Dé 10 mooiste kastelen van Ierland die je kan bezoeken + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 10 mooiste kastelen van Ierland die je kan bezoeken + kaartje

25 juli 2023 in Ierland0 reacties

Overzicht van de mooiste kastelen in Ierland + praktische info en tips

Er zijn weinig landen waar geschiedenis zo tastbaar is als in Ierland. Bij ons is het meeste historische patrimonium verdwenen of opgegaan in nieuwe(re) constructies. In Ierland vind je zonder al te veel moeite wel ergens een kasteel of fort, als stille getuige van een soms erg bloederig verleden van oorlog, verovering en herovering.

Binnekort op rondreis door Ierland? Dan kan je deze 10 kastelen alvast in je planning opnemen.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste kastelen in Ierland

 1. Rock of Cashel

De Rock of Cashel moet één van de meest gefotografeerde plekken van Ierland zijn. Op een heuvel net buiten het kleine plaatsje Cashel doemt door de mist – dat was bij ons zo, er zullen ook wel zonnige dagen zijn – de indrukwekkende restanten van verschillende middeleeuwse gebouwen op, waaronder een typisch Ierse ronde toren.

Deze plek ademt energie, geschiedenis en “Iersheid” uit. Eeuwenlang was deze heuvel een belangrijk gebied voor de Keltische volkeren. Vanaf de 5de eeuw was hier de hoofdzetel van de koningen van Munster, en later ook van de ‘High King’ van het volledige Ierland. St Patrick zou hier ook gepredikt hebben. In de 12de eeuw werd de site aan de kerk geschonken. Hierdoor vind je hier nu onder andere een kathedraal, zwaar beschadigd bij de bloederige doortocht van de troepen van Cromwell (17de eeuw), waarbij meer dan 1.000 inwoners werden afgeslacht.

Er is ook een zeer indrukwekkende Romaanse kapel met prachtige fresco’s uit de 12de en 13de eeuw die nog steeds goed zichtbaar zijn. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de website van Heritage Ireland.

RONDREIS: Bekijk ook zeker onze rondreis door Ierland langs dé mooiste plekjes en belangrijkste bezienswaardigheden.

 1. Braveheart in Trim Castle

Trim Castle is een Normandisch kasteel aan de oevers van de rivier Boyne. Het is één van de grootste en best bewaarde voorbeelden van een Anglo-Normandisch kasteel in Ierland. Het werd gebouwd op het bevel van Hugh de Lacy en diens zoon Walter. Wij waren best wel onder de indruk van de staat van het gebouw, dat toch bijna 1000 jaar oud is!

Het kasteel stond vroeger op de grens tussen het Engelse en het Ierse Gaelic grondgebied. Het verbaast dan ook niet dat het erg vaak het middelpunt van conflicten en gevechten was.
Filmliefhebbers kunnen het kasteel herkennen als filmlocatie uit Mel Gibson's Braveheart.

Onze tip: Je kan dit kasteel bezoeken als onderdeel van een begeleide rondleiding van de Boyne-vallei. Tickets en meer info vind je hier.

 1. Kilkenny Kasteel

Aan de Nore rivier bij Kilkenny ligt het prachtige Kilkenny Castle. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de 12de eeuw, maar het is door de eeuwen heen steeds uitgebreid. Het werd bewoond tot 1935 door de machtige familie Butler, die al van in de 14de eeuw in het kasteel woonde en het uiteindelijk in 1967 aan de Ierse staat verkocht voor een symbolische £50.

Langs buiten ziet het kasteel er nog steeds erg middeleeuws uit, met zijn strenge torens en kantelen, maar binnenin werd het vooral gerestaureerd naar zijn Victoriaanse verleden. Erg indrukwekkend is de Butler Art Gallery waar de portretten van de vroegere kasteelheren de bezoekers gadeslaan.

Wanneer je binnen uitgekeken bent, kan je nog even rustig nagenieten met een wandeling door de mooie Franse tuinen.

TIP: Drink hier zeker ook een pint met Kilkenny, aangezien dit hier geproduceerd wordt. Kilkenny City en het Kilkenny Kasteel vormen de perfecte bestemming voor een dagtripje vanuit Dublin. Meer info & tickets vind je hier.

 1. Donegal Castle

Donegal Castle dateert van de 15de eeuw, en werd gebouwd voor de O’Donnell-clan. In 1607 werd de familie verjaagd door de komst van een nieuwe lading Britse kolonisten, die het kasteel herbouwden in Jacobijnse stijl. De oorspronkelijke donjon werd aangevuld met een landhuis. In de 18de eeuw werd het kasteel weer verlaten en viel het in verval. Het werd pas in 1990 gerestaureerd en geopend voor het publiek.

Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de website van Heritage Ireland.

 1. Een schoolvoorbeeld van een Iers torenhuis: Ross Castle

Ross Castle is een schoolvoorbeeld van een 15de-eeuws Iers torenhuis, gesitueerd aan de rand van Lough Leane. Het is het voorouderlijk huis van de O’Donoghue-clan, en is nu in het bezit van de Office of Public Works.

 • Tijdens het hoogseizoen kan je het huis binnenin met een begeleide rondleiding bezoeken. Het gebouw bestaat uit een hoge ommuurde woontoren of donjon. Dit type kasteel wordt in het Engels een ‘tower house’ genoemd. Ook Donegal Castle was overigens oorspronkelijk een ‘tower house’.
 • Een legende vertelt dat O’Donoghue uit het raam van zijn grote kamer, boven in het gebouw, gesprongen is (of geduwd werd?), om samen met zijn paard, tafel en bibliotheek in het water van het meer te verdwijnen. Hij zou nu in een groot paleis op de bodem van het meer leven, zodat hij altijd zijn landgoed in de gaten kan houden.
 • Wat er ook van zij, voor ons blijft Ross Castle één van de mooiste plaatsen in Kerry. 's Avonds wordt het kasteel mooi verlicht.

VERBLIJFTIP: We overnachten nabij Ross Castle, The Ross Hotel is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan de Ring of Kerry en Killarney Nationaal Park. Meer info en boeken

 1. Blarney Castle en de Stone of Eloquence

Blarney Castle is de bijna 600 jaar oude vesting van één van Ierlands bekendste clanleiders, Cormac MacCarthy. Je kan er de Stone of Eloquence kussen, ook wel bekend als de Blarney Stone. Dit vraagt licht acrobatenwerk, maar de beloning is groot: slaag je erin de steen te kussen, dan krijg je volgens de legende de 'kunst van het spreken (en vleien)'. De steen zelf is een blok blauwsteen die in de kantelen van het kasteel zit gemetseld.

Er circuleren verschillende theorieën over de oorsprong van de steen en zijn legendarische krachten, maar de echte waarheid is niet geweten. Miljoenen mensen hebben de Blarney Stone ondertussen doorheen de jaren gekust. Vroeger was dit ronduit levensgevaarlijk, maar nu staan er relingen die het hele gebeuren veiliger – maar niet per se minder angstaanjagend – maken.

Blarney Castle staat op een groot domein. Er is zelfs een tuin met allerlei gevaarlijke giftige planten. Je kan er ook een bezoek brengen aan Blarney House, een adellijk landhuis. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

 1. Dublin Castle

Dublin Castle is een van de belangrijkste trekpleisters van Dublin. Het is niet één apart complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste hiervan dateren uit de 18de eeuw, maar een van de gebouwen staat er al sinds de regeerperiode van King John, de eerste Lord van Ierland.

 • Oorspronkelijk had het kasteel een sterk Normandisch uitzicht. Vandaag de dag is enkel de Record Tower, gebouwd rond 1228-1230, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke kasteel.
 • De Britse Regering in Ierland was ooit gevestigd op deze site, en tegenwoordig is het een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse Regering.
 • Je kan er gratis de Chester Beatty Library en het Revenue Museum (Belasting Museum) bezoeken, of een (betalende) begeleide tour volgen langs de State Apartments, de Medieaval Undercroft en de Chapel Royal, ook gebruikt als decor in heel wat tv-series.

TIP: Wil je graag meer te weten komen over het Dublin Castle en de Book of Kells? Koop hier je ticket voor een rondleiding.

 1. Malahide Castle

Niet erg ver van Dublin ligt Malahide Castle. Malahide Castle is voor bijna 800 jaar het huis geweest van de familie Talbot die er tot 1973 woonde. De familie heeft het kasteel door de jaren heen niet alleen verder uitgebreid, ze verzamelden ook meubels van verschillende tijden. Het kasteel is dan ook een mooi voorbeeld van verschillende Ierse architecturale stijlen en inrichting.

Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

ONZE TIP: heb je interesse in het Malahide kasteel, koop je Dublin Go City pass, deze geeft je gratis toegang tot het kasteel en 40 andere attracties.

 1. Bunratty Castle & Folk Park

Bunratty Castle & Folk Park is het Ierse Bokrijk. Op de gronden van het kasteel werden huisjes uit verschillende counties uit de 19de eeuw herbouwd. Het is allemaal zeer overtuigend en sfeervol gedaan, inclusief de doordringende geur van opgebrande turf en vochtige rieten daken.

 • Er lopen tijdens ons bezoek heel wat Amerikanen rond. Ik vind het best ironisch dat veel van hen afstammen van mensen die door de Grote Hongersnood naar Amerika zijn moeten emigreren, maar nu nauwelijks zelf door de deur van de huisjes geraken zonder draaien.
 • Bunratty Castle zelf is met privégeld gerestaureerd naar hoe het moet geweest zijn in de 15de-16de eeuw. Ook hier werd alles tot in de details uitgewerkt.
 • Zo zit er in een diepe kerker een pop miserabel in de vergeetput, en bizar genoeg wérkt het. Je voelt al medelijden met die pop, dus wat moet het niet geweest zijn voor mensen die er echt vastgeketend zaten?
 1. Dunluce Castle

Het dramatische Dunluce Castle lijkt elk moment van de klif te vallen, en misschien doet het dat ook wel! Het zorgt in ieder geval voor wat extra sfeer tijdens een bezoek. Het huidige kasteel werd gebouwd in de 16de eeuw, op de grondvesten van een eerder kasteel uit de 13de eeuw. Het is verlaten sinds eind 17de eeuw, na de Battle of the Boyne. Sindsdien is het overgeleverd aan de natuurelementen.

In 2011 werden vlakbij restanten gevonden van het verloren stadje Dunluce, dat bij een Ierse opstand in 1641 volledig van de kaart werd geveegd. 95% van het stadje moet nog verder opgegraven worden. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

 1. Waar overnachten in Ierland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?