19 x mooiste bezienswaardigheden op Dingle Peninsula in Noord-Ierland: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden op Dingle Peninsula in Noord-Ierland: wat zien & doen? + kaartje

8 februari 2024 in Ierland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op het schiereiland Dingle + verblijftips

Ontdek het mooie Dingle Peninsula, in het zuidwesten van Ierland: van ruige bergen tot glooiende heuvels en prachtige stranden, het gebied biedt een adembenemend uitzicht. Deze regio barst van de Ierse geschiedenis, taal en cultuur. Het is één van de weinig plekken in Ierland waar ook nog actief Gaelic of Iers gesproken wordt.

Het Dingle schiereiland is heel gemakkelijk via een rondrit over de kronkelige wegen te bezoeken. Nog op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker deze blogpost met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Dingle.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Schiereiland Dingle

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets2u15 vliegen naar Kerry Airport (KIR) zonder overstappen, vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Dingle:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden op Dingle

De Dingle Peninsula bevindt zich aan de zuidwestkust van Ierland. Het is een langgerekt schiereiland dat uitsteekt in de Atlantische Oceaan en maakt deel uit van graafschap Kerry. Wil je graag Dingle en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Ierland als leidraad.

Kaartje met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden Dingle

  1. Dingle, het hart van het schiereiland

Dingle (ook wel "An Daingean") is een charmant, kleurrijk stadje met een artistieke en lichtjes alternatieve vibe. Het is het middelpunt van het Dingle-schiereiland, en een ontmoetingsplek voor artiesten, vaklui, muzikanten en alternatieve denkers, die dit schiereiland als hun thuis gekozen hebben. Het is ook de meest toeristische plaats van de streek, met veel drank- en eetgelegenheden.

Wandel door het gezellige centrum, opgefleurd met kleurrijk geschilderde traditionele Ierse gebouwen, naar de kleine vissershaven en spot de lokale vissers. Nadien kan je op zoek naar het standbeeld van de beroemdste inwoner: dolfijn Fungie en een typische Ierse pub binnenwandelen.

OVERNACHTINGSTIP: Het Dingle Benners Hotel ligt in het centrum van Dingle. Verblijf in een van de traditioneel ingerichte kamers en proef van de Ierse keuken. Het Benners is een klassiek hotel met historische charme en ambiance.

  1. Dolfijn Fungie, de beroemdste inwoner van Dingle

Bij een bezoek aan het stadje Dingle, mag je deze bezienswaardigheid zeker niet overslaan, het standbeeld van Dolfijn Fungie. Fungie is een tuimelaar die voor het eerst gespot werd in 1983 en sindsdien al jarenlang in de Dingle Bay leeft.

Wanneer je door de haven van Dingle wandelt of een boottocht rondom Dingle Bay maakt, dan kan je hem misschien acrobatische kunstjes zien uitvoeren (al gaan de geruchten rond dat hij sinds 2020 van de radar verdwenen is). Als eerbetoon aan de vriendelijke, speelse tuimelaar werd er een bronzen standbeeld neer gezet van Fungie bij de haven van Dingle (bekijk ligging).

Fungie spotten tijdens een dolfijntour rondom Dingle

Een leuke activiteit tijdens je bezoek is een dolfijn- en walvistour rondom Dingle. Boottochten voeren je langs de prachtige kustlijn van Dingle en je hebt de kans om Ierse dolfijnen, reuzenhaaien, zeehonden, walvissen, zeevogels en ander leven te spotten. Er is natuurlijk geen enkele garantie dat je de dieren ook daadwerkelijk zal zien, maar de kans is toch vrij groot. Misschien kan jij wel Fungie spotten! Boek hier je tour.

  1. De haven van Dingle

De haven van Dingle is een gezellige plek om even rond te kuieren. Naast het standbeeld van Fungie, zie je er ook kleine, rustieke vissersbootjes tot verrassend mooie jachten en kan je neerploffen op een van de gezellige terrasjes. Vanuit de haven worden er ook verschillende boottocht aangeboden en vanaf het uitkijkpunt (bekijk ligging) heb je een schitterend uitzicht op de Eask Tower.

  1. Het uitzicht bij Eask Tower

Eask Tower is een stevige, stenen toren die gebouwd werd in 1847 om binnenkomend zeeverkeer in de haven van Dingle te leiden. Op de top van de toren staat een houten “hand” of “wegwijzer” die schepen de weg naar de haven wijst. De bouw van de toren verschafte broodnodig werk tijdens de grote Ierse Hongersnood. Vanop de top van Carhoo Hill, waarop Eask Tower staat, heb je een mooi uitzicht over het schiereiland en de eilanden in de omgeving.

LEESTIP: Wil jij ook Ierland gaan verkennen? Download alvast onze gratis reisgids Ierland met een compleet uitgewerkte rondreis en tal van praktische info voor je bezoek.

  1. Proef Murphy’s Ice Cream

Op zonnige dagen kan een ijsje wel zorgen voor de nodige afkoeling, en daarvoor moet je bij Murphy's Ice Cream zijn (bekijk ligging). Dit bekende en geliefde ijssalon gebruikt melk van het zeldzame, inheemse Kerry-koeienras om hun huisgemaakte ijs te produceren. Probeer zeker eens de klassieke Dingle Sea Salt. Tegenwoordig zitten ze niet alleen gevestigd op Dingle maar ook in Cork en Dublin. Meer info op de website.

WANDELTIP: Ontdek nog meer smaken tijdens deze Dingle foodie tour.

  1. Bezoek Dingle Oceanworld Aquarium

Op stap met het hele gezin? Of heb je onverwachts te maken met slecht weer? Dan kan je eventueel een bezoekje brengen aan het Dingle Oceanworld Aquarium. Het aquarium bevindt zich vlakbij de haven en is de place to be om de onderwaterwereld in te duiken (figuurlijk dan). Hier kom je oog in oog te staan met tropische visjes, schattige pinguïns en otters maar ook de grootste verzameling haaien van Ierland. Bij de "Touch Tank" kan je zelfs de roggen aaien en een zeester vasthouden. Meer info op de website.

Boek hier je georganiseerde tour op of rondom Dingle

  1. Lokale whiskey proeven bij de Dingle Distillery

Ierland staat natuurlijk bekend om zijn Guinness-bier dat gebrouwen wordt in Dublin. Maar, naast het geliefde Guinnessbiertje, zijn ook de Ierse whiskeys moet je geproefd hebben. Op het schiereiland Dingle kan je een bezoekje brengen aan de Dingle Distillery. De distilleerderij zit gevestigd aan de Milltown Road in een omgebouwde houtzagerij.

De distilleerderij gebruikt drie opvallende, handgemaakte koperen pot stills om volgens hen de ultieme Ierse whisky te creëren. Volg een boeiende rondleiding en leer alles over het proces achter het maken van deze bekroonde drankjes. Na je rondleiding door de distilleerderij kan je de verschillende whiskeys, wodka en gin van wereldklasse aankopen in de souvenirshop. Een ideaal souvenir voor het thuisfront. Uiteraard mag een kleine proeverij niet ontbreken aan je bezoek 😉. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer whiskey stokerijen in Ierland.

  1. Slea Head Drive, schilderachtige autoroute

Een absolute must-do tijdens je bezoek aan Dingle is de Slea Head Drive, een schilderachtige autoroute die langs enkele van de mooiste plekjes van het westelijke deel van het schiereiland loopt. Het is een van de meest adembenemende kustroutes van Ierland en biedt spectaculaire uitzichten op de Atlantische Oceaan en de omliggende landschappen.

De 47 kilometer lange cirkelvormige route begint en eindigt in Dingle en wordt duidelijk aangegeven met verkeersborden. Onderweg kom je onder meer langs verweerde kliffen, smalle bergpassen en traditionele Ierse dorpjes maar ook langs beroemde Hollywood-filmlocaties en ongerepte stranden. Om nog maar te zwijgen van de adembenemende uitzichten op de ruige kustlijn, afgelegen baaien en eilanden in de verte.

TIP: Het schiereiland Dingle maakt ook deel uit van The Wild Atlantic Way, ook wel bekend als de Wild Atlantic Highway of Route 66 van Ierland. Deze schilderachtige route slingert langs de ruige kustlijn van Ierland. Je ziet indrukwekkende landschappen voorbijglijden en ontdekt enkele van de meest culturele schatten die Ierland te bieden heeft. Bekijk hier onze route langs de Wild Atlantic Way.

  1. Conorpas: alternatief voor de Slea Head Drive

Een andere mooie autoroute die je kan volgen op het schiereiland is de Conor Pass, de hoogste bergpas van Ierland! Deze onvergetelijke mooie route van 5 kilometer lang verbindt de zuidkust van Dingle met Brandon Bay en Castlegregory in het noordoosten van het schiereiland.

Baan je een weg door deze verbazingwekkende pas, passeer langs spectaculaire landschappen, meren en scherpe rotswanden. Wees aandachtig tijdens het rijden van deze bergpas, de wegen zijn soms zo smal dat twee auto’s elkaar niet kunnen passeren. Bij de top van de Conor Pass kan je de auto even parkeren en genieten van de adembenemende uitzichten die zich uitstrekken tot aan de Aran-eilanden voor County Galway.

  1. Inch Beach

Inch Beach zal je net zo goed herkennen van scènes uit Ryan's Daughter en Far and Away uit 1992 (met Tom Cruise en Nicole Kidman). Inch Beach is het grootste ononderbroken zandstrand van West-Europa en biedt een fantastisch uitzicht op de dramatische schiereilanden Iveragh en Dingle. Je kan er niet alleen mooie strandwandelingen maken, maar ook talloze watersporten uitoefenen zoals (kite)surfen, kajakken, windsurfen, kitesurfen, deltavliegen en vissen.

  1. De bijzondere clochan van Fahan

In Fahan vind je een intrigerende verzameling beehive huts (bijenkorfhutten) of clochan, zoals ze lokaal genoemd worden. Deze clochan zijn koepelvormige, stenen hutten waarvan niet geweten is hoe oud ze precies zijn. Dit soort constructies werd namelijk gebouwd van in de Neolithische tijden tot diep in de 20ste eeuw.

Sommige van deze hutten, in totaal zo’n 400, zijn waarschijnlijk gebouwd door monniken/kluizenaars, maar de algemeen aanvaarde theorie is dat de meeste gebouwd werden door landbouwers, als tijdelijk onderkomen. Enkele van de clochan in Fahan zijn gegroepeerd in steenringforten en zijn de meest opmerkelijke van Ierland.

  1. Coumeenoole Beach, schitterende uitzichten en sterke stromingen

Coumeenoole Beach is één van de mooiste stranden van het Dingle Peninsula. Het is vooral gekend als een filmlocatie van Ryan’s Daughter (bekijk hier de scène). De schitterende uitzichten gaan hier gepaard met “geweldige” stromingen, dus hoewel dit een ideale plek is voor een strandwandeling, is zwemmen absoluut niet aangeraden.

Hoewel het weer hier buiten het zomerseizoen (en soms ook in de zomer) behoorlijk wild en winderig kan zijn, heb je dan wel het voordeel dat je dan deze prachtige locatie bijna helemaal alleen voor jezelf hebt. Misschien handig om weten: er zijn picknickplaatsen voorzien.

  1. De onbewoonde Blasket Islands

De Blasket Islands zijn het meest westelijke punt van Europa en bevatten 6 hoofdeilanden. Op deze eilanden leefden heel lang mensen die voornamelijk Iers (Gaelic) spraken. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20ste eeuw verschenen veel studies en boeken gewijd aan de bewoners en het leven op de eilanden. Great Blasket Island, het belangrijkste eiland van de zes, was de thuishaven van verschillende bekende Ierse taalkundigen.

In 1953 besliste de regering om de eilanden te ontruimen, omdat de veiligheid van de bewoners niet langer gegarandeerd kon worden. Sindsdien zijn ze officieel onbewoond.

FERRY BOEKEN: Wil je de Blasket eilanden bezoeken? Een ferry brengt je vanuit Dunquin naar Great Blasket Island. Meer info over deze ferrytocht.

  1. Het vroegmiddeleeuwse Riasc Monastic Settlement

De overblijfselen van het oude Riasc Monastic Settlement dateren waarschijnlijk uit de 6e eeuw. De ruïnes omvatten clochans, een vierkante bidkapel en 10 gegraveerde stenen platen. Op één van deze platen, de indrukwekkende Riasc Stone, vind je ook spiraalvormige ornamenten en gegraveerde initialen. De ruïnes in Riasc zijn een nationaal monument en geven bezoekers een goed beeld van de structuur van een klein, vroegmiddeleeuws klooster.

FIETSTOUR: Ontdek de mooiste plekjes van Dingle tijdens een zelfgeleide e-biketour.

  1. Gallarus Castle en Gallarus Oratory

Gallarus Castle is een torenhuis met vier verdiepingen en één van de weinige defensieve structuren die nog overblijven op het Dingle Peninsula. Het werd gebouwd in de 15e eeuw. De meeste bezoekers slaan echter het torenhuis over, en bezoeken vooral het Gallarus Oratory, een belangrijk historisch gebouw op nauwelijks 1 km van het kasteel.

Gallarus Oratory is enigszins een mysterie

De bouwperiode en het gebruik van het gebouwtje blijven tot op vandaag ongekend, maar verschillende theorieën doen de ronde. Het zou een vroege Ierse kerk kunnen geweest zijn, gebouwd tussen de 6e en de 9e eeuw.

Andere theorieën zeggen dan weer dat het een Romaanse kerk was, pas gebouwd in de 12e eeuw, of een private grafkapel of een schuilplaats voor pelgrims. Wat er ook van zij, dit blijft een fascinerend gebouw, en de best bewaarde, vroegchristelijke kerk van Ierland. Het is na al die tijd nog steeds volledig waterdicht, toch een prestatie in het natte Ierland! Meer info op de website.

  1. De Ogham Stone van Kilmalkedar Church

Kilmalkedar Church, een romaanse kerk die gebouwd werd in de 12e eeuw, staat op een vroegchristelijke en laatmiddeleeuwse site die zich uitstrekt over meer dan 4 hectare.

  • Binnen in de kerk ligt de Alphabet Stone. In de 6de eeuw werd hierop het Latijnse alfabet gegraveerd en de steen bevat zelfs nog oudere inscripties.
  • Aan de zijkant van het pad dat naar de kerk wandelt, zie je een andere steen met een gat in, de Ogham Stone die het oud-Ierse alfabet toont. Dit zijn slechts 2 van meerdere interessante stenen op deze plek.
  • Ten noorden van de kerk vind je ook de ruïne van een middeleeuws priesterhuis.
  1. Het schilderachtige Glanteenassig Forest

In Glanteenassig Forest vind je twee meren, Lough Slat en Lough Caum, genesteld in een schilderachtig landschap van bossen en bergen. Er zijn drie wandelingen door het bos uitgestippeld, telkens van een verschillende afstand. Elk van deze wandelingen brengt je langs één van de twee meren. Ze zijn allemaal gemakkelijk te doen en duren tussen de 15 en 90 minuten. Vergeet zeker je fototoestel niet!

  1. Boek een georganiseerde rondreis op het Dingle Peninsula

Geen in om zelf te rijden? Of wil je vooral genieten van het bijzondere landschap en de vele bezienswaardigheden van het Dingle Peninsula? Dan raden we een georganiseerde tour aan op Dingle Peninsula. Er worden veel tours en daguitstappen georganiseerd vanuit Killarney, en brengen je langs de mooiste plekjes. Bekijk alle mogelijke tours en excursies naar het schiereiland Dingle.

Populaire dagtours naar Schiereiland Dingle boeken in Ierland

  1. Waar overnachten op Dingle?

Wil je graag zoveel mogelijk zien van schiereiland Dingle? Dan raden we toch aan om hier minstens één dag te overnachten. Er zijn verschillende plekjes om te overnachten op Dingle: van knusse B&B's gevestigd in oude boerderijen tot moderne, luxe hotels. Daarnaast zijn er ook enkele leuke campings, vakantiehuizen en cottages te huur.

Het stadscentrum van Dingle is een ideale uitvalbasis voor het verkennen van het eiland, maar je kan ook kiezen voor een verblijf dat iets meer afgelegen is. Hieronder alvast onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels op Dingle Peninsula.

  • The Waterfront Dingle is een prachtig boetiekhotel met uitzicht op de iconische Dingle Bay. Het biedt mooie kamers met zicht op de haven of de tuin tegen een betaalbare prijs.
  • Beenoskee Bed and Breakfast, op wandelafstand van het strand, biedt smaakvolle accommodatie en een spectaculair uitzicht op Brandon Bay Beach en Mount Brandon.
  • Het Dingle Benners Hotel ligt in het centrum van Dingle. Verblijf in een van de traditioneel ingerichte kamers en proef van de Ierse keuken. Het Benners is een klassiek hotel met historische charme en ambiance.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 27 februari 2023 - Liz

helpt ons goed om een keuze te maken voor onze trip as zomervakantie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?