13 x bezienswaardigheden in Abu Dhabi: wat zeker zien & doen?

13 x bezienswaardigheden in Abu Dhabi: wat zeker zien & doen?

Abu Dhabi wordt, als de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, gezien als een grote zakenstad, en de meeste reizigers trekken dan ook eerder naar het populaire Dubai. Het toerisme in Abu Dhabi is desondanks in grote opkomst en steeds meer toeristen brengen ook een bezoek aan deze stad. Er zijn een aantal projecten opgericht die inzetten op het toerisme waardoor er bezienswaardigheden zoals het Louvre en Ferrari World bij zijn gekomen. Er is tegenwoordig dan ook meer dan genoeg te zien voor een bezoek aan de stad, lees verder voor onze favoriete bezienswaardigheden.

Tickets & tours in Abu Dhabi

Abu Dhabi bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Abu Dhabi.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Grote Sjeik Zayed Moskee

De Sjeik Zayed moskee is het grootste symbool van Abu Dhabi. Het bouwwerk staat bekend als de duurste moskee die ooit gebouwd werd. Die rijkdom zie je zeker terug, de moskee wordt dan ook gezien als 1 van de mooiste moskeeën ter wereld. Daarnaast is het ook 1 van de grootste moskeeën ter wereld, en de grootste van de Verenigde Arabische Emiraten.

De bouw van de moskee begon in 1996 en werd pas in 2007 afgemaakt, waarna ze in de ramadan van dat jaar werd geopend. Het ontwerp is geïnspireerd door de Moorse, Mongoolse en Arabische moskeearchitectuur. De moskee werd gebouwd in opdracht van de toenmalige president van de Verenigde Arabische Emiraten, Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die de culturele diversiteit binnen de islamitische wereld samen wilde laten brengen. Zijn graf is dan ook op het terrein van de moskee terug te vinden.

 • De moskee is 420 m lang en 290 m breed. In totaal kunnen er ruim 40.000 bezoekers in het gebouw plaatsnemen.
 • Op elk van de 4 hoeken van de moskee is een minaret te zien van 107 m hoog, waarnaast het gebouw ook nog 82 koepels van verschillende afmetingen heeft.
 • De moskee is bedekt met wit marmer, waarnaast de binnenplaats geplaveid is met bloemmotieven en versierd is met gouden details.
 • Niet alleen het gebouw is indrukwekkend, ook een aantal details in het gebouw zelf zijn zeer bijzonder. Zo is het tapijt dat in de algemene bidruimte ligt het grootste tapijt ter wereld. Het tapijt is 5627 m2 groot en werd door zo’n 1200 tot 1300 werkers gemaakt.
 • Daarnaast zijn er ook 7 kroonluchters versierd met Swarovski kristallen in het gebouw te zien. De grootste van deze kroonluchters heeft een diameter van 10 m, een hoogte van 15 m en hangt op 40 m hoogte. Met die afmetingen is het 1 van de grootste kroonluchters ter wereld.
 • Verder heeft de moskee een lichtsysteem dat de fases van de maan reflecteert.

Praktische info

 • De moskee is dagelijks gratis te bezoeken. Elke zaterdag tot en met donderdag is de moskee tussen 09:00 en 22:00 geopend, en op vrijdag tussen 16:30 en 20:00.
 • Tijdens de Ramadan zijn deze openingstijden aangepast, en is de moskee voor het publiek te bezoeken elke zaterdag tot en met donderdag tussen 09:00 en 14:00 te bezoeken. Op vrijdagen is de moskee in deze periode gesloten voor het publiek.
 • Het is mogelijk om in de moskee mee te lopen met een gratis begeleide tour die elk uur vertrekt. Het is aan te raden om de moskee zo vroeg mogelijk te bezoeken om de grote druktes te vermijden.
 • Wanneer je je in Dubai bevindt maar toch een kort bezoekje aan Abu Dhabi wilt brengen is het aan te raden om de Sjeik Zayed moskee te bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld met een halfdaagse trip vanuit Dubai vanaf €50. Boek hier op voorhand online bij GetYourGuide.

Er geldt een kledingvoorschrift voor de moskee waar je je bij een bezoek aan het gebouw aan dient te houden. Zo dienen mannen hun benen en schouders te bedekken, en vrouwen hun benen, armen en haar. Bij de ingang van de moskee zijn abayas, lange mantels die over de kleding gedragen kunnen worden, gratis te huur.

 1. Louvre Abu Dhabi

Abu Dhabi is al een aantal jaar bezig met een groot cultureel en toeristisch ontwikkelingsprogramma voor op het Saadiyat eiland. Bij afronding van dit project zouden er onder andere 8 musea op het eiland te vinden moeten zijn, evenals een aantal culturele centra.

In 2007 stemde het Franse parlement toe met de opening van een nieuw Louvre museum in de stad, als onderdeel van de samenwerking tussen Frankrijk en Abu Dhabi. Het museum werd ontworpen door Jean Nouvel, die ook het Institut du Monde Arabe in Parijs heeft ontworpen. Tien jaar later, op 8 november 2017, werd uiteindelijk het Louvre Abu Dhabi geopend.

 • Het Louvre Abu Dhabi wordt gezien als 1 van de meest bijzondere gebouwen in het Midden-Oosten. Het ontwerp is gebaseerd op het traditionele Arabische water irrigatiesysteem, en dit thema is door het hele museum terug te zien.
 • Het gebouw zelf oogt als een drijvende koepel en wordt ook omringd door water. Het koepeldak is geïnspireerd door palmbomen die dicht naast elkaar staan, en het licht dat door het dak heen schijnt lijkt op het licht dat tussen palmbomen door schijnt.
 • De collectie van het Louvre Abu Dhabi is gebaseerd op geleende werken uit verschillende Franse musea, waaronder het Musée du Louvre, Musée d’Orsay, Centre Pompidou en het paleis van Versailles. Zo zijn er werken uit het oude Egypte, Griekenland en Romeinse Rijk te zien, evenals kunstwerken van grote Europese kunstenaars zoals Matisse, Monet en Van Gogh.

Praktische info

 • Het museum is elke dinsdag tot en met zondag te bezoeken vanaf 10:00.
 • Op zaterdag, zondag, dinsdag en woensdag sluit het museum om 20:00 en op donderdag en vrijdag op 22:00.
 • Toegang kost 63 AED (ongeveer €16).

Wil je graag het Louvre in Abu Dhabi bezoeken? Koop je voorrangsticket online voor € 15, zo kan je naar binnen zonder wachten.

 1. Emirates Palace

Na de opening van het Burj al Arab hotel in Dubai wilde Abu Dhabi ook een groots hotel laten bouwen. In tegenstelling tot het moderne hotel in Dubai werd het ontwerp van het Emirates Palace gebaseerd op de typische Arabische paleizen, met versieringen van Islamitische elementen. Het gebouw reflecteert de verschillende kleuren van het zand uit de Arabische woestijn.

Uiteindelijk werd het Emirates Palace in 2005 geopend. Het hotel heeft een oppervlakte van maar liefst 850.000 m2 en het hotel bestaat uit 302 kamers en 92 suites. De ruimtes zijn verdeeld over 2 vleugels en een hoofdgebouw. De kamers zijn versierd met marmer en goud en worden omringd door een grote tuin van 85 hectare. Ook is het hotel versierd met 1002 kristallen kroonluchters.

Daarnaast zijn er 2 spafaciliteiten, 2 helikopterplatformen, ruim 40 vergaderruimtes, een balzaal, zwembaden, meerdere winkels en restaurants en een strand van 1,3 km lang in het complex te vinden.

Het Emirates Palace hotel bezoeken

 • Een kamer in het 5-sterren hotel is al vanaf €245 te boeken, meer info en boeken via deze link.
 • Het is echter ook mogelijk om in 1 van de luxueuze restaurants te dineren of een bezoek te brengen aan het hotel wanneer je er niet verblijft. In tegenstelling tot het Burj al Arab hotel kan je hier dus een kijkje nemen in het hotel en de pracht en luxe van het complex aanschouwen.
 • Bij een bezoek kan je ook een drankje of hapje bestellen in 1 van de cafés, en bijvoorbeeld genieten van een cappuccino die bedekt is met vlokken van 23 karaat goud voor 60 AED (ongeveer €15).
 • Bij een bezoek aan het hotel dien je je wel aan de kledingvoorschriften te houden. Dit houdt in dat je je knieën en schouders dient te bedekken.
 • Nog meer hotels in Abu Dhabi kan je hier vinden.
 1. Qasr al-Hosn

Abu Dhabi heeft de laatste decennia een grote groei doorgemaakt, het is uitgegroeid van klein vissersdorpje naar een moderne metropool. Het grootste deel van de stad bestaat dan ook uit nieuwbouw. Toch zijn er ook nog enkele overblijfselen terug te vinden van voor die tijd, waaronder het Qasr al-Hosn. Dit is het oudste gebouw in Abu Dhabi en stamt uit 1761.

 • Het bouwwerk werd toentertijd gebouwd als uitkijktoren om de enige zoetwaterbron in de buurt te beschermen.
 • Pas in 1793 werd de toren uitgebreid tot een fort, waarna het dienst begon te doen als de huisvesting van de sjeik.
 • In de jaren 1930 was er nogmaals een grote uitbreiding van het fort, waarbij het de huidige vorm kreeg.
 • Tot 1966 bleef het gebouw het paleis van de leider en de zetel van de overheid.

Tegenwoordig doet het Qasr al-Hosn dienst een museum met een tentoonstelling over de geschiedenis van het emiraat Abu Dhabi en de groei van een klein vissersdorp tot de innovatieve metropool. Hierbij zijn artefacten, wapens, schilderijen en foto’s te zien die de geschiedenis weergeven.

Praktische info

 • Het fort is elke zaterdag tot en met donderdag geopend tussen 09:00 en 19:00, en op vrijdag tussen 12:00 en 22:00.
 • Een ticket kost 30 AED (ongeveer €7,50).
 1. Heritage Village Abu Dhabi

Heritage Village is een groot openluchtmuseum gelegen op een smalle landtong waar een reconstructie is gemaakt van hoe de lokale bevolking een eeuw geleden nog woonde. De traditionele Bedoeïenlevensstijl wordt hier getoond door middel van een soek (een Arabische markt) met verschillende winkels, een traditionele moskee, een Bedoeïnenkamp met tenten van geitenhaar, en werkplaatsen waar oude ambachten worden getoond, zoals pottenbakken, leer weven en glas blazen.

Je gemakkelijk verplaatsen in Abu Dhabi? Dat kan met een hop-on hop-off bustour. De bus stopt bij alle belangrijke bezienswaardigheden en je krijgt ook nog wat uitleg onderweg! Boek hier vanaf €49.

Praktische info

 • Het museum is elke zaterdag tot en met donderdag geopend tussen 09:00 en 17:00.
 • Op vrijdag tussen 15:30 en 21:00.
 • Het Heritage Village is gratis te bezoeken.
 1. Ferrari World

Ferrari World is een amusementspark gelegen op het Yas eiland. Het grootste deel van het ruim 86.000 m2 grote park is overdekt, en hiermee is Ferrari World het grootste indoor pretpark ter wereld. Het is het eerste park met de naam Ferrari, maar het was geen initiatief van Ferrari zelf. Echter werd het thema door het automerk beïnvloed waarna het bedrijf de naam aan het park gaf. Het attractiepark werd in 2010 geopend als onderdeel van het toerismeproject van de stad.

Ferrari World staat bekend om de snelste achtbaan en de hoogste achtbaanloop ter wereld waarbij de bezoekers niet over kop gaan. De Formula Rossa behaald een snelheid van wel 240 km/u in minder dan 5 seconden.

Deze snelheid zorgt ervoor dat bezoekers worden blootgesteld aan G-krachten die normaal gesproken alleen de piloten van F16 straaljagers ervaren. In vergelijking, de snelste stalen achtbaan in de Benelux, de Fury in Bobbejaanland, behaald maar een snelheid van 106,6 km/u.

Naast de achtbanen zijn er ook een hoop andere attracties te vinden in het park. Zo is het mogelijk om te karten, is er een rijschool voor kinderen, een dark ride, en een vluchtsimulator. Ook worden er shows in het park gehouden en kan je een tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis en de maak van de Ferrari.

Praktisch

 1. Yas Marina Circuit

Vlakbij Ferrari World ligt het Yas Marina Circuit. Dit racecircuit is het duurste circuit ooit gebouwd en opende in 2009. Sindsdien wordt hier elk jaar in november de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. In de rest van het jaar is er echter nog steeds genoeg te beleven op en rondom het circuit.

Zo is het mogelijk om zelf op het circuit te racen in diverse sportwagens en kan je een tour maken waarin je alles krijgt te weten over het circuit en de races die er gehouden worden. Met een beetje geluk kan je tijdens je bezoek ook een team aan het werk zien die de auto’s aan het testen is.

Een bezoek brengen aan het Yas Marina Circuit? Bekijk hier de mogelijke tours, karten op het circuit kan al vanaf €30.

 1. Observatiedek 300 – Jumeirah at Etihad Towers

De Etihad Towers zijn 5 torens gelegen tegenover het Emirates Palace. De tweede toren is de grootste toren van Abu Dhabi eiland met een hoogte van 305 meter. Op een hoogte van 300 meter bevindt zich hier het hoogste viewpoint van de stad, het observatiedek 300 – Jumeirah at Etihad Towers. Vanaf hier heb je uitzicht over de stad, de Corniche Road, de woestijn en de Arabische Golf.

Praktische info

 • Het observatiedek is dagelijks tussen 10:00 en 19:00 te bezoeken.
 • Toegang kost 95 AED (ongeveer €24), waarvoor je naast toegang ook 50 AED (ongeveer €12,50) aan vouchers krijgt voor het restaurant op het observatiedek. Boek je ticket op voorhand hier.
 • Hier kan je ook genieten van een high tea voor 250 AED (ongeveer €62,50) tussen 14:00 en 18:00.
 • Op het observatiedek geldt een business casual kledingvoorschrift.
 1. Woestijnsafari

Als je wat langer de tijd hebt in Abu Dhabi is het zeker aan te raden om een woestijnsafari vanuit de stad te maken. Met een dergelijke safari trek je in een 4x4 de stad uit en de Grote Arabische Woestijn in.

 • Hier zal je gaan dune bashen, waarbij je op hoge snelheid door de zandduinen crost en zandboarden van de duinen voor je een bezoek brengt aan een traditioneel woestijnkamp.
 • Hier kan je genieten van een lokale barbecue, een rit maken door de woestijn op een kaneel, buikdanseressen aanschouwen die hun kunsten tonen, een hennatattoo laten zetten of je laten kleden in de traditionele Arabische klederdracht.
 • Er worden verschillende woestijnsafari’s aangeboden, en zo vertrekken sommige tours in de ochtend en andere tegen de zonsondergang, zullen sommige tours niet dune bashen om het rustiger te houden en kan je bij andere tours ook een quadrit maken. Een overzicht van tours kan je hier vinden.
 1. Corniche Road

Corniche Road is 1 van de belangrijkste straten van Abu Dhabi. Deze weg ligt in het noordwesten van de stad en loopt parallel met de kust. De weg is 8 km lang en is onder de lokale bevolking een populaire ontmoetingsplaats. Langs de weg zijn vele stranden, parken, restaurants, kinderspeelplaatsen, fietspaden en een wandelboulevard te vinden, met uitzicht op de eilanden tegenover Corniche Beach.

Corniche Road is dan ook de perfecte plek als je het even rustig aan wilt doen. Je kan hier heerlijk genieten van de zon en de Perzische Golf vanaf een van de stranden langs de weg, flaneren over de boulevard, een terrasje doen of een fiets huren en over de boulevard fietsen. Daarnaast liggen een aantal bezienswaardigheden langs ze weg, zoals de Mina Zayed haven en de Marina Mall.
 1. The Founder’s Memorial

The Founder’s Memorial is een gedenkmonument gelegen langs Corniche Road. Het monument werd opgericht ter ere van Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, die stierf in 2004. Het monument bestaat uit 2 publieke tuinen, de Heritage Garden en de Sanctuary Garden, een bezoekerscentrum en een kunstwerk. De Heritage Garden bestaat grotendeels uit Ghaf bomen, de nationale boom van de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook uit andere woestijnplanten en bomen.

In de Sanctuary Garden staat een vierkant paviljoen waar The Constellation te vinden is, een kunstwerk gemaakt door Ralph Helmick bestaande uit verschillende geometrische vormen die samen een 3D portret van Zayed uitbeelden. In het bezoekerscentrum wordt een interpretatieve film over het leven van Zayed vertoond waarnaast er ook verschillende prestentaties te zien zijn over de sjeik.

 1. Hop on/Hop off bus & Streetfood

De perfecte plek om ’s avonds over straat te lopen is de wijk Al-Danah. Hier vind je vele standjes en bars waar je streetfood van over de hele wereld kan krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overheerlijke Italiaanse pizza’s, Aziatische visgerechten en Libanese bars. Door het grote aanbod aan eten in de wijk is het hier ook erg populair om gewoon even tussen foodbars te hoppen.

Je gemakkelijk verplaatsen in Abu Dhabi? Dat kan met een hop-on hop-off bustour. De bus stopt bij alle belangrijke bezienswaardigheden en je krijgt ook nog wat uitleg onderweg! Boek hier vanaf €49.

 1. Marina Mall & Yas Mall

Ook wanneer je liever even wilt winkelen dan door een stad wandelen, musea bezoeken of op het strand liggen kan je in Abu Dhabi meerdere mogelijkheden vinden.

Yas Mall

Yas Mall, gelegen op het Yas eiland, werd in 2014 geopend en is het grootste winkelcentrum van de stad. Je vindt hier ruim 379 winkels van internationale modemerken, entertainmentwinkels en andere zaken, zoals House of Fraser, Debenhams, en Tyrano.

Daarnaast zijn er ook nog zo’n 60 verschillende restaurants en cafés terug te vinden in het winkelcentrum, waaronder een Starbucks, Le Pain Quotidien en Cheesecake Factory. Alle winkels liggen verdeeld over de 3 verdiepingen van het complex, waar ook nog een grote bioscoop te vinden is.

Marina Mall

Een ander populair winkelcentrum is de Marina Mall, gelegen in de Al Marina wijk, vlakbij Emirates Palace. Dit winkelcentrum is al wat ouder dan Yas Mall en werd in 2001 geopend. De vele winkels en restaurants in dit winkelcentrum liggen verdeeld over 4 verdiepingen, waarnaast er ook nog een grote bioscoop te vinden is, evenals een uitkijktoren van 100 m hoog, een schaatsbaan en een bowlingbaan.

 1. Filmpje: ontdek Abu Dhabi!

Benieuwd naar de metropool Abu Dhabi? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Verenigde Arabische Emiraten!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Dubai met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Dubai? In de gratis reisgids Dubai kan je een rondreis vinden, met tal daguitstappen en inspiratie voor excursies in Dubai en Abu Dhabi.

Dubai

Gratis reisgids Dubai downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 september 2022 - Jacqueline van de Ven

Duidelijke reisgids met goede inhoud. Zeker bruikbaar tijdens een citytrip

- 10 november 2021 - Erika Moens

Beste, hartelijk dank voor de zeer interessante en goed beschreven gids. Op dit moment is mijn nicht naar de wereldexpo in Dubai met jullie reisgids in haar handtas. Ze vindt het zeer goed bruikbaar en heeft er al veel tips uitgehaald. Ook de mooie foto's zijn een streling voor het oog. Ik wou dat ik mee was...

- 9 december 2020 - celis

zeer interessante brochure, tip top

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?