Bezoek het Yellowstone National Park: Tips, excursies en bezienswaardigheden + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 15

Bezoek het Yellowstone National Park: Tips, excursies en bezienswaardigheden + kaart

31 januari 2024 in USA Westkust0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Yellowstone National Park: bezienswaardigheden + verblijftips

Hoe introduceer je misschien wel het meest indrukwekkende nationale park ter wereld? Bijna 9000 km² tot de nok gevuld met onder meer geisers, warmwaterbronnen, watervallen, meren, bergen, valleien en een unieke flora en fauna.

Alleen al je bezoek aan het allereerste nationale park op onze aardbol plannen is overweldigend omdat er werkelijk zoveel te doen en beleven valt. Daarom is er deze blogpost om jou op weg te helpen zodat je bezoek aan Yellowstone National Park een uiterst onvergetelijke ervaring wordt + boek hier je excursie naar Yellowstone National Park.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Yellowstone Nationaal Park

Duur1 - 3 dagen
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij TUI, AmerikaPlus of Riksjatravel
HuurautoTijdens je bezoek aan Yellowstone National Park is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenHuur je camper voor deze rondreis eenvoudig en veilig online bij Worldwidecampers
Verblijven
Excursies boeken

Inhoud artikel

 1. Ligging en toegangspunten van het Yellowstone National Park

Yellowstone National Park bevindt zich in het noordwesten van de Verenigde Staten en is zo groot, dat het zich uitstrekt over drie verschillende staten: Wyoming, Montana en Idaho.

Overzichtskaart met bezienswaardigheden in Yellowstone

Wat zijn de toegangspunten van het Yellowstone National Park?

Er zijn 5 verschillende ingangen tot het park, waardoor een goede planning essentieel is. Zeker aangezien sommige toegangspunten gesloten zijn op bepaalde momenten van het jaar. Kijk dus goed op voorhand na op de officiële website van Yellowstone National Park of de door jouw gekozen ingang toegankelijk is.

 • De West Entrance (bekijk ligging) is de meest populaire plek om het park binnen te gaan. Via het charmante dorpje West Yellowstone kom je tot bij Geyser Country, waar je de beroemde Old Faithful geiser vindt. Als je hierin geïnteresseerd bent, is het sowieso de beste toegang want zoals de naam al doet vermoeden, is er hier aan geisers (en bij uitbreiding warmwaterbronnen en modderbaden) geen gebrek: er zijn er meer dan 500!
 • De North Entrance (bekijk ligging) was oorspronkelijk bedoeld als de hoofdingang van Yellowstone, via deze weg kom je gemakkelijk tot bij de Mammoth Hot Springs en de Boiling River.
 • De Northeast Entrance (bekijk ligging) is dan weer de ideale ingang om de schitterende fauna (en flora) van het park te bewonderen, die je vooral in Lamar Valley kan spotten.
 • Nabij de East Entrance (bekijk ligging) ligt Yellowstone Lake, het indrukwekkende bergmeer.
 • Ten slotte is er nog de South Entrance (bekijk ligging), in feite het gemakkelijkste toegangspunt. Hier in de buurt zijn Lower Geyser Basin, Fountain Paint Pot en de Great Fountain Geyser.
 1. Old Faithful

De beroemdste trekpleister is de Old Faithful, de grootste en regelmatig uitbarstende geiser van het park. Je kan dit prachtig natuurfenomeen vanop een afstandje gadeslaan vanaf de daarvoor voorziene zone en ook promenade die rond de geiser is aangelegd. Er is tevens een speciaal observatiepunt (bekijk ligging) waarvan je dit vanuit de hoogte kan bewonderen.

Een andere uitstekende manier om dit te aanschouwen is met een drankje vanop het terras van de Old Faithful Inn, deze herberg werd al in 1903 gebouwd en is daarmee het oudste boomstamgebouw ter wereld. Je kan hier ook verblijven, maar je hoeft geen gast te zijn om vanaf hier de beroemde geiser te bewonderen. De uitbarstingen komen elke 60 tot 110 minuten voor en kunnen tot vijf minuten duren. Bekijk hier de voorspelde erupties.

EXCURSIE: Boek hier je Old Faithful Tour met gids.

 1. Mammoth Hot Springs

Dit gedeelte verschilt van de andere geothermische gebieden in het park, omdat water door kalksteen vloeit in plaats van vulkanisch gesteente. Die kalksteen is afkomstig van een zee die in lang vervolgen tijden het park bedekte en wordt afgezet als witte travertijn, waardoor prachtige patronen en ontwerpen zijn ontstaan. Ook zijn zo natuurlijke trappen gevormd, net zoals watervallen.

De Mammoth Hot Springs bestaan trouwens uit twee delen: de Mammoth Lower en Upper Terraces, die door trappen en promenades met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kan je perfect genieten van dit fantastisch fenomeen.

 1. Grand Prismatic Spring

De kans is heel groot dat je dit wonder der natuur al eens op foto hebt gezien, want Yellowstones (en bij uitbreiding Amerika’s) grootste warmwaterbron is ook haar bekendste en spectaculairste: de Grand Prismatic Spring.

Grand Prismatic Spring dankt haar kleurenpracht aan de bacteriën die in microbiële matten leven rond de rand van mineraalrijk water. De bron dankt haar superheldere blauwe kleur aan haar steriliteit en diepte.

Leuk weetje: de kleur kan veranderen naargelang de aanwezigheid van verschillende microben en de temperatuur van het water. In de winter zijn de randen meer groenig en in de zomer meer oranje.
 1. De Grand Canyon van Yellowstone

De Grand Canyon in Arizona is misschien wel beroemder, maar die van Yellowstone mag er ook absoluut zijn. Hij is 32 kilometer lang en 244 tot 365 meter diep. Hij werd gevormd door de Yellowstone Rivier die hier door stroomt en over stroomt over de Lower Yellowstone Falls. Dit is dan ook een geweldige plek om te wandelen.

Net zoals zijn broertje in Arizona heeft deze Grand Canyon ook twee “rims” (randen), de noordelijke en zuidelijke. Beiden lonen de moeite, maar als je echt moet kiezen dan is de zuidelijke toch iets spectaculairder, vanwege het iconisch zicht dat je hebt vanaf Artist Point (bekijk ligging).

 1. Hayden Valley en Lamar Valley

De Hayden Valley ligt in het hart van het park en is de habitat van heel wat van de plaatselijke fauna. Grizzly’s, kuddes bizons, elanden, pelikanen, … je vindt ze hier allemaal. Het beste tijdstip om deze prachtdieren te spotten is bij dagenraad of valavond.

Lamar Valley ligt wat meer afgelegen en wordt daarom door veel bezoekers overgeslagen, maar eigenlijk is het een betere plek om dieren te spotten. Naast de bovenstaande dieren leven hier ook onder andere wolven, gaffelbokken en herten.

Soms blokkeren de bizons de weg (een heel bizonder tafereel), waardoor er files kunnen ontstaan. Stap nooit uit, want deze indrukwekkende kollossen zijn sneller dan je denkt en kunnen mensen aanvallen.

SAFARI TOCHT: Verken de Lamar-vallei en wandel tussen de kuddes bizons en pronghorn met een lokale gids. Deze safari-wandeltocht door Lamar Valley is inclusief een lunch langs de rivier.

 1. Mount Washburn

Je hebt ondertussen al door dat Yellowstone voor werkelijk ieder wat wils te bieden heeft. Bergliefhebbers kunnen de 3114 meter hoge Mount Washburn trotseren, die een onbetaalbaar uitzicht biedt op de rest van het park. Mount Washburn is trouwens ook van de drie uitkijkposten voor brand te spotten in Yellowstone en is vanaf half juni tot het einde van het brandseizoen continu bemand door brandweerlieden.

 1. Tower Falls

Er zijn ook heel wat mooie watervallen in Yellowstone, maar Tower Falls is misschien wel de spectaculairste. Het water stort zich zo’n 40 meter naar beneden en alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, zijn er ook nog massieve steenzuilen die eeuwen geleden werden gevormd door afgekoelde lava.

WANDELTIP: Bewonder de majestueuze 40 meter hoge Tower Fall tijdens deze zelfgeleide tour langs de hoogtepunten van Yellowstone nationaal park.

 1. Upper Geyser Basin

De beste verzameling geisers, warmwaterbronnen en thermale baden vind je bij de Upper Geyser Basin. De hoofdbezienswaardigheid is de eerdergenoemde Old Faithful, maar het loont zeker de moeite om de promenadepaden te volgen tot Geyser Hill, waar je zo’n twee uur over doet. Andere geisers die je niet mag missen zijn Solitary Geyser, Castle Geyser en Grotto Geyser. Ten slotte is het kleurrijke Morning Glory Pool niet te missen.

EXCURSIE: Boek hier je tour door de Upper Geyser Basin en kom meer te weten over de 51 geisers en warmwaterbronnen in Yellowstone's Upper Geyser Basin.

 1. Dunraven Pass

Als je een weergaloos zicht wil hebben op Yellowstone, volg je deze weg van Canyon Village tot Devil’s Den. Langs deze 26-kilometer lange baan, die trouwens de hoogste van het park is, kan je ook stoppen bij Washburn Area om mogelijks grizzlyberen te spotten en een wandeling van 9,6 kilometer te maken. Meer info over de Dunraven Pass Trailhead.

Boek hier een onvergetelijke excursie naar het Yellowstone National Park

 1. Boiling River Hot Spring

Op deze plek mondt een warmwaterbron uit in de Gardner rivier, waardoor een natuurlijke jacuzzi is ontstaan. De Boiling River Hot Spring was dan ook een populaire zwemplek, maar sinds de overstromingen van 2022 mag je hier (voorlopig) niet meer zwemmen.

 1. Norris Geyser Basin

Bij de Norris Geyser Basin liggen twee bekken: Back Basin en Porcelain Basin. Eerstgenoemde is het grootste van de twee, en hier ligt de Steamboat Geyser: de grootste actieve geiser ter wereld! De uitbarstingen hiervan zijn minder voorspelbaar, maar het water kan tot wel 90 meter hoog gespuwd worden (versus de 30 tot 56 meter van Old Faitfhul).

Andere noemenswaardige bezienswaardigheden in Back Basin zijn Porkchop en Puff ’N Stuff Geyser en Green Dragon en Emerald Hot Spring. Porcelain Basin is dan weer het meest actieve bekken van de twee.

 1. Artists Paintpots

Artists Paintpots is een klein gebied met verscheidene warmwaterbronnen en modderbaden. De naam dankt dit gebied aan de verschillende prachtige kleuren die je hier kan bewonderen.

 1. Yellowstone Lake

Met haar hoogte van 2357 meter is dit het Yellostone Lake het hoogst gelegen meer van Amerika en mag je dit eigenlijk ook niet missen. Met een lengte van 36 kilometer en breedte van 22 kilometer is het een meer om u tegen te zeggen. De gemiddelde watertemperatuur is 5°, dus men raadt hier af om te gaan zwemmen (je zou maar 20 tot 30 minuten overleven in het water). Je kan het meer wel verkennen met de boot en je kan hier ook vissen op onder andere forel.

 1. Hoe kan je het Yellowstone National Park het beste verkennen?

De beste manier om het park te bezoeken is met de auto (of camper). In totaal liggen er bijna 500 kilometer aan geplaveide wegen in Yellowstone, waardoor het park zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Je hebt dus geen SUV of 4x4 nodig, want bij te veel sneeuwval worden de wegen gesloten.

Alternatieven om het park te verkennen: een georganiseerde bustour of met de fiets

 • Er zijn ook georganiseerde bus tours die vertrekken vanuit veel verschillende plekken. Dit is een ideale manier als je maar weinig tijd te besteden hebt.
 • Je kan ook het park met de fiets verkennen, maar weet goed dat er geen fietspaden zijn en dat je de baan moet delen met auto’s en bussen (en de plaatselijke fauna).

De Grand Loop is de hoofdweg die door het park loopt. Deze baan maakt een achtvormige lus en is goed voor zo’n 227 kilometer aan rijplezier. Hierbij passeer je al de belangrijkste bezienswaardigheden van Yellowstone, behalve Lamar Valley.

 1. Hoe bereik je het nationaal park?

Naar Yellowstone National Park met de auto

Als je al een auto hebt gehuurd, hangt het natuurlijk af van welke staat je komt om het park binnen te komen en kijk je dus zelf via welke ingang je Yellowstone wil betreden (meer over de verschillende toegangspunten)

HUURAUTO: Heb je nog geen huurauto? Reserveer je huurauto dan online bij SunnyCars.

Met het vliegtuig

Wil je rechtstreeks naar Yellowstone vliegen? Dan heb je ook nog alle vrijheid, want je kan kiezen uit vijf verschillende luchthavens. Boek hier je vliegtickets naar Yellowstone National Park.

 • Bozeman Yellowstone International Airport is de ideale toegangspoort tot de noordelijke of westelijke ingang. Het bevindt zich in Bozeman (Montana) en je kan hierop (en van hieruit) vliegen naar meer dan 20 grote steden in de Verenigde Staten. Dit is dan ook het populairste vliegveld.
 • Idaho Falls Regional Airport is ook een goede optie, dit ligt op 2u30 rijden van de West Entrance. Deze luchthaven wordt gebruikt door zes bekende luchtvaartmaatschappijen die vliegen op dertien bestemmingen in de VS.
 • Jackson Hole Airport ligt op een uurtje rijden van de South Entrance en American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines en Alaska Airlines vliegen hier het hele jaar door op. Dit bevindt zich in Jackson (Wyoming).
 • Van mei tot oktober kan je met Delta Air Lines en United Airlines vliegen op Yellowstone Airport in Montana. Het ligt op amper tien minuutjes rijden van de westelijke ingang.
 • Vanuit Denver, Colorado, kan je vliegen met United Express op Yellowstone Regional Airport. Het leuke hieraan is, dat het vlakbij Cody (Wyoming) ligt waardoor je onderweg kan stoppen in Buffalo Bill Village.

Of bezoek Yellowstone met de trein

Met de trein Yellowstone bezoeken is omslachtiger, omdat het dichtstbijzijnde Amtrak-treinstation zich in Salt Lake City (Utah) bevindt. Van hieruit moet je dan een wagen huren en is het nog wel een eindje rijden (516 kilometer - 4u30 rijden). Treintickets kan je hier bestellen.

 1. Plan je bezoek aan het Yellowstone National Park

Zoals je hierboven kon lezen, is het aanbod aan bezienswaardigheden in het Yellowstone nationaal park overweldigend. Zo kan het voor sommigen misschien een Sisyphus arbeid zijn om een dagprogramma op te stellen. Gelukkig voor jou zijn wij er om je te helpen. Idealiter heb je (minstens) 3 dagen om te spenderen in Yellowstone, maar als je ook maar één dag hebt, geven wij je een reisprogramma.

1 dag in Yellowstone3 dagen in Yellowstone
Highlights Dag 1Old Faithful + Upper Geyser Basin, Grand Prismatic Spring, Hayden Valley en Grand Canyon
Old Faithful en de Upper Geyser Basin, Grand Prismatic Spring en Midway Geyser Basin
Highlights Dag 2-Grand Canyon, Dunraven Pass + wandel naar de top van Mount Washburn en Hayden Valley
Highlights Dag 3-Norris Geyser Basin, Mammothe Hot Springs en Lamar Valley
 1. Wat is de beste periode om Yellowstone te bezoeken?

Omdat het zo’n gigantisch park is en het ervan af hangt wat je juist wil, zijn er verschillende beste momenten om naar Yellowstone te gaan.

 • Juni tot september zijn de drukste maanden (met een piek in juli en augustus)
 • November tot maart zijn de rustigste (omdat niet alle delen van het park dan toegankelijk zijn omdat sommige wegen gesloten zijn).
 • September is de beste maand om te kamperen omdat het weer dan nog aangenaam is en er voldoende kampeerplekken zijn (die je in de zomermaanden lang op voorhand moet reserveren).
 • Van midden september tot begin oktober is eigenlijk de beste reistijd, omdat het relatief rustig is en je de prachtige herfstkleuren kan aanschouwen.
 1. Hoeveel kost het om Yellowstone National Park te bezoeken?

 • Je betaalt 35 dollar (33€) per voertuig om het park binnen te komen. Met dit ticket mag je Yellowstone zeven dagen bezoeken.
 • Als je van plan bent om naast Yellowstone ook nog Grand Teton en Glacier National Park (of eender welk ander nationaal park) aan te doen, dan koop je best een America The Beautiful pas. Voor amper 80 dollar kan je hier een jaar lang heel veel nationale parken bezoeken en deze geldt voor maximum vier volwassenen in één auto.

Vraagt een bezoekje aan het Yellowstone National Park net iets teveel voorbereiding en planning? Dan raden we aan om een georganiseerde tour te boeken. Via GetYourGuide kan je verschillende tours boeken naar en in het Yellowstone National Park.

Boek hier een onvergetelijke excursie naar het Yellowstone National Park

 1. Waar overnachten in het nationaal park Yellowstone?

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden, gaande van moderne tot historische hotels of rustieke chalets. Toch moet je er als de kippen bij zijn om te reserveren, want accommodaties geraken snel uitverkocht. Voor de zomer kan je vanaf 1 mei van het jaar ervoor reserveren, voor de winter is dat vanaf 15 maart van het jaar ervoor. Boek hier je verblijf in het Yellowstone National Park.

Hier zijn alvast enkele van onze favoriete plekken om te overnachten

 • West Yellowstone: Clubhouse Inn ligt op slechts 3 minuten rijden van de westelijke ingang van het nationaal park Yellowstone.
 • Cody: The Cody biedt moderne accommodatie op 45 minuten rijden van Yellowstone. Er is gratis parking, een binnenzwembad en iedere ochtend ontbijt.
 • Jackson: Antler Inn beschikt over traditioneel ingerichte kamers, een fitnessruimte en een hot tub om te ontspannen. Gratis parking.
 • Wapiti: Yellowstone Valley Inn ligt naast de rivier de Shoshone en biedt een panoramisch uitzicht op de bergen, op 51 km van Yellowstone.

Je kan ook altijd kamperen in Yellowstone, in totaal zijn er twaalf campings met meer dan 2000 kampeerplekken. Elke kampeerplek (behalve de Mammoth Campground) moet (ruimschoots) op voorhand gereserveerd worden.

Of kies voor een bijzonder verblijf in het nationaal park

 • The Old Faithful Inn werd al eerder genoemd, dit is dus een fantastische optie. Je betaalt al wel gemakkelijk 375€ voor een kamer; maar met zo'n bijzondere ligging is een verblijf hier werkelijk een unieke ervaring.
 • Lake Yellowstone Hotel & Cabins ligt zoals de naam al weggeeft aan het prachtige Yellowstone Lake. In 2014 werd het hersteld in haar vroegere glorie en een jaar later werd het uitgeroepen tot historisch monument.
 • De Explorer Cabins zijn een van de meest unieke plekken om te overnachten in Yellowstone. Alle cabins zijn voorzien van nodige comfort zoals wifi en een keukentje. Ze liggen in het hart van het park en zijn een geweldige keuze om met je gezin te overnachten.
 1. Tips voor je bezoek aan Yellowstone National park

 • Net zoals accommodatie is ook brandstof veel duurder in het park. Je gooit je tank best nog eens vol voor je Yellowstone binnen rijdt.
 • Er zijn uiteraard ook voldoende plekken om te eten in het park, maar als je zelf voor een lunchpakket zorgt, verlies je minder tijd aan eten en haal je het maximum uit je bezoek.
 • Let op voor beren. Hoewel de kans klein is dat je er effectief tegen het lijft loopt, moet je er toch op voorbereid zijn.
 • Maak zelf regelmatig geluid (of zorg voor een berenbel) en zorg dat je berenspray op zak hebt. Beter voorkomen dan genezen!
 • Je blijft ook zeker (en minstens) op 25 meter afstand van de dieren, en voor wolven en beren is dit 100 meter. Yellowstone is geen kinderboerderij, dus je gaat ze zeker niet proberen aan te raken.
 • Het weer kan snel veranderen dus je kleedt je best in verschillende lagen. Zorg ook dat je altijd een regenjas bij hebt.
 • Op vele plekken van het park heb je nauwelijks bereik met je gsm. Zorg ervoor dat je een offline map hebt gedownload (bv. Maps.me) en download de officiële Yellowstone National Park app.
 • Start je dag vroeg genoeg om de drukte te vermijden. The early bird catches the worm zeggen ze in Amerika en dit is absoluut van toepassing op Yellowstone. Het loont echt de moeite om je dag al om 6u ’s ochtends te beginnen.

Boek hier je daguitstap naar Yellowstone

 1. Leuke weetjes over Yellowstone National Park

 • In 1872 ondertekende toenmalig president Ulysses S. Grant een wetsvoorstel om het gebied te beschermen. Daarmee was Yellowstone officieel het eerste nationale park van de Verenigde Staten en daarmee zette het de trend voor de creatie van heel wat andere (63 in totaal).
 • Yellowstone is een actieve supervulkaan, waarvan de laatste lavastroom zo’n 70.000 jaar geleden gevormd werd (en de laatste uitbarsting 640.000 jaar geleden plaatsvond). De vulkanische activiteit wordt trouwens nauwkeurig gemonitord, dus je hoeft je geen zorgen maken over je veiligheid.
 • Je vindt maar liefst 67 verschillende zoogdiersoorten in het park en 285 vogelsoorten.
 • Yellowstone is (Alaska buiten beschouwing gelaten) na Death Valley het tweede grootste nationale park van Amerika.
 • In totaal zijn er 500 actieve geisers, wat meer dan de helft van de actieve geisers op onze aardbol is.
 1. Andere bezienswaardigheden in de buurt van Yellowstone

Wat valt er nog meer te zien & te doen in de buurt van Yellowstone?

 • Grand Teton National Park is een ander ronduit indrukwekkend stukje natuurschoon dat je niet mag missen. Het ligt in Wyoming en werd genoemd naar de Teton bergketen die een speeltuin is voor bergliefhebbers.
 • Ook het Glacier National Park, gelegen in de Rocky Mountains in Montana is wandelparadijs. Naast gletsjers is het fenomenale Hidden Lake een van de mooiste dingen om te zien hier.
 • Mount Rushmore National Memorial is het wereldberoemde beeldhouwwerk van de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt die werden uitgehouwen in de Mount Rushmore. Dit iconisch monument ligt in South Dakota. Pro tip: als je hiernaar rijdt kan je kiezen uit de Bighorn Scenic Byway en Cloud Peak Skyway, twee ongelooflijk pittoreske routes.
 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?