Auswitch bezoeken met of zonder gids & tour? Alle info én tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Auswitch bezoeken met of zonder gids & tour? Alle info én tickets

22 november 2022 in Krakau4 reacties

Het concentratiekamp van Auswitch is één van de meest indrukwekkende plekken waar de gruwel van de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. In dit Duitse kamp, Polen was toen bezet door de Duitsers, stierven meer dan een miljoen gevangen in gaskamers. Na de oorlog is het kamp een symbool geworden voor de oorlog en de verschrikkingen van de nazi’s. De plek draagt veel trieste geschiedenis met zich mee en is een belangrijk monument waar je even stil van wordt.

Lees hier alles over het concentratiekamp Auswitch I en II + hoe je Auswitch kan bezoeken met of zonder gids.

Praktische info: Auswitch bezoeken met of zonder gids

Adres
  • Vanuit Krakau: 70 km (ongeveer 1u20) Via de snelweg A4 en de 933.
  • Parkeren vlakbij op de Stanisławy Leszczyńskiej, 32-600 Oświęcim, Polen (zie ligging hier, betaalparking)
Verblijven
Tours en rondleidingen

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van Auswitch

1.1. Ontstaan van het kamp

Nadat Duitsland in september 1939 Polen binnenviel, werd de legerbasis bij het stadje Oświęcim, op zo’n 70 kilometer van de stad Krakau, omgebouwd tot een kamp om Poolse politieke gevangen op te sluiten. De Duitsers noemden de plek Auswitch.

In mei 1940 kwamen de eerste 30 gevangenen aan vanuit het concentratiekamp Sachsenhausen en nog geen jaar later zaten er al bijna 11 duizend gevangenen. Voor ze het kamp binnengingen, werden ze geregistreerd, getatoeëerd en geschoren. Soms werden ze meteen naar de gaskamers gebracht.

1.2. Het crematorium

In juli 1940 werd het crematorium toegevoegd aan Auswitch, in eerste instantie om de gevangenen te cremeren die geëxecuteerd waren of die op een andere manier om het leven waren gekomen. Het crematorium werd tot juli 1943 gebruikt.

1.3. Een extra kamp in Monowitz

In april 1941 werden de huizen in Monowitz verwoest om plaats te maken voor een nieuw werkkamp waar de gevangen uit Auswitch synthetisch rubber moesten maken. Ze moesten 2 keer per dag de 7 kilometer van en naar Auswitch te voet afleggen. Pas in oktober 1942 werd er een kamp rond de fabriek gebouwd waar de gevangenen konden verblijven.

1.4. De eerste gaskamer

In september 1941 werd er voor het eerst geëxperimenteerd met het gas Zyklon B. Lagerführer Karl Fritzsch vergaste er een groep Sovjet-gevangen mee op bevel van Rudolf Höss. Al snel werd het mortuarium omgebouwd tot een gaskamer waar tot 800 mensen tegelijk in konden.

Op bepaalde tijdstippen van de dag is het hoofdkamp enkel te bezoeken met een gids. Raadpleeg dus zeker de tijdstippen als je zonder gids wil gaan. (zie hieronder op de pagina)

1.5. Auswitch II Birkenau

Omdat Auswitch overvol zat, werd er in oktober 1941 een tweede complex gebouwd. Auswitch II Birkenau was nog veel groter dan het eerste kamp van Auswitch. Toen de Nazi’s besloten hadden om de Joodse bevolking uit te roeien, werd het kamp omgebouwd tot een gruwelijk vernietigingskamp.

Vanaf 1942 werden duizenden Joden, Roma’s, homoseksuelen, politieke gevangen en andere gevangen naar Auswitch II Birkenau getransporteerd. Minstens 1,1 miljoen mensen lieten er het leven. De gaskamers van Birkenau werden geopend in maart 1942 en amper een jaar later werden al 4 nieuwe gaskamers gebouwd.

1.6. De verwoesting van Auswitch Monowitz

In de tweede helft van 1944 werd Auswitch III Monowitz meerdere malen gebombardeerd door de geallieerden. De SS evacueerde het kamp uiteindelijk in januari 1945. Er werden toen 9.000 gevangenen op dodenmars gestuurd naar het kleinere kamp Gliwice, andere gevangen werden naar de kampen van Buchenwald en Mauthausen getransporteerd.

1.7. De bevrijding door de geallieerden

In januari 1945 kwamen de geallieerden steeds dichterbij. De SS besloot toen uiteindelijk op 27 januari om de kampen van Auswitch te evacueren. Een groot deel van de gevangenen werden naar andere concentratiekampen getransporteerd, maar zo’n 56.000 tot 58.000 gevangenen werden op dodenmars gestuurd.

De gevangen kwamen uit zowel Auswitch I als Auswitch II Birkenau en uit de verschillende kleinere kampen in de omgeving. Onderweg werden duizenden gevangenen neergeschoten als ze te ziek of te vermoeid waren om nog verder te gaan. Toen de geallieerden het kamp konden bevrijden, vonden ze nog 7500 levende gevangen in Auswitch.

1.8. Het museum van vandaag

In 1947 besloot men om van het concentratiekamp een museum en herdenkingsplaats te maken om de verschrikkingen van Auswitch te kunnen herdenken. In 1979 werd Auswitch op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Klik hier om je tickets naar Auswitch te reserveren

  1. Auswitch bezoeken

Auswitch bestaat uit meerdere concentratie- en vernietigingskampen die bij het Poolse stadje Oświęcim gebouwd werden. Er zijn 3 grote complexen:

  • Het concentratiekamp Auswitch I,
  • Het vernietigingskamp Auswitch II Birkenau
  • Het werkkamp Auswitch III Monowitz. Het kamp Monowitz bestaat niet meer, maar de andere twee complexen zijn nog steeds te bezoeken.
Op bepaalde tijdstippen van de dag is het hoofdkamp enkel te bezoeken met een gids. Raadpleeg dus zeker de tijdstippen als je zonder gids wil gaan. (zie hieronder op de pagina)
  1. Concentratiekamp Auswitch I

Auswitch I is kleiner dan Auswitch II en bestaat voornamelijk uit stenen bunkers. Het kamp is een kilometer lang en zo’n 400 meter breed. Boven de ingangspoort van het concentratiekamp Auswitch I kan je de woorden “Arbeit macht frei” lezen. In een twintigtal barakken waar ooit de slachtoffers van het nazi-regime verbleven zijn nu verschillende exposities te zien over het kamp en over hoe de gevangenen er leefden.

3.1. Blok 5

In blok 5 liggen heel wat spullen tentoon gesteld die na de bevrijding teruggevonden zijn. Je kan er onder andere veel brillen, schoenen en tonnen afgeschoren haar zien liggen.

3.2. Blok 11

In blok 11 kan je binnengaan in de piepkleine kamertjes waar gevangen vermoord werden tijdens de eerste testen met het nieuwe zyklon B-gas dat later gebruikt zou worden in de gaskamers.

3.3. Blok 27

In blok 27 kan je een tentoonstelling bezoeken over de manier waarop de gevangenen het beste probeerden te maken van hun situatie. Je vindt er bijvoorbeeld een kamer vol kindertekeningen. Er staat hier ook een gigantisch boek waarin alle namen van de geïdentificeerde slachtoffers zijn opgeschreven. Overal in het complex hangen foto’s van de slachtoffers van Auswitch.

  1. Concentratiekamp Auswitch II-Birkenau

Het tweede kamp is Auswitch II, ofwel Birkenau en kan je makkelijk bereiken met de gratis pendelbussen die tussen beide kampen rijden. Dit vernietigingskamp werd later gebouwd dan Auswitch I en is veel groter dan het eerste complex.

In het midden ligt een grasveld met daaromheen prikkeldraad. Je kan er ook de treinsporen zien die door de toegangspoort het kamp binnenreden. Er staat een kopie van een treinwagon die vroeger de slachtoffers naar het kamp vervoerde. Aan de achterkant van het kamp kan je een aantal graven bezoeken, waaronder het graf van Anne Frank.

  1. Wanneer kan ik Auswitch bezoeken?

5.1. Openingstijden

Auswitch is het hele jaar door open, behalve op 1 januari, paaszondag en 25 december.

  • In januari en november gaat Auswitch open om 07:30 en sluit om 16:30
  • In februari sluit Auswitch om 17:30
  • In maart en oktober sluit Auswitch om 18:30
  • In april, mei en september sluit Auswitch om 19:30
  • In juni, juli en augustus sluit Auswitch pas om 20:30
  • In december kan je Auswitch slechts tot 15:30 bezoeken

5.2. Auswitch zonder gids bezoeken? Reserveer dan je ticket

Op bepaalde uren kan je Auswitch niet bezoeken zonder gids

  • Je kan Auswitch tussen 10:00 en 13:00 niet bezoeken zonder gids van 1 januari tot 30 maart en in november.
  • In de periode van 1 april tot en met 31 oktober geldt hetzelfde tussen 10:00 en 15:00
  • In december kan je Auswitch niet bezoeken zonder gids tussen 10:00 en 12:00.
Wie Auswitch zonder gids wil bezoeken, moet voor of na die tijdstippen aankomen en reserveert het beste vooraf een ticket. Doe je dat niet, zal je een gids moeten nemen voor je bezoek. Het is aan te raden om een gids te reserveren zo zie je meer.
  1. Tickets om Auswitch te bezoeken

6.1. Beperkt aantal gratis tickets

Het concentratiekamp Auswitch-Birkenau is in principe gratis toegankelijk, maar er zijn wel wat beperkingen. Er zijn slechts 25 gratis toegangskaarten (zonder gids) per kwartier beschikbaar.

Als je een van deze tickets wil, reserveer je die het beste vooraf online. Je kan de tickets maximaal 3 maanden op voorhand bestellen en je moet ook een tijdstip kiezen waarop je aanwezig zal zijn.

6.2. Een (Nederlandstalig) gegidst bezoek aan Auswitch

Je kan Auswitch ook met een gids bezoeken. We raden een gids zeker aan omdat je zo veel meer over de geschiedenis van de trieste plek te weten komt. In Auswitch Birkenau staan trouwens amper informatieborden, een gids is dus zeker een goed idee. Tickets voor een begeleid bezoek aan Auswitch kan je makkelijk online reserveren. Auschwitz bezoeken met een Nederlandstalige gids kan je bij Ticketbar boeken.

6.3. Auswitch bezoeken vanuit Krakau

Logeer je in Krakau? Lees dan eens ons blogartikel over hoe je Auswitch vanuit Krakau kan bezoeken. Vanuit Krakau kan je Auswitch het beste bezoeken met een georganiseerde tour vanuit Krakau.

Je wordt dan opgehaald bij je hotel en bezoekt het concentratiekamp onder begeleiding van een gids. Tickets voor een begeleid bezoek vanuit Krakau kan je makkelijk online reserveren.

6.4. Auswitch bezoeken met je hond?

Mag je Auswitch bezoeken met je hond? Neen, honden zijn niet toegelaten op het terrein, enkel als het gaat om een assistentiehond of blinde geleide hond kan deze mee naar binnen.

6.5. Auswitch combineren met de zoutmijn

Sommige tours combineren een bezoek aan het concentratiekamp met de nabijgelegen Wieliczka-zoutmijn.

  1. Hoe vermijd ik de wachtrijen in Auswitch?

In het hoogseizoen kunnen er behoorlijk lange rijen voor de kassa’s ontstaan omdat er slechts 25 mensen per kwartier naar binnen mogen. We raden je daarom aan om vooraf een toegangsticket te kopen. Je kan kiezen voor een individueel bezoek of meegaan met een tour onder begeleiding van een professionele gids.

Onze tip: met een begeleide tour kom je niet alleen meer te weten over de kampen, je mag ook de wachtrij voorbijsteken.
  1. Hoe kan ik van Auswitch I naar Auswitch II-Birkenau?

De twee kampen liggen op 3,5 kilometer afstand. Tussen Auswitch I en Auswitch II-Birkenau rijdt een shuttlebus die tussen april en oktober om de 10 minuten vertrekt en van november tot en met maart om het half uur.

  1. Hoe bereik ik Auswitch?

9.1. Met het openbaar vervoer

Wanneer je met het openbaar vervoer naar Auswitch-Birkenau gaat vanuit Krakau, heb je de keuze uit de bus of de trein.

  • Je kan vanaf het regionaal busstation achter het centraal station van Krakau een bus richting Oświęcim of Auschwitz nemen. Die bussen vertrekken meerdere keren per uur en doen ongeveer 1 uur en 40 minuten over de rit.
  • Je kan ook met de trein naar Auswitch. Neem dan in Krakau de trein naar Oświęcim. Deze trein doet er wel net iets langer over dan de bus en vanaf het station van Oświęcim is het nog 2 kilometer wandelen naar de ingang van Auswitch.

9.2. Pendelbus vanuit Krakau

Je kan online ook goedkope tickets reserveren voor een pendelbus die je van Krakau rechtstreeks naar de concentratiekampen brengt.

9.2. Met de auto

Vanuit Krakau is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Auswitch-Birkenau. Het adres is Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen (zie ligging op de kaart).

  1. Praktische info voor je bezoek aan Auswitch

  • Een bezoek aan het concentratiekamp laat een diepe indruk na en laat niemand onbewogen. Het wordt afgeraden om de plek te bezoeken met kinderen onder de 14 jaar.
  • Draag goede, comfortabele en waterdichte schoenen die ook vuil mogen worden. Bij regen kan het terrein behoorlijk modderig worden.
  • Zorg dat je bij zonnig weer goed ingesmeerd bent tegen de zon en eventueel een hoed of pet draagt. Het complex ligt grotendeels in de open lucht en er is niet veel schaduw.
  • Neem een flesje water mee en eventueel ook iets om te eten. Je kan bij de ingang van Auswitch ook nog iets kleins kopen.
  • Grote tassen mogen niet mee naar binnen.
  • Boek je tickets online voor een bezoek aan Auswitch met een gids of je transport van Krakau naar Auswitch.
  1. Nog meer zien in de omgeving van Auschwitz

  1. Filmpje: een eerste impressie van Auswitch

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Auswitch? In dit filmpje Kan je alvast een eerste impressie opdoen.

  1. Download onze gratis reisgids Krakau, zo mis je niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Krakau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Krakau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids Krakau ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis preview reisgids Krakau-Warschau downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 januari 2024 - janssens marc

zeer duidelijke gids

- 10 mei 2023 - Bleyen Patrick

Als je een vrije tour boekt via internet dan kan je vooraf al naar Birkenau gaan, wel dezelfde dag. Vanf 1600 hr kan je aanschuiven voor Auschwitz.

- 26 februari 2022 - Marion Dijkstra

We moeten nog gaan en we zijn blij met de informatie We gaan ook zeker de stadstour maken de fabriek van schindler

- 19 januari 2021 - Paul Michielsen

Mooie uitgebreide gids mochten we het besluit nemen om naar Auswitch gaan zal ik zeker iets aan deze informatie hebben en de gids kopen mvg Paul

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?