23 x mooiste bezienswaardigheden Palma de Mallorca bezoeken: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden Palma de Mallorca bezoeken: wat zien & doen?

8 april 2024 in Balearen12 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Palma de Mallorca + verblijftips

Palma de Mallorca is het toeristisch centrum op het eiland Mallorca. Vanaf de jaren 60 werd de kust langs beide kanten van de stad, massaal volgebouwd. Hierdoor kreeg Mallorca haar reputatie als nogal ordinaire vakantiebestemming.

In het hart van deze wildgroei biedt Palma de Mallorca echter meer dan dat je zou denken. De stad Palma zelf heeft heel wat interessante historische plaatsjes, die in schril contrast staan met de nabijgelegen strandresorts. Lees in dit artikel de mooiste bezienswaardigheden van Mallorca.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Palma de Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in Palma de Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of Eliza Was Here (va. € 600)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Palma de Mallorca

 1. De Kathedraal van Palma de Mallorca

De kathedraal van Palma, ook bekend als 'La Seu' in het Catalaans, domineert de skyline van de stad voor iedereen die voor de kust van Mallorca vaart. De kathedraal werd opgetrokken vlak nadat de Catalanen Mallorca veroverden in 1229.

De legende vertelt dat koning Jacobus I van Aragón op zijn oversteek naar Mallorca getroffen werd door een angstaanjagende storm. Hij beloofde dat hij een kerk zou optrekken en wijden aan Maria als hij levend en wel zou aankomen in Mallorca. En zo geschiedde. Hij veroverde Mallorca en liet als dank meteen de kathedraal bouwen.

De kerk verving een oudere kerk die oorspronkelijk als moskee gebouwd was

 • Het oudste gedeelte van de kathedraal is de kapel van de Drievuldigheid, waar koningen Jacobus II en Jacobus III begraven liggen.
 • Ook de gotische poort die uitkijkt op de zee, ontworpen door Pere Morei en de gerenommeerde beeldhouwer Guillem Sagrera, dateert uit de beginperiode van de kathedraal. De bouwwerken werden voltooid aan het einde van de 16e eeuw.
 • Een aardbeving richtte schade aan in 1851, waarna delen van de kerk herbouwd moesten worden.
 • De 48 meter hoge klokkentoren is 14e-eeuws. Binnenin hangen negen klokken, waarvan de grootste een diameter van twee meter heeft en maar liefst 4517 kilogram weegt.
 • Binnenin zie je het grootste roosvenster in zijn stijl van Europa, het zogenaamde Gotische Oog, met een diameter van maar liefst 13,8 meter. Het zal je dan ook niet verrassen dat de binnenkant van de kathedraal in prachtige kleuren verlicht wordt.

Tussen 1904 en 1915 mocht Antoni Gaudí, bekend van zijn modernistische bouwwerken in Barcelona, ook de kathedraal van Palma de Mallorca onder handen nemen. Dat ging gepaard met de nodige kritiek, want enkele oorspronkelijke elementen moesten wijken voor Gaudí's sierlijke kroonluchters, relingen en baldakijnen.

 • De kathedraal is open voor bezoek op alle dagen van de week, behalve zondag.
 • Betaal extra om de dakterrassen van de kathedraal te bezoeken en de klokkentoren te beklimmen voor het panoramische uitzicht over de hele stad.
 • Meer informatie vind je op de website.

Bestel je tickets voor de kathedraal

 1. Het opmerkelijke Lonja de Mallorca

Lonja de Mallorca is een opmerkelijk monument met spectaculaire bogen. Dit gotische burgergebouw werd in de 15e eeuw gebouwd door Guillem Sagrera als hoofdkwartier van het Koopliedencollege tussen 1420 en 1452. Het is opgetrokken in Catalaans-gotische stijl. Dit was de zetel van de regering in de 15e eeuw.

Je kan het gebouw bezoeken en je ziet er sporadisch publieke tentoonstellingen. De omliggende omgeving is het hart van het nachtleven van de stad, en er zijn tal van plekjes in de buurt waar je iets kan drinken, eten of een avond naar muziek kan luisteren.

De Gerhardt Braun Gallery is zeker een vlug bezoekje waard is. Deze galerij opende met een tentoonstelling van de Bulgaarse artieste Hristina Milanova en herbergt verschillende tentoonstellingen op vier verdiepingen.

Zelfs al ben je niet echt een fan van moderne en hedendaagse kunst, zou je toch nog even kunnen binnenwippen om het interieur van dit vorstelijke 17e-eeuwse huis in maniërismestijl te bewonderen. Het staat lokaal bekend als Ses Carasses omwille van de maskers die de buitengevel versieren. Het was ooit de woning van de Genuaanse Francisco Pavesi. Meer info op de website.

 1. Het Es Baluard museum

In het museum Es Baluard worden kunstwerken tentoongesteld die met de Balearen te maken hebben. Ofwel stellen ze de Balearen voor ofwel zijn ze gemaakt op de eilanden of door een lokale kunstenaar. En dat zijn niet de minste. Hier hangen werken van onder andere Miró, Picasso en Miquel Barceló.

Een deel van het museum is ondergebracht in het Baluard de Sant Pere, dat deel uitmaakte van de middeleeuwse stadsmuren. Het museum is bovendien uitgerust met een restaurant en je hebt er een prachtig uitzicht op de baai. Meer info op de website.

WANDELING: Verken de historische binnenstad met onze stadswandeling door Palma de Mallorca.

 1. Het levendige Plaza Mayor

Plaza Mayor was ooit het hoofdkwartier van de Inquisitie maar is nu een levendig en aantrekkelijk plein. Het is de perfecte plek om even te stoppen voor een drankje of hapje. Dit is het hoofdplein en ook het grootste plein van de stad, en werd opgericht in de 19de eeuw op de plek waar eerder het klooster van San Felipe Neri stond. Het plein werd bijna meteen de culturele en sociale spil die het tot op de dag van vandaag nog is.

Je vindt hier restaurants, terrasjes, kunstgalerijen, straatartiesten en een wekelijks markt met kraampjes die artisanale en voedingswaren aanbieden. De ideale plek om even tot rust te komen en te genieten van de sfeer.

 1. De gebroken tegels van Can Forteza Rey

Can Forteza Rey is een prachtig voorbeeld van modernistische architectuur in Palma de Mallorca. De kleurrijke voorgevel van Can Forteza Rey is typisch voor de Art Nouveau-beweging die de architectuurstijl van de vroege 20e eeuw karakteriseert. Let op de kleur en variëteit van de decoratie aan de buitenkant, met de veelkleurige gebroken tegels die onregelmatig geplaatst werden om een serie motieven - typisch voor deze stijl - te creëren.

OVERNACHTINGSTIP: Posada Terra Santa, verborgen in het oude stadsgedeelte van Palma de Mallorca. Geniet na een heerlijk ontbijtje, op het dakterras (met zwembad) van een prachtig uitzicht over Palma de Mallorca. Meer info en prijzen.

 1. Esglesia de Santa Eulalia

Aan het gelijknamige Santa Eulàlia plein zie je de kerk van Santa Eulalia pronken. Het is een belangrijke kerk omdat hier vorsten en koningen gekroond en gedoopt werden. Je kan binnenwandelen om de klokkentoren te beklimmen. Van bovenaf geniet je van een mooi uitzicht over het plein en de stad.

 1. Plaça de la Porta del Camp of Bab-al-Yadid

Als klein park met een Golgothakruis, ligt Plaça de la Porta del Camp (“Veldpoortplein”) op de plek van de oostelijke poort van de stad. In Moorse tijden stond deze plek bekend als Bab-al-Yadid.

Langs het park zie je een indrukwekkend deel van de 12e-eeuwse stadsmuur met kantelen en een toren. In juni 1114 werd deze muur belegerd door een leger Pisaanse en Catalaanse soldaten, die drie gaten in de muur sloegen en ravage aanbrachten in de stad.

RONDREIS: Wil je graag een rondreis maken door Mallorca? Met onze uitgestippelde autoroute Mallorca kom je langs de mooiste plekjes waaronder de prachtige hoofdstad Palma de Mallorca.

 1. Basílica de Sant Francesc

Basilica de Sant Francesc is nog een belangrijke kerk in Palma de Mallorca. Dit is een gotisch meesterwerk dat de kunstliefhebbers onder ons zullen weten te appreciëren. Wanneer je binnenstapt, zie je meteen de gotische glorie op je afkomen. Het retabel, gemaakt door Joan Desí, maakt meteen indruk. Het rijkelijk versierde interieur toont hoe de franciscanen hier hun stempel op de maatschappij hebben kunnen drukken.

Binnenin is de schrijver en filosoof Ramon Llull begraven in een tombe gemaakt door Francesc Sangrera in de 15e eeuw. In de sacristie staan standbeelden van Gabriel Mòger, een gotische beeldhouwer afkomstig uit Mallorca. Bij de basiliek hoort een klooster met prachtige zuilengalerijen. Het is het enige klooster dat bewaard is gebleven uit die tijdsperiode en tot de dag van vandaag is het nog steeds een oase van rust middenin de stad.

 1. Het oudste klooster van Mallorca, Convento de Santa Clara

Het klooster van Santa Clara werd in 1256 gesticht en toch wonen hier vandaag de dag nog steeds nonnen. De bijhorende kerk, uitgerust met een standbeeld van Santa Clara d'Assisi boven de deur, herken je meteen aan de gotische klokkentoren uit de vroege 14e eeuw, al is de rest van het bouwwerk voornamelijk 18e-eeuws. De nonnen die hier wonen bakken koekjes die je via een houten raampje kan kopen. Dat kan elke voormiddag en in de late namiddag.

Boek hieronder je begeleide wandeling door Palma de Mallorca

 1. Het oude Moorse badhuis, Banys Àrabs

Aan de binnenkant van de Banys Àrabs (Arabische Baden) kom je een kleine tuin tegen en het oude badhuis, dat dateert uit de 11e of de 12e eeuw. Dit kleine gebouw heeft een warme kamer, een koude kamer en een massagekamer. Het werd door de Moren gebouwd uit stenen van oudere gebouwen uit de buurt.

HAMMAM: Beleef zelf de eeuwenoude traditie van Arabische baden, boek hier je Hammam-sessie in Palma de Mallorca (optioneel massages).

 1. De geschiedenis van Mallorca in Museo de Mallorca

Vaak genoemd als een van de belangrijkste musea van het eiland, gaat het kleine Museo de Mallorca op zoek naar de cultuur en geschiedenis van Mallorca via tentoonstellingen van objecten en kunstwerken. Hier zie je Talayotische en Romeinse overblijfselen, Moors aardewerk en christelijke kunst, wat allemaal tezamen een snel overzicht biedt van de geschiedenis van het eiland.

De collectie is interessant, net als het gebouw waarin ze zich bevindt: een 17e-eeuws paleis gebouwd op de fundamenten van een van de oudste Arabische huizen van het eiland. Wil je dit museum graag bezoeken? De toegang is gratis.

VERBLIJFTIP: Hotel Can Quetglas, een charmant hotel in de binnenstad. Dit hotel beschikt over een seizoensgebonden buitenzwembad, privéparkeergelegenheid in het centrum, en een gezellig terras. Meer info en boeken.

 1. Tot rust komen in de Jardí del Bisbe

De Jardí del Bisbe, koele en rustige tuinen, bieden de perfecte plek voor een korte rustpauze tijdens je ontdekkingstocht door Palma de Mallorca. Deze botanische tuinen naast het Palau Episcopal bieden wat schaduw om even af te koelen. Maak een wandeling langs de palmbomen, granaatappels, appelsienen en citroenen, geurige tijm en prachtige waterlelies, of rust even uit op een van de goed geplaatste zitbankjes.

 1. Can Casasayas

Het Can Casasayas bestaat uit twee bouwwerken aan de overkant van de straat die elkaar perfect complementeren. Beide gebouwen werden ontworpen door Francesc Roca en zijn schoolvoorbeelden van de art-nouveaustijl. Ze leveren fantastische foto’s op.

 1. Bezoek het Kasteel van Bellver

Op slechts 3 km ten westen van Palma ligt het kasteel van Bellver. Dit kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd voor koning Jacobus II van Mallorca en is een van de weinige ronde kastelen van Europa. Oorspronkelijk deed het kasteel dienst als verblijfplaats van de koningen van Mallorca, maar vanaf de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw, werd het gebruikt als militaire gevangenis.

Nu is het kasteel een van de vele toeristische bezienswaardigheden van het eiland. Aan de binnenkant vind je een interessant historisch museum (Museu d'Història de la Ciutat de Palma de Mallorca).

HOP-ON HOP-OFF BUSTOUR: Wil je het kasteel graag bezichtigen? Neem dan zeker de hop-on hop-off bus in Palma de Mallorca. Je reist onder meer door de oude binnenstad en komt langs hoogtepunten zoals het Kasteel van Bellver.

 1. Het Arabische fort La Almudaina

Oorspronkelijk gebouwd als Arabisch fort kort na de Arabische verovering van het eiland, eiste de kroon La Almudaina op als officiële residentie aan het begin van de 14e eeuw. Het werd omgebouwd naar de gotische stijl onder Jacobus II, maar elementen van de oorspronkelijke islamitische architectuur duiken nog steeds op, zoals de Moorse bogen op de voorgevel die je vanaf de zeekant kan zien.

Eens je het fort binnenwandelt, vind je er tapijten, schilderijen en meubilair uit de verschillende periodes van de geschiedenis van het gebouw. Er is een aangename binnentuin met palmbomen. Bewonder hier eventjes het mooie fort en de gezellige binnentuin.

TICKETS: Vermijd ellenlange wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor het Koninklijk Paleis van La Almudaina online op voorhand. Met dit ticket heb je toegang tot de kamers en tuinen van deze weelderige koninklijke residentie.

 1. Drac de Na Coca, de mythische draak

In de Carrer del Palau bij huisnummer 3 (bekijk ligging) zie je het beeld Drac de Na Coca, ingebed in de muur. De draak verwijst naar een 17e-eeuwse legende over een draak die de stad terroriseerde. Totdat de dappere ridder Bartomeu Coc ontdekte dat het enge geluid van de draak afkomstig was van een krokodil die in de riolen van Palma de Mallorca leefde.

Hij doodde de krokodil en schonk het lichaam van de draak als jachttrofee aan zijn vrouw. Je vindt het drakenlichaam nu in het Museum van Heilige Kunst van Mallorca, in het bisschoppelijk paleis naast de kathedraal. Je hebt toegang tot dat Museu Diocesa met een ticket voor een bezoek aan de kathedraal.

 1. Zonnebaden op Cala Major

Cala Major is een badplaats vlakbij het stadscentrum, op een viertal kilometer van Palma de Mallorca. Het is een zone waar heel wat buitenlanders wonen. Het natuurlijke zandstrand is zo’n 250 meter lang en wordt omgeven door een rotsachtige kustlijn. Je vindt er allerhande faciliteiten, zoals bars en restaurants, en je kan er ligbedden en parasols huren. De ideale plek voor een namiddagje strand met het gezin.

EXCURISIE: Bekijk hier het volledige aanbod boottochten vanuit Cala Major.

 1. Bezoek het oude vissersdorpje Portixol

Een beetje buiten het centrum van Palma de Mallorca - maar heus niet zo ver, want na 25 minuten wandelen ben je er al! - vind je het oude charmante vissersdorpje Portixol. Je kan er dus gerust te voet naartoe of met de fiets via het aangelegde pad langs de kust. In Portixol valt niet heel veel te beleven, maar het is er gewoon erg mooi en gezellig. We zouden aanraden om er 's avonds ook een hapje te eten. In dit vissersdorp vind je een leuke haven, verschillende restaurantjes en een klein strandje waar je kan zwemmen.

LEESTIP: Wil je graag nog andere mooie dorpjes bezoeken? Ontdek hier de mooiste dorpen van Mallorca.

 1. Ontdek de traditionele keuken van Palma de Mallorca

Wanneer je op reis gaat, moet je altijd eens proeven van de typische traditionele keuken

In Palma de Mallorca is een deeltje daarvan de sobrasada, traditionele worst gemaakt van lokaal varkensvlees op smaak gebracht met wat pittige kruiden. Als je tijd hebt, proef dan zeker eens van de sobrasada. Bij Can Llompart (bekijk ligging) kan je verschillende soorten sobrasadas kopen en krijg je wat uitleg over het product. Opmerking: niet voor vegetariërs.

Als je een 'foodie' bent of gewoon houdt van een andere soort keuken ontdekken, dan vind je het wellicht nog veel toffer om een 'food tour' te maken en verschillende typische Spaanse gerechten te proeven.

FOOD TOUR: Proef lokale lekkernijen en leer over de culinaire tradities van Mallorca met een deskundige gids. Boek hier je Foodie wandeling door de oude stad van Palma.

 1. De gastronomische versmarkt San Juan

Een klein beetje buiten het centrum van Palma de Mallorca vind je de fantastische Mercado Gastronómico San Juan, oftewel een overdekte gastronomische versmarkt (bekijk ligging). Deze overdekte en opgeknapte versmarkt is een van de mooiste in de buurt. Het is niet alleen een plek om te wandelen, maar er valt ook van alles te beleven.

's Avonds kan je er vaak genieten van live muziek of een DJ en je kan hier ook gewoon komen eten. Geniet van allerlei tapas zoals mini-hamburgertjes, een tapasplankje met verschillende hammen, de typische pintxos, wat verse oesters enzovoort!

 1. Een ijsje eten in één van de oudste zaakjes in Palma

Tijdens je trip naar Palma de Mallorca zal je ongetwijfeld wel eens van een ijsje smullen tijdens een gezellige avondwandeling of een hete middag. Als we één tip mogen geven: ga hiervoor naar Ca’n Joan de S’Aigo, gelegen in de Carrer de Can Sanç (bekijk ligging).

Dit gezellige cafeetje is een van de oudste zaakjes in heel Palma. Het bestaat niet alleen al sinds de 18de eeuw, maar de ijsjes worden hier ook al jaren volgens hetzelfde traditionele recept gemaakt. Proef bijvoorbeeld eens van het amandelijs: Carrer de Can Sanç volgt al 300 (300!) jaar hetzelfde receptje. Zeker een aanrader dus!

 1. Fietsen in Palma de Mallorca

Een leuke manier om Palma de Mallorca te ontdekken is met de fiets

Als je al fietsend het eiland verkent, kan je zowel bekende als onbekende bezienswaardigheden spotten, wat volgens ons dé perfecte mix is. Wil je zelf op stap gaan, dan kan je een fiets op eigen houtje huren ter plaatse.

Wil je echter liever in het gezelschap van een gids een fietstocht maken, waar je langs de mooiste bezienswaardigheden van de oude binnenstad van Palma fietst, waaronder historische monumenten alsook verborgen plekken en pleinen, dan kies je beter voor deze geleide fietstocht door de oude binnenstad. Deze 3-uur durende fietsrondleiding brengt je langs de mooiste spots van de historische binnenstad. Bekijk hier een overzicht van fietstours in Palma de Mallorca.

 1. Maak een historische wandeltour met gids

Palma de Mallorca verkennen kan natuurlijk geheel op eigen houtje, maar wil je de stad en de geschiedenis écht dieper ontdekken en uitpluizen, dan kies je best voor een gids die je meeneemt op pad. Onze tip: doe een gegidste wandeltour en ontdek de bekendste highlights en tevens verborgen pareltjes.

Wil je de historische geheimen van het middeleeuwse Palma ontdekken? Kies dan voor een historische rondleiding die je meeneemt naar de lokale buurtjes en marktjes, zoals de oude vismarkt. Ondertussen krijg je een uitleg van de geschiedenis en passeer je tal van fotoplekjes, imposante gebouwen, marktjes... Als afsluiter word je nog even verwend een tapa'tje met glaasje wijn of bier. Als dat geen goede mix is!

 1. Waar overnachten in de hoofdstad Palma de Mallorca?

Palma de Mallorca is niet alleen de hoofdstad maar ook hét toeristisch centrum op het eiland Mallorca. Het is dan ook een populaire plek om te overnachten tijdens je vakantie op Mallorca. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Palma de Mallorca.

 • Boutique Hotel Posada Terra Santa zit gevestigd in een 16e-eeuws herenhuis in de oude binnenstad. Het boetiekhotel biedt ruime kamers, een binnen- en buitenzwembad, een spa- en wellnesscentrum en een gemeenschappelijk terras. Sommige kamers hebben ook een eigen terrasje met uitzicht op het historische centrum. Meer info en boeken.
 • Een ander charmant hotel in de binnenstad is Hotel Can Quetglas. Dit verblijf beschikt over een seizoensgebonden buitenzwembad, privéparkeergelegenheid in het centrum, en een gezellig terras. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten in een appartement? Ramón Llull House biedt moderne accommodatie gevestigd in een traditioneel 18e-eeuws pand met houten balken, gewelven en zandstenen muren. Iedere appartement beschikt over lichtrijke slaapkamers, een woonkamer, een keuken met koffiezetapparaat en sommigen hebben een terras of Mallorcaanse patio. Meer info en boeken.
 1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Balearen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 maart 2023 - Sara

Binnenkort reisje naar Mallorca! De reisgids was heel duidelijk en overzichtelijk met veel bezienswaardigheden en tips. Voor ieder wat wils, ik heb alvast mijn favorieten genoteerd!!

- 17 augustus 2022 - Willem Guijt

Een prima site met veel informatie over reisdoelen. Zullen er veel aan hebben tijdens de vakantie.

- 2 augustus 2022 - Karin Van den Eynde

Heel interessante reisgids! Goed ter voorbereiding en straks ter plaatse! Kijk er al naar uit om de wandeling te doen.

- 20 juni 2022 - Luyssen Nathan

Mooie voorbereiding en goede info voor onze reis op Mallorca

- 21 september 2021 - Pieter-jan

hele handige reisgids, ideaal reisvoer!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?