Palma de Mallorca bezoeken? 14 x bezienswaardigheden + reisgids

Koop de volledige reisgids voor € 10

Palma de Mallorca bezoeken? 14 x bezienswaardigheden + reisgids

23 april 2020 in Balearen7 reacties

Palma de Mallorca is het toeristisch centrum op het eiland Mallorca. Vanaf de jaren 60 werd de kust langs beide kanten van de stad, massaal volgebouwd. Hierdoor kreeg Mallorca haar reputatie als nogal ordinaire vakantiebestemming. In het hart van deze wildgroei biedt Palma de Mallorca echter meer dan dat je zou denken. De stad Palma zelf heeft heel wat interessante historische plaatsjes, die in schril contrast staan met de nabijgelegen strandresorts.

Inhoud artikel

Tickets en georganiseerde tours Mallorca

 1. Het opmerkelijke Lonja de Mallorca

Lonja de Mallorca is een opmerkelijk monument met spectaculaire bogen. Dit gotische burgergebouw werd in de 15e eeuw gebouwd door Guillem Sagrera als hoofdkwartier van het Koopliedencollege tussen 1420 en 1452. Het is opgetrokken in Catalaans-gotische stijl. Dit was de zetel van de regering in de 15e eeuw.
Je kan het gebouw bezoeken en je ziet er sporadisch publieke tentoonstellingen. De omliggende omgeving is het hart van het nachtleven van de stad, en er zijn tal van plekjes in de buurt waar je iets kan drinken, eten of een avond naar muziek kan luisteren.

 1. De moderne Gerhardt Braun Galerij

De Gerhardt Braun Galerij is zeker een vlug bezoekje waard is. Deze galerij opende met een tentoonstelling van de Bulgaarse artieste Hristina Milanova en herbergt verschillende tentoonstellingen op vier verdiepingen. Zelfs al ben je niet echt een fan van moderne en hedendaagse kunst, zou je toch nog even kunnen binnenwippen om het interieur van dit vorstelijke 17e-eeuwse huis in maniërismestijl te bewonderen. Het staat lokaal bekend als Ses Carasses omwille van de maskers die de buitengevel versieren. Het was ooit de woning van de Genuaanse Francisco Pavesi.

 1. Het Es Baluard museum

Es Baluard is een museum van moderne en hedendaagse kunst met een gevarieerde collectie van werken die gemaakt zijn op of op de een of andere manier te maken hebben met de Balearen. Het museum werd opgericht in 2004 en heeft naast een permanente collectie ook gevarieerde tijdelijke tentoonstellingen.

Een deel van het gebouw van het museum dateert uit de 21e eeuw, terwijl een ander deel zich in het 16e-eeuwse Baluard de Sant Pere bevindt. Deze vesting werd gebouwd op de middeleeuwse stadsmuren, en valt op door zijn grootte en strategische locatie. Het gebouw werd tot 1952 voor militaire doeleinden gebruikt.

 1. Het levendige plein van Plaça Major

Plaça Major was ooit het hoofdkwartier van de Inquisitie maar is nu een levendig en aantrekkelijk plein. Het is de perfecte plek om even te stoppen voor een drankje of hapje. Dit is het hoofdplein en ook het grootste plein van de stad, en werd opgericht in de 19e eeuw op de plek waar eerder het klooster van San Felipe Neri stond. Het plein werd bijna meteen de culturele en sociale spil die het tot op de dag van vandaag nog is. Je vindt hier restaurants, terrasjes, kunstgalerijen, straatartiesten en een wekelijks markt met kraampjes die artisanale en voedingswaren aanbieden. Het is een plaats waar je zowel toeristen als lokale bewoners tegenkomt.

 1. De gebroken tegels van Can Forteza Rey

Can Forteza Rey is een prachtig voorbeeld van modernistische architectuur in Palma de Mallorca. De kleurrijke voorgevel van Can Forteza Rey is typisch voor de Art Nouveau-beweging die de architectuurstijl van de vroege 20e eeuw karakteriseert. Let op de kleur en variëteit van de decoratie aan de buitenkant, met de veelkleurige gebroken tegels die onregelmatig geplaatst werden om een serie motieven—typisch voor deze stijl—te creëren.

 1. Plaça de la Porta del Camp of Bab-al-Yadid

Als klein park met een Golgothakruis, ligt Plaça de la Porta del Camp (“Veldpoortplein”) op de plek van de oostelijke poort van de stad. In Moorse tijden stond deze plek bekend als Bab-al-Yadid. Langs het park zie je een indrukwekkend deel van de 12e-eeuwse stadsmuur met kantelen en een toren. In juni 1114 werd deze muur belegerd door een leger Pisaanse en Catalaanse soldaten, die drie gaten in de muur sloegen en ravage aanbrachten in de stad.

 1. De gotische Sant Francesc kerk

De kerk van Sant Francesc is een van de oudste kerken van Palma. Ze dateert uit 1281 en werd grotendeels gebouwd in gotische stijl. Er is nochtans een barokke voorgevel, compleet met rozetraam, die dateert van 1700. Gotische en barokke elementen wisselen elkaar af in het interieur, met een klassiek gewelfd gotisch dak en een sierlijk barok altaar.

 1. De Kathedraal van Palma de Mallorca

De bouw van de kathedraal van Palma werd gestart onder de regering van Jacobus I van Aragon in 1229. Ze werd pas afgewerkt in 1601.
Deze plek is het hoogste punt van de vroegere citadel van de Romeinse stad, en is niet alleen van historisch belang, maar biedt ook mooie uitzichten over de kust van het Parc de la Mar aan de Middellandse Zee. In 1901, werd Antoni Gaudí betrokken in de restauratie van de structuur. Veel van zijn voorgestelde veranderingen werden echter niet doorgevoerd, omdat er discussies waren met de aannemer.Ook bekend onder de naam La Seu, heeft de kathedraal een gigantisch rozetraam met een diameter van 12 meter—een van de grootste ter wereld. Er is ook een opvallende stenen preekstoel en er zijn niet minder dan 14 graven. Achter het altaar vind je de tombes van Jacobus II en III.

De kathedraal is open voor bezoek op alle dagen van de week, behalve zondag.

 1. Het oudste klooster van Mallorca, Convento de Santa Clara

Convento de Santa Clara werd in 1256 opgericht door de Orde van de Arme Klaren en is het oudste klooster van het eiland. Wandel door de deuropening naar de grote binnenplaats. Links vind je een tuin. Recht voor je staat de kerk met een standbeeld van Santa Clara d’Assisi boven de deur. De kerk werd in de late 18e eeuw gebouwd, hoewel er nog overblijfselen zijn van de structuur waarop de kerk werd gebouwd, onder meer een gotische klokkentoren uit 1300.

 1. Het oude Moorse badhuis, Banys Àrabs

Aan de binnenkant van de Banys Àrabs (Arabische Baden) kom je een kleine tuin tegen en het oude badhuis, dat dateert uit de 11e of de 12e eeuw. Dit kleine gebouw heeft een warme kamer, een koude kamer en een massagekamer. Het werd door de Moren gebouwd uit stenen van oudere gebouwen uit de buurt.

 1. De geschiedenis van Mallorca in Museo de Mallorca

Vaak genoemd als een van de belangrijkste musea van het eiland, gaat het kleine Museo de Mallorca op zoek naar de cultuur en geschiedenis van Mallorca via tentoonstellingen van objecten en kunstwerken. Hier zie je Talayotische en Romeinse overblijfselen, Moors aardewerk en christelijke kunst, wat allemaal tezamen een snel overzicht biedt van de geschiedenis van het eiland. De collectie is interessant, net als het gebouw waarin ze zich bevindt: een 17e-eeuws paleis gebouwd op de fundamenten van een van de oudste Arabische huizen van het eiland. Toegang is gratis.

 1. Tot rust komen in de Jardí del Bisbe

De Jardí del Bisbe, koele en rustige tuinen, bieden de perfecte plek voor een korte rustpauze tijdens je ontdekkingstocht van Palma. Deze botanische tuinen naast het Palau Episcopal bieden wat schaduw om even af te koelen. Maak een wandeling langs de palmbomen, granaatappels, appelsienen en citroenen, geurige tijm en prachtige waterlelies, of rust even uit op een van de goed geplaatste zitbankjes.

 1. Het ronde Kasteel van Bellver

Op slechts 3 km ten westen van Palma ligt het kasteel van Bellver. Dit kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd voor koning Jacobus II van Mallorca en is een van de weinige ronde kastelen van Europa. Oorspronkelijk deed het kasteel dienst als verblijfplaats van de koningen van Mallorca, maar later, vanaf de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw, werd het gebruikt als militaire gevangenis. Nu is het kasteel een van de vele toeristische bezienswaardigheden van het eiland. Aan de binnenkant vind je een interessant historisch museum.

 1. Het Arabische fort La Almudaina

Oorspronkelijk gebouwd als Arabisch fort kort na de Arabische verovering van het eiland, eiste de kroon La Almudaina op als officiële residentie aan het begin van de 14e eeuw. Het werd omgebouwd naar de gotische stijl onder Jacobus II, maar elementen van de oorspronkelijke islamitische architectuur duiken nog steeds op, zoals de Moorse bogen op de voorgevel die je vanaf de zeekant kan zien. In het interieur vind je tapijten, schilderijen en meubilair uit de verschillende periodes van de geschiedenis van het gebouw. Er is een aangename binnentuin met palmbomen. Net voorbij de binnenplaats bevindt zich de koninklijke kapel, Capella de Santa Ana.

 1. Waar overnachten op Mallorca?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Mallorca is heel ruim. Over het hele eiland heen zijn er hotels en appartementen te vinden. Het grootste aanbod vind je rond Palma de Mallorca. In deze regio is er voor elk budget en elke smaak wel iets te vinden.
Eerder op zoek naar rust op Mallorca? Dan raden wij je aan om het havenstadje Soller op te zoeken.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Mallorca?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Balearen met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 februari 2020 - marc bisback

volgens mij zeer goed , duidelijk ,

- 28 januari 2020 - Esmée Schuijt

Super fijne gratis reisgids! Veel info op de site over meerdere plekken.

- 28 augustus 2019 - Lisa De Spiegelaere

Een heel leuke wandeling doorheen de mooie stand Palma. Jammer van de slechte wegbeschrijvingen, ook zijn sommige dingen niet meer gratis te bezoeken. Anders was het een super wandeling!

- 12 april 2019 - Ann

Schitterend om een korte trip naar mallorca te plannen !

- 8 april 2019 - Raes Marc

Mooie stad om de bezienswaardigheden te bezoeken. Mooie brochure!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?