Rondreis Castilla y León (14 dagen): Complete route, reisschema + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Castilla y León (14 dagen): Complete route, reisschema + kaart

30 november 2022 in Castilla y León1 reactie

Verken Castilla y León met onze 14-daagse rondreis

Castilla y León is een onbekend stukje Spanje dat minder bezoekers trekt dan andere Spaanse regio’s. Nochtans rijd je in het dunbevolkte Castilla y León tussen betoverende landschappen vol prachtige natuurlijke attracties en passeer je tal van kleine dorpen en grotere steden die volgepakt staan met culturele en historische bezienswaardigheden.

Lees gerust verder en ontdek wat je allemaal te zien krijgt tijdens deze rondreis. Met onze reisgids Castilla y León kom je langs bekende en minder bekende plekjes!

Inhoud artikel

Kaartje met route rondreis Castilla y León

Dag 1: Salamanca

Je start je rondreis in Salamanca, een van de grootste troeven van Castilla y León! Salamanca is een charmante stad met een bijzondere sfeer, de ideale bestemming om je rondreis in deze prachtige regio te beginnen. Soms waan je je er nog in de middeleeuwen en sinds 1988 prijkt de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Salamanca is een van de belangrijkste universiteitssteden van Spanje en staat bekend om zijn vele culturele en historische bezienswaardigheden.

Wanneer je Salamanca bezoekt, moet je absoluut starten op het centrale plein Plaza Mayor, een van de mooiste pleinen van Spanje, en bezoek ook zeker de kathedraal, de universiteit en de talloze bouwwerken in platereske stijl (een bouwstijl uit de 16e eeuw die je eigenlijk een Spaanse variant van de renaissance kan noemen). De voorgevel van het hoofdgebouw van de universiteit is het schoolvoorbeeld van deze bijzondere gedetailleerde bouwstijl.

Wil je graag zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Download onze stadswandeling door Salamanca, een wandeling door het historische centrum van de universiteitsstad

Dag 2: Salamanca en Ciudad Rodrigo

Afstand: 197 km

Nadat je Salamanca hebt bezocht, rijd je verder door naar Ciudad Rodrigo. Maar eerst kom je nog langs enkele mooie plekjes als Béjar, een fascinerende historische nederzetting die barst van de monumenten en bezienswaardigheden. De opmerkelijkste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de stadsmuren van het goed bewaard gebleven stadsfort en de Sint-Jacobskerk, die dateert uit de 12e eeuw en nu dienst doet als Museum voor Religieuze Kunst.

Nadien kom je in het schilderachtige stadje Miranda del Castañar gelegen bovenop een heuveltop. Het stadje wordt omgeven door middeleeuwse muren met vier grote toegangspoorten. De belangrijkste bezienswaardigheid is het centrale kasteel, dat in de 14e eeuw werd gebouwd op de resten van een ouder, 12e-eeuws kasteel. De binnenplaats vormt de oudste vierkante arena van Spanje.

De volgende bestemmingen op je route naar Ciudad Rodrigo zijn Mogarraz, een charmant dorpje genesteld in het natuurpark Las Batuecas-Sierra de Francia. Wandel hier door de geplaveide straten en bewonder de karaktervolle, traditionele architectuur en het terrassysteem dat landbouw op deze steile hellingen mogelijk maakt.

Natuurpark Las Batuecas dat zich bevindt in een prachtige riviervallei waar om elke hoek een nieuw adembenemend landschap op je wacht. Uiteindelijk eindig je de dag in Ciudad Rodrigo, een versterkt stadje met een overvloed aan historische gebouwen.

Dag 3: Ciudad Rodrigo en Zamora

Afstand: 254 km

Vandaag rijd je vanuit Ciudad Rodrigo noordwaarts om aan het einde van de dag Zamora te bereiken. De allereerste halte vandaag is het grensbolwerk San Felices de los Gallegos, dichtbij de grens met Portugal. Vervolgens stellen we voor dat je naar het noordwesten gaat om het mooie Ledesma te bereiken. Hier vind je verschillende prehistorische monumenten zoals de verraco (een megalithisch monument) en de menhirs, maar ook overblijfselen van de Romeinse muren.

Nadien wacht je een prachtig natuurpark op. Arribes del Duero is een beschermd natuurgebied met een rijke biodiversiteit dat zich uitstrekt langs de rivier de Duero, de natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal. Het gebied wordt gekenmerkt door steile afgronden en diepe valleien waarlangs water naar beneden stroomt. Ga zeker eens een kijkje nemen naar de krachtige waterval Pozo de los Humos die bijna 200 meter naar beneden stort

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download je rondreis Castilla y León en mis niets van deze regio.

Zamora is een ander juweeltje in Castilla y León. Het stadje staat bekend om zijn rijkdom aan historische en culturele bezienswaardigheden. Zamora is gelegen aan de oevers van de Duero en was van vitaal belang voor de regio tijdens de middeleeuwse periode en dat kan je vandaag nog steeds zien aan de paleizen, kerken en andere grootse, stenen gebouwen in de stad.

Nog op zoek naar aangenaam verblijf bij je bezoek aan Zamora? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Zamora.

Dag 4: Zamora en Valladolid

Afstand: 108 km

Vandaag ga je van Zamora oostwaarts naar Valladolid. Eerst kom je nog langs Toro, gelegen op een hooggelegen vruchtbare vlakte, dat bekend staat om zijn wijnproductie en ook als cultureel centrum van de mudejarkunst, een mengeling van Moorse en Iberische decoratieve stijlen uit de 13e tot de 16e eeuw. Nadien bezoek je ook nog Tordesillas met haar indrukwekkend Koninklijk Klooster van Santa Clara en Simancas.

Vervolgens volg je de Pisuerga-rivier tot Valladolid. Valladolid is de grootste stad van Noordwest-Spanje en ligt te midden van vijf belangrijke wijnbouwgebieden. Niet vreemd dus dat Valladolid uitgegroeid is tot een belangrijk historisch en cultureel centrum. We raden je aan om tijdens je bezoek voldoende tijd te spenderen in het oude stadsgedeelte. De renaissance-architectuur, de paleizen, de kerken, de pleinen, de parken en de brede lanen zullen je zeker weten te charmeren!

Dag 5: Valladolid en Puebla de Sanabria

Afstand: 264 km

Vandaag ga je via een aantal bezienswaardigheden van Valladolid naar Puebla de Sanabria. Je kiest natuurlijk zelf of je bij iedere bestemming halt houdt. Enkele hoogtepunten die je bezoekt vooraleer je in Puebla de Sanabria toekomt, zijn:

 • Cigales dat bekend staat als een van de belangrijkste regio’s voor wijnbouw. Dit stadje ligt te midden van wijngaarden en graanvelden en onder de straten liggen meer dan 300 ondergrondse wijnhuizen verstopt.
 • Dueñas, een stadje dat prijkt op een heuveltop en uitkijkt over de prachtige riviervlakten van de Carrion en de Pisuerga.
 • De stad Palencia, ooit de Romeinse nederzetting Pallantia, torst een lange en fascinerende geschiedenis op haar schouders. Als handelskruispunt groeide Palencia uit tot een belangrijk centrum van textielproductie. Ga zeker eens een kijkje nemen naar de mooie kathedraal en het bijhorende museum.
 • Medina de Rioseco, de hoofdstad van de Tierra de Campos. Het is een oude vestingstad waar nog 8 oorspronkelijke toegangspoorten overeind staan en deel uitmaken van de muur die de oude stad omringt.

Uiteindelijk kom je in Puebla de Sanabria. Puebla de Sanabria staat bekend als een van de oudste steden in de provincie Zamora. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het kasteel, dat in de 15e eeuw voor de graaf van Benavente werd gebouwd. Het grootste deel van de oude stadsmuren die de stad ooit tegen vijandelijke invallen beschermden, heeft de tand des tijds overleefd.

We raden je aan om hier te verblijven zodat je morgen je reis rustig kan verderzetten. Bekijk het volledige aanbod hotels in Puebla de Sanabria.

Dag 6: Puebla de Sanabria en León

Afstand: 344 km

Vandaag zet je koers naar het historische León, maar vooraleer je daar aankomt valt er nog veel te zien en te beleven. Zo kom je onder meer langs Castrocontrigo, La Bañeza en Astorga. Astorga was een belangrijke stad in de Romeinse tijd. Indrukwekkende Romeinse muren omringen nog steeds een deel van de stad en je vindt er een museum gewijd aan de Romeinse oorsprong van de stad, het Museo Romano.

Cruz de Ferro, Compludo, Las Médulas, Hospital de Órbigo en Ponferrada staan ook nog op je planning. Ponferrada is de laatste grote stad aan de Camino de Santiago. Het is een populaire toeristische bestemming. De historische oude stad wordt gedomineerd door een imposant kasteel dat door de Tempeliers gebouwd werd.

Nadien kom je in León. Als provinciehoofdstad speelde Léon een cruciale rol in de Spaanse geschiedenis, maar ook op cultureel vlak valt er veel te beleven. Het is een levendige en fascinerende stad waar je makkelijk meerdere dagen kan doorbrengen.

Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in León en haal het beste uit je verblijf!

Dag 7: León en Burgos

Afstand: 211 km

Je zit nu op de helft van je rondreis. We zetten je route vandaag verder door naar Burgos. Op je weg naar Burgos stop je nog even in Sahagún, het charmante dorpje Villalcázar de Sirga en Hontanas. Burgos is opmerkelijk dankzij zijn middeleeuwse architectuur die opvallend goed bewaard gebleven is. Slenter door centrum van de stad en bewonder de historische bouwwerken die in deze stad staan te pronken.

Wil je graag nog meer ontdekken van Burgos? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Burgos!

Dag 8: Burgos en Lerma

Afstand: 307 km

Vandaag raden we je aan een lus te maken ten noordoosten van Burgos en vervolgens een klein stukje naar het zuiden te rijden om de dag in Lerma af te sluiten. Je komt onder meer langs het verbazingwekkende karstcomplex van Ojo Guareña in de Cantabrische bergen van Castilla y León. Deze bestaat uit een reeks grotten, natuurlijke galerijen en doorgangen in een indrukwekkende kalksteenformatie.

Nadien kan je even door de middeleeuwse straten van Medina de Pomar slenteren om vervolgens door te gaan naar Oña. Ook het kasteel van Frías zal je vandaag te zien krijgen, een must-see bestemming in dit deel van Castilla y León.

Je eindigt de dag in Lerma. De mooie stad Lerma ligt op een heuvel die de vallei van de rivier Arlanza domineert. Het is een historische nederzetting die dateert uit de pre-Romeinse tijd. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de historische kern van de stad is het hertogelijk paleis waarin vandaag de Parador de Turismo is ondergebracht.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download je 14-daagse rondreis Castilla y León en ontdek de mooiste plekjes van deze Spaanse regio.

Dag 9: Lerma en Aranda de Duero

Afstand: 93 km

In plaats van rechtstreeks in zuidelijke richting naar Aranda de Duero te rijden, neem je de toeristische route en verken je onderweg historische bezienswaardigheden en natuurwonderen in dit deel van Castilla y León. Je allereerste stop is Covarrubias dat haar naam ontleent aan de roodgekleurde grotten die in het gebied te vinden zijn. Ook het pittoreske Castroceniza, kloof van La Yecla en Santo Domingo de Silos wachten je op. Santo Domingo de Silos is vooral bekend om zijn historische klooster.

In Aranda de Duero bevind je je opnieuw aan de oevers van de rivier de Duero. Zoals je je ongetwijfeld herinnert, heb je deze rivier al eerder gevolgd van Zamora naar Valladolid. Aranda de Duero is een belangrijk verkeersknooppunt en een culturele hotspot, maar staat vooral bekend als de hoofdstad van het gerenommeerde wijngebied Ribera del Duero.

De stad ligt bezaaid met wijnkelders die met elkaar verbonden zijn en zo een ondergronds netwerk vormen onder de straten van het stadscentrum. Je blijft ook hier overnachten, dus zoek je een hotel in het centrum van Aranda de Duero zodat je je niet meer hoeft te verplaatsen met de wagen. Dan kan je hier de heerlijke wijnen proeven!

Dag 10: Aranda de Duero en El Burgo de Osma

Afstand: 108 km

Je vervolgt op dag 10 je weg langs de Duero en verkent een aantal bezienswaardigheden in de omgeving om de dag te eindigen in El Burgo de Osma. De eerste bezienswaardigheid is het historische Peñaranda de Duero. Het beschermde historische dorp Peñaranda de Duero staat bekend om zijn pittoreske gevels en romantische uitstraling. De belangrijkste attractie is ongetwijfeld het gotische kasteel.

El Burgo de Osma is een oude bisschopsstad vol monumenten waar de geschiedenis als een schaduw door de straatjes raast. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen in de provincie en het ene verbazingwekkende monument staat er naast het andere.

Dag 11: El Burgo de Osma en Soria

Afstand: 147 km

Bergdorpje Calatañazor, Vinuesa, Sierra Cebolla en de Picos de Urbión zijn de volgende bestemming op je route. Nadien rijd je door naar Soria. Soria ligt op een prachtige plek genesteld aan de rivier de Duero. Ook dit is een belangrijke stad in dit deel van Castilla y León! Soria staat bekend om zijn bewonderenswaardige romaanse gebouwen, zijn middeleeuwse stratenplan en de vele mooie voorbeelden van burgerlijke en religieuze architectuur.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Dan raden we jou een overnachting aan in het Hotel Ábaster op wandelafstand van het centrale plein Soria. Meer info en boeken.

Dag 12: Soria en Riaza

Afstand: 226 km

Vandaag vertrek je vanuit Soria naar het zuiden en vervolgens naar het westen om uiteindelijk de volgende dagen in een lus terug te keren naar Salamanca waar je deze tocht bent begonnen. De eerste stop vandaag is Almazán. Almazán is een absolute must-see in dit deel van Castilla y León. Hier vind je veel bouwwerken in romaanse stijl, maar er werden ook enkele juweeltjes uit de renaissance, barok en gotiek in de stad rondgestrooid.

Enkele andere hoogtepunten op je route van vandaag:

 • Het naburige stadje Medinaceli, vol historische bezienswaardigheden. Een van de fascinerendste bezienswaardigheden is de Romeinse boog van Medinaceli.
 • Rello is nog zo’n middeleeuws pareltje in dit deel van Castilla y León, maar wordt voorlopig nog veel minder bezocht en is minder bekend.
 • Plan zeker wat tijd in om rond te kuieren op de geplaveide straten van Ayllón. Je komt het oude stadscentrum via een boog uit de 17e eeuw. Even verderop duikt het paleis van de Contreras op, met zijn fascinerende Isabelliaanse façade, en vervolgens kom je uit op het centrale plein dat omkaderd wordt door romantische stenen zuilengangen.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Riaza. Riaza ligt goed verstopt in de bergen! De historische huizen zijn hier opmerkelijk goed bewaard, maar vooral het hoofdplein zal meteen je aandacht trekken op. Het onderscheidt zich omdat het eigenlijk een ellipsvorm heeft. Het plein is het sociale hart van de stad en de stenen trappen, gietijzeren balustrades, portieken en balkons geven het plein een aangenaam karakter.

Dag 13: Riaza en Segovia

Afstand: 117 km

Jammer genoeg is de voorlaatste dag van je avontuur aangebroken! Je reist van Riaza naar Segovia. Op je weg naar Segovia kom je eerst nog langs Sepúlveda, een geweldige plek om de romaanse architectuur, typisch voor de regio, te komen bewonderen. Nog meer schilderachtige straatjes en charmante oude gebouwen wachten je op in Pedraza.

Dit stadje kan uitpakken met een van de mooiste hoofdpleinen van Castilla y León en de middeleeuwse stadskern lijkt wel een filmset. Nadien kom je ook nog langs Turégano, een artistiek dorpje waar heden en verleden hand in hand gaan.

Uiteindelijk sluit je de voorlaatste dag af in Segovia

Segovia, een stadje dat vooral aantrekt dankzij haar sprookjesachtige charme. Er is heel wat te zien in Segovia en de meeste dingen kunnen tijdens een georganiseerde dagtour bezocht worden. Één van de must-sees hier is ongetwijfeld het Alcázar van Segovia, ook wel bekend als het kasteel van Segovia.

Je vindt dit kasteel op een rots en het overstijgt de hele stad omringd door een groot dal. Het uitzicht bij dit kasteel is dan ook erg mooi. Andere aanraders zijn het Romeinse Aquaduct, wat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

TIP: trek goede wandelschoenen aan en neem een extra pulletje mee als je in de winter reist, want het klimaat van Segovia is iets kouder dan Madrid. Bekijk ook het overzicht van alle rondleidingen en dagtours in Segovia.

Dag 14: Segovia en Avila

Afstand: 394 km

Op de laatste dag van je rondreis staat een lange autorit op het programma van Segovia naar Ávila. Gelukkig rijd je langs tal van historische en culturele bezienswaardigheden waar je de beentjes even kan strekken. Enkele hoogtepunten van vandaag zijn:

 • Cuéllar waarvan de belangrijkste bezienswaardigheden de vestingmuren en het kasteel gebouwd voor de hertogen van Alburquerque in de 15e-16e eeuw zijn.
 • Het mudejarkasteel van Coca, een van de best bewaarde van het land. Het wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van bakstenen militaire architectuur in Spanje.
 • In Arévalo staat nog een ander indrukwekkend kasteel en vind je nog meer overblijfselen uit het mudejartijdperk. Het imposante kasteel, verbouwd in baksteen, is uitgerust met een opmerkelijke ronde donjon.
 • De ommuurde stad Madrigal de las Altas Torres, een voorlopig goed verstopt juweeltje in dit deel van Castilla y León. Het draagt een roemruchtig verleden met zich mee. Breng hier zeker een bezoek aan het Paleis van Juan II.

Je 14-daagse rondreis eindigt in het historische Ávila. Het ommuurde Ávila, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt, is de spreekwoordelijke kroon op Castilla y León. Neem hier de tijd om te kunnen genieten van alles wat Ávila te bieden heeft!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan deze ommuurde stad? Overnacht in het Palacio de los Velada dat gevestigd is in een indrukwekkend 16-eeuws paleis. Het hotel beschikt over luxe kamers met elegant meubilair. Rondom de centrale binnenplaats ligt een mooie galerij met arcades. Meer info en boeken.

Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Mis niets met onze reisgids Castilla y León

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Castilla y León wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Castilla y León. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Castilla y León met een stadswandeling door Salamanca om reeds in de stemming te komen en ga op ontdekking.

Castilla y León

Gratis reisgids Castilla y León downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 26 september 2023 - Bart Van Leemput

Leuke gids, leerrijk en vele tips. Een aanrader voor de vakantie met interessante plaatsen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?