Yosemite National Park bezoeken? Dé mooiste bezienswaardigheden + reistips

Volledige reisgids kopen voor € 15

Yosemite National Park bezoeken? Dé mooiste bezienswaardigheden + reistips

10 december 2021 in USA Westkust2 reacties

Yosemite National Park is één van de bekendste nationale parken van Californië. Het park beslaat een gebied van ongeveer 3027 km², en gaat verder tot voorbij de westelijke hellingen van de Sierra Nevada.
Je kan hier dagen of zelfs weken doorbrengen, maar helaas is hier vaak de tijd niet voor. De meeste bezoekers zien daarom slechts een fractie van het park, en beperken zich meestal tot Yosemite Valley, waar je ook de meeste infrastructuur voor toeristen vindt.

In dit overzicht verklappen we je onze favoriete plekjes, ook weg van Yosemite Valley, en de leukste wandelingen.

Tours en uitstappen met gids naar Yosemite National Park

Zelf op uitstap naar Yosemite National Park of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Bekijk leuke tours in Yosemite National Park

Inhoud artikel

 1. Over Yosemite National Park

Yosemite National Park wordt sinds lang erkend om haar natuurlijke schoonheid, bijzondere granietkliffen, watervallen en biodiversiteit. Bijna 95% van het park bestaat uit ongetemde natuur, die je alleen te voet kan leren kennen.

Yosemite was één van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten en heeft een sleutelrol gespeeld bij het ontstaan van de National Park Service. In 1984 werd het ook erkend als Unesco Werelderfgoed.

Al lang voor de 19de eeuw en de aankomst van de Europeanen, werd Yosemite Valley bewoond. Er zijn archeologische vondsten die aantonen dat hier 3000 jaar geleden al mensen woonden en zelfs 8000 tot 10.000 jaar geleden deze streek doorkruisten. De autochtone bevolking noemde zichzelf de Ahwahneechee. Verschillende stammen kwamen langs dit gebied om handel te drijven, onder andere de Miwok. De naam 'Yosemite' komt van een Miwok-woord voor de Ahwahneechee-stam, 'yohhe'meti' wat zoveel betekent als “zij die moorden” – een naam gebaseerd op hun reputatie tijdens de frequente gevechten in de regio.

 1. De bijzondere geologie van Yosemite

De geologie van Yosemite is wat de meeste bezoekers naar het nationaal park brengt. De valleien, kloven en granietstenen bergtoppen die we vandaag de dag zien, zijn erosies van het Sierra Nevada Batholith, een reusachtige massa stollingsgesteente die diep onder het aardoppervlak gevormd werd. De belangrijkste eroderende factoren zijn de grote, hoge gletsjers die de U-vormige valleien zoals Yosemite Valley uitsneden.

 1. Dé top bezienswaardigheden van Yosemite National Park

3.1. Yosemite Valley

Yosemite Valley ligt in het hart van het Yosemite National Park. De vallei is ongeveer 12 km lang en 1,5 km diep, en bestaat uit een dennenbos dat zich genesteld heeft tussen de hoge granietpieken van onder andere Half Dome en El Capitan. In de bodem van de vallei kabbelt de Merced-rivier.

In Yosemite Valley vind je de meeste toeristische voorzieningen (winkels, campings, hotels...) en van hieruit vertrekken ook heel wat wandelingen (zie het volgende puntje). Het kan hier erg druk zijn, maar zelfs dan blijft het de moeite om de vallei niet over te slaan.

Wil je overnachten in Yosemite Valley? Bekijk hier de verschillende opties. Opgelet: vroeg zijn is de boodschap!

3.2. Glacier Point en Mariposa Grove

Toegankelijk met de auto tussen eind mei en oktober of november, is Glacier Point één van de beste plekken voor geweldige uitzichten over Yosemite Valley, Half Dome, Yosemite Falls en het hoogland van Yosemite.

In de buurt, beneden bij Wawona, vind je Mariposa Grove, bekend om haar indrukwekkende verzameling sequoiabomen. Deze plek werd recentelijk volledig vernieuwd.

3.3. De reuzensequoia’s in Mariposa Grove

De reuzensequoia’s zijn de grootste bomen die op de wereld te vinden zijn en kunnen maar liefst 115 meter hoog worden en een omvang hebben van zo’n 30 meter. Niet alle bomen worden zo groot, maar de meesten worden al snel zo’n 60 tot 80 meter hoog, en de hoogste boom in Yosemite rijkt zelfs tot 88 meter hoogte. De bomen hebben een roodbruine stam en bevatten groene naalden. Ondanks dat de bomen erg hoog kunnen groeien, gaan de wortels niet erg diep. De wortels blijven dicht onder de grond zitten om zoveel mogelijk water op te kunnen nemen, en de diepste wortels zitten dan ook niet veel verder dan twee meter onder de grond. Wel rijken de wortels van één boom al snel tot aan 45 meter in de breedte, zodat de gigantische bomen alsnog een stabiele basis hebben.

De beste plek om de reuzensequoia’s te zien is de Mariposa Grove. Hier staan zo’n 500 mammoetbomen bij elkaar. De oudste boom in dit deel is de Grizzly Giant, een boom van zo’n 1800 tot 2400 jaar oud. De omtrek op de grond is maar liefst 29,5 meter, en de boom bevat takken van 2 meter diameter.

Desondanks is de Grizzly Giant niet de grootste sequoia in Mariposa Grove. De Washington Tree is daarbij de echte kampioen, met een afmeting van 1018 m³. De hoogste boom daarentegen is de Columbia Tree, die tot wel 88 meter rijkt.

Een stuk verderop staan twee bomen die aan de onderkant van de stammen gefuseerd zijn. Hierboven blijven het gewoon twee aparte bomen. Dit is het zogenaamde ‘Faithful Couple’. Zij zijn echter niet de enige bomen die gefuseerd zijn, want in de Grove vind je ook de Bachelor and Three Graces. Dit zijn een groep van vier bomen die zeer dicht bij elkaar groeien.

Het oude toerisme van Yosemite Park is nog terug te vinden in de California Tunnel Tree. In deze boom werd in 1895 een tunnel gemaakt om de wagens onder de boom door te laten. Dit werd vooral gedaan als "attractie" om meer bezoekers naar het park te lokken.

In twee andere bomen werd ook een tunnel gegraven, de Wawona Tunnel Tree en de Pioneer Cabin Tree. Deze twee bomen zijn echter in 1969 en in 2017 omgevallen, waardoor de California Tunnel Tree de enige overgebleven sequoia met een tunnel erin is.

Tussen alle staande bomen ligt ook een sequoia op de grond. Dit is de Fallen Monarch, een boom die ruim driehonderd jaar geleden al omgevallen is. Reuzensequoia’s kunnen echter eeuwen lang doen over hun verval, waardoor de Fallen Monarch er nog uitziet alsof hij gisteren pas gevallen is.

Wij verbleven in Yosemite View Lodge, met een kamer die uitgaf op de Merced-rivier. Vooral de ligging, net buiten het park, is erg goed.

3.4 De Tioga Road: Hetch Hetchy, Tuolumne Meadows en de Tioga Pass

Een ander groot deel van het park kan je via de scenic Tioga Road bereiken, die leidt naar de Tioga Pass, de bergpas door de Sierra Nevada en ook de enige oostelijke toegangsweg tot Yosemite. Langs deze weg liggen enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Hetch Hetchy is een waterreservoir, ontstaan door een afdamming waardoor de volledige vallei onder water kwam te staan. Hier lopen verschillende wandelingen. Tuolomne Meadows zijn groene hoogvlakten, en opnieuw uitstekend wandelgebied.
Onderweg rijd je ook langs het kraakheldere Tenaya Lake. En vergeet ook geen tussenstop te maken bij Olmsted Point, voor een prachtig panorama over de vallei.

Opgelet: Houd er rekening mee dat de Tioga Road alleen open is tijdens de zomermaanden, als de weg is vrijgemaakt van sneeuw.

3.5. Tunnel View

Tunnel View, een bekend uitzicht in Yosemite op Route 140, herken je misschien wel vanop foto. Dit uitzichtpunt ligt naast de Wawona Tunnel onderweg naar Yosemite Valley als je vanuit het zuiden komt, en biedt adembenemende panorama-uitzichten over de vallei met El Capitan, Half Dome en Bridalveil Fall. Een verplichte fotostop, al zal je hier niet alleen zijn!

 1. Wat zijn de mooiste wandelingen vanuit Yosemite Valley?

Vanuit Yosemite Valley kan je heel wat wandelingen maken. Ben je niet zo sportief, dan kan je perfect in de vallei blijven en daar een luswandeling maken.
De mooiste uitzichten krijg je echter pas als je gaat klimmen. Dit zijn onze favoriete dagwandelingen in Yosemite National Park.

4.1. Yosemite Falls Trail

Yosemite Falls Trail is een van de oudste wandelpaden in Yosemite, aangelegd tussen 1873 en 1877. De wandeling heen en terug is 12 km (7,6 mi) lang. Je kan verder wandelen tot Yosemite Point om de grootste waterval van het continent te zien; die wandeling is 15 km (9,4 mi) heen en terug. De watervallen van Yosemite zijn 739 m hoog. Als je de extra afstand doet tot Yosemite Point, heb je ook een prachtig uitzicht op Half Dome en Eagle Peak.

4.2. Four-Mile Trail naar Glacier Point

De Four-Mile Trail neemt je mee op een kronkelend pad vol bochten vanuit de vallei, helemaal tot bij het Glacier Point bezoekerscentrum en terug. Heen en terug is de afstand 15 km (9,4 mi). Een ijsje in het bezoekerscentrum zou je moeten motiveren om de top van deze moeilijke beklimming te bereiken.

Mocht je de wandeling willen inkorten, dan kan je in plaats van de steile afdaling, de shuttlebus terug naar Yosemite Valley nemen. Bekijk online welke tours en gidsen en beschikbaar zijn in Yosemite Valley

4.3. Half Dome en Mist Trail

De Half Dome en Mist Trail is een zware wandeling van 22,7 km (14,2 mi) heen en terug. De wandeling combineert twee van de beste Yosemite-wandelingen: de Mist Trail, die je dicht bij twee grote watervallen brengt, Vernal Falls en Nevada Falls, en de bekabelde (zware) weg naar de top van de iconische Half Dome. Houd er rekening mee dat deze wandeling heel populair is, en de toegang verloot wordt. Het is dus is niet zeker dat je Half Dome zal kunnen beklimmen.

Je kan ook gewoon de Mist Trail naar de watervallen volgen, waarvoor je geen vergunning nodig hebt. Je kan ofwel 4,8 km heen en terug naar de Vernal Falls wandelen (gematigd), of 11 km heen en terug naar de Nevada Falls (al iets zwaarder), afhankelijk van je tijd en conditie.

4.4. John Muir Trail

Niet echt een dagwandeling, maar ook het vernoemen waard is het John Muir Trail, genoemd naar één van de belangrijkste beschermers van het park. Dit lange-afstandspad gaat door de Sierra Nevada, en passeert langs Yosemite, Kings Canyon, en Sequoia National Parks. Het noordelijke eindpunt vind je bij Happy Isles in Yosemite Valley, en het zuidelijke eindpunt ligt op de top van Mount Whitney.

 1. Wegbeschrijving naar Yosemite Park

Yosemite National Park heeft in totaal 5 verschillende ingangen:

 • De Tioga Pass in het oosten, die met een hoogte van 3031 meter de hoogste pas van de staat Californië is (opgelet: enkel open in de zomer!)
 • De toegang aan de CA-41 North in het zuiden
 • Drie toegangen aan de El Portal Road, Big Oak Flat Road en Hetchy Road in het westen.

In het park is het mogelijk om de auto te parkeren, maar aangezien het park erg druk bezocht wordt is het aan te raden om met een shuttlebus, welke op alle bezienswaardigheden van Yosemite Valley stoppen, het park te verkennen. Bussen rijden tussen 7u en 22u. Daarnaast worden sommige wegen in het hoogseizoen zelfs afgesloten voor bezoekers, waardoor je met de auto ook niet ver komt.

5.1. Met de auto naar Yosemite

Het park ligt op zo’n 300 kilometer rijden afstand van San Francisco en is vanaf daar in zo’n 4 a 5 uur te bereiken via de Highway 120 naar het oosten.

5.2. Met het openbaar vervoer naar Yosemite National Park

Kom je met het openbaar vervoer dan dien je in Merced over te stappen op de Yosemite Area Regional Transportation System, ofwel YARTS. Om in Merced te komen kan je vanuit San Francisco met de BART trein naar 19th St/Oakland, waar je overstapt op de Fremond/Richmond lijn.
Stap op het Richmond Transit Station over op de Amtrak San Joaquin lijn 712, 714 of 716 naar Bakersfield en stap dan uit op het Merced Amtrak Station voor de YARTS.

 1. Waar parkeren in Yosemite National Park?

Yosemite National Park is vooral tijdens de zomermaanden erg druk. Houd rekening met mogelijke files. Daarom raden we je aan om je auto op een van de parkings achter te laten en de gratis shuttlebus doorheen de vallei te nemen.

Waar vind je de gratis shuttlebussen?

 • Deze bussen stoppen bij de belangrijkste uitzichtpunten van Yosemite Valley.
 • Je vindt parkings bij Yosemite Village, Half Dome Village en bij Yosemite Falls.
 • Probeer zo vroeg mogelijk te komen, want na 9u zijn de parkings vaak volzet!

TIP: Wil je graag zelf Yosemite bezoeken? Download zeker onze reisgids van Zuid-West Amerika, met een complete Westkust USA rondreis

 1. Openingstijden Yosemite Park

 • Yosemite National Park is het gehele jaar door geopend.
 • Wel is de ingang op Hetchy Road alleen geopend tijdens daglicht, waarnaast sommige wegen naar en door het park tussen november en juni afgesloten kunnen worden in verband met sneeuw.
 • Kijk daarom voor je bezoek op de website voor de huidige condities.
 1. Tickets om Yosemite Park te bezoeken

Om toegang te krijgen tot Yosemite National Park en de reuzensequoia’s dien je een ticket aan te schaffen. Tickets kunnen gekocht worden worden online of bij de toegangen en de bezoekerscentra in Oakhurst, Mariposa, Groveland en Lee Vining. Wil je liever met een georganiseerde tour mee of wil je graag een audiotour doen? Dat kan: meer info en prijzen hier.

Op 15 januari, 21 april, 22 september en 11 november is toegang gratis.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

 • Yosemite National Park wordt het drukst bezocht in de periode van april tot en met oktober. Tijdens deze periode is het aangeraden om voor 9u in het park te arriveren, of na 17u, om de drukte te ontlopen.
 • Wil je in of nabij het park overnachten? Wees dan op tijd met het reserveren van een kampeerplaats, huisje of andere verblijfplaats. In de zomermaanden raken plekken snel vol. Wij verbleven zelf in Yosemite View Lodge.
 1. Waar overnachten in Yosemite National Park?

Het is mogelijk om in Yosemite National Park zelf te overnachten. Er zijn hotels en campings. Reken er wel op dat je, zeker voor hotels, tot een jaar op voorhand moet reserveren.
Net buiten het park zijn er ook heel wat overnachtingsmogelijkheden. Deze zijn vaak goedkoper, maar mispak je niet aan de afstand en de kronkelige wegen.

"Onze tip: Wij verbleven in Yosemite View Lodge, met een kamer die uitgaf op de Merced-rivier. Vooral de ligging, net buiten het park, is erg goed."
 1. Ga je ook Yosemite bezoeken? Gebruik onze reisgids en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest USA? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 9 januari 2023 - Moschowski Alexander

We zijn nog aan het plannen of het mogelijk is .

- 11 december 2022 - Ann

Lijk altijd, mooie gids met veel informatie. Dank aan de makers van deze gids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?