Tower Bridge in Londen bezoeken? Tips, tickets + wat zeker zien?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Tower Bridge in Londen bezoeken? Tips, tickets + wat zeker zien?

9 juli 2018 in Londen0 reacties

Gelegen naast één van de bekendste bezienswaardigheden van Londen, de Tower of London, ligt nog een andere en veel recentere bezienswaardigheid die sinds zijn bouw in de negentiende eeuw al groot onderdeel heeft uitgemaakt van het beeld van Londen: de Tower Bridge. Deze constructie is niet alleen een brug waar veel verkeer overheen gaat, maar het is ook een veel bezochte attractie aangezien het mogelijk is om de brug zelf te beklimmen. Een absolute aanrader voor iedere bezoeker aan de Britse hoofdstad.

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Tower Bridge

In de tweede helft van de negentiende eeuw was er voor een betere doorstroming van verkeer een nieuwe brug nodig die hoog genoeg gebouwd zou worden om schepen door te kunnen laten. In 1877 richtte Sir Albert Joseph Altman de ‘Special Bridge or Subway Committee’ op om hier een oplossing voor te vinden, maar pas in 1884 werd een ontwerp geaccepteerd. Sir Horace Jones werd de architect voor het project en Sir John Wolfe Barry werd benoemd als ingenieur. Een jaar later werd de bouw van de brug goedgekeurd door het Parlement, op voorwaarde dat de brug minstens 61 meter breed ging zijn en gebouwd werd in Gotische stijl.

1.1. De bouw van de Tower Bridge

De bouw begon uiteindelijk in 1886 en nam 8 jaar in beslag. Er werden 2 pieren van in totaal 70.000 ton asfalt gemaakt in de rivier om de constructie te kunnen houden. De brug werd gemaakt met een frame van 11.000 ton staal, waar vervolgens graniet uit Cornwall en steen van het Isle of Portland omheen werd verwerkt om het staalwerk te beschermen en de brug er netjes uit te laten zien. Op 30 juni 1894 werd de brug uiteindelijk geopend door de Prince of Wales en toekomstige koning Edward VII en zijn vrouw Alexandra of Denmark.

1.2. Prostituees & zakkenrollers

Tot 1910 moesten mensen naar boven te klimmen via de openlucht paden en konden ze bovenop naar de andere toren lopen om zo over de brug te geraken op het moment dat de brug open stond voor boten. Omdat niet veel mensen dit fijn vonden, kreeg de brug de reputatie van hangplek van prostituees en zakkenrollers. Uiteindelijk werd het pad tussen de torens in 1982 opnieuw geopend, waarbij ook de Tower Bridge Exhibition werd geopend.

1.3. Vernieuwingen

In 1977 werd de brug opnieuw geverfd in de kleuren rood, wit en blauw ter ere van koningin Elizabeth II’s Zilveren Jubileum. In 2008 werd de brug gerestaureerd en werd de brug weer in wit en blauw gekleurd.

 1. De Tower Bridge

De brug is in totaal 240 meter lang, met daarbij nog 2 grote hangbruggen van 82 meter. De twee torens zelf zijn allebei 65 meter hoog. Over de brug gaat een tweebaansweg met aan beide kanten ook een pad voor voetgangers. Het bovenste pad tussen de torens ligt 44 meter boven de rivier. In de paden zijn delen van de vloer van glas gemaakt zodat je naar beneden kan kijken, maar ook vanuit de gewone ramen heb je een prachtig uitzicht over de stad.

2.1. Tentoonstellingsruimte

In de Tower Bridge Exhibition Room kan je meer leren over de reden en de bouw van de brug via foto’s, films en interactieve displays. Zo vind je hier informatie over de Bridge House Estates en de organisatie die de bouw van de Tower Bridge leidde. De tentoonstelling ligt in de paden tussen de torens, vindt ook plaats in de torens zelf en neemt je daarnaast mee naar de machinekamer.

2.2. Bruggen van over de hele wereld

De Great Bridges of the World Exhibition op de East Walkway laat je meer leren over historische bruggen van over de hele wereld, zoals de Golden Gate Bridge in San Francisco, de Akashi Kaikyo Bridge in Japan en de Trajaanse Brug in Roemenië.

2.3. De Victoriaanse machinekamers

In de Victorian Engine Rooms staan oude machines tentoongesteld die via kolen en stoom aangedreven werden om de brug omhoog te halen. Daarnaast is er een tentoonstelling te zien van foto’s, films en andere media die de technologie van de brug weergeven van zowel voor 1976, wanneer er van stoomkracht naar elektriciteit over werd gegaan, als daarna.

 1. Openingstijden Tower Bridge

Het museum van de Tower Bridge is het hele jaar door dagelijks geopend, behalve op 24, 25 en 26 december. De brug is te bezoeken van april tot september tussen 10:00 uur en 17:30 uur en ook van oktober tot maart vanaf 09:30 uur tot 17:00 uur.

 1. Tickets voor je bezoek

Het betreden van de brug zelf is gratis en je kan er overheen lopen wanneer je wilt, tenzij de brug open is natuurlijk. Wanneer je de torens van de brug wilt beklimmen en de tentoonstellingen wilt bekijken, moet je wel een ticket te kopen. Dat kan je bij de brug zelf doen of online kopen.

4.1. Standaard ticket

Op een standaard ticket krijgen kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud korting. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis mee. Studenten, senioren en invaliden krijgen eveneens een korting op hun ticket. Tip: Wanneer je een ticket vooraf online besteld zijn tickets goedkoper.

4.2. Familietickets

Online zijn ook verschillende familietickets te verkrijgen of een ticket dat je zowel toegang tot de Tower Bridge geeft als tot de ‘Monument to the Great Fire of London’: de pilaar die de brand van september 1666 herdenkt.

4.3. Begeleide tours

Er zijn ook verschillende begeleide tours van de Tower Bridge. Zo is er een 2-uur durende Behind-the-Scenes tour. Deze tour wordt op zaterdagen en zondagen om 10:30 uur gehouden en neemt je mee naar plekken die normaal niet bezocht kunnen worden, zoals de huidige machinekamer en de controlekamer. Hierbij krijg je ook het guideboek over de brug.

Het is ook mogelijk om een persoonlijke nachttour te doen van anderhalf uur. Deze tour wordt van april tot en met september om 18:30 uur en van oktober tot maart om 18:00 uur gehouden. Bij deze tour heb je de hele brug voor jezelf, waarbij je ook nog eens kan genieten van het uitzicht van London bij het avond- of nachtlicht. De tour kan je boeken vanaf 10 personen.

 1. Vermijd de wachtrijen

Om lange wachtrijen te vermijden kan je best rond openingstijd of net voor de laatste toegang arriveren. Ook is het aan te raden om tickets vooraf online te kopen, zodat je niet ter plaatse nog voor de kassa hoeft aan te schuiven, maar meteen naar de entree kan doorlopen. Daarnaast kan je de wachtrijen omzeilen door met een begeleide tour mee te gaan.

 1. Wegbeschrijving naar de Tower Bridge

6.1. Wandelen

De Tower Bridge ligt aan de rand van het centrum van London en het is dus vanaf veel andere bezienswaardigheden een eindje wandelen. Zo is het vanaf het British Museum en vanaf Westminster Abbey bijna een uur te voet naar de Tower Bridge. Het is daarom aan te raden om je met het openbaar vervoer te verplaatsen.

6.2. Openbaar vervoer

Neem de groene District of gele Circle metro lijn naar halte Tower Hill. Vanaf daar is het nog 8 minuutjes wandelen naar de noordelijke kant van Tower Bridge. Het is daarnaast ook mogelijk om de zwarte Northern lijn of de grijze Jubilee lijn naar London Bridge Station te nemen. Hier wandel je nog zo’n 10 minuutjes naar de zuidelijke toren van de brug is. Er rijden ook bussen naar de Tower Bridge, namelijk bus 15, 42, 78, 100 of RV1. Ook alle tourbussen stoppen bij de Tower. Hierbij is het nog geen minuut te voet naar de Tower Bridge.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is gelegen aan de Lower Thames Street, zo’n 2 minuten te voet van de Tower Bridge vandaan. De Tower Bridge valt echter in de Congestion Charging Zone, wat inhoud dat parkeren gelimiteerd is tot auto’s met een speciale vergunning en daarnaast zijn de kosten voor parkeren erg hoog. Het is dus aan te raden om buiten het centrum van London te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

 1. Praktische tips voor je bezoek

 • Voor je binnen mag, moet je even door een beveiligingscheck gaan.
 • Wanneer de Tower Bridge opent, verschilt per dag. In de winter kan de brug wekenlang dicht blijven, terwijl het in de zomer soms wel 8 keer per dag open kan gaan. Wanneer de brug opent, staat beschreven op de website.
 • Naast een oude Victoriaanse trap is er ook een lift in de torens waardoor je op 2 verschillende manieren naar boven kan.
 • Er zijn toiletten in beide torens.
 • In de brug wordt er gevraagd om geen noten te eten, maar verder mag je alles eten of drinken tijdens je bezoek.
 • Kinderwagens en buggy’s zijn toegestaan.
 • Bij de glazen vloer zijn glazen objecten verboden, maar die heb je waarschijnlijk sowieso niet bij.
 • De Tower Bridge en de Tower of London zorgen samen voor een topdag. Ik raad dan ook aan om een ticket te kopen waar beide aan bod komen.
 • Het kan koud en winderig worden bij de rivier, dus neem genoeg warme kledij mee.
 • Wachtrijen overslaan kan door tickets online te boeken.
 1. Filmpje: Stap naar binnen en ontdek de Tower Bridge

Nieuwsgierig? Kijk in dit filmpje al eens naar wat je kan verwachten van je bezoek aan de Tower Bridge in Londen.

 1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

 1. Combineer Tower Bridge: Download je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview stadsgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?