10 x mooiste wandelingen in Ierland: hikes, wandelroutes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste wandelingen in Ierland: hikes, wandelroutes + kaartje

9 februari 2024 in Ierland0 reacties

Overzicht met de mooiste hikes en wandelroutes in Ierland + kaart

Ierland staat natuurlijk bekend om zijn adembenemende landschappen, variërend van groene heuvels en valleien tot ruige kustlijnen. Een waar paradijs dus voor wandel- en natuurliefhebbers.

Het Ierse landschap is erg gevarieerd: van de majestueuze kliffen van Moher en krachtige watervallen tot de rustige meren van Killarney National Park. Er zijn talloze wandelpaden uitgestippeld door natuurgebieden en langs eeuwenoude kasteelruïnes en de prachtige kustlijn. Oh ja en onderweg geniet je van de mooiste uitzichten. In deze blogpost hebben wij alvast de mooiste wandelingen en hikes in Ierland voor je uitgezocht.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ierland

Reisgids
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Ierland:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met mooiste wandelroutes in Ierland

 1. Wandelen in de Wicklow Mountains

Wicklow Mountains, gelegen in het oosten van Ierland en op een boogscheut van Dublin, zijn een populaire bestemming voor wandelaars. Je wordt er verwelkomt met een ruw landschap van kale, afgeschuurde, oude bergtoppen, meren, prachtige panorama’s, een majestueus landgoed en een kloostersite van bijna 1500 jaar oud.

The Wicklow Way wandelen

In het gebied rond de Ierse bergketen kan je ook ontzettend mooie wandelingen maken. Een van de bekendste wandelpaden is de Wicklow Way, deze wandeling gaat voor een deel door deze bijzondere bergketen van Ierland. De wandeling brengt je langs hooggelegen meren, steile gletsjervalleien, snelstromende bergbeken, bossen en landbouwgronden.

 • De Wicklow Way begint bij de buitenwijken van Dublin en loopt in zuidwestelijke richting door de hooglanden van Dublin en Wicklow, vervolgens door het glooiende heuvelland om te eindigen bij het kleine dorpje Clonegal in County Carlow.
 • In totaal is de wandelroute 127 kilometer lang, zijn de brede bospaden goed te bewandelen en is de route duidelijk aangewezen. Meer info op de officiële website.
 • Meer info over deze wandeling.
 1. Beklimming Croagh Patrick

Croagh Patrick dat over Crew Bay kijkt en ook wel “the Reek” genoemd wordt, wordt beschouwd als de meest heilige berg van Ierland. Het is een belangrijk bedevaartsoord, vooral bekend voor zijn link met St. Patrick, de patroonheilige van Ierland. Er worden echter al sinds voorchristelijke tijden religieuze pelgrimstochten naar deze plek gemaakt.

Duizenden mensen beklimmen de berg op ‘Reek Sunday’, de laatste zondag van juli. Op de top staat een witte kapel, St. Patrick’s Oratory, die tijdens de zomermaanden elke dag open is. Als het geen mistige dag is, geniet je vanaf de top van een fantastisch uitzicht.

 • De 764 meter hoge berg bevindt zich aan de westkust van Ierland, bij het plaatsje Murrisk (bekijk ligging).
 • Op de parkeerplaats staan er enkele picknicktafels, een toilet en een bescheiden bezoekerscentrum.
 • De totale afstand bedraagt 7 km vanaf het bezoekerscentrum naar de top en is de moeilijkheidsgraad is 'gemiddeld'. Meer info over deze wandeling.
 • Wil je deze berg gaan beklimmen, zorg dan dat je goede wandelschoenen aan hebt.
 1. De kliffen van Slieve League

De kliffen die van Slieve League (Sliabh Liag in het Iers) de Atlantische Oceaan instorten, behoren tot de hoogste zeekliffen van Ierland. Wanneer je langs de kliffen wandelt, lijkt het wel alsof je je op de rand van de wereld bevindt. Als je naar beneden kijkt, zie je de Atlantische Oceaan onder je kolken en tegen de rotsen beuken.

De kliffen zijn bijna drie keer zo groot als de kliffen van Moher, die je iets bekender in de oren zullen klinken. Het hoogste punt is net iets meer dan 600 meter hoog. In het nabij gelegen cultureel centrum kan je genieten van huisbereide gebakjes en je kan er ambachtelijk gemaakte souvenirs kopen.

Bij je wandeltocht naar de kliffen, wandel je als het ware in de voetsporen van pelgrims en monniken. Hoog op de hellingen van de berg vind je nog enkele overblijfselen van een vroegchristelijke kloosternederzetting, waaronder een kapel en bijenkorfvormige hutten.

Er zijn twee hoofdroutes die je kan volgen

 • Om de toppen van de kliffen te bereiken, kom je eerst langs het Sliabh Liag Cliff Experience & Visitor Centre (bekijk ligging).
 • De eenvoudige route is de bedevaartroute, ook wel de Pelgrims Path genoemd.
 • Of volg de uitdagende One Man’s Pass. Een wandelroute met behoorlijke hoogtes en steile hellingen waarbij je amper naast elkaar kan wandelen. Deze route wordt enkel aangeraden als je een gevorderde wandelaar bent.
 • Deze wandelingen naar de kliffen van Slieve League zijn geen aanrader voor mensen met hoogtevrees.
 1. Cliffs of Moher Coastal Walk

De kliffen van Moher zijn natuurlijk een prachtige bestemming waar je urenlang kan wandelen en genieten van de bijzonder mooie uitzichten. Deze kustkliffen vallen aan Hag’s Head 120 meter naar beneden, recht de Atlantische Oceaan in, en hebben een maximale hoogte van 214 meter, iets ten noorden van O’Brien’s Tower. Vanop de uitzichtpunten kan je de Aran Islands in Galway Bay zien.

Deze plek wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Naast de magnifieke uitzichten is er ook een interessant bezoekerscentrum, dat je meer vertelt over de unieke biosfeer van deze streek.

EXCURSIE: Graag de kliffen van Moher bezoeken tijdens een daguitstap vanuit Dublin of Cork? Boek hier je excursie naar Cliffs of Moher.

Vanuit het bezoekerscentrum gaan er verschillende wandelpaden van in totaal 800 meter langs de kliffen. Tussen Doolin en Liscannor loopt echter een groter wandelpad, de Cliffs of Moher Coastal Walk (bekijk ligging). Dit verbluffend mooie pad loopt langs de gehele kliffen.

 • In totaal is de wandeling 20 kilometer lang en duurt het ongeveer 4,5 uur om deze te voltooien.
 • De wandeling loopt echter buiten beveiligde paden om en gevaarlijke stukken worden niet altijd even goed aangegeven.
 • Ontdek nog meer hikes bij de kliffen van Moher.

OVERNACHTINGSTIP: Wie deze trail graag zelf wilt wandelen, kan best overnachten in Doolin, onze aanrader: Twin Peaks B&B.

 1. Loughcrew Cairns

Newgrange & Knowth zijn twee bekende antieke ganggraven dat zo’n 5200 jaar geleden gebouwd werden. Het is echter een mysterie waarom Loughcrew Cairns niet beter gekend is. Dit is het oudste ganggravencomplex van heel Ierland, zelfs ouder dan het veel bekendere Newgrange. De cairns werden oorspronkelijk gebouwd als grafkamers rond 4000 voor Christus.

 • Om Carnbane West, een groep van 15 cairns, te bereiken, moet je een wandeling van ongeveer 2 km vanaf de parking maken (bekijk ligging van de parking), op een licht hellende ondergrond.
 • Carnbane East, de tweede groep cairns, is te bereiken via een kortere, maar steilere wandeling.
 • Meer info over de wandeling.
 1. The Gobbins: wandeling langs de rotswand

De Gobbins is een indrukwekkende wandeling langs en over de kliffen van Islandmagee. De wandeling loopt over bruggen, door grotten en een tunnel en is gelegen tegen de kliffen van het schiereiland. Het is een bijzondere wandeling waarbij je prachtige uitzichten krijgt over de kustlijn.

Het gebied hier staat ook bekend om zijn fauna en flora en de vele vogels die er komen nesten. Met een beetje geluk kom je hier de enige kolonie papegaaiduikers van Noord-Ierland tegen! Meer info over deze wandeling.

 1. Prachtige klifwandeling vlakbij Dublin: Howth Cliff Walk

Op een boogscheut van de Ierse hoofdstad, kan je vanuit het mooie havendorpje Howth, de spectaculaire kustlijn van Dublin verkennen. Alle routes beginnen en eindigen vlakbij het treinstation. Volg de gekleurde bordjes en pijlen die de routes aangeven.

De groene route “Cliff path loop” is een luswandeling van 6 km en neem twee uur in beslag. Het klifpad brengt je langs de charmante haven, door het dorpje en uiteraard ook naar de adembenemende kliffen. Onderweg geniet je van schitterende uitzicht op Lambay's Island, Ireland's Eye en Dublin Bay.

Eenmaal terug in het dorpje zijn er tal van cafés, pubs en restaurants waar je jezelf kan belonen na deze wandeling. Op sommige plaatsen kan de ondergrond ruw zijn, een paar goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden.

 1. Glanteenassig Forest Park

In Glanteenassig Forest Park (een bosgebied met meer dan 450 hectare bos) op het schiereiland Dingle vind je twee prachtige meren, Lough Slat en Lough Caum, genesteld in een schilderachtig landschap van bossen en bergen.

Er zijn drie wandelingen door het bos, telkens van een verschillende afstand: de river trail (1,1 km), de Lough Slat (0,3 km) en de Lough Cam Loop (2 km). Elk van deze wandelingen brengt je langs één van de twee meren. Ze zijn allemaal gemakkelijk te doen en duren tussen de 15 en 90 minuten. Vergeet zeker je fototoestel niet!

 1. Connemara National Park

De prachtige regio van Connemara in het westen van Ierland, staat gekend voor haar bergen, moerassen, heide, weides en bossen. Ohja, en er zijn ook veel meren, zoals je misschien wel weet uit het beroemde liedje van Michael Sardou. In 1980 werd er een nationaal park gecreëerd waar een groot deel van de regio deel van uitmaakt. Je kan er genieten van de prachtige natuur en bijzondere turfgeschiedenis van de streek verkennen via diverse wandelingen van verschillende lengte.

Het Connemara National Park biedt ook eindeloze mogelijkheden om te wandelen. Vanaf het bezoekerscentrum in Letterfrack (bekijk ligging) zijn er diverse wandelroutes aangelegd. Een van de populairste wandelingen is de Lower en Upper Diamond Hill Walk (meer info over de wandeling).

 1. Benbulbin-berg beklimmen in Sligo

In County Sligo kan je de indrukwekkende Benbulbinberg beklimmen voor een panoramisch uitzicht. De Benbulbin (oftewel de Benbulben, Ben Bulbin of Benbulbin) is ongetwijfeld de meest karakteristieke berg van Ierland en wordt ook wel Ierlands eigen Tafelberg genoemd. De meest opvallende piek in het Dartry-gebergte werd tijdens de ijstijd gevormd door enorme gletsjers die het landschap in segmenten verdeelden.

 • Parkeer je wagen bij de start van de wandeling (bekijk ligging) en vervolg het wandelpad van de Benbulben-wandeling.
 • De wandeling naar de top kan voor sommigen uitdagend zijn, dus zorg voor geschikte wandeluitrusting en volg de aangegeven paden.
 1. Wandelroutes bij de Giant's Causeway

Een andere plek waar je prachtig kan wandelen is bij de Giant's Causeway, een indrukwekkend natuurlijk fenomeen dat gelegen is aan de noordoostelijke kust van Noord-Ierland. Het staat bekend om zijn unieke rotsformaties, bestaande uit duizenden zeshoekige basaltzuilen die lijken op perfect gevormde, rechtopstaande stenen pilaren.

Legende van de Ierse reus Finn McCool

Het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een van de meest bezochte toeristische attracties in Noord-Ierland. De legende gaat dat de Causeway is gebouwd door de Ierse reus Finn McCool als een pad naar Schotland om het op te nemen tegen zijn vijand Benandonner. Volgens de legende viel Finn McCool echter in slaap voordat hij Schotland kon bereiken, en Benandonner, bij het zien van de enorme rotsformaties, werd bang en keerde om.

EXCURSIE: Zelf de bijzondere basaltzuilen van de Giant's Causeway bezoeken? Boek hier je daguitstap naar The Giant's Causeway.

Verschillende wandelroutes rond de Giant's Causeway

Er zijn vier wandelroutes rond de Giant's Causeway en de omliggende kliffen uitgestippeld, waardoor je de prachtige kustlijn en het adembenemende uitzicht in je kan opnemen.

 • Blue Trail, makkelijkste wandelroute (1,2 km) die start bij het bezoekerscentrum en rechtstreeks naar de Giant's Causeway loopt.
 • Red Trail, langere wandeling (3,2 km) die begint bij het Causeway Hotel en biedt een 360 graden uitzicht over de Causeway en de kustlijn.
 • Green Trail, makkelijke wandeling die te doen is met kinderwagens (3,2 km).
 • Yellow Trail, langs de hele Giant’s Causeway (3 km).

Dichtbij de Giant's Causeway (op 15 minuten rijden) vind je de Carrick-A-Rede Rope Bridge (bekijk ligging). Deze touwbrug werd in 1755 in het leven geroepen door zalmvissers om het kleine eiland Carrick-A-Rede met het vasteland te verbinden. Sindsdien hebben al velen de touwbrug, die zo'n 30 meter boven de zee hangt, getrotseerd.

De wandeling biedt je ook de kans om van het uitzicht over de kustlijn te genieten en vogels en andere fauna te spotten. Kijk ook zeker eens naar beneden. Misschien spot je wel een reuzenhaai of ander zeeleven!

 1. Info en tips voor je wandelvakantie in Ierland

 1. Waar overnachten in Ierland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod verschillende accommodaties het grootst. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels in Ierland.

 • Dublin: Gardiner Lodge is een gezellige bed & breakfast met een terras en gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Dublin.
 • Dublin: Liever lowbudget overnachten? Het moderne, speciaal ontworpen Jacobs Inn hostel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het bruisende uitgaansgebied Temple Bar in Dublin.
 • Belfast: Beautiful B&B On The Park gevestigd in een Victoriaans herenhuis in een rustige straat op een toplocatie in Belfast. Iedere ochtend een heerlijk, vers ontbijtje.
 • Kilkenny: Het sprookjesachtige Kilkenny Inn Hotel biedt uitzonderlijke kwaliteit op een geweldige locatie. De grote bars, het nachtleven, het theater, de restaurants, winkels en toeristische bezienswaardigheden vind je allemaal op 2 tot 3 minuten lopen van het hotel.
 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?