Verrassend Valencia: 15 minder bekende bezienswaardigheden

Complete reisgids kopen voor € 10

Verrassend Valencia: 15 minder bekende bezienswaardigheden

24 december 2023 in Valencia2 reacties

Valencia barst van de leuke markten, boeiende musea, oude kerkjes en een staaltje interessante geschiedenis. Tegenwoordig waait er ook een nieuwe wind door de stad waardoor toeristen hier massaal op citytrip komen. Ga jij er ook even lekker tussenuit voor een vakantie naar Valencia? Perfect, want ik verzamelde alvast leuke tips voor de vele bezienswaardigheden die momenteel nog minder bekend zijn bij toeristen.

Georganiseerde tours & tickets Valencia

Valencia is de stad bij uitstek om te verkennen met de fiets. Of je nu het moderne Ciudad de las Artes y las Ciencias wil bezoeken, even zonnebaden aan het strand of nog iets verder naar het Albufera natuurpark wil, een fiets is ideaal. Boek je fiets(tour) online

Ga mee met een hidden tour door Valencia, langs de leukste verborgen plekjes van de stad. De nieuwste winkels, proef lokale producten en stops bij pop-upwinkels en vintage winkels.

Liever de stad verkennen met een hop-on/hop-off bus tour. Boek je tickets voor deze bussen voordelig online, zo bespaar je geld en kom je langs alle top-bezienswaardigheden.

Inhoud artikel

 1. Iglesia de San Nicolas

De Iglesia de San Nicolas bevindt zich in een onopvallende straat en wordt hierdoor vaak over het hoofd gezien. Toch is het de moeite om dit mee te pikken tijdens je bezoek. Deze plek werd uitgeroepen tot Nationaal Historisch en Artistiek Monument en je zal snel merken waarom. Elke vierkante centimeter is hier versierd met prachtige fresco’s die het leven van San Nicolau en San Pedro Martír en heel wat allegorieën uitbeelden. Deze kerk wordt vaak vergeleken met de Sixtijnse Kapel in Rome.

 1. Plaça de l'Ajuntament

Plaça de l'Ajuntament betekent eigenlijk gewoon het ‘Stadhuisplein’. Het is één van de indrukwekkendste pleinen van Valencia en een goed oriëntatiepunt. Rond dit plein staan de belangrijkste administratieve gebouwen van Valencia, zoals het neoklassieke stadhuis dat zijn naam gaf aan het plein, maar ook het prachtige postkantoor dat modernistische architecturale kenmerken combineert met een weelderig barok interieur. In het midden van het plein staat een fontein met bloemen en planten. ‘s Avonds wordt deze kleurrijk verlicht.

 1. Het Estación del Norte

Het Estación del Norte is een treinstation uit 1917 waar 11 jaar lang aan gebouwd is. Aan de buitenkant ziet het station eruit als een kasteel met mooie Art Nouveau-elementen. Aan de binnenkant vind je oude, houten loketten versierd met mozaïektegels. Het interieur is dus zeker een kijkje waard. Je vindt hier ook een toeristische dienst met informatie over verschillende bezienswaardigheden, ideaal dus om hier een bezoekje te brengen aan het begin van je dag.

 1. Mercado Colón

Mercado Colón bevindt zich in een indrukwekkend modernistisch gebouw en is ongetwijfeld één van de architecturale hoogstandjes van de stad. Hier stond ooit de gasfabriek van Marqués de Campo, maar nu bruist het hier van de eetstalletjes, cafétjes en winkels. Kom hierheen voor de architectuur en blijf er voor het lekkere eten. Het gebouw werd tussen 1914 en 1916 opgericht volgens de plannen van de lokale architect Francisco Mora Berenguer en onderging uitgebreide renovaties in 2003.

 1. Plaza de la Porta de la Mar

Te midden van de Plaza de la Porta de la Mar staat de Porta de la Mar: de triomfboog waarnaar het plein werd vernoemd. De boog werd in imperialistische stijl gebouwd. Bovenaan vind je enkele elementen uit de Valenciaanse folklore en het Valenciaanse wapenschild. Op deze plek stond ooit de stadspoort met uitgang naar de Middellandse Zee. Het monument markeert zo de uitgang van de vroegere stad en herdenkt de middeleeuwse poort die nu verdwenen is.

 1. Puente Calatrava

Puente Calatrava, vertaald de ‘Calatrava-brug’, is een boogbrug ontworpen door architect Santiago Calatrava. De brug werd in 1999 ingehuldigd ter vervanging van een oudere brug uit 1957. Vanop de brug heb je prachtige uitzichten over de Jardins del Turia, dit zijn de tuinen die in de vroegere rivierbedding werden aangelegd.

 1. Plaça d'Alfons el Magnànim / El Parterre

De tuin op Plaça d'Alfons el Magnànim, ook bekend als ‘El Parterre’, werd in 1850 aangelegd op een gedeelte van het oude douaneplein. Er werden toen 47 magnolia’s en 2 Araucaria’s uit de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis van de stad geplant.

De tuin kreeg zijn huidige vorm in 1891 met daarbij de plaatsing van het standbeeld van Jakobus I van Aragón in het midden van het plein. Slechts enkele delen van de tuin overleefden de grote overstroming van 1957, maar er is toch nog wat van het vroegere ontwerp overgebleven, waaronder één van de vier ronde vijvers en een enorme ficus-boom. De opvallendste gebouwen die uitgeven op het plein zijn het Justitiepaleis en de toeristische dienst.

Onze tip: Wil je graag zelf Valencia verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Valencia en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
Wil je meer dan enkel de stad Valencia-stad zien, dan hebben we ook een rondreis Valencia-Murcia voor je uitgewerkt.

 1. Colegio del Patriarca

Het Colegio del Patriarca is een seminarie, opgericht in de 16de eeuw door San Juan de Ribera, een belangrijk figuur uit de Spaanse contrareformatie. Je vindt hier een indrukwekkend klooster met binnenhof en een klein, maar mooi museum met religieuze kunst en beroemde werken. Je zal hier verrassend genoeg ook een manuscript van Thomas More vinden dat hij schreef terwijl hij op zijn executie in de Tower of London wachtte. In het seminarie worden nog steeds priesters opgeleid, maar ook gewone bezoekers mogen een kijkje nemen in de kerk uit de renaissancetijd.

 1. Iglesia de San Martín y San Antonio

De Iglesia de San Martín y San Antonio werd gebouwd in de 14de eeuw. Het gebouw werd in de loop der jaren meermaals gerestaureerd. In een niche staat een standbeeld van San Martín en het interieur is versierd met elementen in wit en bladgoud, wat erg mooi is om te zien. Blijf hier vooral even stilstaan bij de koepel in de apsis vol stucwerk, waarop heiligen, profeten, engelen en andere religieuze motieven worden uitgebeeld.

 1. Centre Arqueològic de l'Almoina

In het Centre Arqueològic de l'Almoina kan je de opgegraven restanten van de vroegere Visigotische kathedraal bezichtigen die later tot moskee was omgebouwd. De moskee-kathedraal stond hier tot in het jaar 1262, maar toen heeft de aartsbisschop beslist om haar af te breken en een nieuwe kathedraal te bouwen. Hier bevindt zich nu dus dit archeologisch centrum.

 1. Palau del Marqués de Campo

Palau del Marqués de Campo werd in de 17de eeuw gebouwd als woonhuis. Nu vind je er het stadsmuseum met een collectie kunstwerken en objecten die een beeld geven van het historische, artistieke en etnografische erfgoed van Valencia. Er zijn tal van permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

 1. Torres de Serranos

De gotische stadspoorten genaamd de Torres de Serranos dateren uit de 14de eeuw en werden gebouwd ter verdediging van de stad, maar ook als toegangspoorten tot het stadscentrum bij officiële ontvangsten van koningen. Hier begonnen tal van feestelijke stoeten toen dit nog één van de voornaamste toegangen tot de stad vormde. De poort werd ook gebruikt als gevangenis en opslagplaats voor kunstwerken. Vanop de torens zie je prachtige panorama’s over de stad.

 1. Torres de Quart

Net als de Torres de Serranos vormden de Torres de Quart ook ooit een cruciaal onderdeel van de historische stadsmuur. Vanaf 1623 was dit een vrouwengevangenis en later werden hier militaire gevangenen vastgehouden. Bekijk je de torens van dichterbij, dan zal je tekenen van vroegere oorlogsvoering vinden. Er zitten bijvoorbeeld gaten in de voorgevel die in 1808 door kanonballen van het Franse leger gemaakt werden. Tegenwoordig worden de torens niet langer bewoond door gevangenen, maar door tropische papegaaien.

 1. Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen van Valencia behoren tot de Universiteit van Valencia. De universiteit begon hier in de 16de eeuw kruiden voor medicinale te kweken. In het midden van de 18de eeuw werd de botanische tuin aangelegd, die in 1802 haar deuren opende. je vindt hier enkele van de grootste palmbomen van Europa, alsook serres, een aquarium, volière en tal van plantencollecties.

 1. Iglesia de los Santos Juanes

De Iglesia de los Santos Juanes werd in de 14de eeuw gebouwd, en grondig gerestaureerd na een brand in 1552. De structuur werd oorspronkelijk gebouwd als kluizenarij bovenop een vroegere moskee. De voorgevel van de kerk die uitkijkt op La Lonja aan de overkant van het plein, is een belangrijk ontmoetingspunt voor lokale bewoners en ondertussen ook toeristen. De opvallende klok met windhaan maken dit een handig oriëntatiepunt wanneer je je weg door de stad moet vinden.

 1. Waar overnachten in Valencia?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Valencia? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Valencia.

 • One Shot Mercat 09 is een modern hotel dat avant-garde design met een gezellige uitstraling combineert. In dit hotel mag je zeker zijn dat je een unieke ervaring zal beleven en dat alleen al door de kamers; het noemt namelijk niet voor niks ‘One Shot’. Hier heb je ook een rooftop zwembad ter beschikking. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in de gezellige bed & breakfast The Little Corner. De B&B is voorzien van stijlvolle accommodatie en serveert iedereen een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Op zoek naar een budgetvriendelijk verblijf? Valencia Lounge Hostel is een hip hostel in het Carmen district, een van de oudste wijken van Valencia en gekend voor z'n street-art. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Download je gratis stadswandeling Valencia ga zelf op ontdekking. Zin in nog meer Valencia? Koop onze volledige reisgids Valencia met een uitgewerkte rondreis die je langs meer dan 125 bezienswaardigheden brengt. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis reisgids Valencia.

Valencia stadswandeling

Gratis reisgids Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 december 2019 - hartmann roger

Hartelijk dank voor deze prima handige reisgids.

- 23 maart 2019 - D'hondt Arsène

Was positief verrast van de samenstelling en de inhoud van de gids. Ik ben reeds jarenlang bezoeker van de Costa Blanca, veel van de bezienswaardigheden ken ik, doch opnieuw is er toch een waaier van nieuwigheden open gegaan. Met Dank

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?