Warm én koud om te doen in IJsland (en wat je hiervoor nodig hebt)

Volledige reisgids kopen voor € 10

Warm én koud om te doen in IJsland (en wat je hiervoor nodig hebt)

4 september 2023 in IJsland0 reacties

IJsland biedt een unieke mix van warme en koude avonturen die je nergens anders kunt vinden. Het is daarom ook geen wonder dat dit land steeds meer bezoekers trekt van over de hele wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in het ervaren van de rustgevende warmwaterbronnen, het verkennen van majestueuze gletsjers, of het bewonderen van de adembenemende schoonheid van het noorderlicht; IJsland heeft het allemaal.

In dit artikel zullen we 10 fascinerende activiteiten delen die je in IJsland kunt ondernemen, samen met nuttige tips over wat je nodig hebt om elke ervaring ten volle te beleven. Op deze manier zul je optimaal voorbereid zijn op een avontuur die je de rest van je leven nooit meer zult vergeten.

Inhoud artikel

  1. In warmwaterbronnen zwemmen

Het zwemmen in warmwaterbronnen zoals Secret Lagoon of Blue Lagoon is een heilzame en ontspannende ervaring die je niet mag missen als je in IJsland bent. Deze geothermisch verwarmde bronnen zijn niet alleen een perfecte plek om te ontspannen, maar hebben ook therapeutische voordelen, waaronder verbetering van de gezondheid van je huid en verlichting van spierspanning.

Vergeet niet om geschikte badkleding en een handdoek mee te nemen, evenals waterdichte tassen om je spullen droog te houden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat veel van deze bronnen zich in afgelegen gebieden bevinden, dus zorg ervoor dat je op tijd bij dit soort plekken komt om hier optimaal van te kunnen genieten.

  1. Gletsjerwandelen

Gletsjerwandelen is een unieke en opwindende activiteit die je alleen in bepaalde delen van de wereld, zoals IJsland, kunt doen. Deze adembenemende ervaring laat je de rauwe en pure schoonheid van de natuur zien, terwijl je over een massieve ijsvlakte wandelt.

Het is belangrijk op te merken dat het terrein uitdagend kan zijn en dat veiligheidsmaatregelen van cruciaal belang zijn, dus een gecertificeerde gids is sterk aanbevolen. Daarnaast moet je goed voorbereid zijn, met stevige wandelschoenen, warme kleding, en een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de reflectie van de zon op het ijs.

LEESTIP: Zonder zorgen en zonder veel opzoekingswerk op rondreis in IJsland? Download onze reisgids IJsland, zo haal je het maximum uit je reis !

  1. Een boottocht maken

Een boottocht maken in de wateren van IJsland is een belevenis die de schoonheid van het landschap vanuit een heel ander perspectief laat zien. Je kunt genieten van het adembenemende uitzicht op de kustlijn, de ruige kliffen en de zeevogels die zich daar nestelen. En als je geluk hebt, kun je misschien zelfs zeehonden spotten! Uiteraard mag je ook je camera niet vergeten om die unieke momenten vast te leggen.

Voor deze activiteit is het raadzaam om warme kleding en een waterdichte jas mee te nemen, omdat het weer op zee snel kan omslaan. Als je zeeziek wordt, kunnen bepaalde tabletten ook handig zijn.

  1. Lava in het echt zien

Het zien van lava in het echt is een zeldzame en indrukwekkende ervaring die IJsland te bieden heeft. Het land staat bekend om zijn actieve vulkanen, waarvan vele toegankelijk zijn voor bezoekers. De lavavelden, gevormd door historische uitbarstingen, bieden een uniek en buitenaardse landschap dat echt betoverend is. Hoewel dit een spannende activiteit kan zijn, is het belangrijk om de veiligheidsrichtlijnen te volgen, omdat de gebieden rondom actieve vulkanen gevaarlijk kunnen zijn. Goede wandelschoenen zijn essentieel, en het dragen van meerdere lagen kleding kan nuttig zijn, omdat de temperaturen kunnen variëren.

  1. Walvissen kijken

Het observeren van walvissen in hun natuurlijke habitat is een van de meest ontzagwekkende ervaringen die IJsland te bieden heeft. Dit noordelijke land is ideaal gelegen op de migratieroutes van verschillende walvissoorten, waardoor het een van de beste plekken ter wereld is om deze majestueuze zeedieren te bekijken.

Tijdens een walvissafari kun je soorten zoals de bultrug, dwergvinvis en zelfs de beroemde blauwe vinvis tegenkomen. Het is belangrijk om warm gekleed te gaan, zelfs in de zomer, omdat het op zee koud kan worden. Vergeet ook niet om een goede verrekijker mee te nemen om beter de walvissen te kunnen zien en je ervaring onvergetelijker te maken.

  1. Tussen twee continenten in duiken in de Silfra kloof

Duiken in de Silfra kloof biedt een unieke mogelijkheid om tussen twee continenten te zwemmen. Gelegen in het Þingvellir Nationaal Park, is deze smalle spleet een direct resultaat van de tektonische activiteit tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen. De onderwater zichtbaarheid in de Silfra kloof is ongeëvenaard (vaak meer dan 100 meter) dankzij het ijskoude gletsjerwater dat door ondergrondse lavavelden is gefilterd.

Ondanks de lage watertemperaturen, is duiken in Silfra een onvergetelijke ervaring vanwege het kristalheldere water en de kleurrijke onderwater fauna en flora. Neem hiervoor een drysuit en andere duikuitrusting mee om deze activiteit probleemloos te kunnen doen.

  1. Het noorderlicht bekijken

Het zien van het noorderlicht, ook wel bekend als het aurora borealis, is een ervaring die je zeker niet wilt missen als je in IJsland bent. Deze spectaculaire lichtshow in de nachtelijke hemel is het resultaat van geladen deeltjes van de zon die in botsing komen met de aardse atmosfeer. De beste tijd om het noorderlicht te zien is tijdens de donkere wintermaanden.

Het is belangrijk om een donkere plek te vinden, ver weg van lichtvervuiling, dus een reis naar het platteland van IJsland is het meest effectief. Vergeet niet om warme kleding mee te nemen, aangezien de nachten erg koud kunnen worden. Je geduld kan flink op de proef worden gesteld bij het wachten op het noorderlicht, maar het is het absoluut waard.

  1. Paardrijden

Paardrijden in IJsland biedt een unieke manier om het ruige landschap van het land te verkennen. De IJslandse paarden zijn beroemd om hun kracht, vriendelijkheid en vermogen om zich aan te passen aan het barre IJslandse klimaat. Paardrij routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, van korte ritten voor beginners tot meerdaagse expedities voor ervaren ruiters.

Dit is je kans om over uitgestrekte lavavelden te galopperen, langs indrukwekkende watervallen te rijden en de ongerepte natuur van IJsland van dichtbij te ervaren. Draag comfortabele en warme kleding , evenals stevige schoenen voor deze activiteit. Een helm is ook essentieel voor je veiligheid.

  1. Met een Jeep off-roaden

Off-road rijden in een Jeep is een avontuurlijke manier om de ongerepte wildernis van IJsland te ervaren. Met een 4x4 voertuig kun je gebieden bereiken die anders ontoegankelijk zouden zijn, inclusief afgelegen bergen, rivieren en gletsjers. Deze tours worden geleid door ervaren gidsen die bekend zijn met het ruige terrein en zorgen voor een veilige en opwindende ervaring. Het is aan te raden om warme, waterdichte kleding te dragen en een goede camera mee te nemen om de adembenemende landschappen vast te leggen.

Houd er rekening mee dat off-road rijden in IJsland alleen is toegestaan op specifieke routes om het delicate ecosysteem van het land te beschermen.

  1. IJsklimmen

IJsklimmen in IJsland is een opwindende en unieke ervaring die je niet wilt missen. Deze activiteit geeft je de kans om jezelf uit te dagen en de bevroren schoonheid van IJslands gletsjers van dichtbij te ervaren. Onder leiding van ervaren gidsen zul je de technieken van het ijsklimmen leren en veilig de ijzige hellingen beklimmen.

Het is belangrijk om warme, waterdichte kleding en stevige schoenen te dragen. Alle benodigde klimuitrustingen, waaronder ijsbijlen, crampons en harnassen, worden meestal door de touraanbieders geleverd. Dit avontuur is zowel geschikt voor beginners als voor ervaren klimmers, en biedt een adembenemend uitzicht op de bevroren landschappen van IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?