14 x mooiste steden in Zwitserland voor je citytrip: de leukste Zwitserse steden

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x mooiste steden in Zwitserland voor je citytrip: de leukste Zwitserse steden

10 oktober 2023 in Zwitserland0 reacties

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een mooie citytrip of stedentrip in Zwitserland?

Zwitserland heeft heel wat historische steden, schattige dorpjes en natuurlijk een flinke dosis natuur in de aanbieding. Het maakt eigenlijk niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Zwitserland reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Zwitserland voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Zwitserland.

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

Inhoud artikel

  1. Bern

Bern is de hoofdstad van Zwitserland, maar dat is zeker niet de enige reden waarom je naar Bern moet trekken. Het is een prachtige historische stad waar heel erg veel te zien en te doen valt. In het historische centrum kan je uren slenteren door straten die druipen van de middeleeuwse romantiek. En vanop de oude bruggen heb je nog eens mooi zicht over de stad. Er hangt een ontspannen sfeer en er worden ook heel wat culturele activiteiten georganiseerd.

Ga zeker langs bij de middeleeuwse astronomische klok Zytglogge en bezoek ook het Historisch Museum. Maak ook zeker een wandeling langs de rivier de Aare die door het centrum stroomt en bezoek de Käfigturm, het Einsteinhaus en de kathedraal. Je zal sowieso wat langer in Bern willen blijven dan gepland!

TIP: Download onze stadswandeling Bern, deze brengt je in 5 km langs alle highlights van de stad.

  1. Zürich

Bern mag dan wel de hoofdstad van Zwitserland zijn, Zürich is het economische hart van Zwitserland. Tussen de historische gebouwen zal je daarom ook veel hoofdkantoren van grote bedrijven treffen. Zürich is een rijke stad en staat steevast in de lijst met meest leefbare steden ter wereld. De levenskwaliteit ligt er erg hoog en dat zal je ook meteen opvallen.

In Zürich vind je heel wat bezienswaardigheden die absoluut een bezoekje waard zijn. Wandel over de Paradeplatz, bezoek het Kunsthaus, het Uhrenmuseum en het Speelgoedmuseum, ga langs bij de Sint-Pieterskerk en de kerk van Fraumünster en geniet van het uitzicht vanop de Uetliberg.

TIP: Download onze wandeling Zürich, zo ontdek de leukste plekjes van de stad.

  1. Genève

Genève is een stad die bezoekers heel wat te bieden heeft. Het oude centrum is een labyrint van eeuwenoude straten en levendige pleinen waar je rondwandelt tussen middeleeuwse bouwwerken met prachtige voorgevels. Daarnaast bevindt zich in Genève ook een hoofdkwartier van de Verenigde Naties en je kan er de imposante kathedraal bewonderen, kuieren op de Promenade du Lac en de Jet d'Eau bewonderen.

Ook natuurliefhebbers zijn er op hun plek. Het prachtige meer van Genève leent zich uitstekend tot boottochtjes en wandelingen en de stad ligt ook in de schaduw van de Mont Blanc. In Genève zal je je niet snel vervelen!

TIP: Download onze stadswandeling door Genève, langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Bazel

Bazel ligt aan de Rijn op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland elkaar ontmoeten. Bazel ziet er misschien niet altijd even pittoresk uit, maar het oude centrum langs de Rijn moet zeker niet onderdoen voor pakweg Zürich of Bern.

Wanneer je in Bazel bent, moet je zeker de Mittlere Brücke, het stadhuis van Bazel en de kathedraal bezoeken. Ook Spalentor en de botanische tuinen van de universiteit van Bazel zijn aanraders. Daarnaast vind je er ook heel wat leuke musea zoals het Wereldspeelgoedmuseum, het Museum van Schone Kunsten en het Muziekmuseum.

  1. Lausanne

De pittoreske stad Lausanne ligt aan de oevers van het meer van Genève en is de onofficiële hoofdstad van de Zwitserse Rivièra. Er worden heel wat boottochtjes en andere leuke activiteiten op het water georganiseerd. Je zal in de omgeving ook verschillende wijngaarden en kaasboerderijen spotten.

Ook de stad zelf heeft heel wat te bieden. Je kan er slenteren door de prachtige straten, iets lekker eten of een bezoekje brengen aan het Olympisch Museum, het prachtige Museum van Schone Kunsten of het Musée de l’Élysée. In dat laatste museum kan je een knappe verzameling foto's bewonderen die genomen werden door Charlie Chaplin. Verder is ook de twaalfde-eeuwse kathedraal de moeite.

TIP: Nog meer meren in Zwitserland ontdekken? Bekijk hier onze selectie met de mooiste meren in Zwitserland.

  1. Luzern

Al sinds de 19de eeuw wordt deze stad aangetrokken tot heel wat toeristen. Met haar historische binnenstad, pittoreske pleintjes, kleurige huizen en houten bruggetjes weet ze de bezoekers iedere keer om te toveren. Luzerne staat ook wel bekend als de 'toeristische toegangspoort tot Zwitserland'. Er is dan ook van alles te doen en te bezichtigen in de stad. Maak een wandeling over de Kapelbrug, de oudste houten voetgangersbrug van Europa of bewonder een van de meest ontroerende bezienswaardigheden, het Leeuwenmonument. Een enorm sculptuur van een stervende leeuw, uitgehouwen in een rotswand boven een vijvertje in het oosten van de stad.

Maar ook het meer van Luzern, ook wel het Vierwoudstedenmeer genoemd, is echt een lust voor het oog. Het geeft een prachtig plaatje, omringd door besneeuwde bergtoppen. Je kan het min of meer vergelijken met het fjordenlandschap van Noorwegen.

TIP: Vanuit Luzern kan je een daguitstap boeken naar de Pilatusberg. Hier vind je de steilste tandradbaan ter wereld! Tijdens een avontuurlijke rit, geniet je van adembenemende uitzichten op de omgeving. Daarnaast kan je ook prachtig wandelen en een ritje maken op de langste rodelbaan van Zwitserland. Absoluut de moeite als je op zoek bent naar een leuke uitstap!

  1. Thun

De historische stad Thun weet iedereens hart te veroveren! Al van ver kan je het prominente middeleeuwse kasteel dat boven de stad uittorent bewonderen. Het stadje is gelegen aan de oevers van een Zwitsers meer, de Thunersee en is écht de moeite waard om eens te bezoeken.

Naast de historische bezienswaardigheden en het imposante slot, kan je hier genieten van een geweldig uitzicht over het meer met de indrukwekkende Berner Alpen op de achtergrond. Thun heeft de charme van de Franse Rivièra, de kastelen van de Loire en de elegantie van Parijs.

Wil je graag een boottochtje maken op deze Thunersee? Reserveer je ticket voor je boottocht op voorhand online! Zo vermijd je lange wachtrijen.

  1. Lugano

Weelderige bergen, meren, prachtige zonsondergangen en panoramische uitzichten: dat is Lugano, een romantische stad in het Italiaanssprekende deel van Zwitserland. Dit is een waar paradijs voor romantische zielen, die willen genieten van de schoonheid van Zwitserland, met een Italiaans tintje.

Wat dacht je bijvoorbeeld van diners bij kaarslicht, boottochten bij maanlicht of bezoekjes aan romantische dorpjes? Leer deze geweldige stad op zijn best kennen een huur een vakantiehuis in Zwitserland, Lugano. Romantiek gegarandeerd!

  1. Montreux

De elegante stad Montreux lijkt regelrecht van een schilderij te komen. Dit authentiek stukje paradijs aan het meer van Geneve, heeft al vele kunstenaars, schrijvers en reizigers waaronder bekende figuren als Charlie Chaplin aangetrokken. De stad straalt namelijk schoonheid, rust, inspiratie en romantiek uit!

Het Franstalige Montreux biedt een indrukwekkend panorama van de besneeuwde Alpentoppen. Het is een van de mooiste badplaatsen in het gebied, dat ook wel bekend staat als de Zwitserse Rivièra. Slenter met je geliefde door de oude stad, beklim de heuveltoppen en geniet van elkaar én van de magie van deze prachtige plek. Verder staat de stad ook bekend om het jaarlijkse jazzfestival, om de mooie promenade langs het water en de knappe Belle-Epoquegebouwen.

TIP: Met onze kastelenroute Zwitserland heb je een volledig uitgestippelde route langs de mooiste kastelen.

  1. Morcote

Morcote is een prachtig dorpje helemaal in het zuidelijkste puntje van Zwitserland op de Italiaanse grens. In 2016 werd het nog verkozen tot het mooiste dorpje van Zwitserland en je zal ook meteen zien waarom. Morcote ligt aan het meer van Lugano en ziet er heel anders uit dan andere middeleeuwse dorpjes en steden.

In Morcote hangt een middeleeuws klimaat, de mensen spreken er ook Italiaans en de gebouwen zijn er zuiderser uit
. Bezoek zeker de middeleeuwse kerk in het stadscentrum, maar geniet daarnaast vooral van de mooie gebouwen en het onklopbaar uitzicht op het meer.

  1. Neuchâtel

Neuchâtel, genesteld tegen de uitlopers van het Juragebergte, ligt aan de oevers van het gelijknamige meer. Deze gezellige stad draag een lange geschiedenis met zich mee en heeft zich ook ontpopt tot een cultureel centrum van Zwitserland. Je vindt er veel galerijen, musea en historische gebouwen, maar ondanks die schat aan geschiedenis is het ook een levendige plek, met dank aan de studentenbevolking.

In Neuchâtel moet je zeker naar de top van de Gevangenistoren gaan, het oudste gebouw van de stad, om van het uitzicht te genieten. Ook het Etnografisch Museum, de Collegiale Kerk en natuurlijk het kasteel van Neuchâtel, dat zijn naam aan de stad gaf, mag je zeker niet overslaan.

  1. Sankt Gallen

Sankt Gallen is gelegen in het bruisende centrum van Oost-Zwitserland en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze elegante stad met een lange geschiedenis is hele jaar door een culturele trekpleister. De stad kent een mooi en middeleeuws centrum met heel wat pittoreske vakwerkhuizen.

De stad staat onder meer bekend om zijn textielindustrie. Borduurwerk, katoen en linnen waren de voornaamste producten die de gilden tussen 1350 en 1900 maakten en verhandelden. Tijdens je bezoek aan deze stad moet je ook zeker eens de barokke kathedraal en de Stiftsbibliothek, de parel van de stad bezoeken. Verder kan je ook de talrijke boeiende musea bezoeken.

  1. Grindelwald

Grindelwald is een van de meest schilderachtige dorpjes in de Zwitserse Jungfrauregio. Glooiende groene weilanden vol koeien, omgeven door een imposant bergdecor.

Een bezoekje aan het uitzichtpunt Grindelwald First is een must, het panoramisch uitzicht is er spectaculair! Je kan hier komen met een ritje op de gondellift, maar het is eveneens fantastisch om naar Grindelwald First te wandelen. Bovendien is het de thuisbasis van talloze bijzondere attracties. En niet alleen de typische wandeltochten, denk maar aan adrenaline attracties met heerlijke namen als Mountainkart, Trottibike en First Glider.

  1. St. Moritz

De extravagante Alpenmetropool St. Moritz is een van de bekendste vakantieoorden ter wereld. St. Moritz, ook wel "Feestzaal van de Alpen" genoemd, biedt niet alleen skipistes en luxueuze hotels, maar heeft ook enkele een geneeskrachtige bronnen, turquoise bergmeren en luxe spa's in de aanbieding. Maar naast luxe en jetsets kan je ook enkele bezienswaardigheden bewonderen zoals de scheven toren, de St. Maurice kerk uit de 16e eeuw en het Segantini Museum.

Weetje: Hier schijnt de zon gemiddeld 322 dagen per jaar! In de jaren 30 van de vorige eeuw werd St. Moritz de eerste plaats met een wettelijk beschermd symbool: de zon van St. Moritz.

Ontdek Sankt Moritz tijdens je autovakantie in Zwitserland? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets van dit sprookjesachtige land!
  1. Waar overnachten in Zwitserland?

Voor je vakantie in Zwitserland, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Zwitserland online bekijken.

citizenM Zürich (Zürich)

Een overnachting in het citizenM Zürich hotel is niet zoals een andere. Het 4-sterrenhotel is gunstig gelegen in het centrum van Zürich. CitizenM Zürich heeft een bar en restaurant waar je gezellig kan babbelen en tot rust komen na een dag verkennen. Of je kan je ook altijd terugtrekken in de ruime kamers die eenvoudig zijn maar voldoen aan al jouw wensen. Meer info en boeken.

Hotel Lido Seegarten (Lugano)

Dit 4-sterrenhotel ligt direct aan de oever van het Meer van Lugano en wordt beheerd door een familie. De elegante kamers van Hotel Lido Seegarten bieden uitzicht op het meer of de bergen en zijn voorzien van airconditioning. Bij Hotel Lido Seegarten kan je proeven van mediterrane gerechten in het restaurant Rialto of in het restaurant La Terrazza. En na een hevig dagje stappen kan je ontspannen in het zwembad dat volledig op het zuiden gelegen is, met directe toegang tot het meer, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Golf van Lugano. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?