10 x bezienswaardigheden León: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x bezienswaardigheden León: wat zeker zien tijdens je bezoek?

2 september 2021 in Castilla y León1 reactie

Als hoofdstad van de provincie speelde León een cruciale rol in de Spaanse geschiedenis, maar ook op cultureel vlak valt hier veel te beleven. León is een levendige en fascinerende stad waar je makkelijk enkele dagen kan doorbrengen zonder je te vervelen! Het prachtige, oude stadsgedeelte wordt nog steeds omgeven door grote delen van de oorspronkelijke, middeleeuwse muren.

Wil je graag meer te weten komen over je bezoek aan León? Lees gerust verder! In deze blogpost ontdek je de topbezienswaardigheden in León.

Inhoud artikel

 1. Plaza Mayor

Slenter even door het historische centrum van León en wandel door de straatjes naar Plaza Mayor. Het rechthoekige plein wordt omringd door arcaden en het mooie barokke gemeentehuis dat zeker een bezoekje waard is. Loop nadien even verder naar de levendige wijk Barrio Húmedo rondom Plaza Mayor. Mede door de typische tapascultuur is het in deze wijk altijd erg gezellig vertoeven. Neem even een pauze en geniet van een lekker hapje en een drankje!

 1. Kathedraal Santa Maria de Regla

De Gotische kathedraal dateert uit de 13e eeuw en is dé bekendste bezienswaardigheid van León. Men begon aan de bouw van de kathedraal in 1205 en voltooide hem pas een eeuw later. Vooraleer je de kathedraal binnenwandelt, merk dan eerst even boven de Puerta de la Virgen Blanca een ingenieus snijwerk van het Laatste Oordeel op. Best mooi gedaan!

Binnenin zorgen de originele glas-in-loodramen voor een schitterende lichtinval. In totaal herbergt de kathedraal zo'n 125 grote ramen waarmee ze verhoudingsgewijs een groot deel van de kathedraal vertegenwoordigen: maar liefst 1800 m². Indien je dit wenst, kan je de kathedraal zelfs bezoeken met een Nederlandstalige audiogids. Het aangrenzende Museo Catedralicio y Diocesano de Arte Sacro in de kloosterkamers herbergt onder meer fraai snijwerk en kapellen. Ga hier ook zeker even een kijkje nemen.

 1. Plaza de San Marcelo

Plaza de San Marcelo, ook wel bekend als Plaza de las Palomas is een van de meest centrale pleinen van de stad. Op het geplaveide plein staan enkele gebouwen dat zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: de oude Consistorie, een 16-eeuw paleis, het paleis van Torreblanca en het paleis van Hernando de Villafañe. Heel het jaar door worden hier verschillende evenementen georgansieerd, van een boekenbeurs en keramiekbeurs tot leuke festivals. Misschien kan je wel een evenementje meepikken!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan León? Bekijk het volledige aanbod hotels in León en haal het beste uit je vakantie.

 1. Basilica de San Isidoro

Basilica de San Isidoro werd gebouwd in 1055 en is een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van de Romeinse tijd in León. In de romaanse basiliek bevindt zich onder andere het Koninklijke Pantheon, een mausoleum waar zo'n 23 leden van de Koninklijke familie van het Koninkrijk León werden begraven.

Je kan hier een schitterende collectie romaanse fresco’s uit de 12e eeuw met Bijbelverhalen en scènes uit het gewone plattelandsleven bewonderen. Daarnaast bevat het museum ook nog enkele vroegmiddeleeuwse kunstobjecten zoals kelken met juwelen, bewerkt ivoor en edelmetaal en enkele oude manuscripten. Je kan het complex wel enkel en alleen bezoeken met een rondleiding maar het is zeker een bezoekje waard.

 1. Casa de los Botines

Een van de gebouwen dat staat te pronken op Plaza de San Marcelo is Casa Botines, een van de eerdere werken van Antoni Gaudí. In opdracht van Joan Homs i Botinàs (een lakenhandelaar) bouwde Gaudí dit woonhuis met magazijn. Tegenwoordig is het een modernistische bouwwerk met een middeleeuwse uitstraling en tal van neogotische kenmerken. Het gebouw is in gebruik door Caja España, een grote Spaanse bank. In een deel van Casa Botines kan je een aantal interessante exposities bezoeken.

Wil je graag nog meer ontdekken van Castilla y León? Download onze gratis preview reisgids Castilla y León en geniet ten volle van je vakantie!

 1. Palacio de los Guzmanes

Naast Gaudí’s Casa Botines, vind je Palacio de los Guzmanes. Het gebouw zal je meteen opvallen dankzij de mooie renaissancistische gevel. Het gebouw doet vandaag de dag dienst als hoofdzetel van het parlement van León. Het gebouw is maar beperkt te bezoeken, maar tot de indrukwekkende patio heb je wel vrije toegang.

 1. Monasterio San Marcos

In de middeleeuwen was de Monasterio San Marcos een ziekenhuis voor pelgrims die op weg waren naar Santiago. In de 16e eeuw verbouwde de Katholieke Koningen het indrukwekkende gebouw tot hoofdkwartier van de Ridders van Santiago. Tegenwoordig is dit gebouw van de Parador de León en is het de meest bijzondere plek in de stad om te overnachten. Het vijfsterrenhotel is vanwege het gebouw en de historie één van de bijzonderste paradores van Spanje.

Wil jij ook graag overnachten op deze unieke locatie? Het gebouw van Parador de Turismo de León kreeg een typisch Spaanse Renaissancestijl met barokke elementen. Je overnacht in een van de klassieke kamers met antiek meubilair en wandtapijten. Na een dagje verkennen van de stad kan je nog even nagenieten in de prachtige tuin in de oude kloostergang. Meer info en boeken.

 1. MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León

MUSAC, ook wel Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León genoemd is het museum voor hedendaagse kunst van Castilië en León, gevestigd in een modern felgekleurd gebouw. Dit gebouw merk je al van ver op! Alleen al voor het gebouw zelf zou je het museum eens moeten bezoeken. Met meer dan 21.000 vierkante meter gewijd aan cultuur, wilt men de gedeelde interesse van kunst en architectuur in hedendaagse expressie benadrukken.

 1. Museo Sierra-Pambley

Museo Sierra-Pambley werd gebouwd in 1848 door Segundo Sierra Pambley. Vandaag de dag zit er een museum in gevestigd waar je kan bewonderen hoe de inrichting van het huis destijds was: het behang, de tapijten, de meubels en stoffen, het Sargadelos- en Engels servies en het zilveren bestek enzoverder. Het museum is onderverdeeld in twee verdiepingen welke zijn verdeeld volgens hun functionaliteit. De eerste was bedoeld voor openbare ruimtes, gewijd aan het sociale leven en de tweede voor privéruimten voor gezinsgebruik. Ga zeker eens een kijkje nemen!

 1. Waar overnachten in León?

Voor je bezoek aan de historische stadje León, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in León online bekijken.

Hotel Real Colegiata San Isidoro

Graag uniek overnachten? Verblijf in Hotel Real Colegiata San Isidoro dat gevestigd zit in het 11e-eeuwse complex Colegiata San Isidoro. je overnacht in een van de kamers voorzien van stenen muren en uitzicht op de Romeinse muur of het klooster. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet in het restaurant, dat avant-gardistische en traditionele gerechten biedt. Meer info en boeken.

Hostal Albany Ancha

Hostal Albany Ancha is gunstig gelegen en biedt moderne accommodatie. De kamers kregen een elegante inrichting en zijn voorzien van alle luxe en comfort. Vanop het zonneterras van het pension geniet je van een prachtig uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

Hotel Sercotel Alfonso V

Het Hotel Sercotel Alfonso V heeft een uitstekende ligging in het centrum van León. Het is slechts een korte wandeling naar het historische stadshart! Het hotel heeft lichte, comfortabele kamers met een stijl waarin klassieke en moderne elementen samenkomen. Als gast van het hotel heb je gratis toegang tot de fitnessruimte naast de accommodatie en massages zijn beschikbaar tegen een toeslag. Meer info en boeken.

 1. Mis niets met onze reisgids Castilla y León

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Castilla y León wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Castilla y León. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Castilla y León met een stadswandeling door Salamanca om reeds in de stemming te komen en ga op ontdekking.

Castilla y León

Gratis reisgids Castilla y León downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 januari 2023 - Huub Ubachs

We hebben hier veel inspiratie uit gehaald om een rondreis door Castilla samen te stellen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?