Castel dell'Ovo bezoeken: Alle info voor je bezoek aan het oudste kasteel van Napels + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Castel dell'Ovo bezoeken: Alle info voor je bezoek aan het oudste kasteel van Napels + tickets

Praktische info voor je bezoek aan Castel dell-Ovo + waar tickets kopen?

Het Castel dell’Ovo prijkt bovenop een schiereilandje voor de kust van Napels. Het is het oudste kasteel van de stad en het heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Het was ooit het belangrijkste militaire bolwerk van de Baai van Napels en werd daarna een klooster. Vandaag is het vooral een mooie plek om van het uitzicht over de zee en Napels te genieten.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Ontdek hieronder alles wat je moet weten over de Castel dell'Ovo in Napels.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Castel dell’Ovo

Het symbool van de stad Napels

Het Castel dell’Ovo is meer dan 2000 jaar oud. Het werd gebouwd in opdracht van Lucius Licinius Lucullus in de 1e eeuw voor Christus. Het was een militair bolwerk dat de Baai van Napels moest beschermen.

 • Het kasteel werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. De ligging van het kasteel was strategisch belangrijk vanwege het overzicht over de baai van Napels
 • In de 5e eeuw, nadat het Romeinse Rijk uit elkaar gevallen was, werd het Castel dell’Ovo omgebouwd tot een klooster. In de 12e eeuw werd het klooster opgeheven.
 • In de eeuwen daarna werd het nog verschillende keren veroverd en heroverd en raakte het bouwwerk steeds meer beschadigd.
 • In 1975 begon een grootschalige renovatie die het kasteel in zijn oude glorie herstelde.
Nog meer zien van Napels? Lees ook onze uitgebreide blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Napels.
 1. Castel dell'Ovo, het eierkasteel

Castel dell’Ovo betekent letterlijk in het Italiaans "Kasteel van het Ei". De legende luidt dat de geprezen Romeinse dichter Vergilius, een ei in de funderingen van het kasteel verstopt zou hebben. Hij zei dat Napels zou vergaan als dit magische ei zou breken. Zo was er in de 14e eeuw even paniek toen een van de steunbalken van het kasteel instortte. Maar aangezien je vandaag nog steeds in de straten van Napels kan rondwandelen, moet dat magische ei dus nog steeds intact zijn.

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

 1. Bezoek Castel dell'Ovo, het oudste kasteel van de stad

De grootste troef van het Castel dell’Ovo is het uitzicht over de stad en de zee. Het prijkt bovenop een rotsachtig eiland en dat levert natuurlijk enkele mooie foto’s op. Bovenaan het kasteel werd een panoramaterras aangelegd vanwaar je de hele baai van Napels ziet liggen en kan genieten van het uitzicht op de Vesuvius. Binnenin het kasteel valt er vrij weinig te zien, maar er worden wel vaak kunsttentoonstellingen georganiseerd.

Je kan ook wandelen (of fietsen!) over de Napolitaanse promenade Lungomare Caracciolo om het kasteel al van ver te zien opduiken. We raden je aan om het kasteel in de late namiddag te bezoeken en daarna te dineren in de gezellige visrestaurantjes die je rondom het kasteel vindt.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Hoe bereik je Castel dell'Ovo?

 • Het Castel dell’Ovo prijkt op een schiereiland voor de kust en is dus moeilijk te missen.
 • Je kan een wandeling maken naar het kasteel via de Lungomare Caracciolo (promenade langs de kust van Napels)
 • De snelste manier om er te geraken is door metro 1 te nemen naar de halte Municipio. Vanaf deze halte is het nog zo’n 850 meter wandelen.

Onze tip? Maak een fietstocht naar het Castel dell’Ovo. Met een gids fiets je dan eerst door de stad en vervolgens naar het kasteel. Je fietst zo over de mooie Napolitaanse promenade en komt meer over het kasteel en de rest van de stad te weten. Een aanrader! Boek je fietstocht door Napels hier.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Castel dell'Ovo

 • Je kan het kasteel dagelijks bezoeken van 9:00 tot 20:00 uur. Op zon- en feestdagen sluit het Castel dell’Ovo de deuren al om 18:00 uur.
 • Een bezoek aan het Castel dell’Ovo is gratis. Je hebt dus geen ticket nodig.
 • Meer info en actuele openingsuren op de website.
 1. Wat is de ligging van de Castel dell'Ovo?

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en Amalfikust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?