Noord-Ierland bezoeken vanuit Belfast? Giant's Causeway, Game of Thrones

Volledige reisgids kopen voor € 10

Noord-Ierland bezoeken vanuit Belfast? Giant's Causeway, Game of Thrones

25 juli 2023 in Ierland1 reactie

Ben je enkele dagen op stedentrip in Belfast? Belfast leent zich uitstekend als uitvalsbasis om meer bezienswaardigheden in Noord-Ierland te bezoeken. Op zoek naar inspiratie? Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van de leukste daguitstappen die je kan doen vanuit Belfast.

Inhoud artikel

 1. The Giant's Causeway: reuzen en basaltzuilen

The Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid van Noord-Ierland. Dit fascinerende natuurlijk fenomeen was een inspiratiebron voor menige mythe en legende.

De bijzondere Giant's Causeway basaltzuilen in dit gebied zijn ontstaan door een oude vulkaanuitbarsting, al is de alternatieve uitleg misschien leuker. De causeway zou volgens de legende namelijk aangelegd zijn door de reus Fionn Mac Cumhaill, die een uitdaging was aangegaan om met de Schotse reus Benandonner te vechten. Om tot bij hem te komen, zou hij dit pad naar Schotland gemaakt hebben, over het Noorderkanaal heen.

Er bestaan verschillende versies van het verhaal. In één ervan verstopt Fionn zich voor Benandonner wanneer hij zich realiseert hoeveel groter die laatste is. Oonagh, de vrouw van Fionn, verkleedde Fionn daarop als baby en legde hem in een wieg. Toen Benandonner de grootte van de “baby” zag, raakte hij in paniek bij de gedachte hoe groot de vader wel niet moest zijn, en zette het op een lopen. Tijdens zijn vlucht vernielde hij de weg achter zich.

De Giant’s Causeway komt overeen met een Schots gebied met basaltzuilen, aan Fingal’s Cave op het eiland Staffa. Dit heeft waarschijnlijk de legendes gevoed.

Onze tip: Vanuit Belfast zijn er georganiseerde daguitstappen naar The Giant's Causeway. Klik hier voor meer info en tickets
 1. Ierse whiskey in de Old Bushmills Distillery

Old Bushmills Distillery is de oudste stokerij van Ierland. Al generaties lang – meer dan 400 jaar – worden hier kleine hoeveelheden ambachtelijke Ierse whiskey vervaardigd. Sinds 1784 is Old Bushmills Distillery erkend als handelsmerk. In 1885 werd de distilleerderij gedeeltelijk verwoest in een grote brand, maar al snel werd er terug whiskey gebrouwen.

Bushmills Whiskey wordt meermaals in literaire werken vermeld, zo ook in James Joyce’s Ulysses. Sinds 2008 vind je Bushmills ook terug op de nieuwe bankbiljetten van de Bank of Ireland.

Je kan de stokerij met een begeleide rondleiding bezoeken, uiteraard ook met een proevertje.

 1. Game of Thrones locaties in Noord-Ierland

De popualire HBO-serie Game of Thrones wordt grotendeels in Noord-Ierland opgenomen. Je kan een speciale begeleide excursie boeken die je langs heel wat filmlocaties brengt. Meer info en tickets vind je hier

Game of Thrones-plekken in Noord-Ierland:

 • De Dark Hedges is een sfeervolle boomengang van beuken, aangelegd in de 18de eeuw. Deze plek deed dienst in de serie als de Kingsroad. Oorspronkelijk stonden hier zo’n 150 bomen, maar een aantal hebben de tand des tijds niet overleefd, waardoor er nu nog 90 overblijven. Hoe dan ook is het nog steeds een bijzondere plek. De bomen werden geplant door de familie Stuart om bezoekers te imponeren op weg naar hun landhuis, Gracehill House. Twee eeuwen later doen ze dat eigenlijk nog steeds.
 • De Titanic Studios bevinden zich nu waar vroeger ‘The Paint Hall’ was, de plek op de werf waar scheepsonderdelen geverfd werden. Vandaag de dag is het een van Europa’s grootste filmstudio’s en wordt het verhuurd aan Northern Ireland Screen. De Titanic Studios werden gebruikt voor de opnames in King's Landing.
 • De Carrick-A-Rede Rope Bridge werd in 1755 in het leven geroepen door zalmvissers om het kleine eiland Carrick-A-Rede met het vasteland te verbinden. Sindsdien hebben al velen de touwbrug getrotseerd. De wandeling biedt je ook de kans om van het uitzicht over de kustlijn te genieten en vogels en andere fauna te spotten. Kijk ook zeker eens naar beneden (als je durft). Misschien spot je wel een reuzenhaai!

Overzicht van tours en gegidste wandeling die je online kan boeken:

 1. The Troubles in (London)Derry

(London)Derry is een stad aan de grens met Ierland en Noord-Ierland en maakt deel uit van Noord-Ierland. Ze staat vooral bekend voor haar rol tijdens 'The Troubles', de onrust tussen de katholieken en de unionisten.

In 1972 vond er Bloody Sunday plaats, een bloedige schietpartij waarbij 14 Ierse jongens en mannen tijdens een vredevolle maar verboden protestactie voor meer burgerrechten neergeschoten werden door de Britse garde. In de stad zijn hier dan ook de restanten en monumenten van te vinden.

(London)Derry staat ook bekend om haar vrijwel intacte stadsomwalling, uit de 17de eeuw, een beetje zoals een Iers Carcassonne. Een wandeling over de muur brengt je langs de verschillende wijken (unionisten/protestanten en nationalisten/katholieken), elk met hun eigen identiteit. Wil je graag meer te weten komen? Ga mee met een local en doe een stadswandeling

 1. Ulster Folk and Transport Museum

Het Ulster Folk and Transport Museum is echt de moeite waard. Je vindt er twee musea: een transportmuseum en een outdoor folk park dat je het dagelijks leven van 100 jaar geleden toont, zoals een school, huizen, boerderijen en winkels.

 1. Ulster Museum en Belfast Botanical Gardens

Het Ulster Museum is een interessant museum te midden van de botanische tuin van Belfast. Je vindt er een ruim aanbod aan exposities, van dinosaurussen tot Egyptische mummies, van antieke artefacten tot moderne meesterwerken. Neem zeker ook de tijd om wat rond te wandelen in de Belfast Botanical Gardens.

 1. Waar overnachten in Belfast?

Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland en de mogelijkheden om te overnachten zijn eindeloos. Enkele interessante buurten:

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downlaoden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 13 april 2019 - Marian

Deze info heeft me royaal in de stemming gebracht voor de nog te realiseren wandelweek in september Wat is het toch adembenemend mooi op zoveel plekken daar. Het duurt nog even, maar wat kijk ik er naar uit. Start in Dublin klinkt als muziek in de oren, letterlijk en figuurlijk..... K

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?