De tempels van Ayutthaya bezoeken? Bezienswaardigheden + wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De tempels van Ayutthaya bezoeken? Bezienswaardigheden + wat te zien en doen?

19 februari 2024 in Thailand0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de tempels van Ayutthaya + waar tickets boeken?

Ayutthaya was ooit de tweede hoofdstad van het Koninkrijk van Siam (het huidige Thailand) en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14de eeuw. De oude stad herbergt vandaag de dag nog enkele prachtige overblijfselen van indrukwekkende boeddhistische tempels, paleizen en standbeelden die de grandeur van het verleden weerspiegelen. Het park werd in 1991 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.

Ontdek in deze blogpost alvast meer over je bezoek aan het historische park van Ayutthaya + boek je excursie hier.

Tickets & tours voor je bezoek aan Ayutthaya

De tempels van Ayutthaya bezoeken met een fietstour, georganiseerde tour of gids? Bekijk alle daguitstappen en tours Ayutthaya hier

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours in Ayutthaya

Inhoud artikel

Overzichtskaartje met de tempels in Ayutthaya

Hoe bereik je Ayutthaya?

Wil je Ayutthaya graag bezoeken tijdens je rondreis door Thailand? Dan beschikt je best over een huurauto (deze kan je hier boeken). Ayutthaya kan je makkelijk bereiken vanuit Bangkok, de dichtstbijzijnde grote stad. Je bereikt de site al na één uurtje rijden (70 kilometer).

Bekijk de ligging van Ayutthaya en de tempels op de kaart

  1. Geschiedenis van Ayutthaya

  • Ayutthaya werd officieel gesticht in 1350 als de tweede hoofdstad van Siam (de eerste hoofdstad was Sukhothai).
  • Gedurende de volgende vier eeuwen was Ayutthaya een van de grootste en meest geavanceerde handels- en diplomatieke centra ter wereld.
  • Dankzij de strategische ligging aan de oevers van drie rivieren kon men het land beschermen tegen vijandelijke aanvallen, terwijl de handel kon floreren.
  • In 1767 werd de stad verwoest door Birmese veroveraars. In plaats van de stad her op te bouwen, werd te Thaise hoofdstad verplaatst naar Thonburi, langs de Chao Phraya-rivier en vervolgens naar Bangkok
  • Vandaag de dag beslaat het voormalige koninkrijk Ayutthaya, een door UNESCO erkend archeologisch park van 289 hectare, een absolute must-visit tijdens je rondreis door Thailand.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand, inclusief een rondreis, stadswandelingen en dé highlights.
  1. De tempels van Ayutthaya

Vandaag de dag is Ayutthaya een UNESCO-werelderfgoedlocatie, en staat de stad bekend om zijn goed bewaard gebleven archeologische overblijfselen. Verspreid over een gebied van 289 hectare liggen oude tempels, paleizen en andere historische gebouwen op jou te wachten om ontdekt te worden. Hieronder kom je al wat meer te weten over de mooiste tempels van Ayutthaya.

Wanneer je van plan bent om onderstaande tempels te bezoeken, houd je er best rekening mee dat er toegangsprijzen gelden van ongeveer 20 Bhat tot 50 Bhat. Sommige tempels zijn dan weer gratis.

Wat Mahathat

Wat Mahathat (Monastery of the Great Relic), gebouwd rond 1375, volgde het ontwerp van de Khmer-tempelberg, met een centrale toren en vier hoektorens bovenop een laterieten basis. Tijdens de invasie onthoofdden de Birmese veroveraars de Boeddhabeelden: vandaag is deze tempel wellicht het meest bekend vanwege het vaak gefotografeerde Boeddhahoofd dat nu verstrengeld is in een boomstam.

TIP: Wil je graag wat meer info over de tempels die je bezoekt? Dan raden we aan om met een gids op stap te gaan. Boek hier je begeleide uitstap Ayutthaya met gids.

Wat Ratchaburana

Wat Ratchaburana (Monastery of the Royal Repairs), gebouwd rond 1425, heeft de grootste centrale toren (prang) in Ayutthaya. Na de dood van koning Intharacha in 1424 vochten zijn twee oudste zonen om de troon, en beiden stierven in de strijd. De derde zoon werd koning en liet deze tempel bouwen op de plek waar zijn oudere broers werden gecremeerd.

Wat Phra Si Sanphet

Wat Phra Si Sanphet bevindt zich op het terrein van het koninklijk paleis van Ayutthaya en was ongetwijfeld de belangrijkste tempel van de stad. Het ontwerp werd later gevolgd door de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha in Bangkok. De oorspronkelijke bouw dateert waarschijnlijk uit het midden van de jaren 1300, en het werd gedurende de komende eeuwen uitgebreid en gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd na de Birmese vernietiging in 1767. Net buiten de ingang van de tempel staat een gebedshal met een 12 meter hoog verguld zittend Boeddhabeeld.

Wat Phra Ram

Wat Phra Ram dateert uit de 14de eeuw, hoewel de precieze oorsprong onduidelijk is. De centrale toren is opvallend en de rustige groene omgeving draagt bij aan de aantrekkingskracht ervan.

Boek je daguitstap naar Ayutthaya

Wat Chai Watthanaram

Wat Chai Watthanaram (Monastery for the Advancement of Victory), gebouwd rond 1630, ligt aan de westelijke oever van de rivier de Chao Phraya. De centrale toren rijst 35 meter boven de laterieten basis uit. Overblijfselen van kanonnen en kanonskogels suggereren dat de tempel tijdens de Birmese invasie als versterking werd gebruikt, een verdediging die uiteindelijk faalde. Vandaag zijn slechts fragmenten van de royale decoratieve elementen overgebleven.

Wat Maheyong

Wat Maheyong, gebouwd rond 1438, ligt buiten de oude stad Ayutthaya. Het is een zeer groot tempelcomplex met een indrukwekkende klokvormige bakstenen chedi (stoepa) die invloeden uit Sri Lanka vertoont. Het ligt buiten de gebruikelijke toeristische route en is een rustige plek om rond te dwalen.

Wat Lokkayasutha

Deze tempel is vooral het bezoeken waard vanwege het enorme liggende Boeddhabeeld dat op het terrein te vinden is. Met een lengte van 37 meter behoort het tot één van de grootste liggende Boeddhabeelden in Thailand.

  1. Chao Sam Phraya National Museum bezoeken

Tot slot, als je tijd hebt, wil je misschien het Chao Sam Phraya National Museum bezoeken, net ten zuidwesten van Wat Mahathat, om de schatten te bekijken, zoals sieraden, relieken en beelden, die afkomstig zijn van de torens van Wats Mahathat en Ratchaburana. Werken uit andere tempels zijn in de loop der jaren aan goed ontworpen tentoonstellingen toegevoegd. Dit museum is dagelijks geopend tussen 9u - 16u. Meer info.

TOUR: Boek een daguitstap vanuit Bangkok naar de prachtige tempelruïnes van Ayutthaya, de hoofdstad tijdens de gouden eeuw van Siam. Alle toegangsprijzen, een deskundige gids en een stevige lunch in een lokaal Thais restaurant zijn inbegrepen.

  1. Million Toy Museum

Naast het Chao Sam Phraya National Museum, zijn er nog twee andere musea in de buurt van Ayutthaya: het Million Toy Museum en het Thaise bootmuseum. Het Million Toy Museum is een privéverzameling van speelgoed en kindergerelateerde items die is samengesteld door de Thaise ondernemen Krik Yoonpun.

Op de eerste verdieping vind je een tentoonstelling van het leven van Thaise mensen, weergegeven in hun dagelijkse uitrusting, evenals een verzameling Thais speelgoed uit verschillende tijdperken. Op de tweede verdieping wordt oud speelgoed van over de hele wereld getoond, waarbij de evolutie van speelgoed over de hele wereld en verschillende generaties wordt getoond.

Weetje: Het museum is genoemd naar het idee van de eigenaar om een miljoen speelgoedstukken te verzamelen, hoewel het nog niet duidelijk is of dit aantal al is bereikt.
  1. Thais Bootmuseum

Het Thaise bootmuseum is een klein, interessant privémuseum waar je talloze houten boten kan bezichtigen, zowel echte als artistieke miniaturen, waarvan er vele nog steeds de Thaise rivieren bevaren. Het museum werd in 1994 opgericht door professor Paitoon Khawmala die al sinds zijn kindertijd een spirituele band heeft met rivieren en boten. Een leuke afwisseling bij het bezoeken van de tempels in Ayutthaya. Het museum is gelegen aan de Bang Ian Road, tegenover Wat Mahathat (bekijk ligging). Meer info op de website.

  1. Maak een fietstocht langs de tempels van Ayutthaya

Het historische park van Ayutthaya is vrij uitgestrekt, en een populaire (en bovendien ook milieuvriendelijke) manier om het park te verkennen is met de fiets. Fietsen kan je huren bij de verschillende verhuurwinkels of hotels in de buurt zodat je op eigen tempo langs de historische ruïnes kan fietsen. Je kan ook een georganiseerde fietstour door Ayutthaya boeken, zo ontdek je de belangrijkste tempels en krijg je nog wat achtergrondinformatie mee.

Mag het toch niet iets sneller gaan voor jou? Dan kan je ook altijd met een tuktuk of een scooter het park verkennen.
  1. Boottocht over de Chao Praya rivier

Of bekijk de oude stad vanuit een totaal ander perspectief: namelijk vanop het water! Je kan eventueel een boottocht over de Chao Praya rivier boeken om de prachtige tempels te bezichtigen en een kleine rondleiding te krijgen. Sommige boottochten vertrekken tegen de zonsondergang, zo geniet je van de tempels in het prachtige avondlicht terwijl je ondertussen een lekker hapje kan eten en drinken.

Boek je boottocht naar Ayutthaya

  1. Proef de lokale lekkernij: Roti Sai Mai

Wanneer je de oude stad Ayutthaya bezoekt, probeer dan zeker eens de Roti Sai Mai! Net buiten de ruïnes van Ayutthaya vind je verschillende kraampjes waar je deze zoete snack kan kopen (bijvoorbeeld: Roti Sai Mai Mae Pom). Roti Sai Mai is eigenlijk een kleine, flinterdunne pannenkoek dat op smaak wordt gebracht met pandan, en gevuld wordt met suikerspin in het pannenkoekje gerold. Dit zoete, Thaise dessertje maakt onderdeel uit van de Thaise keuken, dus zeker een aanrader om het uit te proberen!

  1. Waar overnachten in (de buurt van) Ayutthaya?

Wil je graag in de buurt van het historische park van Ayutthaya overnachten, zodat je de site de volgende dag zo vroeg mogelijk en op een rustig tempo kan verkennen? Hieronder hebben wij alvast enkele leuke verblijfsadresjes voor je opgelijst, van goedkoop tot luxe. Liever meteen het volledige aanbod hotels & hostels bekijk? Bekijk dan hier de accommodaties in Ayutthaya.

  • Het Baan Tye Wang biedt boetiekaccommodatie met stijlvol meubilair, een flatscreen-tv en een regendouche in de buitenlucht. Het resort heeft gratis WiFi, serveert een westers ontbijt en verhuurt fietsen. De ruime kamers komen uit op een eigen balkon met prachtig uitzicht op het kanaal. Meer info en boeken.
  • Niwas Ayutthaya ligt op 10 minuten wandelen van Wat Mahathat en Wat Rajchaburana en beschikt over kamers in Thaise stijl en een massage. Meer info en boeken.
  • Eerder op zoek naar een lowbudgetverblijf? Dan is het Baan Mee Suk Ayutthaya misschien iets voor jou. Het hostel biedt zowel privékamers als (gemengde) slaapzalen. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Bezoek mee de prachtige tempels van Ayutthaya

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens een bezoek aan de tempels van Ayutthaya? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Ayutthaya in Thailand.

  1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?