FB

Alcatraz bezoeken: tips + wat te zien op dit gevangeniseiland?

Volledige reisgids kopen voor € 15

Alcatraz bezoeken: tips + wat te zien op dit gevangeniseiland?

3 augustus 2018 in USA Westkust0 reacties

Naast de Golden Gate Bridge en de historische trams heeft San Francisco nog een andere grote bezienswaardigheid: het eiland Alcatraz. De meesten kennen het eiland als de plek van de historische gevangenis waar de grote criminelen van Amerika uit de eerste helft van de twintigste eeuw vast hebben gezeten, maar de geschiedenis van het eiland gaat veel verder dan dat en het is tegenwoordig ook mogelijk om het eiland zelf te ontdekken.

Duik in de sfeer van Alcatraz en geniet van een spectaculaire ervaring. Ik geef je mijn tips voor tickets (die je zéker van te voren moet bestellen!) en alle info over het gevangeniseiland!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

 1. Geschiedenis van het eiland

1.1. Het ontstaan van Alcatraz

In 1775 voer de Spaanse Juan Manuel de Ayala door de baai van San Francisco om een kaart van de baai te kunnen vormen. Hierbij kwam hij op 3 kleine eilandjes voor de kust van het Amerikaanse vaste land, waarvan hij er één Isla de los Alcatraces noemde, ofwel ‘het eiland van de pelikanen’. Hij gebruikte hierbij het archaïsche Spaanse woord ‘alcatraz’ voor pelikaan in plaats van ‘pelicanos’, wat al snel resulteerde in het gebruik van het woord ‘Alcatraz’ voor het eiland.

1.2. Kopen & verkopen

In juni 1846 werd het eiland door de Mexicaanse gouverneur Pio Pico aan Julian Workman gegeven. Workman verkocht het eiland aan de gouverneur van Californië, John C. Frémont. De gouverneur kocht het eiland in naam van de overheid van de Verenigde Staten in 1850 naar orders van president Millard Fillmore en zette het opzij als militair grondgebied. Californië was toen net, aan het einde van de oorlog tussen Amerika en Mexico, door Amerika overgekocht van Mexico.

1.3. Bescherming San Francisco Baai

Al snel begon het Amerikaanse leger met het bekijken van hoe Alcatraz ingezet zou kunnen worden als bescherming van de San Francisco Baai. In 1853 werd er begonnen met het fortificeren van het eiland, waarbij in 1584 de eerste vuurtoren van de kust van Californië gebouwd werd. De bouw op het eiland duurde tot 1858 en resulteerde in het Fort Alcatraz. Tegen het einde van het jaar arriveerde het eerste garnizoen op het eiland, bestaande uit 200 soldaten en 11 kanonnen.

1.4. De Alcatraz gevangenis

In 1861 begon de Amerikaanse Burgeroorlog en al snel werd het eiland gebruikt om wapens op te slaan zodat die niet in de handen van de geconfedereerden zouden vallen. Ook werkte het eiland als gevangenis voor de geconfedereerden. Na de oorlog werd er besloten om de gebouwen op het eiland aan te passen met ondergrondse tunnels en opbergruimtes, maar al snel werden deze plannen veranderd en werd er van de fortificatie een officieel detentiecentrum gemaakt. In 1867 werd de eerste officiële cel blok gebouwd en in 1868 werd Alcatraz geopend als gevangenis.

1.5. Zware criminelen & ontsnappingspogingen

Tot 1933 hield de gevangenis vooral oorlogsgevangenen vast, maar op 12 oktober 1933 werd Alcatraz overgenomen door het Departement van Justitie en werd het een federale gevangenis. Tot aan 1963 werden de gevaarlijkste criminelen naar Alcatraz gebracht, waaronder Al Capone, George “Machine Gun” Kelly en Robert “Birdman of Alcatraz” Stroud. In deze 29 jaar is geen enkele gevangene ontsnapt, al waren er wel 14 pogingen, waarbij er 23 gevangenen opnieuw gepakt werden: 6 neergeschoten tijdens hun ontsnappingspoging en 2 verdronken. Van 5 anderen is de doodsoorzaak onbekend, maar er wordt gedacht dat ook zij verdronken zijn.

1.6. Het eiland verlaten

Op 21 maart 1963 werd het eiland verlaten doordat het aanbrengen van zoet water en het weg transporteren van afval van het eiland te veel geld en tijd kostten. Daarnaast waren de gebouwen door het zee water ook behoorlijk geërodeerd.

1.7. Bezetting & verwoesting

In zowel maart 1964 en november 1969 claimden indianen het eiland, waarbij de discriminatie tegen indianen ook geprotesteerd werd. Tijdens de tweede bezetting in 1969 verbleven sommige activisten voor bijna 2 jaar op het eiland. In deze periode werden een aantal gebouwen op Alcatraz zwaar beschadigd of zelfs verwoest tijdens branden.

1.8. Nationaal Historisch Monument

In 1972 werd Alcatraz onderdeel van het Golden Gate National Recreation Area, waarna het in 1976 opgenomen werd in het nationaal register van historische plekken en in 1986 werd het zelfs benoemd tot Nationaal Historisch Monument.

 1. Alcatraz

2.1. Het eiland: algemeen

Het eiland van Alcatraz is ongeveer 9 hectare groot en is op zo’n 2 kilometer van de kust van San Francisco gelegen. Op het eiland zijn onder andere het oude celblok, de vuurtoren en de Alcatraz tuinen te bezoeken, waarnaast er ook tentoonstellingen worden weergegeven in de gebouwen.

2.2. De celblok

De celblok is het betonnen hoofdgebouw op het eiland. Het gebouw is 150 meter lang en bevat 336 cellen verdeeld over 4 blokken. Van de cellen werden er niet meer dan 302 tegelijk gebruikt en op een bepaald punt werden er zelfs maar 222 cellen gebruikt. De cellen waren eenvoudig ingericht met een bed, een toilet en een wasbak. Naast de cellen bevat het gebouw ook nog het kantoor van de opzichter, de bezoekersruimte, de kappersruimte en een bibliotheek. De keuken en de eetzaal liggen in een aangebouwd deel van het gebouw, waarboven de ziekenzaal gebouwd was. Naast het gebouw ligt het plein waar de gevangenen buiten konden recreëren.

2.3. De vuurtoren

De vuurtoren van Alcatraz was de eerste vuurtoren die aan de westkust van Amerika gebouwd werd. De huidige toren verving de oude toren uit 1854 in 1909. De toren is 26 meter hoog en is daarmee kleiner dan de watertoren op het eiland, maar het gebouw lijkt groter doordat het op 65 meter boven zeeniveau gebouwd is.

2.4. De natuur

De natuur op het eiland bestaat uit ruige kliffen, agaven en de tuinen die de families van de gevangenbewaarders hadden aangelegd. De oude tuinen zijn deels gerestaureerd, maar doordat het eiland een belangrijke nestplaats is geworden voor verschillende vogels zijn andere delen van de nu overgroeide tuinen beschermd. Ondanks dat de pelikanen die in de achttiende eeuw door Juan Manuel de Ayala op het eiland gespot werden niet meer te zien zijn, maakten onder andere aalscholvers, nachtreigers en meeuwen het eiland hun thuis.

 1. Openingstijden

 • Alcatraz is het gehele jaar door geopend, behalve met Thanksgiving, kerst en op 1 januari.
 • Sommige gebieden op het eiland worden in bepaalde periodes afgesloten om de broedende vogels te beschermen.
 • Alcatraz is alleen te bereiken met de veerpond, welke ongeveer elk half uur naar het eiland vertrekt.
 • De vertrektijden van de pond verschillen per periode. Tot 4 november 2018 vertrekt de eerste boot naar Alcatraz om 8:15 uur en de laatste vaart om 18:30 uur weg. De laatste boot terug naar het vaste land vertrekt om 21:25 uur.
 • De Night Tour en de Behind the Scenes Tour zijn alleen te boeken van donderdag tot en met maandag.
 1. Tips voor tickets

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel te verkrijgen bij de kassa op Pier 33, vanwaar de ferry vertrekt, of online op de website van Alcatraz. Boek je ticket minstens 2 weken op voorhand, om zeker te zijn van een plaatsje.

Er zijn 5 verschillende tickets te verkrijgen voor de 5 verschillende tours. Tickets gaan 90 dagen voor data in de verkoop.

4.2. Welk ticket?

4.2.1. De Early Bird Tour

Het eerste ticket is de Early Bird Tour. Dit is de eerste tour van de dag en geeft je de mogelijkheid om Alcatraz in alle rust te ontdekken. Tickets voor deze tour zijn $38 voor iedereen tussen de 12 en 61 jaar oud. Senioren ouder dan 62 jaar en kinderen tussen de 5 en 11 jaar betalen minder. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee.

4.2.2. De Day Tour

De Day Tour geeft je precies dezelfde toegang tot Alcatraz als de Early Bird Tour, maar dan met een latere boot. De prijzen voor de tickets zijn hier dus ook dezelfde als de prijzen.

4.2.3. De Night Tour

Met de Night Tour vaar je eerst rond het eiland en krijg je onder andere verhalen over de ontsnappingspogingen te horen. Eenmaal op het eiland wordt je onder begeleiding naar het celblok gebracht, waar je vervolgens zelf rond kan lopen. Tickets kosten $45 voor iedereen tussen de 18 en 61 jaar. Tieners tussen de 12 en 17 jaar en senioren ouder dan 62 jaar betalen minder. Kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgen nog meer korting en tot slot mogen kinderen tot en met 4 jaar gratis mee.

4.2.4. De Behind the Scenes Tour

De vierde tour is de Behind the Scenes Tour, waarbij je dezelfde ervaringen krijgt als de Night Tour, maar ook verschillende andere vergeten plekken op het eiland zal bezoeken, zoals verborgen ruimtes en ondergrondse cellen. Deze tour is alleen voor iedereen ouder dan 12 jaar, en kinderen tot twaalf jaar zullen niet worden toegelaten. Een ticket voor volwassenen kost $90, voor tieners tussen de 12 en 17 jaar en voor senioren ouder dan 62 jaar is er korting.

4.2.5. Alcatraz + Angel Island

Het laatste ticket dat te verkrijgen is combineert een bezoek aan Alcatraz met een bezoek aan het nabijgelegen Angel Island. Met deze Alcatraz & Angel Island Combo Tour krijg je ook de kans om met de Tram Tour van Angel Island mee te gaan om vervolgens op eigen houtje dit eiland te ontdekken. Dit ticket kost $76,25 voor iedereen tussen de 12 en 61 jaar oud. Hier krijgen senioren ouder dan 62 jaar oud en kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud korting. Kinderen tot en met 4 jaar oud mogen gratis mee.

De Cellhouse audiogids is bij alle tours inbegrepen en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en nog een hoop andere talen.

 1. Vermijd wachttijden

Het is aan te raden om je tickets online te kopen en dit zo snel mogelijk te doen. Tickets voor Alcatraz zijn erg snel uitverkocht en door er op tijd bij te zijn heb je meer kans om de tour naar keuze op de dag en tijd naar keuze te kunnen doen. Met een vooraf gekocht ticket kan je ook direct doorlopen naar Pier 33, vanwaar de ferry vertrekt.

Wanneer je in alle rust het eiland wilt verkennen is het aan te raden om het Early Bird ticket aan te schaffen, waarbij je het eerste uur het eiland voor jezelf hebt. Ook de Night Tour zorgt voor een eigen, bijzondere sfeer.

 1. Wegbeschrijving naar Alcatraz

6.1. Lopend

Doordat de Pier 33, vanwaar de veerpond naar Alcatraz vertrekt, aan de rand van de stad ligt is het van veel plekken niet lopend te bereiken. Alleen wanneer je vanuit het Financial District, Cow Hollow, North Beach, South Beach of South of Market vertrekt is het binnen een uur te lopen. Het is dan ook aan te raden om het openbaar vervoer naar de pier te nemen.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het is mogelijk om de historische tram van de MUNI F Lijn naar de Alcatraz Landing op Pier 33 te nemen. Deze stopt op een paar minuten lopen afstand van de pier.

6.3. Met de auto

Wanneer je met de auto naar Pier 33 rijdt is het aan te raden om te parkeren bij 80 Francisco bij Kearny.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er zijn maar beperkte toiletgelegenheden op het eiland, bij de aanlegplaats en bovenaan het eiland.
 • Er is geen kiosk waar je eten kan halen op het eiland. Wel is er voedsel beschikbaar op de veerpond.
  Draag stevige schoenen voor een bezoek aan Alcatraz. De paden kunnen behoorlijk stijl zijn en wanneer je alle delen van het eiland wilt bezoeken ben je een behoorlijk stuk aan het lopen.
 • Het weer op Alcatraz kan onverwacht veranderen, dus wees voorbereid en neem een jas of trui mee, ook als het warm is.
 1. Filmpje: kijk binnen in de gevangenis

Ben je je bezoek aan Alcatraz volop aan het plannen, maar wil je toch al eens een kijkje nemen binnen in de gevangenis? In dit filmpje word je meegenomen tijdens een tour en krijg je alvast een idee van hoe de gevangenis en de cellen eruitzien.

 1. Extra: download gratis je preview reisgids Zuidwest USA

Ben jij van plan een trip te maken naar Zuidwest USA? Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA en kom helemaal in de stemming!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?