Bezienswaardigheden Wicklow Mountains bezoeken: wat mag je niet missen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Wicklow Mountains bezoeken: wat mag je niet missen?

8 februari 2024 in Ierland1 reactie

Alle info en tips voor je bezoek aan Wicklow Mountains National Park, wat is er te zien en doen?

Op een boogscheut van Dublin ligt het Wicklow Mountains National Park. Je wordt er verwelkomt met een ruw landschap van kale, afgeschuurde, oude bergtoppen, meren, prachtige panorama’s, een majestueus landgoed en een kloostersite van bijna 1500 jaar oud.

Eigenlijk is het nationaal park “Ierland in een notendop“. Ben je op rondreis, dan geven de Wicklow Mountains een voorproefje van wat de rest van je reis zal brengen. Ben je maar enkele dagen in Ierland, bijvoorbeeld op citytrip in Dublin, dan loont het zeker de moeite om een daguitstap naar dit nationaal park te overwegen. In wat volgt, probeer ik je alvast te overtuigen waarom 😉 .

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ierland

Reisgids
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Ierland:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. The Wicklow Way wandelen

In het gebied rond de Ierse bergketen kan je ook ontzettend mooie wandelingen maken. Een van de bekendste wandelpaden is de Wicklow Way, deze wandeling gaat voor een deel door deze bijzondere bergketen van Ierland. De wandeling brengt je langs hooggelegen meren, steile gletsjervalleien, snelstromende bergbeken, bossen en landbouwgronden.

De Wicklow Way begint bij de buitenwijken van Dublin en loopt in zuidwestelijke richting door de hooglanden van Dublin en Wicklow, vervolgens door het glooiende heuvelland om te eindigen bij het kleine dorpje Clonegal in County Carlow. In totaal is de wandelroute 127 kilometer lang, zijn de brede bospaden goed te bewandelen en is de route duidelijk aangewezen. Meer info op de officiële website.

 1. Sally Gap & the Military Road

Tijdens je rondreis door Ierland is een bezoek aan Wicklow Mountains National Park een niet-te-missen stop, zo geniet je er van de prachtige vergezichten. Maar in de aanloop Sally Gap zijn ze nog eens extra spectaculairder.

Sally Gap is een belangrijk kruispunt op wat bekend staat als ‘The Military Road’. Deze weg werd door de Britten aangelegd na de Ierse opstand van 1798, in een poging om de rebellen uit de Wicklow Mountains te verdrijven.
De weg langs enkele adembenemende uitzichten, waaronder het donkere water van Lake Lough Tay, het Kippure-gebergte, de Glencree vallei en de waterval van Glenmacnass (zie ook verder).

 • De Military Road is 96 km lang.
 • Er zijn pubs en cafés in Enniskerry en Roundwood, maar eigenlijk is het vooral de ideale plek voor een picknick.
 • GPS voor Sally Gap: 53.13759456865973, -6.309978541985355
 1. Glendalough Monastic Site (het klooster van Glendalough)

De Glendalough vallei in het Wicklow Mountains National Park is een prachtig gebied dat jaarlijks vele bezoekers trekt. De vallei staat ook wel bekend als de ‘Valley of Two Lakes’, verwijzend naar – verrassing, verrassing! – de twee meren die in de vallei liggen. De vallei is ontstaan door de erosie van een gletsjer na de laatste ijstijd.

In de vallei zijn naast de prachtige natuur ook de resten van een vroeg-middeleeuwse kloostergemeenschap te vinden. De ‘Monastic Settlement’ van Glendalough (zie ligging hier) omvat onder meer enkele kapellen en kerkjes, een begraafplaats en een (typisch Ierse) ronde toren.

Het klooster van Glendalough werd in de 6de eeuw gesticht door Sint-Kevin, en is hierdoor één van de oudste christelijke sites in Europa. Sint-Kevin vestigde zich aanvankelijk in de vallei als kluizenaar. Hij kreeg echter steeds meer gezelschap van zijn volgelingen. Op zijn topperiode (12de eeuw), zou het klooster zo’n 3000 mensen gehuisd hebben. De kloostergemeenschap is meerdere keren overvallen, maar kon zich steeds herstellen. Het definitieve einde kwam in 1539, toen de Engelse koning Hendrik VIII alle kloostergronden ophief en annexeerde.

LEESTIP: Wil jij ook graag het Wicklow Mountains National Park bezoeken? Download alvast je gratis reisgids Ierland en zie de mooiste plekjes dit prachtige eiland.

In het Glendalough Visitor Centre kom je in een tentoonstelling en film meer te weten over de geschiedenis van de plek, die écht een bezoek waard is. Een wandeling rond het kleine meer – een stukje over houten ‘boardwalks’, altijd leuk! – brengt je op de terugweg langs een bos waar echt iets magisch hangt. Mochten er elfen en leprechauns bestaan, dan leven ze daar!

Praktische tips voor je bezoek aan Glendalough

Boek hieronder een georganiseerde tour naar Glendalough

 1. Glendalough Mines

De Glendalough Mines werden eind 18de eeuw opgestart, samen met een andere mijn in Glendasan, een aangrenzende vallei. Meer dan 150 jaar lang werd er lood, zink en zilver gewonnen. Tijdens zijn topperiode stelde de mijn meer dan 2.000 mensen te werk. Uiteindelijk werd de mijn gesloten in 1957.

Je kan overblijfselen van de mijndorpen en mijnen bereiken via een wandeling van 5 km die start aan het Upper Car Park in Glendalough (zie ligging hier, betalend). Al kan je je auto ook gewoon zetten aan het Glendalough Visitor Center (ongeveer 1,5 km verder). Meer info over de wandeling, GPS Upper Car Park: 53.008967, -6.344697

 1. Powerscourt Estate

Powerscourt Estate bestaat uit een prachtig landhuis (1741) en de daaromheen liggende tuinen. In 1974 brandde een groot deel van het huis af. Er volgde pas 20 jaar later, in de jaren 90, een grondige renovatie. Sindsdien is het open voor het publiek. Er is deels een tentoonstelling van het interieur, maar verder vind je er vooral kleine winkels en een restaurant.

Het zijn vooral de tuinen die Powerscourt Estate zo de moeite waard maken. Zo vind je, verdeeld over 19 hectare, onder andere een rozentuin, een Japanse tuin, een Italiaanse tuin, verschillende standbeelden en vijvers. Toegang tot de tuinen is te betalen. Meer info vind je op de officiële site.

 1. Watervallen van Powerscourt en Glenmacnass

Het Wicklow National Park huist een aantal prachtige watervallen. De Powerscourt waterval is met zijn 121 m de hoogste waterval van Ierland. De waterval behoort – what’s in a name? – tot de Powerscourt Estate, maar ligt op 6 km van het landgoed, en heeft een aparte ingang. Rondom de waterval kan je vele wandelingen maken, dus nog een extra motivatie voor een stop.
Betaalde toegang, meer info op de officiële website, GPS Powerscourt waterval parking: 53.148631, -6.207503

Langs de ‘Military Road’ vind je de Glenmacnass waterval. Deze waterval is goed te bereiken vanaf de Military Road en is voor velen een populaire (gratis!) halte onderweg. Ik vond hem heel eerlijk wat tegenvallen. Het leek eerder een uitgestrekt beekje dat over wat rotsen naar beneden glijdt. Maar op foto ziet hij er op andere momenten een pak indrukwekkender uit, dus misschien heb jij meer geluk.
GPS Parking Glenmacnass waterval: 53.066657, -6.339348

VERBLIJFTIP: Overnacht in Kilkenny Inn in Kilkenny. De eigen Kernel Bar & Kitchen serveert ontbijt, lunch en diner en biedt een uitgebreid menu voor zowel lokale inwoners als hotelgasten. Meer info en prijzen via deze link.

 1. De Johnnie Fox Pub

De Johnnie Fox Pub is één van de oudste en meest hooggelegen pubs van Ierland (zie ligging hier), en een belangrijke pub als het gaat om tradities. Zo word je er elke avond getrakteerd op Ierse muziek. Of je kan er ook inschrijven op een Hooley Night, waarbij je na een 4-gangen diner mag meezingen en -dansen op de tonen van Ierse zang en dans.

De Johnnie Fox Pub is dus de perfecte plek om ook dit aspect van de traditionele Ierse cultuur te leren kennen, meer info op de website.

 1. Glencree

Glencree is wat een bijzondere stop aan het begin van de Military Road. Er komen niet veel toeristen, en wij zijn er ook eerder per toeval terecht gekomen.

In oude barakken van het Britse leger (uit de 18de eeuw) werd in 1974 een ‘Centre for Peace and Reconciliation‘ ingericht, als reactie en tegengewicht op de bloedige conflicten die de Ierse samenleving op dat ogenblik (en helaas ook decennia later) teisterde. Dicht bij het centrum ligt een kerkhof voor Duitse soldaten die tijdens de oorlog stierven in Ierland, en een erg kitscherige Mariagrot.

Het is niet de meest spectaculaire stop langs de route, maar ik vond het wel een bijzonder stukje Ierland, meer info op de website.

 1. Hoe bereik je Wicklow Mountains National Park + handige reisinfo

Kaartje met bezienswaardigheden in Wicklow Mountains National Park

 1. Filmpje: de Wicklow Mountains en Glendalough

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Filmpje: de Wicklow Mountains en Glendalough in Ierland? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken, als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Ierland.

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

 1. Waar overnachten in de buurt van de Wicklow Mountains?

Bezoek je het Wicklow Mountains National Park vanuit Dublin? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen verblijfplaats nodig. Maar wie graag meerdere dagen doorbrengt in deze omgeving, kan overwegen om te overnachten in een van onderstaande adresjes:

 • Glendalough Glamping - Adults Only biedt gezellige glampingpods met een weids uitzicht op de Wicklow Mountains. De kloosterruïnes van Glendalough liggen op wandelafstand.
 • The Glendalough Hotel ligt midden in het nationale park Wicklow Mountains en biedt uitzicht op de ruïnes van de kathedraal van Glendalough.
 • Of verblijf in Kilkenny Inn in Kilkenny. De eigen Kernel Bar & Kitchen biedt stijlvolle kamers, serveert ontbijt, lunch en diner en biedt een uitgebreid menu voor zowel lokale inwoners als hotelgasten.

Als je de voorkeur geeft aan een meer rustieke ervaring, overweeg dan te kamperen in het Wicklow National Park. Er zijn aangewezen kampeerterreinen waar je kan verblijven. Bekijk hier het volledige aanbod verblijven.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 23 februari 2024 - Ingrid Depoorter

Reis gepland in maart , veel nuttige en interessante tips en routes terug gevonden . Heel te vreden over het boek 😁

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?