De 10 x mooiste bezienswaardigheden in Obernai: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 10 x mooiste bezienswaardigheden in Obernai: wat zien en doen tijdens je bezoek?

24 maart 2023 in Elzas - Vogezen1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Obernai bezoeken + verblijftips

Tussen glooiende heuvels en weidse wijngaarden vind je het prachtige middeleeuwse stadje Obernai in de wijnstreek Elzas. De stad is een lust voor het oog met zijn traditionele, gekleurde vakwerkhuizen en vele historische gebouwen, met als meest opvallende bouwwerk de Petrus- en Pauluskerk.

Benieuwd naar deze charmante stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Obernai.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Obernai

Duur
Bereikbaarheid
  • Met de trein naar Obernai, vanuit Brussel of Amsterdam reken op 5 à 7 uur, boek je treintickets hier online
  • Met de auto is het zo'n 460 km vanuit Brussel of 620 km vanuit Amsterdam (ook 5 à 7 uur rijden)
VerblijvenAan te raden verblijven in Obernai zijn:
PakketreizenWil je ook de Elzas-Vogezen bezoeken? Een reis kan je boeken bij Euroreizen (vanaf € 100 incl. ontbijt)

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van Obernai op de kaart?

  • Het pittoreske Obernai ligt genesteld aan de voet van het Vogezengebergte in het Franse departement Bas-Rhin.
  • Obernai is een van de iconische etappes op de iconische Elzas-wijnroute (Route des Vins d'Alsace) en absoluut een bezoekje waard.
  • De stad ligt op ongeveer 25 km ten zuidwesten van Straatsburg en is makkelijk te voet te verkennen.
  • Je kan je wagen parkeren op Parking des Remparts (bekijk ligging).

  1. Place du Marché

Place du Marché is het hart van Obernai, hier zijn al sinds 1310 elke week op donderdag veel marktkraampjes te vinden zijn. Op deze dag kan je hier terecht voor de verste groente en fruit, heerlijke kaas en vleeswaren, maar ook voor souvenirs. Het is de plek waar iedereen samenkomt om even lekker bij te kletsen of een terrasje te doen.

Het charmante plein wordt omringd door traditionele vakwerkhuizen die zo typerend zijn voor de Elzas-regio, gezellige cafés, restaurants en kleine boetiekwinkeltjes. Neem plaats op een van de gezellige terrassen en bewonder de prachtige gebouwen rondom het plein en geniet van de aangename sfeer van de stad. Waarschijnlijk zal ook de fontein Sainte-Odile je opvallen.

Niet alleen wijn, ook bier

Het dorp wordt verder omringd door wijngaarden en is een belangrijk centrum voor de wijnbouw, maar er worden ook bieren gebrouwen. Zo worden hier de bieren van Kronenbourg gemaakt, het grootste biermerk van Frankrijk, maar ook het Vlaamse bier Grimbergen passeert door Obernai voor het op de Franse markt wordt verkocht.

OVERNACHTEN: Verblijf in het Hotel La Diligence dat beschikt over ruime, modern ingerichte kamers en iedere ochtend een heerlijk ontbijtbuffet verzorgd. In het theesalon kan je ook genieten van regionale zoete deegwaren en lekkere specialiteiten. Meer info en boeken.

  1. Fontein Sainte-Odile

De fontein Sainte-Odile in Obernai is vernoemd naar Sainte-Odile, de beschermheilige van de Elzas. De fontein bevindt zich op het Place du Marché, in het centrum van de stad. Deze werd gebouwd in 1579 en was oorspronkelijk een waterput. Het werd later omgebouwd tot een fontein.

De fontein Sainte-Odile bestaat uit drie delen. Het onderste deel is een rechthoekige bak, waaruit het water omhoog stroomt. Het middelste deel is een kolom met 4 gezichten, die elk een mascaron of groteske weergeven, die het water uitwerpen. Het bovenste deel is een 3 meter hoog standbeeld van Sainte-Odile, met in haar handen een boek en een kruis.

  1. Wandel langs de oude stadsmuren

Éen van de belangrijkste bezienswaardigheden van Obernai is de versterkte stadsmuur die dateert uit de 13de eeuw. De stadsmuur werd gebouwd om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van buitenaf. Tot op de dag van vandaag is het een belangrijk historisch kenmerk van de stad. Een wandeling langs de stadsmuur is de ideale start om de stad te verkennen.

Verken deze kleine parel uit de Elzas met onze stadswandeling door Obernai.
  1. Historische centrum met kleurrijke vakwerkhuizen

Het centrum van Obernai wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, historische kerken en enkele bezienswaardigheden zoals de Romaanse kerk van Saints-Pierre-et-Paul, het stadhuis en de historische waterput.

Maar de echte trekpleisters zijn toch wel de pittoreske traditionele vakwerkhuizen in het centrum van de stad. Veel van de vakwerkhuizen zijn in de loop der jaren gerestaureerd en behouden hun historische charme. Vandaag de dag zit er hier en daar een gezellig cafeetje, winkeltje of hotel in gevestigd. Je kan er ook even langs bij het toeristische bureau van Obernai, dit zit op de 1 Place Beffroi 67210 Obernai (zie ligging hier).

  1. L'église Saints-Pierre-et-Paul

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in het centrum van Obernai is de Eglise Saints-Pierre-et-Paul, een indrukwekkende kerk uit de 18e eeuw met een prachtige gevel en een rijk interieur met fresco's en sculpturen. Een van de hoogtepunten van de kerk is het symfonisch orgel van Joseph Merklin (1882), dat dateert uit de 18e eeuw en wordt beschouwd als een van de beste orgels van de Elzas.

  1. Le Puits à Six Seaux

Le Puits à Six Seaux wordt letterlijk vertaald als “de put met zes emmers” en is een historische waterput in het stadscentrum. De waterput dankt zijn naam aan de zes emmers die aan een wiel zijn bevestigd en die worden gebruikt om water uit de put te halen. De put dateert uit de middeleeuwen en was vroeger een belangrijke waterbron voor de inwoners van de stad. De put is prachtig versierd met beeldhouwwerken en reliëfs.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Elzas-Vogezen.
  1. Hôtel de Ville d'Obernai

Het Hôtel de Ville (stadhuis) van Obernai is een belangrijk historisch gebouw gelegen in het centrum van de stad. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw in renaissancestijl, maar werd later verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid.

Het stadhuis bevindt zich aan het levendige Place du Marché en heeft een opvallende okerkleurige gevel. De binnenkant van het stadhuis is even indrukwekkend als de buitenkant, met prachtige gewelfde plafonds en een grote houten trap. Tegenwoordig huisvest het stadhuis het stadsbestuur en verschillende overheidsdiensten.

  1. Mont Sainte-Odile

Op een klein 20 minuten rijden van het charmante Obernai, kan je een bezoekje brengen aan Mont Sainte-Odile (zie ligging hier). Het is vooral bekend vanwege het gelijknamige klooster dat erop gelegen is. Het klooster werd gesticht in de 7e eeuw en was oorspronkelijk een kluizenaarsverblijf. Het kloostercomplex is genoemd naar Sainte Odile, patrones van de Vogezen.

Door de eeuwen heen heeft het klooster heel wat verwoestingen en restauraties doorstaan. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 18e eeuw en heeft een barokke stijl. Neem zeker eens een kijkje binnenin het klooster en geniet ook even van het prachtige uitzicht over de omgeving.

Mur Païen

Wellicht zijn de grote roestbruine rotsblokken je al opgevallen? Deze maken deel uit van de Mur Païen, een heidense muur van wel 12 kilometer lang. Die loopt zo goed als volledig rondom de Mont Sainte-Odile. Men vermoedt dat hij dateert uit de 2de eeuw v.C. Mogelijks diende hij als verdedigingsmuur voor een nederzetting. Mocht je er aan denken om een wandeling te maken rond de muur, hou er dan rekening mee dat je minstens 5 uur onderweg kan zijn.

  1. Wat nog meer zien in de buurt van Obernai?

Burcht van Haut-Koenigsbourg (op 35 minuten rijden)

De burcht van Haut-Koenigsbourg in Elzas-Vogezen heeft een rijke geschiedenis en spreidt zich over 9 eeuwen heen. Wanneer je dit kasteel bezoekt, waan je je echt in de middeleeuwen. Je kan hier zien hoe een verdedigingsbolwerk er vroeger uitzag in de 15de en 16de eeuw. Het kasteel ligt op de 755m hooggelegen berg Stophanberg, wat strategisch gezien dus dé ideale plek was voor een kasteel. Dat deze burcht al meermaals betrokken was in oorlogen en conflicten tussen koningen en keizers, maakt het des te interessanter om te bezoeken.

Natzwiller, Le Struthof (op 35 minuten rijden)

Indrukwekkend, emotioneel en onvergetelijk zijn maar een paar superlatieven voor deze gedenkplaats. Het monument aan de ingang van dit voormalig concentratiekamp getuigt van de wreedheden die hier plaatsgrepen tijdens Wereldoorlog II. Niet alles is bewaard gebleven maar het crematorium, een deel van de omheining en wat barakken kan je bezoeken. In het museum verneem je alles over het werk dat de gevangenen moesten verrichten. Zeker meer dan 10.000 mensen vonden hier de dood. Meer info op de website.

Bezoek Straatsburg of Colmar

Straatsburg is de grootste stad van de Elzas en ligt op een klein halfuurtje rijden. Wandel hier zeker eens rond op de smalle straatjes tussen de oude vakwerkhuizen en langs de middeleeuwse bouwwerken. De blikvanger is de gotische kathedraal Notre-Dame de Strasbourg waar je ook de wereldberoemde astronomische klok kan bewonderen. Straatsburg is ook een belangrijke studentenstad vol musea en groene parken. Download onze stadswandeling Straatsburg en mis niets!

Of breng een bezoek aan Colmar. Het dorpje draagt de bijnaam Klein Venetië door de vele grachten die er te vinden zijn. Aan de grachten zijn nog vele historische vakwerkhuizen in pastelkleuren terug te vinden wat dan ook voor een pittoresk en romantische sfeer zorgt. Absoluut een bezoekje waard! Ook hier hebben we een stadswandeling uitgestippeld.

  1. Waar overnachten in Obernai?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in dit pittoreske stadje? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Obernai.

  • Hotel La Diligence dat beschikt over ruime, modern ingerichte kamers en iedere ochtend een heerlijk ontbijtbuffet verzorgd. In het theesalon kan je ook genieten van regionale zoete deegwaren en lekkere specialiteiten. Meer info en boeken.
  • Les Jardins D'Adalric is een 3-sterrenhotel gelegen aan de voet van de berg Mont Sainte-Odile. Hier geniet je van het charmante en ontspannen Elzasser leven. Je verblijft in stijlvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Het hotel biedt zowel plekken voor ontspanning als voor activiteiten zoals een zwembad en tennisbanen. Meer info en boeken.
  • Verblijf in het voormalige herenhuis A La Cour d'Alsace. Dit hotel bevindt zich in een tuin in het centrum van de stad. In het restaurant kan je genieten van Franse gerechten of in de wijnkelder met gewelfde plafond genieten van Elzasser wijnen. Meer info en boeken.
  • Camping Le Ried ligt in het hart van de Elzas in het plaatsje Boofzheim. Het is een rustig, middelgroot resort met een prachtige groene omgeving direct aan de Rijn. Kampeerders die houden van de buitenlucht, de natuur en het schilderachtige landschap, genieten zeker van een verblijf hier. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het charmante Obernai

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het pittoreske Obernai? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Obernai in de Elzas-regio.

  1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas-Vogezen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 3 september 2023 - rené van eycke

meer als genoeg details

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?