San Francisco bezoeken? 25 x bezienswaardigheden, tips + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 15

San Francisco bezoeken? 25 x bezienswaardigheden, tips + reisgids

27 mei 2023 in USA Westkust2 reacties

San Francisco is met stip onze favoriete stad aan de Westkust van de USA. De pastelkleurige Victoriaanse huizen, de rammelende kabeltram die zich over de steile heuvels trekt, de licht-alternatieve vibe die er hangt... en er is ook nog eens erg veel te zien en doen.

In dit blogartikel verklappen we je onze favoriete bezienswaardigheden in San Francisco. Oh, en "be sure to wear some flowers in your hair"!

Tickets voor je bezoek aan San Francisco (en bespaar)

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een San Francisco Card, zo bespaar tot 60% op je tickets uit en kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Wil je graag een stadstour boeken in San Francisco? Dat kan voor € 10 per persoon. Boek je tour in San Francisco online. Wist je dat je ook een rondvaart kan maken in de baai? Kijk hier

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan San Francisco.

Inhoud artikel

 1. Het beruchte Alcatraz

Alcatraz is een eiland in de baai van San Francisco, beroemd om zijn gevangenis. Aanvankelijk deed het dienst als een militaire gevangenis, en tussen 1934 en 1963 werd het een federale gevangenis.

Wil je graag het gevangeniseiland Alcatraz in de baai van San-Francisco bezoeken?
Boek dan zeker je tickets online voor € 39 per persoon, zo ben je zeker dat je mee kan op de boot richting Alcatraz.

Bekijk hieronder ook het aanbod met tours en begeleide rondleiding in San Francisco. Boek bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar voor nog meer keuze.

De verlaten gevangenis is nu open voor het publiek en erg populair bij toeristen. Hoewel het gevangenisregime er uiteindelijk in het algemeen wel meeviel, blijft de plek tot de verbeelding spreken. Dit komt vooral omdat hier enkele van de bekendste criminelen uit de geschiedenis van de VS hebben vastgezeten, zoals Al Capone en Robert Franklin Stroud (de ‘Vogelman van Alcatraz’). Maar ook de rijen cellen met afgeblakerde verf, de verhalen die rond de gevangenis hangen en de gure wind die over het eilandje schuurt dragen bij tot een overgetelijke sfeer.

Een bezoek aan Alcatraz is zeer de moeite waard! Opgelet: de tickets zijn altijd weken op voorhand uitverkocht, dus je moet er snel bij zijn. Meer over ons bezoek aan Alcatraz, hoe je op voorhand tickets kan bestellen + meer praktische tips.

Help, ... de tickets voor Alcatraz zijn uitverkocht wat nu? Je kan nog steeds proberen om een combiticket of Alcatraz + tour te boeken, is iets duurder maar je kan dan toch nog binnen.

Hoe kan je geld besparen? Koop een San Francisco Super Combi kaart. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor je bezoek aan San Francisco: Hop-on/Hop-off bus + bezoek aan Alcatraz + San Francisco 10% Kortingskaart.

 1. De iconische Golden Gate Bridge

De prachtige Golden Gate Bridge strekt zich uit over de 1-mijl-lange straat die de baai van San Francisco scheidt van de Stille Oceaan. Het is een van de bekendste symbolen van de stad en wordt vaak genoemd als een van de ingenieurswonderen van de wereld.
De brug werd geopend in 1937 en was tot 1964 de langste hangbrug ter wereld met een totale lengte van 1950 meter.

Om over de brug te rijden met de wagen moet je tol betalen, maar met de fiets of te voet kan je er gratis over. Vanop de brug heb je een mooi uitzicht over de baai, Alcatraz en San Francisco. Met de boot onder de brug varen? Je kan je rondvaart online boeken.

 1. Alamo Square en de Painted Ladies

Op Alamo Square vind je de ‘Painted Ladies’, een rij Victoriaanse huizen in pastelkleuren, tegenover Alamo Park. Deze huizen waren oorspronkelijk ook al zo kleurrijk geverfd. Tijdens de Wereldoorlogen werden ze echter grijs gekleurd met restjes verf van de Marine.

Hoewel je dit soort huizen vroeger overal in de stad tegenkwam, namen ze sterk in aantal af. Er werden er heel wat vernield in de aardbeving van 1906, en in de loop van de 20ste eeuw moesten er nog eens een heel pak plaats ruimen voor grotere gebouwen.

‘The Painted Ladies’ zijn een schoolvoorbeeld van deze historische huizen. In 1963 werden ze weer in pastelkleuren geverfd, toen Butch Kardum, een lokale artiest, de gevel van zijn woning in blauw en groen zette en zo de ‘kleurbeweging’ startte. ‘The Painted Ladies’ worden ook wel de`Postcard Row’ genoemd, en ze behoren ongetwijfeld tot de meest fotogenieke 'ladies' van de stad.

Ga je op rondreis langs de Westkust van de USA, download dan zeker onze reisgids Zuidwest-USA, hierin vind je een complete rondreis, tal van wandelingen + leuke tips en info.
 1. Een ritje op de cable car

Je bent niet in San Francisco geweest als je niet met een kleine kabeltram de steile heuvels van San Francisco bent op- en afgerateld. Toegegeven, de laatste jaren heeft het wat het allure van een toeristenval gekregen (met lange wachttijden!), maar feit is dat de kabeltram historisch met de stad verbonden is. Vroeger reden er veel meer lijnen door de stad; nu blijven er maar 3 meer over.

Op 2 lijnen (Powel-Hyde en Powel-Mason) wordt de kabeltram manueel op een houten draaischijf van richting gedraaid, ook bijzonder om te zien.

Onze tip: Wil je ook mee met een tour door San Francisco? Bekijk hier de mogelijkheden en boek online ! Zo bespaar je geld en tijd + zie je meer.

 1. Het fantastische uitzicht vanop de Twin Peaks

De twee prominente heuvels Twin Peaks, gekend als 'Eureka' en 'Noe', vormen een buffer voor het mistige weer dat tijdens de zomermaanden vanuit de Stille Oceaan binnendrijft. De westelijke hellingen krijgen vaak mist en rukwinden, terwijl de oostelijke hellingen zonnig en een stuk warmer zijn. Beide toppen zijn ongeveer 270 m hoog.

Deze pieken gelden als iconen van het landschap van San Francisco en werden waarschijnlijk door de oorspronkelijke Ohlone-indianen gebruikt als uitkijkpunt of jachtgebied. Vanop de toppen heb je een geweldig uitzicht over de stad.

 1. Groen en musea in het Golden Gate Park

Het Golden Gate Park is een grote en weelderige groene zone van 412 hectare. Sinds de oprichting in 1870, werd dit stadspark een van de geliefde bezienswaardigheden van de stad en een heerlijke plek om te verkennen.

Je kan er wandelen door het groen, of een bezoek brengen aan de Music Concourse, het de Young Museum, de California Academy of Sciences met zijn groene dak, de Japanse Theetuin (de oudste van de Verenigde Staten), het Bloemenconservatorium, windmolens, standbeelden, een sierlijke carrousel en speeltuin, en niet te vergeten de natuurpracht van de meren, velden en bossen. Er staan zelfs een Nederlandse windmolen en tulpen!
Hippie Hill, de heuvel tussen het Bloemenconservatorium en Haight Street, was een van de belangrijkste locaties tijdens de Summer of Love van 1967.


 1. De toerist uithangen in Fisherman's Wharf

Fisherman’s Wharf is een van de bekendste bestemmingen in de stad. Onder de vele toeristische attracties vind je hier onder andere:

 • de zeeleeuwen aan Pier 39
 • het Cannery Shopping Centre
 • Ghirardelli Square
 • een Ripley's Believe It or Not Museum
 • het Musée Mécanique
 • een Madame Tussauds wassen beelden museum
 • het San Francisco National Historical Park

In het historische park kan je de Hyde Park Pier en ook een onderzeeër uit WO II, de USS Pampanito, en de Balclutha, een cargoschip uit de 19de eeuw, bewonderen. Allemaal nogal "toeristerig", maar eigenlijk vinden wij het toch ook wel leuk om 's avonds langs de vele kleine winkeltjes te kuieren, op zoek naar een gekke souvenir.

Wat dacht je van een ritje op de hop-on/hop-off bustour in San Francisco? Zo komt je langs alle top bezienswaardigheden. Boek je ticket online,zo bespaar je ook nog geld uit.

Onze rondreis Westkust USA start in San Francisco en neemt je daarna mee langs meer dan 130 bezienswaardigheden in het westen van de Verenigde Staten.

 1. Lombard Street, de kronkelstraat van San Francisco

Lombard Street is wereldberoemd voor haar 8 haarspelbochten, wat van de straat de “meest kronkelende straat ter wereld” zou maken (maar dat is niet het geval). Het deel met de haarspeldbochten werd gebouwd in 1922, en moest de natuurlijke helling van 27% verkleinen, omdat deze te steil was voor de wagens uit die tijd.

Nu is het eerder een toeristische attractie waar rijen (huur)wagens staan aan te schuiven om de helling naar beneden te kunnen rijden. Als je te voet de helling naar boven klimt, voel je pas echt hoe steil hij is.

 1. Coit Tower op Telegraph Hill

Coit Tower is een art deco-toren en werd gebouwd in 1933 met geld geschonken door Lillie Hitchcock Coit, als eerbetoon aan de brandweer na de grote aardbeving en brand van 1906 in San Francisco.

De toren straat op de top van Telegraph Hill, Pioneer Park. Voordat hier een park was, stond hier het telegraafstation van de Marine, vandaar de naam van de heuvel.

 1. The Castro, voor gelijke LGTBQ-rechten

The Castro is bekend als hét LGBTQ-gebied van San Francisco. De buurt maakte naam wegens haar liberale houding en politiek activisme. Aanvankelijk een arbeidersbuurt, groeide de wijk in de jaren 60 en 70 uit tot het bastion van gelijke rechten, en het blijft tot vandaag een machtig symbool voor LGBTQ-rechten. Hier vond je de eerste openlijke homogemeenschap in de Verenigde Staten, die de weg heeft geëffend naar meer gelijkheid.

 1. Haight-Ashbury, het centrum van de hippie-beweging

Haight-Ashbury, ook wel bekend als ‘the Haight’, wordt gezien als de geboorteplaats van de hippiecultuur. De eerste volgelingen van de Beat-beweging leefden vooral rond North Beach, maar omdat niet iedereen daar huisvesting vond, verhuisden ze naar het pittoreske, relatief goedkope en dunbevolkte Haight-Ashbury district. Ook diegenen die in de jaren 60 de ‘peace and love’-beweging volgden, kwamen hier terecht.

Het hippieleven in ‘the Haight’ zoals het door de media getoond werd, trok de aandacht van de jeugd in heel het land, en Janis Joplin net als leden van Jefferson Airplane en Grateful Dead, kwamen allemaal in deze buurt wonen.


 1. Bezoek Chinatown van San Francisco

San Francisco's Chinatown is het grootste Chinatown buiten Azië en het oudste van Noord-Amerika. Dit is de oudste van de vier erkende Chinatowns in de stad, en beslaat een oppervlakte van 3,5 km². Dit gebied begon zich te ontwikkelen in 1848 en oefende een belangrijke invloed uit, niet alleen op de stad maar ook op de geschiedenis en cultuur van Chinese immigranten op het Amerikaanse continent.

 1. Shoppen langs Union Square

Begrensd door Geary, Powell, Post, en Stockton Street, ligt Union Square, een groot plein in het hart van het winkel- en uitgaansdistrict met dezelfde naam. Het plein kreeg deze naam omdat het ooit gebruikt werd voor bijeenkomsten voor het Unionistische Leger (de noordelijke staten) tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

Vandaag de dag is de buurt vooral bekend om haar winkels, galerijen en boetieks, en het plein is een belangrijke plaats voor bijeenkomsten in het centrum van San Francisco.

 1. Muurschilderingen in Grace Cathedral

De episcopale Grace Cathedral werd gebouwd in Frans-gotische stijl. De werken startten in 1928 en de kathedraal was voltooid in 1964. De kathedraal werd gebouwd op de fundamenten van een kerk uit 1849, de tijd van de goudkoorts, en twee andere kerken, waarvan de laatste in de aardbeving van 1906 werd vernietigd. Ze is best gekend voor haar opmerkelijke verzameling muurschilderingen en andere werken van Jan Henryk de Rosen.

 1. Wandelen in het Presidio

Het Presidio Park, dat behoort tot de National Park Service, is een must bij een bezoek aan San Francisco en biedt prachtige uitzichten op de beroemde Golden Gate Bridge. Je kan dit natuurgebied verkennen via verschillende wandelroutes, en het is zeker de moeite waard hier wat tijd door te brengen.

 1. De geschiedenis van de kabeltram in het Cable Car Museum

In het gratis Cable Car Museum leer je meer over de geschiedenis van de kabeltram. Het museum huist verschillende oude cable cars, en een goed gevulde souvenirwinkel.

 1. Kom tot rust in de Yerba Buena Gardens

Yerba Buena Gardens is een bekroond stadspark. De naam verwijst naar de oorspronkelijke naam van de stad, voordat deze deel werd van de VS in 1846.

Er vallen verschillende werken van publieke kunst te bezichtigen in het park zelf, en in het aanpalende MoMa - Museum of Modern Art kan je een een grote waaier aan moderne en hedendaagse kunst bewonderen. Neem er ook een kijkje op de daktuin, met mooie uitzichten op de stad.

 1. De ruïnes van de Sutro Baths

De Sutro Baths, ooit één van de grootste binnenzwembaden ter wereld, is nu een fascinerende ruïne, gelegen op een prachtige locatie langs de kust.

De baden waren het werk van Adolph Sutro, voormalig burgemeester van San Francisco. Hij startte het project in 1890. Bewoners van de stad brachten hier de dag door in de zoutwaterzwembaden. In 1955 nam een Sky Tram mensen mee van Cliff House, langs de Sutrobaden, naar Lobos Point, maar toen het onderhoud te duur werd, werd deze in 1965 gesloten. Een jaar later sloten ook de baden hun deuren.

De ruïnes zijn nu een romantische herinnering aan een bijzonder stukje geschiedenis van de stad.

 1. Supporteren voor de Giants

Als je in Amerika bent, moet je op z’n minst naar één sportwedstrijd gaan supporteren. Dit is echt een fenomeen! In San Francicsco vind je dan ook nog eens de thuisbasis van het wereldberoemde honkbalteam de Giants, Amerikaanser dan dit wordt het niet! Probeer dus zeker een ticketje te scoren. De prijzen zijn afhankelijk van je zitplaats, maar starten soms al vanaf 6-10 dollar. Het AT&T Park stadion heeft wel 42.000 zitplaatsen en elk zitje biedt je bovendien een mooi uitzicht doordat het aan de baai van San Francisco gelegen is. Wist-je-datje: dit stadion werd pas in het jaar 2000 voltooid en kostte zo’n 357 miljoen dollar.

 1. Bezoek de lokale zeebewoners in het Bay Aquarium

Het 'Aquarium of the Bay' vind je aan de waterkant van San Francisco. Je komt er oog in oog te staan met groepen kwallen, misschien wel een luipaardhaai en de rest van de lokale zeebewoners. Binnen krijg je aan 300 meter lange, heldere tunnels te zien gevuld met meer dan 700.000 liter water. Daarin zwemmen tot wel 20.000 dieren rond die afkomstig zijn uit de baai en omliggende gebieden. Best wel impressionant! Bovendien heeft het aquarium als missie om de baai en alle dieren die in de baai wonen te beschermen.

 1. Proef de lekkerste specialiteiten op de Ferry Building Markt

De Ferry Building Marketplace, gelegen bij het veerbootgebouw, is ongetwijfeld één van de beroemdste bezienswaardigheden van San Francisco. Je vindt er vers gevangen vis, ambachtelijke kazen, de beste restaurants en chef-koks van de stad en nog veel meer. Er is daarnaast een mix van grote en kleine winkels. Laat je hier vooral verrassen en probeer zoveel mogelijk verschillende dingen te proeven, je smaakpappillen zullen niet weten wat hen overkomt!

 1. Bewonder het Paleis voor Schone Kunsten

Het Paleis voor Schone Kunsten of de 'Fine Arts Gallery' is een indrukwekkend gebouw gelegen in het Presidio. Dit gebouw werd opgenomen is het U.S. National Register of Historic Places en werd ook benoemd als een San Francisco Designated Landmark. Heel erg de moeite dus! Het gebouw heeft al verschillende functies gehad, waaronder militaire opslag, maar is nu een kunstgalerij. Het water rondom het Paleis maakt de setting des te mooier en je kan er heel wat dieren spotten zoals eenden, zwanen, ganzen...

 1. Impressionante kunstcollecties in het Asian Art Museum

In het Asian Art Museum kan je terecht voor een van de grootste en meest uitgebreide kunstcollecties over Azië in de hele wereld. Je vindt er meer dan 18.000 kunstwerken, waaronder verschillende stukken die al meer dan 6.000 jaar oud zijn!

Het museum werd ooit opgericht door Avery Brundage. Hij schonk een grote som geld aan de stad om daarmee het museum te starten. Hijzelf was ongelooflijk rijk en verzamelaar van Aziatische kunst, vandaar zijn ingeving. De kunstwerken in het museum richten zich voornamelijk op de grote Aziatische landen. In 1991 opende de Dalai Lama hier een tentoonstelling over wijsheid en mededogen.

 1. Wandel tussen ontelbaar veel redwood bomen

Op de berg Tamalpais vind je het Muir Woods National Monument. Dit is een stuk natuur van zo’n 554 hectare dat deel uitmaakt van het Golden Gate National Recreation Center. Ongeveer de helft van dit park staat helemaal vol met de typische redwood bomen.

Neem zeker eventjes de tijd om hierdoor te wandelen, want het is een prachtige en rustgevende plek! Honden zijn hier ook toegelaten en er zijn heel wat spots waar je gezellig kan picknicken. Trek zeker je goede wandelschoenen aan, want de paden hebben verschillende moeilijkheidsgraden.

Onze tip: Wil je graag Muir Woods National Monument met een daguitstap of tour van uit San Francisco? Bekijk de verschillende tours en boek online

 1. Maak een uitstapje naar Angel Island

Vanuit San Francisco kan je de veerboot nemen richting Angel Island. Zodra je aangekomen bent, kan je met de openluchttram of een Segway-tour het hele eiland verkennen. Angel Island is het tweede grootste eiland in de baai. Er wonen slechts 60 mensen permanent op het eiland, maar toch vind je er een aantal fantastische cafeetjes of bars die ook heel lekker eten serveren. Boek je tickets of tour naar Angel Island online

Het uitzicht op de baai vanaf dit eiland is ongelooflijk mooi. Er zijn ook vaak dingen te doen, zoals evenementen of livemuziek, wat je bezoek des te leuker maakt.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan San Francisco

Benieuwd naar hoe San Francisco eruitziet? In deze video nemen we je me langs de mooiste bezienswaardigheden van San Francisco. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf San Francisco moeten bezoeken.

 1. Waar overnachten in San Francisco?

Op zoek naar de ideale buurt om te overnachten in San Francisco. Rondom Union Square vind je heel wat hotels en slaapmogelijkheden, en je ligt ook nog eens erg centraal in de stad. Wijzelf verbleven in de buurt van Fisherman's Wharf, in het Marriott Hotel.

Onze tip: Nog meer hotel inspiratie voor je verblijven nodig? Bekijk ook onze 5 favoriete plekjes in San Francisco om te overnachten.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Zuidwest USA met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest USA? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 25 oktober 2019 - Ronny Godts

super interessante ideëen om te bezoeken

- 6 november 2018 - Giovanna Jansen

Wat een geweldige stad! En wat een geweldig verslag met prachtige foto's!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?