Op vakantie in Istrië en de Kvarner baai: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Op vakantie in Istrië en de Kvarner baai: wat zien & doen tijdens je verblijf?

9 september 2022 in Kroatië0 reacties

Wat te doen in Istrië en Kvarner + tours en verblijftips

Wie op zoek is naar een reisbestemming waar je met het hele gezin kan genieten van het buitenleven (lees: zomerse temperaturen in combinatie met outdoor activiteiten), komt in de regio’s Istrië en Kvarner in Kroatië zeker aan zijn trekken. Er valt meer dan genoeg te zien en te beleven.

Lees in dit blogartikel meer over de leukste activiteiten in Istrië en Kvarner.

Tours en dagexcursies boeken in Istrië

De mooiste bezienswaardigheden en avontuurlijke excursies boeken in Istrië met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een lokale gids of boek een spectaculaire tour in Istrië hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Istrië en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Istrië

Het driehoekige schiereiland Istrië ligt in het meest noordwestelijke deel van Kroatië en wordt vrijwel volledig omgeven door de Adriatische Zee. De lange kustlijn met idyllische zwembaaien, gezellige vissersplaatsjes en middeleeuwse steden is een erg populaire reisbestemming.

Het binnenland van Istrië is heel wat minder bekend, maar daarom niet minder mooi: verspreid over de talrijke heuvels vind je er mooie bossen, olijfgaarden en wijngaarden. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe hoger de bergen worden, met toppen tot ruim 1200m.

Ligging van Istrië op de kaart

  1. Pazin en de oude citadel

Pazin is de hoofdstad van het district Istrië. Het stadje zelf is op zich niet bijzonder, maar gezien de vele activiteiten die er in de omgeving te beleven vallen, loont het toch de moeite.

Het hoogtepunt van de stad is de oude citadel van Pazin, één van de best bewaarde burchtcomplexen van Istrië. De burcht staat op de top van een hoge klif en kijkt uit over een kloof van wel 100 meter diep en 20 meter breed. Onder in de kloof stroomt de Pazinčica, die zich hier in een afgrond stort en als ondergrondse rivier verder stroomt om ergens bij het zuidpunt van Istrië in zee uit te komen.

De held uit Jules Vernes roman Mathias Sandorf werd in dit kasteel gevangen gehouden en ontsnapte door in de kloof te springen en via de ondergrondse rivier naar de zee te zwemmen. Ook Dante liet zich inspireren door de kloof en baseerde er zijn toegang naar de hel op in zijn Inferno.
  1. Speleologie in de kloof van Pazin

Een spannendere manier om de kloof en de Pazin Cave te ontdekken, is een speleo-avontuur onder begeleiding van een gids. Deze loodst je door de groene kloof naar beneden, tot aan de ingang van de grot, waar het echte avontuur begint. Al klimmend en klauterend en in het schijnsel van het licht op je helm trek je steeds dieper de grot in.

Er zijn zelfs twee ziplines om nog verder in de grot te geraken. Uiteindelijk kom je bij een ondergronds meer uit. Van daaruit ga je dezelfde weg terug. Dit is een echte topactiviteit voor gezinnen met kinderen (vanaf 8 jaar) die eens wat anders willen doen! Goede schoenen met grip die een beetje modderig mogen worden zijn aangeraden. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Geniet van een gezellig verblijf in het charmante vakantiehuis Casa Mira in Pazin met aangename tuin, een seizoensgebonden buitenbad en uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.

Spectaculair zicht over Pazin met een zipline

Wie het nóg een tikkeltje avontuurlijker wilt, kan de prachtige omgeving vanuit de lucht aanschouwen vanaf twee ziplines. Het vertrek van de eerste zipline is onder Hotel Lovac. Deze zipline is 220 meter lang en zoeft tot wel 40 km/u over de kloof. Landen doe je op de binnenplaats van het Huis van de Schrijver.

Van daaruit kan kan je de tweede zipline nemen, die wel 280 meter lang is en snelheden tot 50 km/u kan halen! Je hebt daarbij genoeg tijd om te genieten van het spectaculaire zicht op de kloof en het kasteel. Meer info.

  1. Zwemmen en klimmen aan de Zarecki Krov

Drie kilometer ten oosten van Pazin, in de rivier Pazinčica, vind je de Zarečki Krov: een waterval boven een grot die eruit ziet als een dak (krov is het Kroatische woord voor dak). Het is één van de grootste watervallen in Istrië, al moeten we eerlijkheidshalve zeggen dat de waterval bij langere droogte tijdelijk kan droogvallen.

De waterval komt uit in een meer waar je heerlijk kan zwemmen en dat op sommige plekken diep genoeg is om van boven op de waterval naar beneden te duiken. Let natuurlijk op dat je dit enkel doet op plaatsen waar het diep genoeg is! De waterval is een geliefde plek bij de locals, dus spring enkel daar waar zij dit ook doen.

De grot onder de waterval is een paradijs voor boulder- en klimliefhebbers, al zijn de routes (allemaal aan het plafond van de grot!) niet van de minste: de moeilijkheidsgraad varieert van 6b tot 8b+. Je vindt hier zelfs de moeilijkste klimroute van heel Kroatië! Buiten de grot vind je enkele (korte) klimroutes, variërend van 4a tot 7c. Meer info over de klimroutes.

De waterval is makkelijk te voet bereikbaar vanuit het centrum van Pazin. De (rond)wandeling is 2 km lang en begint aan de toeristische dienst van Pazin (bekijk ligging). Van daaruit volg je de bordjes met nummer 713. Je kan de kaart en de GPS-coördinaten downloaden op IstraTrails. De GPS locatie van de waterval zelf is 45.248964, 13.961552.

  1. Bezoek de adembenemende Plitvicemeren vanuit Istrië

De Plitvicemeren zal je ongetwijfeld wel kennen of althans eens van gehoord hebben. En hoe kan dat ook anders? Het is een van de bekendste meren gelegen in het Plitvice Natuurpark. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij zijn 16 kristalheldere meren welke overgaan in sierlijke watervallen.

De kleur van het water verandert continue door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Het is hier heerlijk vertoeven! Alhoewel het er heel druk kan zijn, is het alsnog een bezoekje waard. Kan je haast niet wachten om een bezoekje te brengen aan deze meren? Bestel je tickets alvast online, zo vermijd je lange wachtrijen!

EXCURSIE: Boek je tickets voor een daguitstap naar de Plitvicemeren vanuit Istrië.

  1. Wandelen langs de zeven watervallen bij Buzet

Een mooie en pittige wandelroute voor gezinnen met grote kinderen is het 13,5 km lange wandelpad langs de zeven watervallen. Het is één van de beroemdste en mooiste wandeltochten in Istrië, dus een absolute aanrader. Het is een lusvormige wandeling (aangeduid met nummer 306), die start en eindigt in het heuveldorpje Buzet. Het pad loopt voor het grootste deel langs de stroom van de rivier de Mirna en langs zeven aantrekkelijke watervallen. Eerlijkheidshalve voegen we hier wel toe dat de kans reëel is dat de watervallen in de zomer droog staan. Bij hevige regenval is het dan weer opletten omdat delen van het pad onder water kunnen staan.

Eén van de mooiste attracties langs het water is de Kotli-waterval, die 12 meter hoog is en 7 meter breed. In de buurt is een oude molen bewaard gebleven, die uitzicht biedt op de meren en watervallen. Breng zeker ook een bezoekje aan Kotli zelf, een oud en verlaten dorp.

Afhankelijk van je tempo en conditie reken je best op een 5-tal uur wandelen. Het is een pittige tocht voor geoefende wandelaars, maar hij loont absoluut de moeite. Zorg voor stevige wandelschoenen en voldoende eten en drinken. Je kan de kaart en de GPS-coördinaten vinden op IstriaTrails en op Komoot.
  1. Kvarner

De Kvarner baai – in het Kroatisch Primorsko Goranska – laat zich omschrijven in drie woorden: kust, eilanden en bergen. De Kvarnerregio ligt aan de gelijknamige grote baai onder Rijeka en beslaat de noordoostelijke kust van Kroatië, inclusief vier grote eilanden (Krk, Cres, Lošinj en Rab) en een handvol kleinere. In dit artikel focussen we minder op de kust en de eilanden, maar vooral op de bergen in het Kvarnerbinnenland, met als hoogste punt de Gorski Kotar bergen in het nationaal park Risnjak.

Ligging van de Kvarner baai op de kaart

  1. Beklim de top van de Veliki Risnjak

De Veliki Risnjak is met zijn 1528 meter de hoogste top in het Nationaal Park Risnjak, het meest beboste en bergachtige gebied van Kroatië (en dat op slechts 18 kilometer van de Adriatische kust!). Gezien de honderd jaar oude bossen, heldere rivieren en ongerepte natuur staat dit gebied ook bekend als het groene hart van Kroatië. Ideaal dus voor heerlijke wandeltochten!

Om het nationaal park te bezoeken betaal je entreegeld: voor volwassenen is dat 40 kuna (€6), voor scholieren en studenten 25 kuna (€3,3). Je kan ook een familieticket nemen voor 100 kuna (€13,3). Kinderen onder de 7 jaar mogen gratis binnen. Een ticket is twee dagen geldig. Meer info.

Je kan de top van de Veliki Risnjak via 5 verschillende routes bereiken

Eén van de populairste en mooiste tochten, maar tevens één van de zwaardere, vertrekt aan de hoofdingang van het nationaal park in Bijela Vodica. Van daaruit is het ruim 3 uur naar de top. Onderweg passeer je de Wolfs Pit (Vučja jama) en andere interessante plaatsen zoals Klupica en Stara lugarnica.

De wandeling is lusvormig en met zijn 17 kilometer en 900 hoogtemeters bijzonder pittig. Zeker het laatste stuk naar de top is zwaar, want daar moet je steile rotswanden op klimmen. De inspanning wordt wel beloond, want op de top heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving, de Adriatische zee en de Kvarner baai. Net voor je aan die steile klim begint, passeer je bij een berghut – de Šloserov dom (bekijk ligging). Op dit moment (juli 2022) is de hut helaas gesloten.

De exacte GPS-coördinaten van deze wandeling vind je op Komoot en op AllTrails. In beide gevallen is het laatste stukje naar de top van de Veliki Risnjak niet inbegrepen, vermoedelijk omdat de steile rotswanden niet voor iedereen geschikt zijn. Als je de top toch wilt beklimmen (aanrader!), dan moet je dat stuk er qua tijd en afstand uiteraard nog bijtellen.
  1. Op zoek naar de bron van de Kupa Rivier

Wie een bezoek brengt aan het Nationaal Park Risnjak moet zeker overwegen om op zoek te gaan naar de bron van de Kupa-rivier. De bron zelf is geen klein borrelend bronnetje, maar een sprookjesachtig, turkoois gekleurd meer van circa 40 meter breed, waar altijd mist boven hangt. Het meer wordt gevoed door twee ondergrondse trechterbronnen, waarvan het smallere meer dan 120 meter diep is (de echte diepte is evenwel nog ongekend) en het bredere bijna 60 meter.

Je kan het meer bereiken via een prachtige boswandeling die vertrekt vanuit het dorpje Razloge. De GPS-coördinaten van deze wandeling vind je op AllTrails. Wie er een langere lusvormige wandeling van wilt maken en een tijdlang de rivier wilt volgen, vindt een uitgestippelde wandeling van 7 km op Komoot of een langere wandeling van 12 km op AllTrails.

  1. Suppen op de Adriatische Zee

Een heerlijke manier om de kustlijn en eilanden van de Kvarnerbaai te verkennen, is met een stand-up paddle board (kortweg SUP). Met een SUP kan je rustige of moeilijk bereikbare stranden, baaien of grotten verkennen. Het is een toegankelijke sport die je snel in de vingers (benen!) hebt en waarvoor geen bijzondere conditie vereist is. Maar bovenal is het ontzettend leuk om te doen.

Suppen is ook een geschikte sport om te doen met kinderen, op voorwaarde dat ze al voldoende kunnen zwemmen: zij kunnen ofwel zelf suppen, ofwel een board delen met een volwassene. Zorg er dan wel voor dat de SUP voldoende groot is om het gewicht van jullie beide te dragen.

Je eigen SUP of eentje ter plekke huren?

Je kan je eigen SUP meenemen op vakantie, of je kan er ter plekke eentje huren bij een lokaal verhuurbedrijf (tik “sup rental Kvarner” in op Googe maps en je vindt er tientallen). Op heel wat plaatsen kan je voor zo’n €40 per dag een SUP huren. In die prijs is een peddel en een zwemvest inbegrepen. Soms krijg je ook een waterdichte zak mee, maar dat is niet altijd het geval. Heel wat SUP’s zijn uitgerust met een elastiek, waar je je bagage (bij voorkeur in zo’n waterdichte zak) onder kan klemmen.

Voor een heerlijke route kan je bijvoorbeeld in het water gaan aan het strand van Sipar of Sv. Ivan, ten zuiden van Mošćenička Draga. Van daaruit kan je suppen richting Brseč. Je passeert dan aan pittoreske baaien en stranden zoals Uboka, Jelenšćica of Klančac.

Je kan ook een kijkje nemen in een kleine blauwe grot die enkel bereikbaar is vanaf het water (The Little Blue Cave). Beluister er zeker de bijzondere akoestiek door een lied te zingen! Heb je nog genoeg energie? Dan kan je nog verder suppen naar het keienstrand van Stupova.

Tot slot nog dit: met een SUP mag je maximaal (tenzij anders aangegeven door infoborden of het verhuurbedrijf) 500 meter van de kust varen. Het maakt niet uit of dat de kustlijn van het vasteland of van een eiland is. Check zeker ook de weersvoorspellingen en kies voor een windstille dag. Qua snelheid reken je ongeveer op 4 à 5 km per uur.
  1. Klimmen met uitzicht

  • Ook klimmers kunnen in de buurt van Mošćenička Draga hun hartje ophalen.
  • Aan de voet van de berg Straževnik vind je een klimgebied genaamd Zijavica, dat gekend staat om zijn prachtige uitzichten op de Kvarnerbaai (24 routes van niveau 4c tot 7c).
  • Ook in Brseč – een beetje ten zuiden van Mošćenička Draga – vind je een mooi en uitdagend klimmassief, met 30 klimroutes van niveau 5b tot 7a (verspreid over 4 sectoren).
  • Meer info over klimmassieven in Istrië enomgeving.
  1. Welke auto huren voor je rondreis door Kroatië?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Kroatië. De wegen zijn in uitstekende staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Wat is de beste route naar Kroatië (Istrië)?

Wil je toch graag met je eigen wagen? Geen probleem! Hoe je je rondreis door Istrië en de Dalmatische kust inplant hangt natuurlijk van jouw wensen en de tijd die je hebt voor de rondreis af.

  • Zo kan je in een week tijd al de grootste steden van de streek bezoeken maar zal je niet veel tijd hebben om tussendoor ook in kleinere plaatsjes te stoppen of meerdere eilanden te bezoeken.
  • Tien tot 14 dagen is een mooie lengte voor een rondreis door Istrië en de Dalmatische kust om de grootste bezienswaardigheden te kunnen zien en enkele eilanden mee te kunnen pakken.
  • Met 3 weken kan je in alle rust door het land trekken en zou je ook het naastgelegen Bosnië en Herzegovina, de Kroatische hoofdstad Zagreb en/of Slovenië mee kunnen pakken.

Kroatië is perfect met de auto te bereiken

Om naar Kroatië te rijden moet je in ieder geval door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië rijden. De precieze route die je het beste neemt, hangt af van je bestemming.

Wanneer je vanuit Nederland of België naar de toeristische regio Istrië reist, gaat de snelste en meest gebruikte route via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg en Ljubljana. Vanuit België is het ook mogelijk om via Luxemburg en Stuttgart naar München te rijden en vanaf daar via Salzburg naar Ljubljana te rijden.

BESTE ROUTE: Wil je graag op vakantie naar Kroatië met de eigen wagen? Lees ons uitgebreid blogartikel met de beste route naar Kroatië en enkele handige tips!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?