De 13 bekendste evenementen & festivals in Valencia

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 13 bekendste evenementen & festivals in Valencia

24 december 2023 in Valencia1 reactie

Er worden in Valencia en Murcia het hele jaar door heel wat evenementen georganiseerd, te veel zelfs om ze allemaal te kunnen opsommen! Als je je graag willen mengen tussen de locals, wil genieten van de fantastische sfeer, prachtige processies en schitterend vuurwerk, kan ik alleen maar aanraden om één van de leuke festiviteiten mee te pikken. Om je een idee te geven van de jaarlijkse festivals, muziekevenmenten en Valenciaanse feestdagen heb ik hier de bekendste op een rijtje gezet!

Tours, tickets en wachtrijen overslaan

Inhoud artikel

 1. Cabalgata de los Reyes Magos / Epifanía

 • Drie-Koningenstoet / Openbaring
 • 5–6 januari

Wanneer het Driekoningen is, zal de hele familie op straat staan om de Driekoningen te ontvangen tijdens de Cabalgata de Reyes. De Wijzen komen aan in een traditionele optocht, rijden door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen. Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.

Na het bekijken van de parades gaan de kinderen vroeg, maar opgewonden naar bed en wachten zij op Melchoir, Caspar en Balthazar om door hun raam naar binnen te komen en hen cadeautjes te brengen. De kinderen moeten hiervoor wel water en brood zetten op hun vensterbank, zodat de kamelen dit kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

De volgende ochtend zullen de meeste kinderen meteen de straten opgaan om hun speelgoed te laten zien en om er mee te spelen. Het is dus een vreugdevolle dag voor de hele familie waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje verstopt zit.

 1. San Vicente Mártir

 • Feestdag van San Vicente Mártir
 • 22 januari

Sint-Vincent de Martelaar is de beschermheilige van de stad Valencia. Gedurende 5 eeuwen werd hij gezien als de belangrijkste martelaar van het westen en daardoor werd Valencia het eindpunt van de belangrijkste pelgrimstocht van heel Europa.

22 januari is de datum waarop de heilige in Valencia vereerd wordt. Vanaf de dag ervoor herinneren de klokken van de Kathedraal ons aan de nabijheid van de viering. Om 11:30 uur wordt begonnen aan de Algemene Processie, die vertrekt vanuit de Kathedraal. De route van deze processie herinnert aan de plekken waar de Heilige zijn martelaarschap verdiende. De vieringen gaan vervolgens om 20:00 uur verder met een Mozarabische mis die opgedragen wordt in de kerk van Christus de Koning. De is de enige mis van deze soort (samen met die van Toledo) die in Spanje gevierd wordt.

Onze tip: Wil je graag zelf Valencia verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Valencia en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
Wil je meer dan enkel de stad Valencia-stad zien, dan hebben we ook een rondreis Valencia-Murcia voor je uitgewerkt.

 1. VEO - Festival Valencia Escena Oberta

 • VEO-festival
 • Februari

Het VEO-festival brengt kunst naar de straat en brengt het dichter bij het publiek. VEO toont verschillende artistieke disciplines in verschillende ruimtes: theaters, bioscopen, musea, kunstgalerijen, straten, pleinen, parken of tuinen. Het festival streeft er ook naar om de podiumkunsten in de stad Valencia en haar provincie promoten en om artistieke uitingen dichter bij de burger te brengen. Ze willen graag meer belangstelling voor theater, dans en muziek onder de burgers bevorderen zowel als een vrijetijdsbesteding als op educatief of professioneel vlak.

 1. Las Fallas de San José

 • Las Fallas van San José & gelijktijdige muziekfestivals
 • Februari-maart

Las Fallas is één van de grootste evenementen van het jaar in Valencia. Dit festival is ondertussen zo verankerd met de stad zelf, dat het een cruciaal onderdeel van haar identiteit is gaan uitmaken. Las Fallas wordt in de hele provincie gevierd en symboliseert het einde van de winter en de komst van de lente. Tijdens dit evenement worden honderden figuren en structuren uit papier maché verbrand.

Er is dagelijks vuurwerk en er zijn ook stoeten en religieuze processies. Daarnaast wisselen popconcerten en religieuze ceremonies elkaar af. Een deel van de lokale bevolking draagt de traditionele klederdracht, er zijn paella-wedstrijden, er worden gefrituurde pompoen-oliebollen met chocolade geserveerd en er wordt gedronken en gedanst tot de vroege uurtjes. Miljoenen bezoekers zakken af naar de stad om mee te vieren.

Verder zijn er op verschillende specifieke dagen nog allerlei speciale dingen te doen. Zoals wedstrijden, geldinzamelacties, de nacht van het vuur met spectaculair vuurwerk, een levendige stoet met vuurspuwers, straatverlichtingswedstrijden en nog veel meer! Kortom: Las Fallas is van begin tot eind een onvergetelijke ervaring, zoveel is zeker!

 1. Semana Santa

 • Goede Week
 • Maart-april (verschilt per jaar)

Semana Santa betekent letterlijk ‘Heilige week’. Het is een religieus feest dat ook in veel andere steden in Spanje en in andere landen wordt gevierd. In Valencia wordt Semana Santa niet zo uitgebreid gevierd als in bijvoorbeeld Sevilla, maar is toch de moeite waard om een keer te bekijken. Dus, ben jij tijdens de Paasdagen in Valencia? Dan zal je genoeg religieuze activiteiten meemaken!

 1. Festival Internacional de Música Antigua

 • Internationaal festival van oude muziek
 • Maandelijkse optredens tussen april en december

Tijdens het internationale festival voor oude en barokmuziek zullen 12 muzikale voorstellingen gegeven worden, zoals Jordi Savall en Carlos Núñez. Van deze 12 uitvoeringen zijn er 7 geweldige concerten en 2 gratis shows voor de kinderen. De activiteiten gericht op de kleintjes proberen het publiek loyaal te maken en voor cultuur iedereen te bereiken.

 1. Virgen de los Desamparados

 • Onze-Lieve-Vrouw van de Hulpbehoevenden
 • 2de zondag van mei

Dit is één van de belangrijkere feesten voor Valencia. DeVirgen de los Desamparados (Maria van de Hulpbehoevenden), patroonheilige van Valencia, wordt in een processie door de straten van de stad gedragen, gedreven door een wervelende menigte die probeert om het heilige beeld aan te raken.

De stoet start rond 10:30 uur aan de basiliek. Het beeld van de Heilige Maagd wordt vervolgens rond de Plaza de la Virgen gedragen, waar de mensen vanop de balkons rozenblaadjes strooien en gaat vandaar naar de kathedraal. Later dezelfde dag volgt een rustigere processie door de historische straten, en een mascletà (een evenement met veel vuur) op de Plaza del Ayuntamiento. De festiviteiten voor dit evenement beginnen de avond ervoor met vuurwerk in de bedding van de Turia-rivier, gevolgd door een dansfeest op de Plaza de la Virgen, met honderden koppels die hun castagnetten laten klikken terwijl ze dansen in traditionele kledij.

 1. Feestdag van Corpus Christi

 • De feestdag van Corpus Christi
 • 18 juni

Corpus Christi is een viering vanuit de Katholieke kerk waarop wordt gevierd dat Jezus Christus in de vorm van brood en wijn zich aan de gelovigen gaf. Het brood staat voor het lichaam van Jezus en de wijn staat voor het bloed dat Jezus geofferd heeft voor de mensen. Rondom Corpus Christi vinden er verschillende processies plaats. Ook vinden er andere diverse activiteiten plaats.

 1. Noche de San Juan

 • Nacht van San Juan
 • Nacht van 23 juni

De viering van San Juan is afkomstig van de heilige Johannes de Doper. Het feest wordt massaal gevierd in Valencia, maar ook op verschillende plekken in en zelfs buiten Spanje. Op San Juan wordt het begin van de zomer gevierd én de langste dag van het jaar. Tijdens deze avond en nacht mag iedereen een vreugdevuur maken op het strand. Je mag ook eten en drinken meenemen, waardoor er spontaan een groot feest ontstaat. Verder zijn er ook nog optredens en vuurwerk.

 1. Dansa València

 • Valencia Dans
 • April–mei

Festival Dansa Valencia is uitgegroeid tot een toonaangevend evenement op het gebied van Spaanse moderne dans. 5 dagen lang, in april of mei, wordt op verschillende podia in de stad een programma vertoond met een interessant aanbod uit het hedendaagse choreografische panorama, zowel uit Valencia als uit Spanje. Er is tijdens dit festival speciale aandacht voor de vrouwen die de verschillende dansen hebben gecreëerd.

 1. Feria de Julio

 • De Juli-Beurs
 • Juli

De Feria de Julio wordt al sinds 1871 in Valencia gevierd. Tijdens dit festival, dat een maand duurt, is er een openluchtcinema, concerten, vuurwerk en nog veel meer. Het is een poging om de lokale bevolking ervan te overtuigen in de stad te blijven tijdens de hete zomer. De laatste activiteit van het festival is de Batalla de Flores, het bloemengevecht.

De Batalla de Flores is misschien wel het vreemdste evenement in de Valenciaanse kalender. Tijdens dit feest worden 20 zorgvuldig versierde praalwagens over een kort stuk van de Paseo de Alameda geparadeerd. Op elke praalwagen zit een groep jonge vrouwen die met tennisraketten de anjers, geworpen door de menigte, moeten wegslaan met tennisraketten. Na de stoet mag de menigte het slagveld in en begint de strijd pas écht, met bloemen die langs alle kanten vliegen. Zowel jong als oud gaan volledig uit de bol en vergeten even de zomerhitte.

 1. La Tomatina

 • Tomatenfeest
 • Laatste woensdag van augustus

La Tomatina is wereldbekend en wordt sinds 1945 in de Valenciaanse stad Buñol gehouden, zo’n 19 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee. Tijdens dit evenement worden deelnemers betrokken in een gigantisch tomatengevecht waarbij het hele stadsplein rood kleurt. Sinds 2013 mogen alleen betalende deelnemers meedoen. Al wie meedoet wordt volledig ondergedompeld in de tomaten. Je kan je achteraf weer proper maken met behulp van tuinslangen. Het plein zelf wordt door de brandweer schoongemaakt. Dankzij de zuurtegraad van de tomaten ziet het plein er achteraf properder uit dan voorheen.

 1. Día de la Comunidad Valenciana

 • Dag van de Valenciaanse Gemeenschap
 • 9 oktober

Elk jaar wordt er op 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. De stad Valencia bestaat sinds 1238 en de oprichting van de stad wordt op deze dag gevierd en het gaat om de regionale trots. Op 9 oktober 1238 werd Valencia veroverd door de Christenen, onder leiding van Jaime I, nadat hier 5 eeuwen lang de Arabieren heersten. Jaarlijks worden er veel evenementen georganiseerd op deze dag in Valencia. Zo wordt er een processie gehouden waarin de burgemeester, het kabinet, de geestelijkheid, het leger en nog veel meer meelopen. De “senyera” wordt gedragen, dit is de oorspronkelijke Valencia vlag. Daarna wordt er bij het standbeeld van Koning Jaime gestopt en hier worden bloemen gelegd. Tot slot is er nog een knallend vuurwerk.

 1. Overige festiviteiten

Er zijn natuurlijk nog veel meer evenementen en festivals in en rond Valencia. Er valt echt àltijd iets te beleven, wanneer ook van plan bent om te gaan.

 1. Waar overnachten in Valencia?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Valencia? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Valencia.

 • One Shot Mercat 09 is een modern hotel dat avant-garde design met een gezellige uitstraling combineert. In dit hotel mag je zeker zijn dat je een unieke ervaring zal beleven en dat alleen al door de kamers; het noemt namelijk niet voor niks ‘One Shot’. Hier heb je ook een rooftop zwembad ter beschikking. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in de gezellige bed & breakfast The Little Corner. De B&B is voorzien van stijlvolle accommodatie en serveert iedereen een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Op zoek naar een budgetvriendelijk verblijf? Valencia Lounge Hostel is een hip hostel in het Carmen district, een van de oudste wijken van Valencia en gekend voor z'n street-art. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Download je gratis stadswandeling Valencia ga zelf op ontdekking. Zin in nog meer Valencia? Koop onze volledige reisgids Valencia met een uitgewerkte rondreis die je langs meer dan 125 bezienswaardigheden brengt. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis reisgids Valencia.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 februari 2019 - Youp & Harley

Zeker aan te bevelen vooral de wandelroutes zijn zeer aantrekkelijk . Valencia is zeker geen stad uit duizenden .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?