Elzas en Vogezen, autoroute vol hoogtepunten + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

De volledige rondreis is onderdeel van de betalende reisgids

Elzas en Vogezen, autoroute vol hoogtepunten + kaart

 • Startpunt: Bitche
 • Eindpunt: Mont Saint-Odile
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 537 km
 • Duur: 8 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Rondreis Elzas, langs vakwerkhuizen en wijngaarden 8 dagen

Rondreis Elzas, langs vakwerkhuizen en wijngaarden 8 dagen

Verblijf in twee hotels: start in het natuurpark van de Noord-Vogezen (La Petite Pierre) en daarna zuidelijker, tot het hart van de wijnstreek: Zellenberg, nabij Riquewihr. Uitstappen naar Straatsburg en Colmar zijn aanraders.

De rondreis brengt je vanuit de Noord-Vogezen naar de Elzas met Colmar, Straatsburg, Route des Vins en nog veel meer

De Elzas en Vogezen hebben heel wat troeven om je als bezoeker te bekoren

Met deze autoroute brengen we je langs de top bezienswaardigheden en het beste van de Elzas en de noordelijke Vogezen. De natuur is er fenomenaal mooi en zeer gevarieerd. Dat zal je zeker ervaren in het natuurpark nabij het eerste verblijf. Deze regio telt twee grote steden die zeker een bezoek waard zijn: Straatsburg en Colmar.

De Elzas heeft ook bijzondere bezienswaardigheden. De vakwerkhuizen zijn goed gekend, maar er liggen veel kastelen in het fraaie landschap bv. het hoog gelegen kasteel van Haut-Koenigsbourg. Je kan een dagje plannen met als thema kristal (bezoek aan kristalmusea). Of je kiest voor het Simserhof, een netwerk van ondergrondse bunkers van de Maginotlinie ev. in combinatie met de citadel in Bitche. Oorlogsgeschiedenis is er in het concentratiekamp Le Struthof.

Starten doe je in het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord, het natuurpark van de noordelijke Vogezen. Vervolgens reis je via Straatsburg naar de wijnroute met zijn vele rustieke wijndorpjes, de Les Balllons d'Alsace en Colmar mag je gewoon niet missen. Vergeet vooral niet overal te genieten van de lokale gastronomie die bekend staat voor zijn Choucroute, Baeckeoffe, Kougelhopf, de Munsterkaas en de wijnen uiteraard.

Dag per dag route rondreis Elzas-Vogezen

 • Dag 1: Heenreis. Direct naar La Petite-Pierre (eerste verblijf) of onderweg met extra bezoekjes (Simserhof, Bitche).
 • Dag 2: Kristalmusea Meisenthal, Wingen-sur-Moder, St.Louis-lès-Bitche.
 • Dag 3: Bezoek aan La Petite-Pierre en wandelen Parc Naturel Régional des Vosges du Nord.
 • Dag 4: Kiezen uit Graufthal (rotshuisjes), Château de Lichtenberg, Haut-Barr (burchtruïne) of Saverne (stadsbezoek).
 • Dag 5: Transfer via Straatsburg (stadswandeling) naar Zellenberg (tweede verblijf).
 • Dag 6: Munster en verkenning Les Ballons d'Alsace.
 • Dag 7: Routes Des Vins en bezoek aan Colmar.
 • Dag 8: Terugreis via Haut-Koenigsbourg en/of Obernai en/of Mont St. Odile en/of Le Struthof (Duits concentratiekamp).
Elzas-Vogezen

Gratis autoroute Elzas-Vogezen downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Elzas-Vogezen

Ontdek de Elzas-Vogezen via 3 uitgewerkte autoroutes en 4 stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Elzas-Vogezen: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute

In Straatsburg kan je aanzetten voor een stadswandeling met een traject dat de mooiste bezienswaardigheden van de stad laat zien. Dus zeker de historische kern met de vakwerkhuizen in het gedeelte La Petite France, de vestingen, het Palais Rohan en Palais du Rhin, de gotische kathedraal en omgeving. In  de 'nieuwe' stad ontstaan in de 17de eeuw staan tal van mooie huizen en je hebt er nog de Europese wijk aan de stadsrand. Onderweg loodsen we je langs de beste musea.

Colmar is een gezellige stad om in te shoppen, te genieten van een terrasje, met bewondering te kijken naar de vakwerkhuizen. La Petite Venise is een uithoek in de stad waar een riviertje de Lauch vloeit. De bewoners doen er alle moeite voor om de voorzijde van hun huizen tijdens de lente en zomer van bloemen te voorzien. Een zeer goed museum is het Musée d'Unterlinden in een voormalig klooster. Je kijkt er naar schilderijen, meubelen, gebruiksvoorwerpen en het Isenheim altaarstuk, ...

Op de top van de Col du Bonhomme ligt het begin van de Route des Crêtes. Op deze route kan je de Grand Ballon en de Petit Ballon verkennen, de bekende Ballons d'Alsace in de Vogezen. De top van de Grand Ballon ligt op 1424 m. Het is de hoogste Vogezencol. Boven staat een radarstation en een herdenkingsmonument Les Diables Bleus. Om naar de top van de Petit Ballon te geraken, lenen zich verschillende mogelijkheden. Volg vanaf de Hohneck (1362 m), een bergtop waar de weg eindigt, verder de Route des Crêtes over golvende wegen. Via Metzeral, Muhlbach, Munster begint een andere mogelijke klim (12 km). Op de top wacht nog een wandeling van ca. 20 minuten om de échte top te bereiken. Het 360° panorama krijg je er dan gratis bij. 

De Route des Crêtes is een bergpas, bijna op 1000 m hoogte, vanaf de Col du Bonhomme tot Cernay, bijna 60 km lang en onderweg heel veel mooie uitzichten.

Vanzelfsprekend is de natuur in de Elzas-Vogezen óveral mooi. Als we er één gebied zouden willen uitpikken, dan kiezen we voor het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord, de correcte benaming van een immens uitgestrekt beschermd natuurgebied. Het ligt meanderd door beboste valleien, waanzinnig mooie panorama’s vanop de vele kasteelruïnes, malse weiden, riviertjes, beekjes en in dat groene lappendeken vind je tussenin pittoreske dorpjes. Het natuurpark is zo'n 1200 km² groot met daarvan zowat 65 % begroeid met bos. Niettemin liggen er verspreid in deze grote groene vlek iets meer dan 100 dorpjes en stadjes.

La Petite-Pierre is een geschikte uitvalbasis. Vanuit La Petite-Pierre kan je mooie wandelingen maken (350 km uitgestippelde wandelpaden). De toeristische dienst zal je hierbij zeker helpen een keuze te maken.

Een andere prachtige streek is de Ballons d'Alsace, het bergmassief met le Grand en le Petit Ballon, maar daar lees je elders meer over.

De Elzas roept bijna zeker ook het beeld op van wijndorpjes. Er zijn er veel, bekende en minder bekende. Overal kan je de wijnkelders in en degustatielokalen en daar is het hem om te doen. De Route des Vins vormt de verbinding tussen al die gezellige wijndorpjes. Ze is ongeveer 180 km lang en loopt vanaf Marlenheim (noord) naar Thann (zuid). De bekendste dorpjes zijn Riquewihr, Eguisheim, Ribeauvillé. Huizen in de typische Elzasser stijl, kastelen, en uiteraard de wijngaarden overal en de wijnkelders. 

In totaal gaat het over zo'n 11 000 hectare wijnbouwgebied in de Elzas, verdeeld over kleine percelen. Men produceert er witte wijn maar er is ook rode (Pinot Noir). De meeste van de wijngaarden liggen op hellingen tussen de 200 en 400 meter hoogte.

Het kasteel Haut-Koenigsbourg heeft een lange geschiedenis achter de rug. De eerste bouwfase startte in de 12de eeuw. Drie eeuwen later werd het kasteel herbouwd en uitgebreid maar daarvan is vandaag nauwelijks nog iets van te zien na een brand. Begin 20ste eeuw kreeg Bodo Erhardt de opdracht om de burcht zo nauwgezet mogelijk terug op te bouwen zoals in de 15de eeuw. 

Mont Sainte-Odile is een klooster dat uit een beboste heuvel opdoemt op bijna 800 meter. Jaarlijks komen vele duizenden toeristen naar hier om te wandelen, om het mysterie van de heidense muur Mur Paën te doorgronden, de kruisweg te doen of gewoon te genieten van het wondermooie landschap rond het bedevaartsoord. 

Het Struthof is een voormalig concentratiekamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog weerzinwekkende taferelen zich afspeelden. Het is nochtans een idyllische plek daar hoog in het Vogezen massief. Dat kreeg een andere invulling vanaf mei 1941 met de ingebruikname van het kamp Natzweiler. Er is een beklijvend museum, het crematorium, en de vele ruimtes die stille getuigen zijn van zoveel wreedheden.

Kristal is een thema dat in een bepaalde streek van de Noordelijke Vogezen nog erg actueel is. Tussen Bitche en La-Petite-Pierre vind je nog een paar glas- en kristalfabrieken (Saint-Louis-lès-Bitche, Meisenthal, Wingen-sur-Moder). Het museum verbonden aan de fabriek in Saint-Louis-lès-Bitche is een aanrader. Kristal dat deze fabriek verlaat vindt afzet over de ganse wereld. Het musée Lalique in Wingen-sur-Moder is een echt begrip in de wereld van kristallen kunstvoorwerpen.      

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

256 ervaringen

- 9 juli 2024 - Louis Würth

Mooie gids met veel informatie.

- 22 mei 2024 - Keukenarie

Goede gids.

- 23 april 2024 - A Van Dongen

Zag er goed uit wellicht iets voor de toekomst

- 21 februari 2024 - Charlotte De Donder

Zeer interessant om een reis naar deze streek voor te bereiden. Alle vertrouwen dat de info ook zal kloppen!

- 17 januari 2024 - Ad Sanders

Heel informatieve gids.

Gratis autoroute Elzas-Vogezen downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

De volledige rondreis is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?