Bloesemroute 2023 Haspengouw, ontdek de bloesemstreek Limburg

Bloesemroute 2023 Haspengouw, ontdek de bloesemstreek Limburg

 • Startpunt: Begijnhof 8, Sint-Truiden
 • Eindpunt: Brouwerij Wilderen, Sint-Truiden
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 52 km
 • Duur: 1 dag
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Gedeeltelijk toegankelijk
 • Toeristische dienst Limburg

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.

9 routes langs kastelen, bloesems en pittoreske dorpjes in Limburg

Deze bloesemroute door het Haspengouwse land laat je de bloesemstreek verkennen via 3 rustige luswandelingen. Het ene moment stap je te midden de fruitboomgaarden, een ander moment kom je in charmante ‘fruitdorpjes’ als Mettekoven, Wilderen, Gelmen en de historisch rijke stadjes Zoutleeuw en Borgloon. Wat overal meteen opvalt? De gastvrijheid van de Limburger.

Met 2 korte fietsroutes, die desgewenst kunnen uitgebreid worden, fiets je bijna letterlijk tussen het fruit, kom je in prachtige stukjes natuur, leiden we je langs brouwerijen, het natuur- en recreatiepark het Vinne en de gravenstad Borgloon.

Onze tip: Ga voor meer dan 1 dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)

De autoroute kan opgevat worden als een verbinding tussen de 3 luswandelingen, het kasteel Hex en het centrum van Sint-Truiden. Deze route brengt je langs tal van prachtige kunstwerken, het Doorkijkkerkje ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er ook een Zwevende Kapel is en dat je een wandeling langs de twijfelgrens kan maken?

Ondertussen geniet je van de prachtige natuur, de bloesems (april-mei - wanneer?), de boomgaarden, het monumentale verleden en het vele lekkers. Je merkt het, Haspengouw biedt véél, heel veel. Tijd om je tanden erin te zetten.

Haspengouw

Gratis rondreis Haspengouw downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Haspengouw: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Wanneer de bloesems op de fruitbomen komen is volledig afhankelijk van het weer. Meestal zijn de eerste bloesems er in 2de helft van april. Vooral de nachttemperaturen in de maand maart zijn bepalend wanneer de zwellende knoppen de eerste bloemetjes tonen. Hoe lang de witte of roze bloesems op de bomen blijven hangt ook weer af van het weer.

De verschillende fruitbomen die je kan bewonderen zijn de perenbloesems, de kersenbloesems en de appelbloesems. Ga zelf de bloesems bekijken met onze bloesemroutes.

 • Deze reisgids bevat een uitgewerkte autoroute langs de boomgaarden.
 • 2 stadswandelingen, eentje in Sint-Truiden en een in Tongeren.
 • 4 wandelingen: in Groot-Gelmen, in Borgloon, in Wilderen (St-Truiden) en aan de grens van Haspengouw.
 • 2 fietsroutes in het teken van Fruit en bier en Hart van de fruitstreek.
 • Download deze bloesemroutes hier

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

1151 ervaringen

- 22 maart 2023 - Ronny Wyckmans

Wij zullen op 30/4 de Bloesemroute in Zoutleeuw doen. Wij komen van Antwerpen en dan Is de 11,6 km net iets te kort. Wij hebben deze wandeling uitgebreid rond het meer en via de Brouwerij van Wilderen. Zo komt de wandeling op ongeveer 17km. Alvast bedankt voor de originele wandeling!! Top! Vriendelijke groeten.

- 13 maart 2023 - dd

zullen het volgende maand eens doen bij goed weer

- 11 maart 2023 - Jan Sibiet

interessante gids

- 6 maart 2023 - Lieve Cobbaert

Dank om zo'n mooie, overzichtelijke reisgids te sturen! Ik heb die uitgeprint om rustig te kunnen lezen en plannen wat we allemaal zullen bezoeken. Samen met een vriendin hebben we 4 nachten geboekt in Heers en hopen dat dit een goede uitvalsbasis zal zijn om te fietsen. Eind april (28ste) komen we aan en hopen de bloesems te treffen! Uw reisgids biedt alle nodige informatie en we zullen er uitpikken wat we in 2013 niet deden. Ja, toen maakten we er al een mooie fietsvakantie! We kijken er naar uit! En.... DANKJEWEL!

- 6 maart 2023 - Martin vissers

Volledige gids,geen opmerkingen

Gratis rondreis Haspengouw downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?