Auto huren Toscane vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren Toscane vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

18 maart 2024 in Toscane0 reacties

Toscane ontdekken met de wagen? Gelijk heb je. Zo kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Toscane zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Toscane.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

  1. Waarom een auto huren in Toscane?

Toscane is een prachtige regio in Italië, aan de Middellandse Zee. Een regio die voornamelijk bekend staat als zonovergoten bestemming met prachtige landschappen en glooiende wijngaarden. Je kan deze veelzijdige regio dus het best leren kennen met een auto! Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de indrukwekkende landschappen.

Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van de routes en tijden van het openbaar vervoer.

Bezoek prachtige steden als Lucca, Pisa, Firenze, Siena, … en geniet van de mooiste bezienswaardigheden. Wil je prachtige ritten maken door de fraaie landschappen en schilderachtige dorpjes? Of liever de grote steden bezoeken? Het kan allemaal. Wil jij graag een rondreis maken? Bekijk onze autovakantie door Toscane en haal het beste uit je verblijf.

Verblijven op het Toscaanse platteland

Toscane is een populaire bestemming voor agriturismo, een verblijf in een masseria op het platteland. Wanneer je ergens op het platteland van Toscane verblijft, is een huurauto dus bijna onmisbaar. Er zijn namelijk heel wat kronkelwegen tussen de olijfbomen te vinden en de restaurants en/of winkels zijn niet altijd dichtbij. Wil jij ook graag overnachten in een masseria in Toscane? Bekijk onze favoriete agriturismo in Toscane.

Kan je haast niet wachten om je autovakantie Toscane te plannen? Koop dan zeker onze reisgids Toscane en ontdek dé mooiste plekken van deze prachtige regio in Italië.

  1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

  • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
  • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
  • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!
  1. Verkeersregels en autorijden in Toscane

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen. We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden in Toscane.

Enkele andere tips om mee rekening mee te houden:

  • De Italianen staan natuurlijk bekend om hun hevig temperament tijdens het autorijden en dat zal je ook wel merken in het verkeer. Laat je hierdoor niet afschrikken en wees altijd alert!
  • Parkeer je auto ook bij voorkeur niet op een steile helling. Als je geen andere keuze hebt, zet de auto dan goed op de handrem, draai je autowielen schuin en zet hem in eerste versnelling of achteruit.
  • In de grote steden is het af en toe wat manoeuvreren maar op de buitenwegen en de snelwegen is het autorijden goed te doen.
  • Houd er wel rekening mee dat je niet in de ZTL zones mag komen, want dit kan je een flinke boete opleveren.
  • In Italië heb je verschillende soorten wegen die worden aangeduid in twee kleuren: de autostrada of autosnelweg wordt aangeduid in het groen en is de enige tolweg.
  • De andere wegen zoals superstrada (SS) en strade nazionale (N) zijn gratis en staan aangeduid in het blauw.
  1. Tolvignet en tolwegen in Italië

In Italië mag je er van uit gaan dat bijna alle Italiaanse snelwegen, tolwegen zijn. Er zijn heel wat tolpoorten waar je tol of ‘pedaggio’ betaalt. Zorg ervoor dat je het ticket dat je bij het oprijden van de snelweg of onderweg krijgt niet verliest, anders betaal je het maximumtarief met een toeslag.

Hoe verder je rijdt, hoe meer je betaalt

Hoeveel tol je betaalt in Italië hangt af van je bestemming en van de tariefklasse van je voertuig.

Tariefklassen van de tolwegen in Italië

  • Klasse A: motoren en tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het voorwiel minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenauto’s).
  • Klasse B: tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten vanaf de onderkant van het rechtervoorwiel meer bedraagt dan 1,30 m.
  • Klasse 3: voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bv. een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).
  • Klasse 4: voertuigen of combinaties met in totaal vier assen (bv. een voertuig van klasse A of B met tweeassige caravan).
  • Klasse 5: voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen.
  • Voor meer informatie en afbeeldingen van de klassen bekijk de website.

Italië is een populaire vakantiebestemming en veel toeristen kiezen ervoor om de Laars met de auto te verkennen. Maar wat is nu de beste route om Italië te bereiken? Lees meer over de beste route naar Italië en enkele tips.

  1. Waarmee rekening houden bij een huurauto in Toscane?

  • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
  • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op rondreis door Toscane bent.
  • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
  • Vergeet ook zeker niet dat je op sommige Kroatische wegen tol dient te betalen. Lees meer over de tolwegen in Italië en voorkom een boete.
  • Op warme bestemming en warme zomerdagen, is een airco in de wagen zo goed als onmisbaar.
  • Daarnaast kan ook een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele tolwegen te vermijden.
  • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kun je elkaar afwisselen.
  • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
  • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Welke auto huren voor je rondreis door Toscane?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Toscane. De wegen zijn over het algemeen in goede staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Neem de tijd om de mooiste plekjes te bezoeken in Toscane

Het grootste voordeel van een auto is dat je overal naartoe kan rijden. Van de bekendste en mooiste plekjes tot minder bekende plekjes waar niet al te veel toeristen te vinden zijn. Hieronder hebben we alvast enkele niet-te-missen plekjes voor je opgelijst die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in Toscane.

Bezoek de marmergroeven in Carrara

Breng een bezoekje aan de geëxploiteerde marmergroeven in Carrara, tussen de Apuaanse Alpen en de kust van Toscane. Deze stad wordt ook wel de stad van het marmer genoemd omdat rondom Carrara zo'n 3000 marmergroeven liggen waar al eeuwenlang marmer gewonnen wordt. Het merendeel van deze groeves worden de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

Michelangelo was trouwens een grote fan van het marmer uit Carrara. Hij gebruikte het witte goud om zijn wereldberoemde standbeeld "de David" te maken. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds marmer uit deze groeven uitgegraven. Je kan ook een deel van deze bijzondere groeves een bezoekje brengen.

Proef heerlijke Chianti wijn in Toscane

Elke Italiaanse regio heeft wel zijn eigen streekproducten die absoluut het proeven waard zijn. Bij je bezoek aan Toscane, is het de lokale wijn Chianti die zeker moet proeven. De regio is heel vruchtbaar en de glooiende heuvels liggen er bezaaid met wijngaarden en wijnhuizen. Lees hier meer over een tour langs de Chianti wijngaarden.

Tussen je bezoek aan de toren van Pisa en de Dom van Florence door moet je daarom zeker eens stoppen bij een wijnhuis of meegaan met een leuke wijnproeftour. Boek je wijntour in Toscane alvast op voorhand! Dan ben je zeker van je plaatsje en kan je wachtrijen vermijden.

Wandel tussen de gotische paleizen in Siena

Siena is een van de grootste steden in Toscane en dé Italiaanse stad waar je een hele dag kan rondwandelen in straten rijk beladen met gotische paleizen. Deze stad biedt je heel wat hoogtepunten van gedetailleerde bouwkunst en nog veel andere schoonheid zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van gebouwen.

De belangrijkste bezienswaardigheid is hier het Piazza del Campo, het centrale plein van Siena. Het is één van de meest unieke pleinen van Europa dankzij de bijzondere schelpvorm van het plein. Met onze stadswandeling door het centrum van Siena kom je alvast langs de mooiste plekjes van de stad.

Nog meer pittoreske dorpjes en steden bezoeken in Toscane? Bekijk onze blogposts met de mooiste steden en bezienswaardigheden in Toscane en haal het beste uit je verblijf!
  1. Waar overnachten in Toscane?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Toscane, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Toscane online bekijken.

Villa Di Capovento (Chianti)

De antieke stenen Villa Di Capovento ligt midden in het Toscaanse platteland in de Chianti-streek. Het restaurant en wijnbar van Capovento gebruikt eigen olijfolie en serveert traditionele Toscaanse specialiteiten, vergezeld van de beroemde wijnen uit de Chianti-streek. In het dorp kan je fietsen huren en een tocht maken over het platteland, maar je kan ook gewoon lekker ontspannen in de grote tuin. Meer info en boeken.

La Tosca Rooms

La Tosca is gevestigd in een gerestaureerd 13e-eeuws herenhuis tegenover de San Paolino-kerk in het historische centrum van Lucca. De appartementen van het pension zijn ruim en voorzien van houten balkenplafonds en gratis WiFi. Verder kan je op 50 meter van het pension genieten van een lekker ontbijtje dat geserveerd wordt in een klassieke Italiaanse bar aan het plein Piazza San Michele. In de omgeving zijn er talloze restaurants en winkels te vinden. Meer info en boeken.

  1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?