Cannaregio bezoeken in Venetië: wat zeker zien en doen in het Venetiaanse getto

Volledige reisgids kopen voor € 5

Cannaregio bezoeken in Venetië: wat zeker zien en doen in het Venetiaanse getto

19 maart 2022 in Venetië0 reacties

Venetië en toerisme, het is een onscheidbaar duo. Toch zijn er nog delen van de stad waar je niet tussen horden toeristen rondslentert. Cannaregio is de wijk waar de meeste Venetianen wonen. Het is een gezellig stukje Venetië vol geschiedenis en leuke restaurantjes waar je aan de toeristische drukte kan ontsnappen.

Benieuwd naar deze authentieke Venetiaanse wijk? Ontdek hier alle bezienswaardigheden in de Cannaregio-wijk.

Inhoud artikel

  1. Cannaregio: de joodse getto

Cannaregio was ooit dé wijk waar de joden van Venetië woonden. Het is zelfs het oudste Joodse getto van Europa en het is hier waar de term getto als synoniem voor joodse wijk ontstond. In 1516 besloot men dat alle joden samen moesten wonen in de wijk Cannaregio, die toen vooral bekend was om een grote ijzergieterij (getto in het Italiaans).

Wanneer de avond viel, gingen de stadspoorten rond Cannaregio dicht en konden de joden de wijk niet meer verlaten. Omdat er steeds meer joden waren en ze allemaal in dat beperkte gebied moesten wonen, zijn de gebouwen in Cannaregio opvallend hoog.

Pas in 1797 werden de toegangspoorten afgebroken, in opdracht van Napoleon. Het duurde nog enkele decennia tot de joden dezelfde rechten als andere Venetianen hadden. Vandaag leer je alles over de joodse geschiedenis van de stad in het kleine Museo Ebraico di Venezia.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs deze bijzondere wijk en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

  1. Ca’ d’Oro

Veruit het bekendste gebouw in Cannaregio is Ca’ d’Oro (ook wel gekend als het Gouden Huis). Dit sierlijke stadspaleis dateert uit de 15e eeuw en kijkt uit op het Canal Grande. Het herbergt een waardevolle kunstcollectie. Tot de pronkstukken behoren werken van de Venetiaanse schilder Titiaan. Je hebt vanuit het paleis ook een prachtig uitzicht op het kanaal.

  1. De kerk van Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti

De kerk van Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti is perfect symmetrisch en kijkt uit op het water. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en is absoluut een bezoekje waard als je door deze wijk wandelt. Binnenin moet je vooral omhoog kijken. Het plafond is prachtig beschilderd en geeft de kerk een uniek karakter. Vlak naast deze kerk bevindt zich een kleine tuin waar je helemaal aan de drukte van Venetië kan ontsnappen.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

  1. Chiesa della Madonna dell’Orto

De gevel van de Chiesa della Madonna dell’Orto zal je misschien niet meteen naar binnen lokken, maar er is wel degelijk een goede reden om deze kerk te bezoeken! Binnenin ligt namelijk de geprezen schilder Tintoretto begraven. Daarnaast kan je ook enkele van zijn beroemdste schilderijen bewonderen die hier in deze kerk hangen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in deze wijk? Boek een verblijf in het Hotel Marte waarvan sommige kamers uitkijken op de romantische grachten van Venetië. Meer info en boeken.

  1. De kerk van Santa Maria dei Miracoli

De kerk van Santa Maria dei Miracoli dateert uit de 15e eeuw en ziet er nog precies zo uit als toen. De opmerkelijke, halfronde bovenkant van de gevel onderscheidt deze kerk van alle andere hier in Venetië. Binnenin vind je een indrukwekkend beschilderd plafond en een uitzonderlijke koepel.

  1. Ga dineren en barhoppen in Cannaregio

Cannaregio is ook enorm bekend omwille van de leuke restaurantjes en bars die je hier vindt. De wijk kan dan ook uitpakken met een bruisend nachtleven. We raden je dan ook aan om hier te komen dineren en later op de avond iets te komen drinken.

TIP: Je kan deze kant van Cannaregio leren kennen met een gids. Er is een avondtour door Cannaregio waarbij je met een gids langs verschillende restaurants en bars trekt om 3 lokale hapjes en 3 typische drankjes uit te proberen. Daarna kan je dan zelf verder barhoppen in de stad. Een absolute aanrader! Boek je avondtour door Cannaregio.

  1. Winkelen in de Strada Nuova

Ook winkelliefhebbers zijn hier aan het goede adres. De Strada Nuova is namelijk een opvallend wijde winkelstraat. De Strada Nuova werd in 1871 aangelegd en verbindt het station van Venetië met de beroemde Rialtobrug.

  1. Bezoek Cannaregio ’s avonds met een gids

Cannaregio barst van de geschiedenis en legendes. Wil je Venetië op een andere manier leren kennen? Dan kan je ’s avonds samen met een gids door de straten van Cannaregio trekken. De gids vertelt je alles over de lokale legendes en spookverhalen die zich hier afspelen. Een rondleiding die zal blijven hangen, dat is zeker.

TOUR: Boek je tickets voor een avondwandeling door de Cannaregio wijk en luister naar spectaculaire verhalen over de geesten van de regio.

  1. Hoe bereik je de Cannaregio wijk?

Cannaregio is een behoorlijk grote wijk die je zo eenvoudig binnenwandelt. Ga naar de Rialtobrug, sla de bekende winkelstraat Strada Nuova in en ontdek de zijsteegjes. Je kan ook met de vaporetto naar de wijk varen via het smalle kanaal. Er zijn meerdere haltes voorzien.

  1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

  • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
  • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
  • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
  • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?