Rondreis Athene - Delphi - Olympia (7 dagen): kennismaking met de oude Grieken + tips & kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Athene - Delphi - Olympia (7 dagen): kennismaking met de oude Grieken + tips & kaartje

2 februari 2023 in Athene0 reacties

Maak kennis met de oude Grieken tijdens je rondreis Athene, Delphi en Olympia + tips

Griekenland heeft ontzettend veel te bieden. Grote steden, roemrijke archeologische sites en schilderachtige eilanden.

We hebben een rondreis uitgestippeld die alle troeven van Griekenland combineert in zeven dagen tijd. Je start in Athene, trekt naar Delphi en ontdekt vervolgens Olympia, Nafplio en Korinthe op de Peloponnesos.

Tickets en tours voor je bezoek aan Griekenland

Het Antieke Griekenland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in het teken van de Griekse mythologie.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Dag 1 & 2: Athene

We stellen voor om de eerste twee dagen van je reis door te brengen in Athene. Er valt ontzettend veel te doen in de prachtige Griekse hoofdstad. In Athene draait het om geschiedenis, cultuur en ook om lekker eten.

Hét symbool van Athene is natuurlijk de Akropolis. Het is dan ook een absolute must-see tijdens je bezoek aan de Griekse hoofdstad. Op de Akropolis staan heel wat tempels, waarvan het majestueuze Parthenon, gewijd aan de godin Athene, de indrukwekkendste is. We raden je ook aan om het bijhorende Akropolismuseum, 300 meter verderop, te bezoeken. Daar zie je de oorspronkelijke standbeelden en nog meer archeologische vondsten vanop de Akropolis.

Koop je tickets vooraf om de wachtrij over te slaan en tijd te besparen

Geschiedenisliefhebbers moeten ook halt houden in het Nationaal Archeologisch Museum, waar een indrukwekkende collectie oud-Griekse kunst en artefacten tentoongesteld wordt. Er staan wereldberoemde beelden. Tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum koop je hier online.

Maar Athene is meer dan geschiedenis alleen

Ga zeker naar de gezellige wijk Plaka. Je wandelt er tussen kleurrijke gebouwen in smalle straatjes. Hier vind je heel veel restaurants, bars en winkels. Er hangt een echt vakantiegevoel. Het mooiste gedeelte van deze wijk is Anafiotika, een stukje Grieks eiland in de hoofdstad. We raden je ook aan om naar de top van de heuvel Philopapou te klimmen. Daar heb je namelijk een onklopbaar uitzicht op de Akropolis. Andere must-see plekjes in Athene zijn het Syntagmaplein, de Oude Agora, de Romeinse Agora en het Panathinaiko-stadion.

LEESTIP: Lees zeker ook onze blogposts over Athene en mis niets tijdens je bezoek aan de Griekse hoofdstad.

Dag 3: Saronische eilanden

De Griekse eilanden vormen misschien wel de grootste toeristische troef van Griekenland. Een Grieks eiland kan dan ook niet ontbreken in deze rondreis. Om die idyllische eilanden te bezoeken, vol witte huisjes met blauwe deuren, hoef je echter niet naar Santorini, Kreta of Rhodos te reizen. Voor de kust van Athene liggen de schilderachtige Saronische eilanden. En het beste van allemaal: je kan ze makkelijk bezoeken vanuit Piraeus, de havenstad bij Athene, met een ferry.

Daguitstap naar het idyllische Aegina

Om tijd te besparen raden we je aan een georganiseerde tour naar de eilanden te boeken. Zo hoef je zelf niets meer te organiseren en kan je volop genieten van deze dag. Ga bijvoorbeeld eilandhoppen naar het schilderachtige eiland Aegina. We raden je deze tour aan. Na een ontspannende boottocht zet je voet aan wal op Aegina. Je bezoekt de tempel van Apollo, het bijhorende museum, proeft de pistachenoten waar Aegina bekend om staat en je krijgt zelfs een traditionele kookles van een lokale chef. Een absolute aanrader. Boek je tickets voor een begeleide dagtocht naar Aegina hier online.

Wil je liever nog wat meer Saronische eilanden zien dan? Dan raden we je deze zeiltocht naar Agistri, Aegina en Moni aan. Je leert zo drie Saronische eilanden kennen op één dag. De prachtige kustlijn van Agistri en het levendige Aegina zullen je zeker weten te bekoren. De zwempauze voor de rotsige kust van het kleine Moni is de kers op de taart. Boek je zeiltocht naar de Saronische eilanden hier.

Dag 4: Delphi

Vanaf vandaag beschik je best over een auto (lees hiervoor ons artikel over een auto huren in Athene). Althans, zo heb je de ultieme vrijheid om door de Griekse landschappen te cruisen en te stoppen waar je wil. Vandaar zet je koers naar het historische Delphi, ten noorden van Athene.

Je doet er ongeveer 2,5 uur over om Delphi te bereiken. Parkeer bij de archeologische site (bekijk ligging) en trek erop uit. Je kan er ter plekke voor kiezen om een gids in te schakelen, zo leer je meer over de oude Grieken en krijg je uitleg bij wat je allemaal ziet.

Delphi stond in de oudheid bekend als een spiritueel centrum

De ster van Delphi was het orakel, een soort waarzegger. Dat orakel stond in contact met de god Apollo en dicteerde de wil van de goden aan wie daar oor voor had. Het was waarzeggerij met grote gevolgen, want ook koningen en militaire leiders kwamen hier om raad vragen. Het belangrijkste gebouw in Delphi is de tempel van Apollo. Er is ook een goed bewaard theater en je kan in Delphi een museum bezoeken waar je alle archeologische vondsten uit de site kan bewonderen.

Nog een tip: niet ver van Delphi ligt het dorpje Arachova. Het kan uitpakken met stenen huizen, smalle straatjes en een beroemde lokale schapen- en geitenkaas die formaela genoemd wordt.

Dag 5: Olympia

Vandaag rijd je de Peloponnesos op, het schiereiland waar je het echte Griekenland leert kennen. Hier liggen steden met klinkende namen als Sparta, Argos en ook Olympia. Hier waren de oude Grieken helemaal thuis. Vanuit Delphi rijd je 3,5 uur naar Olympia. Deze voormalige stad heeft weinig introductie nodig. Olympia is de geboorteplaats van de Olympische Spelen. Tot de dag van vandaag wordt hier om de vier jaar de Olympische vlam ontstoken.

Olympia ligt genesteld in een groene vallei, vlak naast de berg Kronos. Vandaag bezoek je in Olympia een behoorlijk grote archeologische site waar interessante gebouwen staan. Het meest tot de verbeelding sprekend is natuurlijk de Olympische piste. Je kan je hier inbeelden hoe atleten 2000 jaar geleden het beste van zichzelf gaven. Daarnaast zal je ook de tempel van Hera en Zeus zien staan. Er is ook een interessant museum waar je archeologische vondsten kan bewonderen. Kunstliefhebbers zullen zeker het beeld van Hermes herkennen, gemaakt door de beroemdste Griekse beeldhouwer: Praxiteles.

VERBLIJFTIP: Overnachten doe je in Olympia of in een van de dorpjes in de omgeving. Boek hier een hotel in Olympia.

Dag 6: Nafplio

De volgende stop, na 2,5 uur rijden vanuit Olympia, is Nafplio (ook Nafplion of Nauplia genoemd). Dit was de voormalige hoofdstad van Griekenland. En dat zie je meteen wanneer je deze prachtige stad binnenwandelt. Overal staan indrukwekkende gebouwen die de geschiedenis van Griekenland weerspiegelen. Er zijn natuurlijk oud-Griekse overblijfselen, maar ook eeuwenoude kerken en er vallen gebouwen in Ottomaanse stijl en Venetiaanse bouwwerken te bespeuren. Het romantische Nafplio is bijzonder fotogeniek.

Het centrum van de stad is het Syntagmaplein

Dat wordt omringd door indrukwekkende gebouwen. Er staan twee oude moskeeën (die nu andere doelen dienen) en even verderop vind je het lokale archeologisch museum. Daar kan je de woelige geschiedenis van Nafplio induiken. De spreekwoordelijke kroon op de stad is echter het Paladimi-kasteel, een 18e-eeuwse vesting waar geschiedenis geschreven is. Je hebt er een prachtig uitzicht op de zee en de stad.

Dag 7: via Korinthe naar Athene

Je laatste stop is Korinthe, voor je terugkeert naar Athene. Het is 1 uur en 45 minuten rijden van Nafplio naar Korinthe. Je ziet idyllische landschappen voorbijglijden en passeert eeuwenoude dorpjes.

Het oude Korinthe heeft een belangrijke rol gespeeld in de oud-Griekse geschiedenis. Het lag op een strategische plek, de overgang van de Peloponnesos naar het Griekse vasteland. Hier bouwden de oude Grieken fantastische gebouwen die later overmeesterd werden door de Romeinen en de Ottomanen. Er zijn ruïnes te bewonderen uit alle tijdsperiodes.

Het hoogtepunt in Korinthe is de tempel van Apollo, een uitstekend bewaard bouwwerk uit de 6e eeuw v.Chr. Verder zie je hier ook Romeinse baden en zelfs een kerk staan uit de Byzantijnse tijd. In het archeologisch museum van Korinthe leer je meer over de boeiende geschiedenis van deze stad.

Vervolgens zet je koers naar Athene via het kanaal van Korinthe

Dit kanaal werd aangelegd aan het einde van de 19e eeuw. Het verbindt de Golf van Korinthe met de Golf van Saronikos en bespaart schepen een rondvaart rondom de Peloponnesos. Het kanaal is 6 kilometer lang en wordt vandaag nog steeds gebruikt. Het is indrukwekkend om te zien hoe grote cruiseschepen zich tussen de steile rotswanden wringen. En dan ben je terug in Athene! Je reis zit erop, of je kan natuurlijk nog enkele andere bestemmingen aan de route breien.

Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vasteland
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vasteland

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?