Bezoek het historische Sukhothai in Thailand: ontdek de 10 x mooiste tempels

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek het historische Sukhothai in Thailand: ontdek de 10 x mooiste tempels

18 oktober 2023 in Thailand0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Sukhothai in Thailand + waar je tickets boeken?

Een bezoek aan de indrukwekkende ruïnes van Sukhothai is een absolute must wanneer je op rondreis bent door Thailand. Op zijn hoogtepunt (13de - 16de eeuw) was Sukhothai een verfijnde en elegante stad vol met tempels, paleizen, waterwegen en monumenten. De Thai vereren het nog steeds als de geboorteplaats van hun beschaving; het werd in 1991 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ontdek hier alles over je bezoek aan de Sukhothai-tempels in het Sukhothai historical park.

Tickets & tours voor je bezoek aan Sukhothai

Sukhothai bezoeken met een fietstour, georganiseerde tour of gids? Bekijk alle daguitstappen en tours Sukhothai hier

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours in Sukhothai

Inhoud artikel

Ontdek de ligging van Sukhothai op de kaart

Wil je Sukhothai bezoeken vanuit Bangkok of Chiang Mai? Dan beschikt je best over een huurauto (deze kan je hier boeken). Vanuit Bangkok is het ongeveer 6u30 rijden (460 kilometer) en 4u30 vanauit Chiang Mai.

 1. Sukhothai, de vroegere hoofdstad van Thailand

Sukhothai was de allereerste hoofdstad van Thailand, van de 13de tot de 14de eeuw. De stad strekt zich uit tot in het huidige Laos en Myanmar en is een van de belangrijkste historische steden in Thailand. Vandaag de dag zijn er van de oude koningsstad nog heel wat ruïnes en monumenten over die je kan bezichtigen in het historische park. Zo'n 12 kilometer verderop, ligt het nieuwe Sukhothai met talloze eettentjes, bars en leuke hostels om te verblijven (boek hier je verblijf).

 1. Sukhothai Historical Park bezoeken

Het Sukhothai Historical Park ligt op circa 12 kilometer het “nieuwe, moderne” Sukhothai. Het park beslaat 70 km² en bevat meer dan 200 oude monumenten. Heb je weinig tijd tijdens je rondreis door Thailand? Dan raden we aan om de centrale zone vooral te bezichtigen.

De centrale zone is de oude ommuurde en omgrachte stad, 3 km² groot. Het is de meest bezochte van de vijf zones en bevat 21 monumenten; van eeuwenoude tempels tot indrukwekkende stoepa’s en Boeddhabeelden. De historische monumenten geven een kijk op de rijke geschiedenis van Thailand. De tempels worden bovendien omringd door groene natuur en vijvers.

Een bezoekje aan Sukhothai is absoluut de moeite waard. Deze indrukwekkende site behoort al sinds 1999 tot UNESCO werelderfgoed.
 1. Hoogtepunten van Sukhothai

De centrale zone van Sukhothai

 • Wat Mahathat staat in het centrum van de oude stad; het is de grootste en belangrijkste tempel, met relieken van de Boeddha en dateert uit de 13e eeuw. Het koninklijk paleis stond ooit naast dit klooster; er blijft vandaag de dag niets over van het paleis.
 • Wat Traphang Thong bevindt zich net binnen de oostelijke poort van de stad. De tempel is omringd door een meer; steek een van de twee bruggen over om er te komen. Zoek naar de 14e-eeuwse Boeddha's voetafdruk die in steen is uitgehouwen.
 • Wat Tra Phang Ngoen (the Silver Lake Temple), iets naar het zuiden, wordt ook omringd door water. Het heeft verschillende kenmerken in de Sukhothai-stijl, zoals de chedi in de vorm van een lotusknop.

Noordelijke zone van Sukhothai

 • De noordelijke zone bevat ongeveer een dozijn monumenten, oude ovens voor aardewerkproductie en het informatiecentrum van het park.
 • De belangrijkste tempels zijn Wat Si Chum, beroemd om zijn grote mandapa (ceremoniële ingang) die een enorme, zittende Boeddha-afbeelding erachter omlijst,
 • en Wat Phra Phai Luang, het oudste monument van Sukhothai. Khmers bouwden het in de 12e eeuw, toen Sukothai deel uitmaakte van het Khmer-rijk.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Thailand, inclusief een rondreis, stadswandelingen en dé highlights.

Oostelijke zone van Sukhothai

 • De oostelijke zone biedt Wat Chang Lom (Temple Surrounded by Elephants), waar je 32 olifanten van baksteen en stucwerk zult zien die uit de vierkante basis onder de chedi van de tempel tevoorschijn komen,
 • en Wat Tra Phang Thong Lang, waarvan drie muren stucwerk reliëfs bevatten die verhalen uit het leven van Boeddha illustreren.

Zuidelijke zone van Sukhothai

 • In de zuidelijke zone zijn ook een 10-tal oude tempels te vinden, elk in een verschillende staat van herstel.
 • Wat Chetupon is de grootste tempel van de zone; de mandapa heeft vier enorme beelden van de Boeddha, elk in een andere houding en gericht naar een van de kardinale richtingen.
 • De belangrijkste stoepa van Wat Chedi Si Hong is versierd met ingewikkelde reliëfs van menselijke figuren en uitgesneden olifantenhoofden.

Westelijke zone van Sukhothai

 • Wat Saphan Hin, uit de 13e eeuw, ligt boven op een 200 meter hoge heuvel en kijkt uit over de stad, en is vooral bekend om zijn 12 meter hoge staande Boeddhabeeld.
 • Let op andere wats bovenop lage heuvels of heuvels - monniken trokken zich terug naar deze stille, beboste plekken om meditatie te beoefenen.

TIP: Verken de beroemde ruïnes van het Sukhothai Historical Park, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, tijdens deze dagvullende begeleide fietstocht. Ophalen bij het hotel en lunch in een lokaal restaurant zijn inbegrepen. Boek hier je fietstocht door Sukhothai.

 1. Ramkhamhaeng Nationaal Museum

Vlakbij de oostelijke poort, in de centrale zone van het park, bevindt zich het Ramkhamhaeng Nationaal Museum, vernoemd naar de beroemde koning Ramkhamhaeng, die van 1275 tot 1317 over het koninkrijk heerste. Dit museum bevat een gevarieerde collectie aan artefacten die in de loop der eeuwen in Sukhothai zijn opgegraven. Je komt hier ook meer te weten over de historie van Sukhothai. Dit museum is dagelijks geopend van 8u30 tot 16u30. Meer info op de website.

 1. Het monument van koning Ramkhamhaeng

Koning Ramkhamhaeng regeerde over het koninkrijk Sukhothai in de 13de eeuw en wordt vaak gevierd om zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de Thaise taal en schrift. Hij wordt beschouwd als de vader van het Thaise schrift, omdat hij het Thaise alfabet heeft ontwikkeld, dat tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is in Thailand. Ter ere van hem werd op de historische site van Sukhothai een monument neergeplaatst.

 1. Hoe kan je het Sukhothai Historical Park best verkennen?

Verken het park vanop een fiets

Bij de ingang van het park, kan je bij de infobalie tickets kopen voor één of alle vijf de zones van het park: centraal, noord, oost, west en zuid. Of je nu kiest om één zone of meerdere zones te verkennen, het wordt aangeraden om met een fiets op pad te gaan. Deze kan je huren bij de ingang van het park. Vergis je niet, want het park is best groot om te voet te verkennen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een rondleiding met gids te boeken.

TIP: Kan je haast niet wachten? Boek hier je fietstocht door het historische park van Sukhothai.

 1. Praktische info & tips voor je bezoek aan Sukhothai

 • Toegangsprijzen voor het Sukhothai historisch park: het park is verdeeld is 5 zones en per zone betaal je 100 Baht.
 • Je kan er ook voor kiezen om alle zones te bezoeken: een dagpas voor alle zones kost 350 Baht (ongeveer 10€).
 • Openingsuren: je kan het park bezoeken tussen 6u en 18u. Wil je de grote massa toeristen vermijden en wil je zoveel mogelijk uit je bezoek halen? Kom dan zo vroeg mogelijk.
 • In de nieuwe stad Sukhothai kan je verschillende accommodaties vinden, en genieten van de sfeer bij de leuke restaurantjes en bars.
 • Meer info op de website.

Boek hier je daguitstap naar Sukhothai

 1. Filmpje: Bezoek mee de prachtige tempels van Sukhothai

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens een bezoek aan de tempels van Sukhothai? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Sukhothai in Thailand.

 1. Download je reisgids Thailand en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Thailand? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Thailand met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Thailand. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Thailand.

Thailand

Gratis reisgids Thailand downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?