Een rondvaart op de Thames in Londen? Info, tips & tickets voor je boottocht

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Een rondvaart op de Thames in Londen? Info, tips & tickets voor je boottocht

2 april 2019 in Londen0 reacties

De Thames is de langste rivier van Engeland en stroomt door de Britse hoofdstad. Aan de oevers van de rivier in Londen liggen een groot aantal bezienswaardigheden zoals de Houses of Parliament, de London Eye en de Tower of London.

Op het water varen verschillende bootjes die toeristen via de Thames naar al die attracties brengt. Een rondvaart op de Thames is een heel leuke manier om London op een andere manier te leren kennen.

Tours en tickets rondvaart Thames

Inhoud artikel

 1. Londen, stad aan de Thames

1.1. Het Romeinse Londinium

Toen de Romeinen Engeland binnenvielen, stichtten ze een nieuwe stad in het jaar 47 na Christus. Zij kozen een gebied aan de rivier de Thames, een strategische plek om handel te drijven en soldaten te vervoeren. In 61 na Christus werd de nederzetting echter met de grond gelijk gemaakt door het Iceni-volk van koningin Boudica. De stad werd heropgebouwd en kreeg de naam Londinium. In de tweede eeuw na Christus had de stad al een populatie van 60.000 man.

1.2. Havenstad

Na de val van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw werd Londinium verlaten, maar de Anglo-Saksische bevolking bouwde iets verderop aan het water een nieuwe vestiging genaamd Lundenwic. Al snel breidde deze stad zich uit tot een belangrijke havenstad voor de handel in aardewerk.

1.3. Vijandelijke aanvallen

In 870 bleek de rivier erg nuttig voor de vijand. De Vikingen vielen Zuid-Engeland binnen via de Thames en ook de koning van Normandië, Willem de Veroveraar, gebruikte de Thames. Hij greep in 1066 de macht over het land en liet langs de rivier verschillende verdedigingskastelen bouwen, waaronder de Tower of London.

1.4. De bevroren Thames

Koning John de London Bridge bouwen als een barrière in de rivier om de getijden tegen te gaan. Dat zorgde er echter ook voor dat de Thames sneller bevroor. In de zeventiende eeuw bevroor de rivier regelmatig boven de London Bridge en in 1607 werd de eerste Frost Fair op het bevroren water gehouden. De haven van Isle of Dogs breidde zich uit en de London Bridge maakte plaats voor een nieuwere versie in 1825 die ervoor zorgde dat het water makkelijker kon stromen en niet meer zo snel dicht zou zou vriezen tijdens koude winters.

 1. De vervuiling van de Thames

2.1. Afvaldump

In de veertiende eeuw begon men de rivier als dumpplek voor afval te gebruiken waardoor de rivier al snel in een open riool veranderde. De groei van de stad zorgde er daarnaast ook voor dat er steeds meer afval in de rivier terecht kwam. De rivier stroomde bovendien regelmatig over en dat versnelde de verspreiding van ziektes door de stad.

2.2. De sporen van de Industriële Revolutie

In de negentiende eeuw zorgden nieuwe fabrieken ervoor dat naast de riolering ook andere afvalstoffen in het water terecht kwamen. Het water werd daardoor onnatuurlijk warm en vissen verdwenen door een gebrek aan zuurstof in het water. Tussen 1832 en 1865 stierven tienduizenden mensen in London door cholera-epidemieën.

2.3. De Great Stink

Tijdens de Great Stink in 1858 stonk de rivier zo hard dat het House of Commons niet in het Parlementsgebouw aan de rivier kon vergaderen door de stank. Men besliste uiteindelijk om een nieuw rioleringssysteem aan te leggen en het water met reservoirs en pompstations schoon te maken.

 1. De Thames als poort naar de nieuwe wereld

3.1. Een van de drukste waterwegen ter wereld

Wanneer het water niet bevroren was, pendelden boten in die tijd tussen London en Oxford met hout, voedingsproducten en vee. Het Verenigd Koninkrijk had kolonies verspreid over de hele wereld. In de negentiende eeuw werd de rivier één van de drukste waterwegen ter wereld en regelmatig voeren boten over de rivier naar andere delen van het Britste Rijk.

3.2. Minder verkeer, meer recreatie

In de twintigste eeuw werd het verkeer op de Thames steeds minder druk door de opkomst van wegtransport, maar ook door de oorlogen. De haven van London is nog steeds één van de drie grootste van het Verenigd Koninkrijk, maar ligt nu buiten het centrum van London. Langs de rivier werden voetpaden en fietspaden aangelegd. De rivier zelf wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor toerisme en recreatie.

 1. Bezienswaardigheden langs de Thames

Er varen verschillende maatschappijen over de Thames en niet elke maatschappij vaart de rivier even ver op. Elke maatschappij vaart wel steeds binnen het gebied tussen de Tower Bridge en de Westminster Bridge. Daar bevinden zich ook de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad:

 • Aan de noordoever de Tower of London, St Paul’s Cathedral, Whitehall Gardens en het Palace of Westminster met de Big Ben zien.
 • Aan de zuidoever de Jubilee Gardens met de London Eye, de Tate Modern, Shakespeare’s Globe, de Shard en de HMS Belfast.
 • Onderweg vaar je onder de Tower Bridge, de Southwark Bridge, de Millenium Bridge, de Blackfriars Bridge, de Waterloo Bridge, de Hungerford Bridge en de Golden Jubilee Bridges door.
 1. Welke rondvaart op de Thames kiezen? Tickets en tours

 • Je stadswandeling Londen aanvullen met een rondvaart over de Thames? Er zijn verschillende opties waar je uit kan kiezen.
 • London City Cruises en Thames River Services zijn de twee grootste rederijen van de Thames.
 • Je kan gewoon overdag een boottochtje maken, maar er bestaan ook heel wat originele formules die een boottocht over de rivier een speciale ervaring maken.
 • Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een boottocht te combineren met een heerlijk diner of wat dacht je ervan om op een speedboot onder de Tower Bridge te zoeven?
 • De meeste boten voorzien audiocommentaar over de bezienswaardigheden.

5.1. Hop-on Hop-off boten

 • Een goede optie zijn de speciale Hop-on Hop-off boten van London City Cruises die langs de verschillende bezienswaardigheden aan de rivier varen.
 • De Hop-on Hop-off boten leggen aan bij vier steigers bij de Westminster Pier, de London Eye Pier, de Tower Pier en de Greenwich Pier.
 • Daar kan je afstappen om de bezienswaardigheden van dichtbij te bekijken.
 • De boten vertrekken van elke pier om het half uur. Tickets voor de Hop-on Hop-off boten kan je makkelijk online kopen.

5.2. Lunchen op de Thames

 • Rond de middag en in de avond is het ook mogelijk om vanaf Westminster Pier en de Tower Pier op een restaurantboot te stappen waar kan genieten van een lunch met een prachtig uitzicht op de skyline van Londen.
 • De lunch-optie biedt je een boottocht van 1:45u aan.
 • Je krijgt een lunch en een dessert aangeboden.
 • Tickets voor een lunch op de Thames kan je makkelijk online kopen.
 • Wie wat meer wil dan een gewone lunch, kan ook kiezen voor een lunch van drie gangen of voor een zondagse lunch met live jazz-muziek.

5.3. Afternoon tea cruise

 • De Afternoon Tea cruise duurt anderhalf uur en biedt ongelimiteerd koffie en thee met een selectie aan broodjes en zoete lekkernijen.
 • De boottocht duurt anderhalf uur.
 • Je passeert langs de mooiste bezienswaardigheden van Londen terwijl je kan genieten van een lekker kopje Britse thee!
 • De boot vertrekt om 15:30 vanaf de Tower Pier. Tickets voor de afternoon tea cruise zijn online te bestellen.

5.4. Diner op de Thames

5.5. Een avondrondvaart met bubbels

 • Een andere optie is de avondrondvaart op de Thames.
 • Deze boottocht duurt twee uren. Je krijgt een aperitiefje als je binnenkomt en je krijgt ook hapjes voorgeschoteld.
 • Tijdens de tocht kan je luisteren naar een live jazz- en popconcert.
 • Kinderen onder de 13 jaar zijn niet toegelaten op deze cruise.
 • Tickets voor een aperitief op de Thames met livemuziek kan je online kopen.

5.6. Met een speedboot over de Thames

 • Ook voor wie het allemaal wat avontuurlijker mag, is er wat te beleven op de Thames.
 • Je kan er voor kiezen om met een speedboot over de Thames te zoeven!
 • Het is een erg leuke manier om de bekendste monumenten van de stad op een nieuwe manier te leren kennen.
 • Tickets voor een tocht met de speedboot kan je online kopen.

5.7. Cruisen naar Greenwich

 • Het is ook mogelijk om bij de Westminster Pier een cruise te nemen die je naar Greenwich brengt.
 • Je kan dan uitstappen bij de Greenwich Pier om de wijk beter te leren kennen.
 • Later stap je dan weer op de boot terug naar Westminster.
 • Tickets voor een cruise van Westminster naar Greenwich kan je online kopen.
 1. Extra! Download je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis preview reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?