Bezienswaardigheden Kent: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Rondreis Zuidwest-Engeland

Bezienswaardigheden Kent: wat zeker zien tijdens je bezoek?

24 november 2022 in Kent5 reacties

Kent is één van de mooiste regio’s in Engeland. Het mooie eraan is, dat je alles kan verkennen op eigen tempo. Bewonder de eeuwenoude kastelen als Dover en Hever Castle, bezoek pittoreske stadjes als Faversham en kom helemaal tot rust in een van de wondermooie tuinen. Kent is echt de moeite waard om te bezoeken.

Wij zochten er alvast de beste plekjes en mooiste bezienswaardigheden uit!

Onze tip: Bezoek de Seven Sisters en de krijtrotsen van Dover

Wil je graag de Seven Sisters bezoeken en de krijtrotsen van Dover? Dan zijn er leuk 1/2 dag en volledige dagtours vanuit Londen of Canterbury. Bekijk hier alle mogelijke tours naar de krijtrotsen.

Nog meer tours in Dover:

Inhoud artikel

 1. Bateman's, thuis van de Kiplings

Bateman’s, het landgoed waar Kipling uit de 17e eeuw woonde. Je zal hem vooral kennen als de schrijver van zijn befaamde Junglebook. Je kan gerust een kijkje nemen in het huis van Bateman’s en dankzij enkele vrijwilligers de kleinste memorabilia ontdekken. Terwijl je door het huis wandelt, voel je onmiddellijk de woonsfeer van vroeger.

Maar je zal pas echt verwonderd zijn als je de Junglebook-kamer binnenwandelt: een kleine slaapkamer met originele prenten van het kinderboek en een schilderij van de slang Ka. Als je de tijd hebt, moet je zeker even luisteren naar een kortverhaal dat door een van de vrijwilligers gepassioneerd vertelt wordt.

Rondom het huis vind je een vijverpartij en een gezellige rozentuin die Kipling liet aanleggen met het prijzengeld van de Nobelprijs voor Literatuur. In de tuin kunnen de kinderen een Junglebook Trial. Meer informatie vind je op www.nationaltrust.org.uk/batemans

 1. Canterbury

Canterbury, je hebt er ongetwijfeld al van gehoord! Je vindt de mooie middeleeuwse stad in het zuidoosten van Engeland, op slechts een halfuurtje van Folkstone en Dover. Canterbury’s charme is door de jaren goed bewaard gebleven en kent vooral veel bezoekers omwille van haar prachtige kathedraal. Uit welke richting je ook komt, de befaamde kathedraal zal je onmiddellijk opmerken.

De populariteit van de kathedraal als bedevaartsoord kreeg een geweldige impuls na de moord op aartsbisschop Thomas Becket in 1170. Meer informatie vind je op www.canterbury-cathedral.org

Ga je op rondreis door Kent? Download onze gratis rondreis Kent en ontdek de mooiste plekjes van de regio met onze complete uitgestippelde route.
 1. Dover en Folkstone

Door zijn jarenlange reputatie als aanvoerhaven voor toeristen, heeft Dover een grote aantrekkingskracht. Die reputatie dateert al uit de tijd van de Romeinen die vlakbij een vuurtoren bouwden. Ook de wereldberoemde White Cliffs of Dover zal je zeker niet ontgaan. Maar.. wanneer je in Dover bent, moet je echt wel eens het Dover Castle bezocht hebben. Het werd gebouwd als onderdeel van een Normandische verdedigingsgordel en voorzien van een hoge donjon.

In Folkstone kan je een twee kilometer lange promenade maken boven de witte kliffen. Een heerlijke wandeling, die je niet zomaar overal kan maken.

 1. Brighton

In Brighton vind je een interessante verscheidenheid aan bezienswaardigheden. De opgang als badstad begon al in de 18e eeuw en nam geruime tijd toe. Brighton wordt vooral bezorgd om zijn strandplezier en alles wat daarbij hoort maar wat ook zeker niet mag ontbreken is een bezoekje aan het ‘Indisch lijkende’ Royal Pavilion, gebouwd door George VI.

Binnenstad en The Lanes

Het mag dan wel een populaire badplaats zijn, Brighton heeft ook heel wat winkelmogelijkheden. In de binnenstad, The Lanes zoals ze het noemen, vind je een doolhof van gezellige straatjes en smalle steegjes. Je verdwaalt hier als het ware tussen de bontgekleurde 16e eeuwse vissershuisjes die vandaag de dag zijn omgetoverd tot cafés, restaurants, antiekwinkeltjes en dure modezaken.

North Laine

Als je het wat minder chique wilt, dan moet je eens langs North Laine. Daar vind je meer dan 300 winkeltjes die eerder op een gezellige rommelmarkt lijken en kleinschalige eet- en drinkgelegenheden. Maar The North Laine staat vooral bekend om zijn heel bijzonder gekleurde stad met hippies. Men noemt het ook wel eens de ‘hoofdstad van de Engelse holebi’s’. Het is eens wat anders! Meer informatie vind je op http://northlaine.co.uk

Brighton Pier

De Brighton Pier is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Brighton. De pier staat in het midden van de 8 kilometer lange kustlijn van Brighton en Hove en telt een lange historie. Vandaag de dag is het geen wandelpromenade meer maar een attractiepark met een rollercoaster, verschillende kermisattracties en zelfs een Horror Hotel. Meer informatie vind je op www.brightonpier.co.uk

The Royal Paviljon

Dit gebouw zal je niet snel ontgaan. Vroeger stond hier een eenvoudig boerderijtje maar in 1787 werd er neoklassieke villa gebouwd door de opkomst van het strandtoerisme. Maar zo’n 30 jaar later werd de villa omgebouwd tot een paleis met Indisch exterieur en Chinees interieur. Je kan het paleis van koning George IV tegenwoordig bezoeken. Het zal voor eeuwig in je geheugen gegrift staan want het is iets heel bijzonders. Uiteraard zijn er stukken van het paleis reeds gerestaureerd maar het rijke gedecoreerde interieur werd behouden.

 1. Dickens World Chatham

Dickens’ vader was de klerk in de dockyard van Chatham. De omgeving inspireerde Charles Dickens voor talrijke werken. Vlak bij de dockyard vind je “Dickens World: the Grand Tour”, een indoor wandeling in een decor van Victoriaanse huizen, pleintjes en steegjes waarin de verhalen van Dickens zich afspelen. Anderhalf uur wordt je door een gids ondergedompeld in het leven en werk van Dickens. Wil je echt genieten van dit bezoek dan dien je toch enige werken van Dickens gelezen te hebben en de Engelse taal machtig te zijn. Website: www.dickensworld.co.uk

 1. Isle of Thanet

Thanet was tot de 16e eeuw van het vasteland afgesneden door de Wantsum rivier. Historisch is het belangrijk omdat de Romeinen via Thanet Engeland binnenvielen. De regio wordt nog altijd als de “Isle of Thanet” aangeduid. Bezoek zeker de stadjes Broadstairs en Margate en hun belangrijkste bezienswaardigheden!

Broadstairs

De kustplaats Broadstairs geeft je zeven baaien en heel veel charme aan zee. De meest gekende baai is de centraal gelegen Viking Bay waar je tal van kinderattracties vindt en gezellige strandhutten. In Broadstairs vind je vissershuisjes, klifwandelingen en onafhankelijke winkels langs de ongerepte straten. De stad was de favoriete vakantiebestemming van Charles Dickens en werd in 2020 gemarkeerd als 150 jarig jubileum sinds de dood van de auteur.

Margate

Het vissersdorpje Margate evolueerde al snel tot een populaire bestemming. Dit was grotendeels te danken aan enkele publicaties die het zeewater allerlei helende eigenschappen toedichtten. Tot het einde van de jaren 70 bleef het een populaire badplaats maar door de opkomst van goedkope chartervluchten naar zonnige bestemmingen in Zuid-Europa daalde het bezoekersaantal enorm. Gelukkig kreeg Margate haar populariteit snel terug dankzij de initiatieven van overheid en privé instellingen.

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van de bekende badplaats? Bezoek dan zeker eens het Margate Museum dat gevestigd is in het oude stadhuis.

Shell Grotto

We raden je ook aan dit wel heel aparte museum te bezoeken! In Shell Grotto vind je schelpengrotten die ontdekt zijn in 1835. In ondergrondse kamers en gangen vormen er 4,6 miljoen schelpen mysterieuze mozaïeken. Een interessant namiddagje weg!

 1. Hastings

Hastings is een kuststadje dat verscholen lijkt tussen twee rotsen aan zee. Je loopt hier tussen de smalle steegjes die de hoofdstraten met elkaar verbinden. Sommige steegjes zijn zo smal, dat je ze niet opmerkt maar daar liggen vaak unieke achtertuintjes verborgen.

 • In de oude haven van Hasting kan je een intact exemplaar van een vissersboot bewonderen in Fishermen’s Museum, gehuisvest in de vroegere Sint-Niklaaskerk.
 • In het Shipwreck Museum een eindje verderop, wordt een schat aan vondsten uit gestrande schepen tentoongesteld.
 • Nog meer verhalen van schatgravers en smokkelaars vind je terug in de St Clemensgrotten. Eertijds in gebruik als hospitaal, vluchtplaats voor luchtaanvallen en ballroom. Met smokkelaar Hairy Jack loop je door tunnels en grotten en maak je kennis met niet minder dan 70 figuren uit dat gore wereldje.
 • East Hill Cliff Railway Funicular is een kabelspoorweg die wordt aangedreven door een kabel met tegengewicht. Het biedt toegang tot Hastings Country Park via de East Hill, deze kijkt uit over de oude binnenstad en Rock-a-Nore, het gebied ten oosten van Hastings.
 1. Rochester

Net als Chatham is Rochester nauw verbonden met Charles Dickens. Je vindt hier namelijk talrijke oude huizen die ooit een decor vormden voor Dickens zijn werk. Het wordt ook aangeraden om een oud kerkhof te bezoeken waar Dickens namen vond voor zijn personages.

Naast de historie van Charles, zijn de kathedraal en het kasteel van Rochester ook ware publiekstrekkers. Pal in het centrum van de stad vind je Rochester Castle en is na de Canterbury de oudste kathedraal van Engeland. De Romeinen bouwde een eerste vesting om de brug over de Medway River te verdedigen en zo de weg tussen Londen en Dover vrij te houden. In de 12e eeuw werd er op diezelfde plek een burcht gebouwd die enkele keren omsingeld werd. In 1215 stichtte King John een brand door brandende poppen in zelf gegraven tunnels onder het kasteel te plaatsen.

Heden is het kasteel eigenlijk een ruïne. Je ziet duidelijk de omwallingen en één donjon kan nog beklommen worden. Eens je bovenaan op het kasteel bent, heb je een prachtig uitzicht op de nabijgelegen kathedraal en de Medway rivier.

 1. Tuinen en Kastelen van Kent

In Kent beleef je met al je zintuigen een unieke mix van tuinen en kastelen en soms ruïnes. Elk kasteel, en elke ruïne heeft zijn eigen charme en is dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Net zoals de omliggende tuinen waar alle zintuigen geprikkeld worden. Niet enkel voor de bloemen en planten maar je kan er ook verdwalen in een doolhof, wandelen in de groene omgeving.

Ga je op rondreis door Kent? Download onze gratis rondreis Kent en ontdek de mooiste plekjes van de regio met onze complete uitgestippelde route.

Hever Castle

Hever Castle zijn twee vliegen in één klap: een wondermooi kasteel en een bijzonder weelderige tuin. Het romantische kasteel van Hever met zijn dubbele gracht, is vooral bekend omdat Anne Boleyn hier haar jeugdjaren doorbracht. Boleyn was slechts 1000 dagen koningen van Engeland maar werd een paar jaar later onthoofd door haar echtgenoot.

Je vindt hier een schitterend interieur, de kamers, zalen en gangen zijn stuk voor stuk prachtig. Bewonder zeker ook het mooie houtsnijwerk, de prachtige wandtapijten, de antieke meubels en bijzondere kunstvoorwerpen uit de Tudor periode. Verder vind je nog een imposante collectie schilderijen en twee gebedenboekjes met aantekeningen van Anne Boleyn.

William Waldorf Astor, kocht het kasteel in 1903 en was er slechts een kleine tuin aanwezig. Hij spendeerde 4 jaar om het landgoed te transformeren in weelderige en bijzondere tuinen. Meer dan 1000 mannen werkten aan het tuinontwerp en ruim 800 mannen waren maar liefst 2 jaar bezig met het uitgraven van het meer.

Bodiam Castle

Het Bodiam Castle bevindt zich in East-Sussex. Het goed bewaarde kasteel is een prachtig voorbeeld van een middeleeuwse kasteel mét slotgracht. Bodiam Castle werd gebouwd als bescherming tegen mogelijke aanvallen van de Fransen, maar deze zijn er gelukkig nooit geweest. Vanop Bodiam Castle geniet je van een bijzonder uitzicht op de Rother Valley en in de omgeving kan je na je bezoek nog een stevige wandeling maken.

Bodiam Castle lijkt, met zijn ronde hoektorens, hoge muren en slotgracht op een sprookjeskasteel. Wandel het pittoreske domein van het kasteel binnen via een impressionante poort met valhek. Je begint je bezoek met een korte film over de geschieden van het kasteel en daarna kan je de spiraalvormige trappen van één van de vier hoektorens en de verschillende vertrekken bezichtigen.

Meer inspiratieblogs nodig?

Leeds Castle

Wil je het Leeds Castle graag bezoeken? Houdt er dan wel rekening mee dat het een van de meest geliefde kastelen in Engeland is, zeker omwille van zijn romantisch uitzicht en fantastische ligging. Bovendien speelde het ook een belangrijke rol in de geschiedenis. Het kasteel werd gebouwd voor een familielid van Willem de Veroveraar. Je kan zowat een hele dag vertoeven in het Leeds Castle. Zo kan je bijvoorbeeld ook even door de wondermooie tuin met weelderige bloemen en planten wandelen. een streling voor het oog! Oh ja.. Leeds Castle is ook gelegen op een steenworp afstand van het bruisende Londen!

Tip: Het is een prachtige locatie om even halt te houden voor een gezellie picknick. Vergeet dus zeker je lunch niet mee te brengen!

Scotney's Castle en Gardens

Geniet van de pittoreske tuin van het glorieuze sprookjeskasteel Scotney Castle. De Scotney Gardens is met zijn 770 hectare een prachtige park met als troef de vele rododendrons. Het spreekt voor zich dat de ideale periode voor een bezoek eind mei en begin juni is. Maar ook in de herfst is het een voortreffelijke tuin door zijn vele kleurvariaties.

Battle Abbey

De Slag bij Hastings, de historische strijd tussen Willem de Veroveraar en de Britten in 1066, vond niet plaats in Hastings zelf maar enkele kilometers verder. Om de overwinning te vieren, liet Willem de Veroveraar een abdij bouwen op de exacte plaats waar hij zijn rivaal King Harold het leven liet. Vandaag de dag vind je er alleen nog maar ruïnes, die je kan bezoeken. In één adem kan je ook een wandeling maken op het slagveld waarbij je de nodige informatie krijgt over de geschiedenis.

Royal Turnbridge Wells

Royal Tunbridge Wells is een kleine stad in het graafschap Kent in zuidoost Engeland. Toen ene Lord North in de 17e eeuw beweerde dat het licht gekleurde water uit een bron in het gehucht Tunbridge geneeskundige eigenschappen bezat, werd dat nieuws opgepikt door een lokale hertog. De hertog zag hier een groot succes in en omvormde de plaats tot een kuuroord. De toenmalige koning steunde het idee en haastte het hele hofhouding en het adellijke volkje zich om ook regelmatig van het ‘bijzondere’ water te drinken.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Kent met onze reisgids

We hebben onze route door Kent volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Download je gratis reisgids met rondreis door Kent hier.

Kent rondreis

Gratis reisgids Kent downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 mei 2024 - jeroen

leuke tips. ook al bezoek je maar een deel van de route.

- 2 juni 2023 - Nienke

Hele fijne website met gedetailleerde informatie over de omgeving. Zeer nuttig als je op vakantie gaat.

- 30 maart 2023 - Viviane Vandermeeren

De gids met tips over Kent heeft me als verwoede bezoeker van meer dan 20 jaar aan dit graafschap, dat dicht aan mn hart ligt, toch nog interessante tips opgeleverd!!!! En we gaan half mei terug op stap om toch nog meer te ontdekken!!

- 21 juni 2022 - Myriam Devriendt

Interessante gegevens met goed uitgekozen bezienswaardigheden

- 19 mei 2022 - Gerrie

Dover Castle en Canterbury catedral

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?