15 x Harry Potter filmlocaties in Londen bezoeken? Info, tips & tickets wandeling

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

15 x Harry Potter filmlocaties in Londen bezoeken? Info, tips & tickets wandeling

10 januari 2024 in Londen0 reacties

Fans van de boeken en films van Harry Potter kunnen hun hart ophalen in Londen. Je kan in de Britse hoofdstad natuurlijk een bezoekje brengen aan de Harry Potter Warner Brothers Studio, maar ook in Londen zelf kan je je onderdompelen in de geheimzinnige wereld van Zweinstein. In de stad werden namelijk verschillende scènes uit de films opgenomen.

De beste manier om al die plekken te bezoeken, is door mee te gaan met een Harry Potter-wandeling+ bezoek aan de studio's in Londen.

Onze tip: Ga mee met een wandeling + bezoek aan de studio's

Tip: Een van de leukste manieren om de filmlocaties te verkennen is met een Harry Potter-wandeltour vanaf € 23, deze wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Deze wandeling begint in Soho waar je te weten komt tot welk Zweinsteinhuis je behoort. Of maak een rondleiding + boottocht op de Thames € 30, onderweg houd je verschillende haltes om de filmlocaties te verkennen.

Daarna brengt de gids je naar verschillende filmlocaties in de stad, waaronder de Wegisweg en King’s Cross Station. De gids vertelt je onderweg allerlei weetjes over de boeken en de films en je kan tijdens de tour meedoen aan een quiz om punten te verzamelen voor jouw Huis.

Wil je ook de making-of zien? De studio's bezoeken waar de films zijn opgenomen? Ga mee met een tour en bezoek ook de Warner Bros studios. Bekijk het volledige aanbod hieronder:

Inhoud artikel

Kaartje met Harry Potter filmlocaties in Londen

Als je wil kan je onderstaande punten met mekaar verbinden en deze zelf wandelen. Je kan zo punten 7 tot 15 gemakkelijk zelf te voet verkennen. Deze wandeling is iets langer dan 10 km.

De wandeling ziet er ongeveer zo uit, als je de wandeling van punt 5 tot 15 loopt is het zo'n 10 km wandelen

 1. Ga slapen in het Harry Potter Hotel in Londen

Als je in Londen bent kan je als Harry Potter fan ook overnachten in een echte Tovernaarskamer (Wizard familiekamer), in het Georgian House. Het is alsof je op Zweinstein slaapt. In dit 4-sterren hotel uit 1851 kan je alle details terugvinden die je ook in de films kan zien: glas-in lood ramen, het typische interieur en inrichting van Zweinstein.
Boek je tovenaarskamer op Zweinstein hier. Op de site van Booking.com dien je bij je boeking te kiezen uit de "Wizard Familiekamer 4, 5 of 6 personen".

 1. King’s Cross Station

In de eerste film uit de Harry Potter-reeks ontmoet Harry de Wemel-familie in King’s Cross Station. Zij leggen Harry vervolgens uit hoe hij door de muur op perrons 9 en 10 bij platform 9 ¾ kan komen om de Zweinstein Express te kunnen nemen. Die scènes werden ook echt in dit King’s Cross Station gefilmd, al werd toen de muur tussen de perrons 4 en 5 gebruikt.

2.1. Perron 9 ¾

Iets verderop staat een bagagekarretje dat voor de helft door een muur gereden is. Daarboven hangt een bordje dat laat zien dat dit perron 9 ¾, is. Je kan hier in Harry’s voetsporen treden en leuke foto’s maken met de bagagekar die door de muur verdwijnt. Je kan zelfs een sjaal in de kleuren van jouw Zweinstein-huis lenen van één van de medewerkers.

2.2. De winkel van Olivander

Naast perron 9 ¾ bevindt zich een winkel met Harry Potter-merchandise die helemaal ingericht is in de stijl van de winkel van Olivander. Je kan hier onder andere sjaals, tassen, bekers en mokken kopen. De winkel is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 08:00 en 22:00 en op zondag van 09:00 tot 21:00.

 1. St Pancras International Station

De shots die je in de films van de buitenkant van het station ziet, werden eigenlijk gemaakt van het nabijgelegen St Pancras International Station. De makers van de films vonden dit neogotische gebouw namelijk veel mooier dan King’s Cross Station. In de tweede film, The Chamber of Secrets, is de Ford Anglia van de Wemels ook op het terrein voor St Pancras geparkeerd en Harry en Ron vliegen later vanop die plek weg met de auto.

 1. Het Reptielenhuis in de London Zoo

In de eerste film gaan de Duffelingen en Harry voor de verjaardag van Dirk Duffeling samen naar de dierentuin. Harry komt hier in de problemen nadat hij het glas van het terrarium doet verdwijnen waardoor een slang kan ontsnappen. Die scene werd gefilmd in het reptielenhuis van de London Zoo. Je vindt de dierentuin in de noordoostelijke hoek van Regent’s Park aan de Prince Albert Road. De London Zoo opent dagelijks de deuren tussen 10:00 en 17:00.

 1. De Thames

In de film Harry Potter and the Order of the Phoenix wordt Harry door een deel van de Orde van de Feniks, waaronder Dwaaloog Dolleman, Romeo Wolkenveldt, Remus Lupos en Nympahdora Tops, naar het Grimboudplein 12 gebracht. Ze vliegen over de Thames langs enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van Londen. De groep vliegt bijvoorbeeld onder de Tower Bridge door, maar ook de London Bridge, de Southwark Bridge, de Blackfriars Bridge, de Westminster Bridge en het Palace of Westminster komen in beeld.

 1. Millenium Bridge

In de film Halfblood Prince wordt Londen aangevallen door een groep Dooddoeners, waaronder Fenrir Vaalhaar. Er stort daarbij ook een brug in. In het boek was het de Brockdale Bridge die eraan moest geloven, maar in de film wordt de Millenium Bridge voor die scène gebruikt.

 1. De Westminster Underground en de Great Scotland Yard

In The Order of the Phoenix gaat Harry met Arthur Wemel naar een hoorzitting van het Ministerie van Toverkunst. Ze reizen daarvoor naar het Westminster Underground Station, waar Arthur maar moeilijk door de poortjes komt.

Daarna lopen ze naar een rode telefooncel waar ze het Ministerie van Toverkunst binnengaan. Die telefooncel stond op de hoek van Great Scotland Yard en Scotland Place, een zijstraat van Whitehall. Dat is ook de plek waar Harry, Ron en Hermelien in het eerste deel van de Harry Potter and the Deathly Hallows het Ministerie van Toverkunst proberen te infiltreren.

 1. Piccadilly Circus

In het eerste deel van Harry Potter and the Deathly Hallows worden Harry, Ron en Hermelien op de bruiloft van Ron’s broer Bill aangevallen door Dooddoeners. Ze vluchten weg uit de bruiloft en verschijnen even later op Piccadilly Circus waar ze nipt een rode dubbeldekker kunnen ontwijken.

 1. Het House of MinaLima

Het House of MinaLima is een tentoonstellingsruimte waar je de werken van de ontwerpers Miraphora Mina en Eduardo Lima kan bekijken. Zij maakten zowel voor de Harry Potter-films als voor de Fantastic Beasts-films verschillende posters en andere attributen. Je kan in The House of MinaLima niet alleen die posters bewonderen, maar ook enkele originele setstukken van Warner Brothers bekijken.

Het huis valt behoorlijk op door de paarsgekleurde gevel. Binnen vind je vier verdiepingen waar je onder andere stukken krant van de Ochtendprofeet kan bekijken, maar ook de “wanted” posters van verschillende personages, de Sluipwegwijzer en Harry’s welkomstbrief van Zweinstein kan je hier vinden. The House of MinaLima ligt aan 26 Greek Street en is dagelijks open tussen 12:00 en 19:00.

 1. Cecil Court en Goodwin’s Court

Zowel Cecil Court als Goodwin’s Court komen niet in beeld in de Harry Potter-films, maar toch mag een echte Harry Potter fan deze plaatsen niet overslaan. Er wordt namelijk gezegd dat schrijfster J.K. Rowling deze straten als inspiratie heeft gebruikt voor de Wegisweg en de Verdonkeremaansteeg.

In Cecil Court vind je verschillende kleine boekenwinkels waar minder bekende boeken en boeken over magie verkocht worden. Goodwin’s Court is een mooi ouderwets steegje waar drie lantaarns zelfs nog met gas werken.

 1. St Paul’s Cathedral

St Paul’s Cathedral komt verschillende keren voor in de Harry Potter-films. Zo wordt de geometrische trap die zich binnenin de kathedraal bevindt in de derde film gebruikt als de trap die naar de Noordertoren leidt. Daar woont Sybilla Zwamdrift en het is ook de plek waar ze haar lessen waarzeggerij geeft. Daarnaast is de kathedraal ook in de achtergrond te zien wanneer de Dooddoeners de Millenium Bridge verwoesten in The Halfblood Prince.

 1. ​De Bank of England

De Bank of England, tussen King William Street en Cornhill, zullen Harry Potter-fans herkennen als de tovenaarsbank Goudgrijp. In de film ziet het gebouw er iets anders uit dan het echte gebouw, maar met een beetje fantasie zie je de draak bovenop het ronde dak zitten.

Tip: Een van de leukste manieren om de filmlocaties te verkennen met Harry Potter-wandeltour vanaf € 23, deze wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Deze wandeling begint in Soho waar je te weten komt tot welk Zweinsteinhuis je behoort. Of maak een rondleiding + boottocht op de Thames € 30, onderweg houd je verschillende haltes om de filmlocaties te verkennen.

Wil je ook de studio's bezoeken? Dan zijn er tours die vanuit Londen vertrekken richting de Warner Bros studio's.

 1. Leadenhall Market

Leadenhall Market is één van de oudste overdekte markten van London. De markt is een uitstekend voorbeeld van Victoriaanse architectuur en werd rijkelijk versierd. In de Harry Potter-films werd de Leadenhall Market gebruikt voor de buitenshots van de Wegisweg.

Daarnaast vind je vlakbij in Bull’s Head Passage een blauwe deur van een opticien die in de films dienst doet als de deur naar de Lekke Ketel. Leadenhall Market is te vinden bij Gracechurch.

Clink Prison is de oudste gevangenis van Londen en bestaat al meer dan 900 jaar. In de middeleeuwen was dit een drukke gevangenis, maar vandaag kan je er een museum bezoeken over de geschiedenis van het pand.

De filmmakers inspireerden zich op Clink Prison om de tovenaarsgevangenis Azkaban vorm te geven. Je vindt Clink Prison aan de zuidelijke oever van de Thames op 1 Clink Street tussen de Southwark Bridge en de London Bridge. Boek je wandeltour en bezoek deze gevangenis (museum).

 1. Het Durmstrang-schip: Golden Hinde

Vlak naast Clink Prison prijkt een replica van het zestiende-eeuwse schip "Golden Hinde" van Sir Francis Drake. Dit zwarte schip met rode en gele versieringen diende als inspiratiebron voor het schip waarmee de Klammfels-leerlingen in Harry Potter en de Vuurbeker bij Zweinstein aankomen.

 1. Grimboudplein 12

Ook het huis van de Zwarts op het Grimboudplein 12 kan je terugvinden in London. De scènes die zich afspelen op het Grimboudplein werden opgenomen op Claremont Square in de wijk Islington. In de films zien de huizen er iets anders uit dan in het echt, maar je zal het Grimboudplein toch makkelijk herkennen.

 1. The Cauldron London

The Cauldron is een cocktailbar waar je je in de wereld van Harry Potter waant. Het is de perfecte afsluiter na een wandeling langs alle Harry Potter-locaties. Deze bar lijkt een betoverd bos en als je binnengaat, krijg je een tovenaarsmantel en een toverstaf. Je kan hier enkel binnen als je tickets koopt voor de cocktailworkshop. Die duurt 1 uur en 45 minuten en je leert er twee cocktails maken met de hulp van je toverstaf en moleculaire reacties.

Je kan de cocktailworkshop elke dinsdag tot en met zondag volgen. De bar ligt aan 79 Stoke Newington Road, een stuk buiten het centrum van Londen, maar je bereikt de bar makkelijk met de Overground trein naar Dalston Kingsland. Wil je dit ook graag doen? Ga mee met de Harry Potter London Landmarks Tour.

 1. Een wandeltour langs de filmlocaties van Harry Potter

Onze tip: de beste manier om deze locaties te verkennen is met een georganiseerde Harry Potter-tour. Een gids brengt je dan langs alle locaties en vertelt je onderweg heel wat interessante weetjes over de films!

18.1. De Harry Potter wandeltour

Een van de leukste manieren om de filmlocaties te verkennen is met de 2,5 uur durende Harry Potter-wandeltour. Deze wandeling begint in Soho waar je te weten komt tot welk Zweinsteinhuis je behoort. Daarna brengt de gids je naar verschillende filmlocaties in de stad, waaronder de Wegisweg en King’s Cross Station. De gids vertelt je onderweg allerlei weetjes over de boeken en de films en je kan tijdens de tour meedoen aan een quiz om punten te verzamelen voor jouw Huis.

De tour wordt dagelijks gehouden om 12:00 en 12:30 en de gids spreekt naast Engels ook Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

18.2. De Harry Potter London Landmarks Tour

De Harry Potter London Landmarks Tour van drie uur begint bij perron 9 ¾ op King’s Cross. Daarna brengt de gids je naar verschillende filmlocaties in de stad waaronder Leadenhall Market en de Millenium Brige. Deze wandeling is duurder dan de vorige, maar je bezoekt meer filmlocaties met deze wandeling. De gids spreekt enkel Engels.

De tour wordt van juni tot en met augustus dagelijks gehouden en in mei enkel in het weekend. Deze wandelingen beginnen al om 08:15.

18.3. Harry Potter-boottocht met projecties

Je kan ook een boottocht in het thema van Harry Potter maken. Deze tour duurt 2,5 uur en wordt zowel in het Engels als in Frans, Duits, Italiaans en Spaans georganiseerd. Bij deze tour ga je met een rondvaartboot de Thames op en onderweg houd je verschillende haltes om de filmlocaties te verkennen. Met moderne projectieapparatuur komen de filmlocaties voor je ogen tot leven.

De tour wordt dagelijks om 10:00 gehouden.

18.4. Combineer de filmlocaties met een bezoek aan de Warner Brothers Studios

Je kan er ook voor kiezen om mee te gaan met een tour die de filmlocaties met de Harry Potter-studio's combineert. Eerst maak je een wandeling langs verschillende bekende filmlocaties waaronder platform 9 ¾. 's Middags is het dan tijd voor de 'The Making of Harry Potter'-tour in de Warner Brothers Studio van Harry Potter in Leavesden.

 1. Filmpje: Harry Potter filmlocaties Londen

Benieuwd naar de Harry Potter filmlocaties in Londen? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alvast enkel filmlocaties te zien krijgt. Wil je ze allemaal zelf bewonderen? Aarzel dan niet en stap de trein op richting perron 9 ¾.

 1. Download ook je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?