7 x Weense specialiteiten: welke gerechten proeven in Wenen?

Koop de volledige gids voor € 5

7 x Weense specialiteiten: welke gerechten proeven in Wenen?

16 december 2023 in Wenen2 reacties

Wat zeker proeven tijdens je citytrip Wenen? 7 x Weense specialiteiten en gerechten

Wenen is een troostoord voor fijnproevers, het is waar de geur van vlezige stoofschotels wedijvert met die van vers gebakken apfelstrudel. De lokale koks dragen hun steentje bij aan de Weense gastronomie en de stad heeft daarnaast ook nog een geweldige culinaire geschiedenis.

De Weense keuken is één van de meest opvallende keukens in Europa, omdat het zowel de oosterse als westerse culinaire tradities combineert. In deze stad vind je gegarandeerd je goesting! In deze blogpost een lijstje met enkele klassiekers die je ongetwijfeld moet proberen tijdens je citytrip naar Wenen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Wenen, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Connections of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Wenen is 1100 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12u rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Oostenrijk.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Wenen, duur is 13u45, aankomst om 9u 's morgens (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Klassiek Weens ontbijt

Een typisch ontbijt in Wenen verschilt niet zoveel met dat van ons. Het bestaat uit koffie, een broodje, een croissant, boter, confituur en een zacht gekookt ei.

Er is een breed assortiment koffievariëteiten en het is vooral typisch voor Wenen om een "Melange" te bestellen. Deze koffie bestaat voor de helft uit espresso en voor de andere helft uit melk en wordt geserveerd met een glas water.

  1. Koffiehuizen

Een Wiener gaat volgens traditie zijn koffie drinken in een Kaffeehaus. Het is een plaats om elkaar te ontmoeten, maar ook om even alleen te zijn, tot rust te komen en een krant te lezen. Belangrijk hierbij is natuurlijk ook het interieur van het Kaffeehaus, dat normaal gesproken tegelijk nostalgie en gezelligheid uitstraalt.

Het Café Central in de Herrengasse 14 (zie ligging hier) en Café Landtmann in de Dr.Karl-Lüger-Ring 4 (zie ligging hier) zijn de bekende Kaffeehausen en daarom ook de meest populaire. In de Wiener Kaffeehäuser beleef je zelfs zo’n mooie ervaring, dat ze erkend zijn als immaterieel cultureel erfgoed door Unesco.

  1. Wiener Schnitzel & Goulash

Van hét bekendste Weense hoofdgerecht heb je ongetwijfeld al eens gehoord: de Wiener Schnitzel. Officieel is deze schnitzel een dunne schijf kalfsfilet die door een geklopt ei en broodkruim is gehaald voor het bakken. Vaak wordt hier echter varkensvlees voor gebruikt. Als bijgerecht wordt aardappelsalade over het algemeen geserveerd. Een schijfje citroen of cranberrysaus zijn ook onmisbaar. Lees zeker ook onze blogpost voor wie nog meer typisch Oostenrijkse gerechten wil proeven.

Goulash, een runder- of kalfsragout met paprika, ui en room, komt uit de Hongaarse keuken en is naast de Wiener Schnitzel een tweede bekende gerecht.

  • Andere typische hoofdgerechten in Wenen zijn runderbiefstuk of gebraden varkensvlees.
  • Typische Oostenrijkse bijgerechten voor gebraden varkensvlees zijn zuurkool en dumplings.
  • Tip: als je gerechten tegenkomt die eindigen op -spitz. -scherzel, -schwanzel, en -maus, is het gekookt of gestoofd rundvlees met een saus.
  1. Apfelstrudel

Het is vrijwel onmogelijk om Wenen te bezoeken zonder het lekkerste dessert van de stad en zelfs het land te proeven: de duivels heerlijke apfelstrudel. Dit dessert is gemaakt uit dunne lagen deeg die tussen appels zijn gelegd, gebakken in de oven en geserveerd met meestal slagroom. Om van te smullen!

  1. Weense Sachertorte

Het meest lekkere van de Weense gastronomie is wellicht de Sachertaart (of de Sachertorte). Het ontstaan van deze lekkernij was puur toevallig. Toen een minister in 1831 geconfronteerd met onverwachte gasten, terwijl zijn vrouw met het keukenpersoneel op vakantie was, bleef alleen Franz Sacher, een 16-jarige leerling-kok, achter in de keuken. Hij kreeg de opdracht om de gasten te verwennen met een maaltijd, en omdat het dessert zo goed in de smaak viel, werd hij banketbakker.

De Sachertaart onderging door de jaren heen nog verschillende aanpassingen en uiteindelijk werden de nakomelingen van Franz Sacher er steenrijk van. Ze kochten zelfs een hotel waar je vandaag dag nog steeds de echte Sachertaart kan proeven (Hotel Sacher).

REISGIDS: Mis niets tijdens je bezoek met onze reisgids Wenen.

  1. Bieren & wijnen

  • Er is een brede selectie aan bieren in Wenen en hetzelfde geldt voor rode en witte wijnen.
  • Een klassieke Oostenrijkse witte wijn is de "Grüner Veltliner", een klassieke Oostenrijkse rode wijn is "Zweigelt".
  • In de zomer is het populair in Wenen om een "Gspritzen" te drinken, dit drankje bestaat uit een 1/8 liter witte wijn en een 1/8 liter frisdrank.
  • Een tip voor bierdrinkers: om een klein biertje (0,3 liter) in Weens te bestellen, moet je vragen om een "Seiterl".
  1. Wiener Heurigen

Rondom Wenen liggen er dorpjes waar wijnboeren wonen. Sinds het einde van de 18de eeuw mochten zij een zestal weken hun eigen wijn verkopen, weliswaar wijnen van het huidige jaar, zonder hierop belastingen te betalen. De naam 'Heurigen' betekent dan ook wijn van dat jaar. De wijnboeren organiseerden hiervoor feesten om de Wiener tot bij hen te lokken.

Tegenwoordig zijn er het hele jaar door feesten, maar ondertussen niet meer door de boeren georganiseerd, maar wel door gewiekste handelaars die vertier maken voor de toeristen. Het menu van de feesten is echter wel nog hetzelfde: wijn, boerenbuffet en muzikanten die "Schrammelmusik" spelen.

  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 oktober 2022 - Annette

Altijd prettig om de kleine reisgids als eerste te downloaden en te gebruiken. Ik zie het ook als extra informatie om tot een keuze te komen voor een stedentrip. Nu de keuze gemaakt is en wij ook een week naar de stad Wenen gaan, koop ik ook de uitgebreide versie. Ik vind het echt een geweldige mogelijkheid.

- 31 maart 2019 - rosa

heel duidelijk, goed bruikbare tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?