10 x bezienswaardigheden Burgos: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x bezienswaardigheden Burgos: wat zeker zien tijdens je bezoek?

5 april 2024 in Castilla y León1 reactie

Burgos ligt in de regio Castilië en León en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos. Het stadje is opmerkelijk dankzij zijn middeleeuwse architectuur die opmerkelijk goed bewaard gebleven is. Slenter door centrum van de stad en bewonder de historische bouwwerken die in deze stad staan te pronken.

Wil je graag nog meer ontdekken van Burgos? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Burgos!

Inhoud artikel

  1. Slenteren door het historische centrum

In Burgos is het heerlijk vertoeven! De stad kent een oud en autovrij stadscentrum met heel wat gezellige pleintjes, een wirwar van smalle pittoreske straatjes en historische bouwwerken. We raden je aan om hier even lekker door het centrum te wandelen. Zo kom je onder meer langs Plaza Mayor, de stadspoorten en de kathedraal.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je bezoek aan deze stad? Bekijk het volledige aanbod hotels in Burgos.

  1. Plaza Mayor de Burgos

Als je dan toch door het centrum aan het wandelen bent, kom je ongetwijfeld uit op Plaza Mayor. Het centrale plein van Burgos. Hier kan je genieten van het prachtige uitzicht op de oude historische bouwwerken en de omgeving, terwijl je geniet van een heerlijk glaasje wijn op een van de gezellige terrasjes. Oh ja, merk ook zeker het stadhuis op dat dateert uit 1791 en het standbeeld van Carlos III!

  1. Kathedraal van Burgos

Het meest opvallende van alle bezienswaardigheden in Burgos is toch wel de Franse, gotische kathedraal van Santa Maria. De imposante kathedraal pronkt op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De hele geschiedenis van de gotische kunst wordt samengevat in deze prachtige architectuur en unieke collectie kunstwerken, waaronder schilderijen, koorgestoelte, retabels, graven en glas-in-loodramen én het graf van de Spaanse nationale held en ridder El Cid.

  • Je kan de kathedraal bezichtigen tegen een vergoeding van ongeveer 7 euro. Ook een bezoek aan de kloostergang en het museum zijn inbegrepen.
  • Reken op zo'n twee uur in deze indrukwekkende kathedraal.

Wil je graag nog meer ontdekken van Castilla y Léon? Download onze reisgids Castilla y Léon en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Abdij van Santa María de Las Huelgas

De beroemde kathedraal is echter slechts één van de vele bezienswaardigheden die in Burgos te vinden zijn. Er zijn heel wat andere kerken, kloosters en religieuze gebouwen in de stad, waaronder de Abdij van Santa María de Las Huelgas waar een gemeenschap van cisterciënzer-nonnen wonen. Deze abdij vormde het decor voor een aantal koninklijke bruiloften en de verdedigingstoren van de abdij was ook de geboorteplaats van koning Peter van Castilië.

  1. Castillo de Burgos

Ahh, Castillo de Burgos mag zeker niet ontbreken als we het over de mooiste bezienswaardigheden in Burgos hebben! De dag van vandaag is het kasteel niet veel meer dan een ruïne. Je treft hier hooguit nog wat restanten van de muur en een aantal informatieborden aan, maar toch is het een bezoekje waard.

Waarom dan wel? De grootste reden om het Castillo de Burgos te bezoeken is omdat je van bovenop de heuvel een schitterend uitzicht hebt over het centrum van de stad en de omgeving. ‘Mirador del Castillo’ is een fantastische plek om van de zonsondergang te genieten.

TIP: Wil jij graag een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje. Deze rondreis komt onder meer langs het leuke stadje Burgos.

  1. Museo de la Evolucion Humana

Het Museo de la Evolucion Humana bevindt zich in het centrum van Burgos, niet zo ver van de kathedraal. In dit boeiende museum kan je je verdiepen in de menselijke evolutie, zowel op biologisch vlak als cultureel.

De reden dat men dit museum bouwde, is de 16 kilometer buiten de stad liggende Sierra de Atapuerca. Sierra de Atapuerca is een vindplaats van enkele belangrijke menselijke fossielen. In dit museum kan je dan ook enkele diverse reproducties van de menselijke voorouders bewonderen en leer je meer over de evolutietheorie van Darwin.

  1. Monasterio de las Huelgas

In het westen van de stad staat dit beroemde klooster, Monasterio de las Huelgas. Oorspronkelijk was het een lustslot van de Castilliaanse koningen, pas in 1187 werd het tot een vrouwelijke cisterciënzerklooster omgebouwd. Het klooster is gebouwd in de gotische stijl, met hier en daar wat romaanse en renaissance elementen. Wil je graag binnenin een kijkje nemen? Dat kan! Het indrukwekkende klooster heeft een weelderige inrichting met mooie kloostergangen, graftombes en unieke schilderingen en decoraties.

  1. Arco de Santa María

Arco de Santa María, is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De 16-eeuwse stadspoort is een van de twaalf middeleeuwse stadspoorten die Burgos vroeger had. Vandaag de dag is het nog de belangrijkste toegangspoort tot de stad. Het is best een bijzonder gebouw om te zien. Hier worden bovendien ook enkele kunsttentoonstellingen en andere tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

  1. La Cartuja de Miraflores

Een andere belangrijke, religieuze site is het Cartuja de Miraflores, een kartuizerklooster uit 1442 dat bovenop een heuvel gelegen is. In dit 15e-eeuwse klooster kan je onder andere het graf van Koning Juan II en Koningin Isabella bezoeken. Verder geniet je hier ook nog van een prachtig interieur, met name de kapel met Vlaamse details. Je kan de site bezoeken tegen een vrijwillige donatie.

  1. Paseo del Espolon

De ‘Paseo del Eespolon’ is een mooie promenade om even over te wandelen! De promenade wordt namelijk omgeven door platanen en met diverse parkjes, gezellige cafeetjes, fonteinen en standbeelden. Neem even plaats op een van de bankjes en geniet van het briesje van de wind. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

  1. Parque de la Isla

Zoek je graag even de natuur op? Ook dat kan in Burgos! Iets verder van de Paseo del Espelon langs de rivier kom je uit bij het charmante Parque de la Isla. In dit mooi aangelegde park kan je even volledige tot rust komen en genieten van de stilte en de mooie natuur.

  1. Waar overnachten in Burgos?

Voor je bezoek aan de historische stad Burgos, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Burgos online bekijken.

Hotel Maria Luisa

Verblijf in het Maria Luisa Hotel, op wandelafstand gelegen van het centrum. Dit boetiekhotel biedt stijlvolle kamers met airconditioning. Extra troef hier is dat je de wagen kan parkeren bij het hotel. Meer info en boeken.

Hotel Meson El Cid

Ook het klassieke Hotel Meson El Cid is een absolute aanrader. Het hotel is gelegen tegenover de beroemde Kathedraal van Burgos en beschikt over stijlvolle kamers. Dineer hier in stijl in het prachtige traditioneel ingerichte hotelrestaurant, dat is gevestigd in een voormalig landhuis uit de 15e eeuw. Meer info en boeken.

Silken Gran Teatro

Of verblijf in het Silken Gran Teatro Hotel. Dit stijlvolle hotel ligt naast het Museum van de Menselijke Evolutie van Burgos en biedt elegante kamers. In het restaurant kan je terecht voor heerlijke traditionele Spaanse gerechten en in de trendy bar kan je nog even nagenieten met een heerlijk drankje. Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Castilla y León

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Castilla y León wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Castilla y León. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Castilla y León met een stadswandeling door Salamanca om reeds in de stemming te komen en ga op ontdekking.

Castilla y León

Gratis reisgids Castilla y Léon downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 augustus 2023 - Patrick Seys

Mooi. overzicht vd bezienswaardigheden in Burgos;een stadawandeling Zou handing geweest zijn. Vriendelijke groeten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?