zomer dagelijks plaats om 11:00. In de rest van het jaar wordt de ceremonie niet elke dag gehouden.

Je kan het paleis ook bezoeken, koop zeker je tickets online voor een rondleiding door Buckingham Palace.

1.6. Horse Guards Rd

Daarna wandel je door St James’s Park, één van de acht koninklijke parken in Central London, naar Horse Guards Rd. Daar wisselen de Horse Guards om 11:00 van wacht, dat zijn bewakers op netjes uitgedoste paarden.

1.7. 10 Downing Street

Ga verder richting 10 Downing Street, de residentie en het kantoor van de Britse Prime Minister. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis kan er ook voor kiezen om een stukje verder te wandelen naar King Charles Street om daar de Cabinet War Rooms en de Churchill War Rooms te bezoeken.

Koop je tickets voor een bezoek aan de Churchill War Rooms online. Zo kom je alles te weten over het verloop van WO II vanuit Londen.

1.8. Westminster Abbey

Wandel daarna via Parliament Street naar Parliament Square Garden. Daar kan je een bezoek brengen aan Westminster Abbey. Dit klooster bestaat al sinds 960 en wordt nog dagelijks gebruikt voor kerkdiensten. Westminster Abbey doet waarschijnlijk vooral een belletje rinkelen omdat hier ook de koninklijke bruiloften en kroningen worden gehouden.

Je kan het klooster en de aanpalende kerk van maandag tot en met zaterdag bezoeken voor £22. Toegangstickets kan je online kopen. Houd er wel rekening mee dat je zeker 2 uur nodig hebt om het hele domein te verkennen.

1.9. Houses of Parliament

Na je bezoek aan Westminster Abbey steek je de straat over naar Abingdon Street, waar het Palace of Westminster met de Houses of Parliament zich bevindt. In de Houses of Parliament zetelen de parlementsleden van het Verenigd Koninkrijk in de House of Commons en de House of Lords om er aan wetten te sleutelen.

  • Je kan het Britse Parlement het hele jaar door op zaterdag bezoeken met een officiële rondleiding.
  • In augustus wordt de rondleiding elke dag (behalve op zondag) georganiseerd.
  • Zowel de audiotour als de begeleidde tour gidsen je in 1,5 uur door het Palace of Westminster.
  • Wie nog meer te weten wil komen kan ook een exclusieve behind the scenes tour volgen. (uniek !) Tickets hiervoor kan je online boeken.

1.10. Big Ben

Aan de Houses of Parliament vind je de iconische Elizabeth-toren waar de Big Ben zich bevindt. De toren is helaas tot 2021 ingepakt voor renovaties aan de klokken. Steek de Thames over via de Westminster Bridge voor het mooiste uitzicht op het Palace of Westminster en de Big Ben.

1.11. London Eye

We raden je aan om daarna een ritje te maken in de London Eye. Je hebt vanuit het reuzenrad een indrukwekkend uitzicht over de stad!

Onze tip: om de rijen bij de kassa’s te vermijden is het sterk aan te raden om de tickets vooraf online te kopen.

1.12. Dineren bij de London Eye of Trafalgar Square

Zoek daarna een leuk restaurantje in de omgeving van de London Eye en Waterloo station of wandel even verder naar de Hungerford Bridge en de Golden Jubilee Bridge om Trafalgar Square te bereiken. Daar vind je heel wat gezellige restaurantjes.

Dag 2 van je citytrip: Langs de oevers van de Thames

Deze dag bezoek je de bezienswaardigheden langs de Thames. Er worden ook boottochten over de Thames georganiseerd die halt houden bij de belangrijkste monumenten en er zijn zelfs hop on hop off-boten.

Tickets voor bootexcursies kan je eenvoudig online kopen. Het is een leuke manier om Londen te ontdekken!

2.1. Tower of London

We raden je aan om dag twee van je citytrip Londen vroeg te beginnen zodat je de Tower of London kan bezoeken wanneer het er nog niet te druk is. Dit fort staat al aan de oevers van de Thames sinds 1066 en werd opgetrokken als koninklijk paleis in opdracht van Willem de Veroveraar. Daarna werd het gebouw gebruikt als gevangenis. Heel wat gevangenen vonden hier op een lugubere manier hun dood.

Tegenwoordig staat de Tower of London vooral bekend als de plek waar de Britse kroonjuwelen bewaard worden. Er wonen ook heel wat raven in de torens die Groot-Brittannië zouden moeten beschermen tegen aanvallen. Je kan de Tower dagelijks bezoeken. Koop je tickets vooraf online, want de wachtrijen lopen al snel op!

2.2. Tower Bridge

Steek vervolgens de Tower Bridge over naar de zuidelijke oever van de Thames. Dat is gratis, maar als je over het bovenste gedeelte van de brug wil wandelen, moet je wel een ticket van £9,80 kopen. De Tower Bridge is misschien wel het bekendste monument van Londen.

2.3. Borough Market

Eenmaal aan de overkant wandel je langs de moderne City Hall, de HMS Belfast en de London Bridge naar de Borough Market. Die markt bestaat al sinds 1851 en is de mooiste overdekte markt van de stad. Je kan hier een lekkere lunch eten of een tussendoortje kopen.

2.4. The Shard

Wandel daarna verder naar de 310 meter hoge The Shard, de hoogste wolkenkrabber van West-Europa. We raden je aan om hier het panoramadek te bezoeken om van het onklopbare uitzicht over de hele stad te genieten.

Tickets voor een bezoek aan The Shard kan je online kopen, zo hoef je niet in de wachtrij te staan.

2.5. Shakespeare's Globe

Vervolgens wandel je verder langs de Thames naar de Shakespeare’s Globe, een reconstructie van het oorspronkelijke theater waar William Shakespeare een groot aantal van zijn toneelstukken liet opvoeren. Er worden nog regelmatig voorstellingen gegeven in de Globe.

Online kan je tickets kopen voor een rondleiding door de Shakespeare's Globe. Verken het werkende Globetheater met een informatieve tentoonstelling en je brengt een bezoekt aan het auditorium.

2.6. Tate Modern

Naast de Globe bevindt zich het Tate Modern, één van de grootste moderne kunstmusea ter wereld. Je vindt hier indrukwekkende conceptuele kunstwerken en schilderijen van onder andere Picasso, Warhol en Dalí. Net als de meeste Londense musea is het Tate Modern volledig gratis.

2.7. St. Paul's Cathedral

Steek vervolgens de Millenium Bridge over en loop naar St. Paul’s Cathedral. Deze kathedraal dateert uit het einde van de zeventiende eeuw en is één van de symbolen van Londen. In deze kerk vond het huwelijk van Prince Charles en Diana plaats, maar ook de begrafenis van Winston Churchill en de jubileumvieringen voor koningin Elizabeth II werden hier gehouden. Je kan elke maandag tot en met zaterdag een kijkje nemen in de kathedraal.

De St. Paul's Cathedral is een populaire toeristische trekpleister. Het is een goed idee om online tickets te kopen zodat je de wachtrijen kan overslaan.

2.8. The Monument of the Great Fire of London

Wandel daarna naar het monument van the Great Fire of London. Deze grote pilaar herdenkt de brand van 1666 waarbij een groot deel van London in as werd gelegd. Je kan de pilaar elke dag beklimmen voor £5. Op de top word je getrakteerd op mooi uitzicht over de stad.

2.9. Camden Town

Om de dag af te sluiten raden we je aan om bij de metrohalte Monument of Bank Station de Northern metrolijn te nemen naar Camden Town. Camden is een populaire plek bij Londenaars om de avond door te brengen. Je vindt er leuke winkeltjes, de gezellige Camden Market, verschillende muziekpodia en leuke restaurantjes.

Dag 3 van je citytrip: Centraal Londen

3.1. Neals Yard

Begin dag 3 van je citytrip Londen op Tottenham Court Road en wandel richting Shaftesbury Avenue. Vandaar kan je het verborgen pareltje Neals Yard bezoeken, een kleurrijk steegje met leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes waar je kan ontbijten of een koffie kan drinken.

3.2. Theatre Royal

Wandel vervolgens via Monmouth Street naar Seven Dials waar je via Mercer Street door de wijk Covent Garden wandelt. Ga verder richting Drury Lane om het Theatre Royal te bezoeken, één van de oudste theaters van Londen.

3.3. Trafalgar Square

Na een wandeling door de grote winkelstraat the Strand bereik je Trafalgar Square. In het midden van dit plein prijkt de gigantische Nelson’s Column. Er staan ook twee grote fonteinen op het plein. Dit is een van de gezelligste buurten van Londen. Je kan er een foto maken bij een van de vier leeuwenstandbeelden.

3.4. National Gallery

Nadat je het plein verkend hebt, kan je de National Gallery bezoeken. Dit museum herbergt een grote collectie kunstwerken uit de veertiende tot de twintigste eeuw. De topstukken van de National Gallery zijn werken van Van Gogh, Monet, Michelangelo en Da Vinci. Je kan het museum gratis bezoeken.

3.5. Piccadilly Circus

Wandel vervolgens naar Leicester Square waar heel wat straatartiesten het beste van zichzelf geven. Even verder ligt Piccadilly Circus, de Britse Times Square. Je kan hier immense billboards zien waarop reclame gemaakt wordt voor de grootste merken.

3.6. Musical op West End

We raden je aan om te dineren in Soho of Chinatown even verderop. Daarna kan je nog naar West End gaan waar je ’s werelds grootste musicals kan bekijken.

Zorg er wel voor dat je je tickets vooraf besteld hebt of ze online koopt, want de shows zijn razend populair.

Waar overnachten in Londen? Hoe kies je een leuk hotel?

Het is aan te raden om in het centrum van Londen te verblijven tijdens je citytrip zodat je makkelijk en snel de stad in kan om de bezienswaardigheden te bekijken. Londen heeft echter ook een zeer goed metrosysteem waardoor je je makkelijk kan verplaatsen van de buitenwijken naar het centrum.

De hotels in het centrum zijn over het algemeen duurder dan die iets verder weg van het centrum, maar je spaart wel tijd en geld uit omdat je de metro niet hoeft te nemen.

4.1. Point A Hotels

4.2. Premier Inn hotels

4.3. Ibis Hotels

4.4. Hotels in Londen boeken met hoge korting

Booking.com

Bespaar tip: koop de London Pass

Met de trein naar Londen? Bekijk hier alle aanbiedingen en tickets voor de Eurostar vanaf € 39.

We raden je aan om een London Pass te kopen. Daarmee krijg je toegang tot ruim 80 toeristische attracties en korting op een hoop andere bezienswaardigheden en restaurants. Zo kan je onder andere gratis naar Westminster Abbey, de Tower of London, St Paul’s Cathedral en The Shard. Bij sommige attracties mag je zelfs de wachtrijen overslaan en met de London Pass kan je ook op de Hop On Hop Off-bussen.

Je kan een London Pass kopen voor 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 10 dagen.

Tours en uitstappen nabij Londen

Ben je enkele dagen in Londen en wil je meer zien dan enkel de stad Londen zelf dan hebben we enkele leuke daguitstappen voor je opgelijst:

Extra! Download je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 januari 2024 - D'Huyvetter

Een heel fijne leidraad om Londen een eerste keer te verkennen. Het is fijn om een overzicht te hebben van de bezienswaardigheden om een keuze te maken.

- 10 december 2022 - Jean-Marie

Heel interessante gids om een citytrip naar Londen voor te bereiden!!!

- 10 december 2022 - emmy pollenus

Supergoede gids om je citytrip mee voor te bereiden.

- 23 november 2022 - Katrien Boone

Toppie

- 5 februari 2020 - anita

heel handig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?