FB

Alcatraz bezoeken: tips + wat te zien op dit gevangeniseiland?

Volledige reisgids kopen voor € 15

Alcatraz bezoeken: tips + wat te zien op dit gevangeniseiland?

6 november 2018 in USA Westkust0 reacties

Naast de Golden Gate Bridge en de kabeltrams heeft San Francisco nog een andere bekende bezienswaardigheid: het eiland Alcatraz. De meesten kennen het eiland als de plek van de historische gevangenis waar de grote criminelen van Amerika uit de eerste helft van de 20ste eeuw hebben vastgezeten, maar de geschiedenis van het eiland gaat veel verder dan dat en het is tegenwoordig ook mogelijk om het eiland zelf te bezoeken.

Duik in de sfeer van Alcatraz en geniet van een spectaculaire ervaring. Je vindt hier onze tips voor tickets (die je zéker van te voren moet bestellen!) en alle info over het gevangeniseiland!

Inhoud artikel

Georganiseerde tours & tickets

 1. Korte geschiedenis van Alcatraz-eiland

1.1. Het ontstaan van Alcatraz

In 1775 voer de Spaanse Juan Manuel de Ayala door de baai van San Francisco om een kaart van de baai te kunnen maken. Hierbij kwam hij op 3 kleine eilandjes voor de kust van het Amerikaanse vasteland, waarvan hij er één Isla de los Alcatraces noemde, ofwel ‘het eiland van de pelikanen’. Al snel werd het eiland gewoon ‘Alcatraz’ genoemd.

1.2. Kopen & verkopen

In juni 1846 werd het eiland door de Mexicaanse gouverneur Pio Pico aan Julian Workman gegeven. Workman verkocht het eiland in 1850 aan de gouverneur van Californië, John C. Frémont, die het eiland kocht in naam van de overheid van de Verenigde Staten en het bewaarde als militair grondgebied. Californië was toen net, aan het einde van de oorlog tussen Amerika en Mexico, door Amerika overgekocht van Mexico.

1.3. Bescherming San Francisco Baai

Al snel begon het Amerikaanse leger na te gaan hoe Alcatraz ingezet kan worden als bescherming van de San Francisco Baai. In 1853 werd er begonnen met het fortificeren van het eiland, waarbij in 1584 de eerste vuurtoren van de kust van Californië gebouwd werd. De bouw op het eiland duurde tot 1858 en resulteerde in het Fort Alcatraz. Tegen het einde van het jaar arriveerde het eerste garnizoen op het eiland, bestaande uit 200 soldaten en 11 kanonnen.

1.4. De Alcatraz gevangenis

In 1861 begon de Amerikaanse Burgeroorlog en al snel werd het eiland gebruikt om wapens op te slaan zodat die niet in de handen van de geconfedereerden zouden vallen. Het eiland werd ingezet als gevangenis voor de geconfedereerden.

Na de oorlog werd er aanvankelijk besloten om de gebouwen op het eiland aan te passen met ondergrondse tunnels en opbergruimtes, maar al snel werden deze plannen veranderd en werd er van de fortificatie een officieel detentiecentrum gemaakt. In 1867 werd de eerste officiële cel blok gebouwd en in 1868 werd Alcatraz geopend als gevangenis.

1.5. Zware criminelen & ontsnappingspogingen

Tot 1933 hield de gevangenis vooral oorlogsgevangenen vast, maar op 12 oktober 1933 werd Alcatraz overgenomen door het Departement van Justitie en werd het een federale gevangenis. Tot aan 1963 werden de gevaarlijkste criminelen naar Alcatraz gebracht, waaronder Al Capone, George “Machine Gun” Kelly en Robert “Birdman of Alcatraz” Stroud.

In de 29 jaar dat Alcatraz dienst deed als gevangenis is er officieel geen enkele gevangene ontsnapt, al waren er wel 14 pogingen, waarbij er 23 gevangenen opnieuw gepakt werden. 5 ontsnapte gevangenen werden nooit teruggevonden, maar er wordt gedacht dat ze door de sterke stroming rondom het eiland verdronken zijn.

1.6. Het eiland verlaten

Op 21 maart 1963 werd het eiland verlaten omdat de kosten voor onderhoud en de levering van zoet water en het transport van het afval te veel geld en tijd kostten. Daarnaast waren de gebouwen door het gure klimaat ook behoorlijk geërodeerd.

1.7. Bezetting & verwoesting

In zowel maart 1964 als in november 1969 claimden native Americans het eiland, gebaseerd op een wet in de VS die stelt dat elk federaal overheidsgebied dat door de overheid wordt verlaten opnieuw Indiaans gebied wordt. Met deze acties werd de discriminatie van de native Americans aangeklaagd.

Tijdens de tweede bezetting in 1969 verbleven sommige activisten voor bijna 2 jaar op het eiland. In deze periode werden een aantal gebouwen op Alcatraz zwaar beschadigd of volledig verwoest tijdens branden.

1.8. Nationaal Historisch Monument

In 1972 werd Alcatraz onderdeel van het Golden Gate National Recreation Area, waarna het in 1976 opgenomen werd in het nationaal register van historische plekken. In1986 werd het zelfs benoemd tot Nationaal Historisch Monument.

 1. Wat is er te zien op Alcatraz?

2.1. Het eiland: algemeen

Het eiland van Alcatraz is ongeveer 9 hectare groot en ligt op zo’n 2 kilometer van de kust van San Francisco. Op het eiland zijn onder andere het oude celblok, de vuurtoren en de Alcatraz tuinen te bezoeken. In de bijgebouwen worden er ook tentoonstellingen gehouden.

2.2. De celblok

De celblok is het centrale hoofdgebouw op het eiland. Het gebouw is 150 meter lang en bevat 336 cellen verdeeld over 4 blokken. Van de cellen werden er niet meer dan 302 tegelijk gebruikt en op een bepaald punt werden er zelfs maar 222 cellen gebruikt. De cellen waren spartaans ingericht met een bed, een toilet en een wasbak. Er is zero privacy.

Naast de cellen bevat het gebouw ook nog het kantoor van de opzichter, de bezoekersruimte, de kappersruimte en een bibliotheek. De keuken en de eetzaal liggen in een aangebouwd deel van het gebouw, waarboven de ziekenzaal gebouwd was.

2.3. De vuurtoren

De vuurtoren van Alcatraz was de eerste vuurtoren die aan de westkust van Amerika gebouwd werd. De huidige toren dateert van 1909 als vervanging van de oude toren uit 1854. De vuurtoren is 26 meter hoog en is daarmee kleiner dan de watertoren op het eiland, maar het gebouw lijkt groter omdat het 65 m boven zeeniveau gebouwd is.

2.4. De natuur van Alcatraz

De natuur op Alcatraz bestaat uit ruige kliffen, agaven en de tuinen die werden aangelegd door de families van de gevangenbewaarders. De oude tuinen zijn deels gerestaureerd, maar doordat het eiland een belangrijke nestplaats is geworden voor verschillende vogels zijn delen van de nu overgroeide tuinen beschermd.

De pelikanen die in de 18de eeuw door Juan Manuel de Ayala op het eiland gespot werden, zijn hier niet meer te zien. Maar heel wat andere vogelsoorten, zoals aalscholvers, nachtreigers en meeuwen maakten van het eiland hun thuis.

 1. Openingstijden Alcatraz

 • Alcatraz is het gehele jaar door geopend, behalve op Thanksgiving, kerst en op 1 januari.
 • Sommige gebieden op het eiland worden in bepaalde periodes afgesloten om de broedende vogels te beschermen.
 • Alcatraz is alleen te bereiken met de ferry, die ongeveer elk half uur naar het eiland vertrekt.
 • De vertrektijden van de ferry verschillen per periode. Tot 4 november 2018 vertrekt de eerste boot naar Alcatraz om 8u15 en de laatste om 18u30. De laatste boot terug naar het vaste land vertrekt om 21u25.
 • De Night Tour en de Behind the Scenes Tour zijn alleen te boeken van donderdag tot en met maandag.
 1. Tips voor tickets voor Alcatraz

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel te verkrijgen bij de kassa op Pier 33, vanwaar de ferry vertrekt, of online te kopen. Boek je tickets ruim op voorhand, om zeker te zijn van een plaatsje.

Er zijn 5 verschillende tickets te verkrijgen voor de 5 verschillende tours. Tickets gaan 90 dagen voor data in verkoop.

4.2. Welk ticket?

4.2.1. De Early Bird Tour

De Early Bird Tour is de eerste tour van de dag en geeft je de mogelijkheid om Alcatraz in alle rust te ontdekken. Senioren ouder dan 62 jaar en kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgen korting. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee.

4.2.2. De Day Tour

De Day Tour geeft je precies dezelfde toegang tot Alcatraz als de Early Bird Tour, maar dan met een latere boot. Er is geen verschil in prijs met de Early Bird Tour.

4.2.3. De Night Tour

Met de Night Tour vaar je eerst rond het eiland en krijg je onder andere verhalen over de ontsnappingspogingen te horen. Eenmaal op het eiland wordt je onder begeleiding naar het celblok gebracht, waar je vervolgens zelf rond kan lopen. Tickets kosten $45 voor iedereen tussen de 18 en 61 jaar. Tieners tussen de 12 en 17 jaar en senioren ouder dan 62 jaar betalen minder. Kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgen nog meer korting en tot slot mogen kinderen tot en met 4 jaar gratis mee.

4.2.4. De Behind the Scenes Tour

De vierde tour is de Behind the Scenes Tour, waarbij je dezelfde ervaringen krijgt als de Night Tour, maar ook verschillende andere vergeten plekken op het eiland zal bezoeken, zoals verborgen ruimtes en ondergrondse cellen. Deze tour is alleen voor iedereen ouder dan 12 jaar, jongere kinderen worden niet toegelaten. Een ticket voor volwassenen kost $90, voor tieners tussen de 12 en 17 jaar en voor senioren ouder dan 62 jaar is er korting.

4.2.5. Alcatraz + Angel Island

Het laatste ticket dat te verkrijgen is combineert een bezoek aan Alcatraz met een bezoek aan het nabijgelegen Angel Island. Met deze Alcatraz & Angel Island Combo Tour krijg je ook de kans om met de Tram Tour van Angel Island mee te gaan om vervolgens op eigen houtje dit eiland te ontdekken. Dit ticket kost $76,25 voor iedereen tussen de 12 en 61 jaar oud. Hier krijgen senioren ouder dan 62 jaar oud en kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud korting. Kinderen tot en met 4 jaar oud mogen gratis mee.

Bij alle tours is de uitstekende cellhouse audiogids inbegrepen. Deze audio-rondleiding is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en nog een hoop andere talen.

 1. Boek op voorhand en wees zeker van je plek op de ferry!

We raden ten stelligste aan om je tickets op voorhand online te kopen en dit zo snel mogelijk te doen. De vraag is veel groter dan het aanbod en tickets voor Alcatraz zijn erg snel uitverkocht. Met een vooraf gekocht ticket kan je ook direct doorlopen naar Pier 33, vanwaar de ferry vertrekt.

Wanneer je in alle rust het eiland wilt verkennen is het Early Bird-ticket een aanrader, waarbij je het eerste uur het eiland voor jezelf hebt. Ook de Night Tour zorgt voor een eigen, bijzondere en zelfs onvergetelijke sfeer.

Onze tip: Tickets online boeken = zeker zijn dat je Alcatraz kan bezoeken

 1. Hoe geraak je in Alcatraz?

De ferry naar Alcatraz vertrekt vanop Pier 33.

6.1. Lopend

Pier 33 ligt in het verlengde van Fisherman's Wharf. Het is vlot te voet te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

Geen zin om al moe te zijn voor je het eiland zelf verkent? Neem dan het openbaar vervoer. Het is mogelijk om de historische tram van de MUNI F Lijn naar de Alcatraz Landing op Pier 33 te nemen. Deze stopt op een paar minuten lopen afstand van de pier.

6.3. Met de auto

Wanneer je met de auto naar Pier 33 rijdt is het aan te raden om te parkeren bij 80 Francisco bij Kearny.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er zijn maar beperkte toiletgelegenheden op het eiland, bij de aanlegplaats en bovenaan het eiland.
 • Je kan geen eten kopen op het eiland, wel op de ferry.
 • Draag stevige schoenen voor een bezoek aan Alcatraz. De paden kunnen behoorlijk stijl zijn en wanneer je alle delen van het eiland wilt bezoeken, zal heel wat afwandelen.
 • Het weer op Alcatraz kan onverwacht veranderen, dus wees voorbereid en neem een jas of trui mee, ook als het warm is. Er is sowieso altijd veel wind.
 1. Filmpje: kijk binnen in de gevangenis

Ben je je bezoek aan Alcatraz volop aan het plannen, maar wil je toch al eens een kijkje nemen binnen in de gevangenis? In dit filmpje word je meegenomen tijdens een tour en krijg je alvast een idee van hoe de gevangenis en de cellen eruitzien.

 1. Waar overnachten in San Francisco?

Op zoek naar de ideale buurt om te overnachten in San Francisco. Rondom Union Square vind je heel wat hotels en slaapmogelijkheden, en je ligt ook nog eens erg centraal in de stad. Wijzelf verbleven in de buurt van Fisherman's Wharf, in het Marriott Hotel.

 1. Extra: download gratis je preview reisgids Zuidwest USA

Ben jij van plan een trip te maken naar Zuidwest USA? Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA en kom helemaal in de stemming!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?