Dé 13 mooiste kastelen van Ierland die je kan bezoeken + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 13 mooiste kastelen van Ierland die je kan bezoeken + kaartje

8 februari 2024 in Ierland0 reacties

Overzicht van de mooiste kastelen in Ierland + praktische info en tips

Er zijn weinig landen waar geschiedenis zo tastbaar is als in Ierland. Bij ons is het meeste historische patrimonium verdwenen of opgegaan in nieuwe(re) constructies. In Ierland vind je zonder al te veel moeite wel ergens een kasteel of fort, als stille getuige van een soms erg bloederig verleden van oorlog, verovering en herovering.

Binnekort op rondreis door Ierland? Dan kan je deze 10 kastelen alvast in je planning opnemen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ierland

Reisgids
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Ierland:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste kastelen in Ierland

 1. Rock of Cashel

De Rock of Cashel moet één van de meest gefotografeerde plekken van Ierland zijn. Op een heuvel net buiten het kleine plaatsje Cashel doemt door de mist – dat was bij ons zo, er zullen ook wel zonnige dagen zijn – de indrukwekkende restanten van verschillende middeleeuwse gebouwen op, waaronder een typisch Ierse ronde toren.

Deze plek ademt energie, geschiedenis en “Iersheid” uit. Eeuwenlang was deze heuvel een belangrijk gebied voor de Keltische volkeren. Vanaf de 5de eeuw was hier de hoofdzetel van de koningen van Munster, en later ook van de ‘High King’ van het volledige Ierland. St Patrick zou hier ook gepredikt hebben. In de 12de eeuw werd de site aan de kerk geschonken. Hierdoor vind je hier nu onder andere een kathedraal, zwaar beschadigd bij de bloederige doortocht van de troepen van Cromwell (17de eeuw), waarbij meer dan 1.000 inwoners werden afgeslacht.

Er is ook een zeer indrukwekkende Romaanse kapel met prachtige fresco’s uit de 12de en 13de eeuw die nog steeds goed zichtbaar zijn. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de website van Heritage Ireland.

RONDREIS: Bekijk ook zeker onze rondreis door Ierland langs dé mooiste plekjes en belangrijkste bezienswaardigheden.

 1. Braveheart in Trim Castle

Trim Castle is een Normandisch kasteel aan de oevers van de rivier Boyne. Het is één van de grootste en best bewaarde voorbeelden van een Anglo-Normandisch kasteel in Ierland. Het werd gebouwd op het bevel van Hugh de Lacy en diens zoon Walter. Wij waren best wel onder de indruk van de staat van het gebouw, dat toch bijna 1000 jaar oud is!

Het kasteel stond vroeger op de grens tussen het Engelse en het Ierse Gaelic grondgebied. Het verbaast dan ook niet dat het erg vaak het middelpunt van conflicten en gevechten was. Filmliefhebbers kunnen het kasteel herkennen als filmlocatie uit Mel Gibson's Braveheart.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie kastelen in Ierland.

 1. Kilkenny Kasteel

Aan de Nore rivier bij Kilkenny ligt het prachtige Kilkenny Castle. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de 12de eeuw, maar het is door de eeuwen heen steeds uitgebreid. Het werd bewoond tot 1935 door de machtige familie Butler, die al van in de 14de eeuw in het kasteel woonde en het uiteindelijk in 1967 aan de Ierse staat verkocht voor een symbolische £50.

Langs buiten ziet het kasteel er nog steeds erg middeleeuws uit, met zijn strenge torens en kantelen, maar binnenin werd het vooral gerestaureerd naar zijn Victoriaanse verleden. Erg indrukwekkend is de Butler Art Gallery waar de portretten van de vroegere kasteelheren de bezoekers gadeslaan. Wanneer je binnen uitgekeken bent, kan je nog even rustig nagenieten met een wandeling door de mooie Franse tuinen.

EXCURSIE: Kilkenny City en het Kilkenny Kasteel vormen de perfecte bestemming voor een dagtripje vanuit Dublin. Boek hier dagtour naar Kilkenny vanuit Dublin.

 1. Donegal Castle

Donegal Castle dateert van de 15de eeuw, en werd gebouwd voor de O’Donnell-clan. In 1607 werd de familie verjaagd door de komst van een nieuwe lading Britse kolonisten, die het kasteel herbouwden in Jacobijnse stijl. De oorspronkelijke donjon werd aangevuld met een landhuis. In de 18de eeuw werd het kasteel weer verlaten en viel het in verval. Het werd pas in 1990 gerestaureerd en geopend voor het publiek. Meer info op de website van Heritage Ireland.

 1. Een schoolvoorbeeld van een Iers torenhuis: Ross Castle

Ross Castle is een schoolvoorbeeld van een 15de-eeuws Iers torenhuis, gesitueerd aan de rand van Lough Leane. Het is het voorouderlijk huis van de O’Donoghue-clan, en is nu in het bezit van de Office of Public Works.

 • Tijdens het hoogseizoen kan je het huis binnenin met een begeleide rondleiding bezoeken. Het gebouw bestaat uit een hoge ommuurde woontoren of donjon. Dit type kasteel wordt in het Engels een ‘tower house’ genoemd. Ook Donegal Castle was overigens oorspronkelijk een ‘tower house’.
 • Een legende vertelt dat O’Donoghue uit het raam van zijn grote kamer, boven in het gebouw, gesprongen is (of geduwd werd?), om samen met zijn paard, tafel en bibliotheek in het water van het meer te verdwijnen. Hij zou nu in een groot paleis op de bodem van het meer leven, zodat hij altijd zijn landgoed in de gaten kan houden.
 • Wat er ook van zij, voor ons blijft Ross Castle één van de mooiste plaatsen in Kerry. 's Avonds wordt het kasteel mooi verlicht.

VERBLIJFTIP: We overnachten nabij Ross Castle, The Ross Hotel is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan de Ring of Kerry en Killarney Nationaal Park. Meer info en boeken

 1. King John’s Castle

King John’s Castle, gebouwd in de 13de eeuw op bevel van King John, is één van de best bewaarde Normandische kastelen in heel Europa. King’s Island, het eiland waarop het kasteel gebouwd werd, werd al gebruikt door de Vikingen die er in 922 een vesting hadden, van waaruit ze aanvallen uitvoerden op de rest van de Shannonrivier.

Het Normandische kasteel dat er vandaag de dag staat, werd in 1642 zwaar beschadigd bij de belegering van Limerick, toen Ierse strijders de funderingen ondergroeven. De mensen binnenin het fort gaven zich nog net over vooraleer de muren instortten, maar de schade was zo groot dat bepaalde stukken definitief verloren waren. Het kasteel werd heropgebouwd voor toeristische doeleinden tussen 2011 en 2013. Er is nu een interactieve tentoonstelling over de belegering van de stad. Meer info op de website.

 1. Blarney Castle en de Stone of Eloquence

Legendarische krachten van de Stone of Eloquence

Blarney Castle is de bijna 600 jaar oude vesting van één van Ierlands bekendste clanleiders, Cormac MacCarthy. Je kan er de Stone of Eloquence kussen, ook wel bekend als de Blarney Stone. Dit vraagt licht acrobatenwerk, maar de beloning is groot: slaag je erin de steen te kussen, dan krijg je volgens de legende de 'kunst van het spreken (en vleien)'. De steen zelf is een blok blauwsteen die in de kantelen van het kasteel zit gemetseld.

Er circuleren verschillende theorieën over de oorsprong van de steen en zijn legendarische krachten, maar de echte waarheid is niet geweten. Miljoenen mensen hebben de Blarney Stone ondertussen doorheen de jaren gekust. Vroeger was dit ronduit levensgevaarlijk, maar nu staan er relingen die het hele gebeuren veiliger – maar niet per se minder angstaanjagend – maken.

Blarney Castle staat op een groot domein. Er is zelfs een tuin met allerlei gevaarlijke giftige planten. Je kan er ook een bezoek brengen aan Blarney House, een adellijk landhuis. Meer info op de website.

 1. Dublin Castle met de Record Tower

Dublin Castle is een van de belangrijkste trekpleisters van Dublin. Het is niet één apart complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste hiervan dateren uit de 18de eeuw, maar een van de gebouwen staat er al sinds de regeerperiode van King John, de eerste Lord van Ierland.

 • Oorspronkelijk had het kasteel een sterk Normandisch uitzicht. Vandaag de dag is enkel de Record Tower, gebouwd rond 1228-1230, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke kasteel.
 • De Britse Regering van Ierland was ooit gevestigd op deze site, en tegenwoordig is het een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse Regering.
 • Je kan er gratis de Chester Beatty Library en het Revenue Museum (Belasting Museum) bezoeken.
 • Of bezoek de State Apartments, de Medieaval Undercroft en de Chapel Royal (die tevens gebruikt werden als decor in heel wat tv-series) tijdens een dagtour.
 • Meer info op de website.

TICKETS: Wil je graag meer te weten komen over het Dublin Castle en de Book of Kells? Koop hier je tickets voor een rondleiding door Dublin Castle. Steek de ellenlange wachtrijen voorbij en geniet van een skip-the-line toegang.

 1. Malahide Castle

Niet erg ver van Dublin ligt Malahide Castle. Malahide Castle is voor bijna 800 jaar het huis geweest van de familie Talbot die er tot 1973 woonde. De familie heeft het kasteel door de jaren heen niet alleen verder uitgebreid, ze verzamelden ook meubels van verschillende tijden. Het kasteel is dan ook een mooi voorbeeld van verschillende Ierse architecturale stijlen en inrichting. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

BESPAARTIP: Heb je interesse in het Malahide kasteel, koop je Dublin Go City pass, deze geeft je gratis toegang tot het kasteel en 40 andere attracties!

 1. Bunratty Castle & Folk Park

Bunratty Castle & Folk Park is het Ierse Bokrijk. Op de gronden van het kasteel werden huisjes uit verschillende counties uit de 19de eeuw herbouwd. Het is allemaal zeer overtuigend en sfeervol gedaan, inclusief de doordringende geur van opgebrande turf en vochtige rieten daken.

 • Er lopen tijdens ons bezoek heel wat Amerikanen rond. Ik vind het best ironisch dat veel van hen afstammen van mensen die door de Grote Hongersnood naar Amerika zijn moeten emigreren, maar nu nauwelijks zelf door de deur van de huisjes geraken zonder draaien.
 • Bunratty Castle zelf is met privégeld gerestaureerd naar hoe het moet geweest zijn in de 15de-16de eeuw. Ook hier werd alles tot in de details uitgewerkt.
 • Zo zit er in een diepe kerker een pop miserabel in de vergeetput, en bizar genoeg wérkt het. Je voelt al medelijden met die pop, dus wat moet het niet geweest zijn voor mensen die er echt vastgeketend zaten?

TICKETS: Vermijd wachtrijen, betaal minder dan aan de kassa en koop hier je tickets hier online.

 1. Dunluce Castle

Het dramatische Dunluce Castle lijkt elk moment van de klif te vallen, en misschien doet het dat ook wel! Het zorgt in ieder geval voor wat extra sfeer tijdens een bezoek. Het huidige kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw, op de grondvesten van een eerder kasteel uit de 13de eeuw. Het is verlaten sinds eind 17de eeuw, na de Battle of the Boyne. Sindsdien is het overgeleverd aan de natuurelementen.

In 2011 werden vlakbij restanten gevonden van het verloren stadje Dunluce, dat bij een Ierse opstand in 1641 volledig van de kaart werd geveegd. 95% van het stadje moet nog verder opgegraven worden. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

 1. Cahir Castle

Cahir Castle werd gebouwd door Conor O’Brien, Prins van Thomond, in 1142. Het is één van de grootste kastelen in Ierland, en staat op een eiland in de rivier Suir. De toren en veel van de oorspronkelijke verdedigingsstructuren van het kasteel, zijn bewaard gebleven. In het kasteel vind je tentoonstellingen die dieper ingaan op de geschiedenis van de plek. Er is ook een audiovisuele show.

 1. Blackrock Castle

Blackrock Castle is een burcht aan de oevers van de Lee. Het kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd ter bescherming van de kust. Wat je vandaag de dag ziet, is een neogotisch complex dat gebouwd werd nadat een brand in 1827 het oorspronkelijke gebouw in de as legde. Architecten hebben 3 extra verdiepingen toegevoegd aan de oorspronkelijke toren en de bijgebouwen heropgebouwd.

De burcht was een tijdlang in privébezit, maar werd in 2001 door de Cork City Council opgekocht. Tegenwoordig biedt het onderdak aan een sterrenwacht, een bezoekerscentrum en een café.

Het observatorium van de sterrenwacht heeft naast een aantal laboratoria, ook een interactief astronomiecentrum dat open is voor het grote publiek. Je kan er ook een Tour of the Universe-tentoonstelling en een radiotelescoop bewonderen. Meer info op de website.

 1. Waar overnachten in Ierland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod verschillende accommodaties het grootst. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels in Ierland.

 • Dublin: Gardiner Lodge is een gezellige bed & breakfast met een terras en gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Dublin.
 • Dublin: Liever lowbudget overnachten? Het moderne, speciaal ontworpen Jacobs Inn hostel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het bruisende uitgaansgebied Temple Bar in Dublin.
 • Belfast: Beautiful B&B On The Park gevestigd in een Victoriaans herenhuis in een rustige straat op een toplocatie in Belfast. Iedere ochtend een heerlijk, vers ontbijtje.
 • Kilkenny: Het sprookjesachtige Kilkenny Inn Hotel biedt uitzonderlijke kwaliteit op een geweldige locatie. De grote bars, het nachtleven, het theater, de restaurants, winkels en toeristische bezienswaardigheden vind je allemaal op 2 tot 3 minuten lopen van het hotel.
 1. Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?