11 x mooiste bezienswaardigheden in Chiang Rai: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden in Chiang Rai: wat zien & doen tijdens je bezoek?

24 december 2023 in Thailand0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Chiang Rai + verblijftips

Er is verrassend veel te zien en te doen in Chiang Rai, een eigenzinnige, artistieke stad in het noorden van Thailand. De stad heeft een unieke charme, herbergt een aantal prachtige tempels en wordt omringd door adembenemende landschappen.

Het ligt dicht bij de grens van zowel Laos als Myanmar en is een uitstekende uitvalsbasis voor het bezoeken van bergstammen en schilderachtige bergtochten in de regio. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Chiang Rai.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Chiang Rai

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets13u45 vliegen naar Bangkok of Phuket, met een overstap naar Chiang Rai, richtprijs € 599 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Chiang Rai naar het centrum, boek je privé transfer hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
HuurautoIn Thailand een auto huren? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Chiang Rai

  1. Wat Rong Khun, de witte tempel van Chiang Rai

Op 25 minuten rijden ten zuidwesten van Chiang Rai staat Wat Rong Khun, gekend als de White Temple. Als privé-eigendom en gebouwd op de grond van een oudere tempel, groeide deze sinds de opening in 1997 uit tot een echt icoon.

Het indrukwekkende en gedetailleerde ontwerp, met zijn witte gevel en glasfragmenten die schitteren in de zon en worden weerspiegeld in de nabijgelegen vijvers, is het meesterwerk van beeldend kunstenaar Chalermchai Kositpipat. Hij heeft de tempel na aardbevingsschade in 2014 gerestaureerd en blijft het uitbreiden en verfraaien. Andere gebouwen en sculpturen in het complex zijn al even prachtig. Deze tempel is dagelijks geopend tussen 8u tot 17u.

TIP: Boek hier je uitstap naar de mooiste tempels in Chiang Rai.

  1. Klokkentoren van Chiang Rai

In het centrum van Chiang Rai kan je de sierlijke, vergulde klokkentoren bezichtigen. Zijn ontwerp kan bekend voorkomen; onthuld in 2008, is het nog een werk van Chalermchai Kositpipat. Het is opvallend genoeg overdag, maar wanneer de klok slaat om 19u, 20u en 21u, barst de toren uit in een geluids- en lichtshow, met muziek en veranderende kleuren.

  1. Thanalai Street

Vlakbij de klokkentoren vind je de Thanalai Street. Op zaterdagmiddagen is deze straat alleen toegankelijk voor voetgangers, wanneer er een wekelijkse markt plaats vindt die populair is bij zowel de lokale bevolking als bezoekers.

Bekend als Chiang Rai Walking Street, is het een geweldige plek om te genieten van lokale lekkernijen en te winkelen voor handwerk gemaakt door de bergstammen, waaronder textiel en houtsnijwerk. Pakjes lokaal geteelde thee en koffie maken uitstekende souvenirs. Enkel geopend op zaterdag, tussen 15u en 22u.

Boek je daguitstap naar Chiang Rai

  1. Chiang Rai Night Bazaar

Als je de stad bezoekt op een andere dag dan zaterdag, is het een goed alternatief om de kleinere Chiang Rai Night Bazaar vlakbij te bezoeken. Deze is iets meer toeristisch dan de Walking Street, maar het is nog steeds een ontspannen plek om van street food en livemuziek te genieten. De bazaar is dagelijks geopend tussen 18u en 23u.

  1. Hill Tribe Museum and Education Centre

In en rond Chiang Rai wonen ongeveer 30 etniciteiten, waaronder verschillende minderheidsgroepen die bekend staan als de bergstammen. Een goede plek om meer over hen te leren, is het Hill Tribe Museum and Education Centre, dat multimedia-presentaties biedt over de culturen van de zes belangrijkste etniciteiten: de Hmong, Yao, Lisu, Karen, Akha en Lahu. (meer info op de site)

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand, inclusief een rondreis, stadswandelingen en dé highlights.
  1. Chiang Wat Rong Suea Ten

Chiang Wat Rong Suea Ten, de Tempel van de Dansende Tijger, staat beter bekend als de Blue Temple. Net als de Witte Tempel is deze ontstaan op de plek van een oudere tempel en is het nog steeds een werk in uitvoering.

Dit is zelfs een nog nieuwere tempel, die pas in 2016 haar deuren opende. Het is het werk van Putha Kabkaew, een leerling van de kunstenaar die verantwoordelijk is voor de Witte Tempel en de klokkentoren. De tempel is versierd in een diep, betoverend azuurblauw, en het centrale beeld van Boeddha is gemaakt van glanzend wit porselein, dat mysterieus schittert in zijn saffieren omgeving. Het is echt fotogeniek!

  1. Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew dateert uit de 14de eeuw en bevindt zich in de oude stad. Naast zijn prachtige, klassieke Lanna-architectuur in een groen complex, heeft deze tempel nog een andere claim op roem.

Herinner je je de Smaragdgroene Boeddha die je hebt gezien in het Grote Paleis van Bangkok? Die werd oorspronkelijk hier ontdekt in 1434, toen een bliksem de chedi vernietigde waarin hij verborgen was. Gedurende de eeuwen vond hij zijn weg naar Chiang Mai en vervolgens naar Luang Prabang in Laos, voordat hij in Bangkok belandde.

Een intrigerend tweelaags gebouw op het tempelterrein is een museum dat Lanna-artefacten uit de 13de tot de 16de eeuw tentoonstelt.

  1. Baan Dam Museum

Het Baan Dam Museum, ongeveer 12 km naar het noorden, staat beter bekend als het Black House. In feite is het een verzameling van ongeveer 40 gebouwen, waarvan velen van hout zijn en zwart of donkerbruin geschilderd zijn. De meubels en kunstinstallaties zijn er voornamelijk gemaakt van dierenresten.

Het Zwarte Huis is het creatieve werk van de soms controversiële lokale kunstenaar Thawan Duchanee (1939–2014), hoewel zijn schilderijen internationale prijzen hebben gewonnen. Boeddhistische toewijding inspireerde al zijn werk, en het Zwarte Huis in het bijzonder illustreert het lijden dat voortkomt uit de hebzucht, sterfelijkheid en vergankelijkheid van de mensheid. Volstrekt uniek, is dit complex een van de niet te missen bezienswaardigheden van Chiang Rai.

TIP: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Chiang Rai door je eigen reisplan samen te stellen. Verken bezienswaardigheden zoals de Khun Korn-waterval en de beroemde Witte Tempel, reis samen met een lokale gids om historische verhalen, cultureel inzichten en andere wetenswaardigheden te leren over de attracties die je bezoekt. Boek hier je privétour in Chiang Rai.

  1. Pong Phrabat Hot Springs

Klinkt het aantrekkelijk om te genieten van warm, borrelend mineraalwater? Pong Phrabat Hot Springs bevindt zich iets ten zuidwesten van het Black House (bekijk ligging). Het biedt een aantal zwempoelen met water van ongeveer 60°C; je kan kiezen voor een bezoek aan het openbare zwembad samen met andere gasten of extra betalen voor een kleinere privéruimte.

Er zijn eventueel ook massages beschikbaar, en er is een restaurant ter plaatse waar je kan proeven van Thaise gerechten.

  1. Khun Korn-waterval

Als je eerder de voorkeur geeft aan water dat van een klif stroomt, heeft Chiang Rai talloze watervallen om uit te kiezen. De meest indrukwekkende is zeker de Khun Korn-waterval, die 70 meter door de jungle naar beneden stort. Afhankelijk van het seizoen kan je in de poel onderaan zwemmen.

De waterval bevindt zich in het Khun Korn Forest Park. Je moet ongeveer 30 km ten westen van Chiang Rai rijden en vervolgens een wandeling van 1,5 km maken. Het park is dagelijks geopend van 8u tot 16u30.

  1. Huay Kaew-waterval

De Huay Kaew-waterval ligt ongeveer 25 km ten westen van Chiang Rai. Verwar deze niet met een waterval met dezelfde naam in Chiang Mai. Dit is een waterval met twee niveaus met spectaculaire regenwoudlandschappen en geweldige zwemmogelijkheden.

Tussen oktober en april is de beste tijd om te bezoeken; het water kan buiten het regenseizoen opdrogen. Het kost je vijf minuten om van de parkeerplaats naar het onderste niveau van de waterval te lopen en nog eens vijf minuten om naar het bovenste niveau te klimmen.

  1. Waar overnachten in Chiang Rai?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan het Chiang Rai? Bekijk dan zeker onze favoriete adresjes hieronder, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Chiang Rai online.

  • Op zoek naar een budgetvriendelijk hostel? Baan Mai Kradan Hostel Chiang Rai biedt zowel privékamers waarvan sommige met balkon en uitzicht op de stad als slaapzalen. Verder geniet je er van een heerlijk ontbijtbuffet, mogelijkheid tot het huren van fietsen en kan je er darten.
  • Het Nakaraj Princess Chiang Rai bevindt zich op wandelafstand van Chiang Rai's klokkentoren en beschikt over grote kamers met gouden decorelementen. Iedere ochtend kan je er genieten van een Amerikaans of een Aziatisch ontbijt.
  • Wil je liever wat meer privacy en luxe? Kies dan voor het mooie en luxe MORA boutique hotel op wandelafstand van het centrum. Dit hotel heeft moderne kamers, een grote tuin, een zwembad, fitnessruimte en bar.
  1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?