8 x mooiste bezienswaardigheden in Guadalest: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

8 x mooiste bezienswaardigheden in Guadalest: wat zien & doen tijdens je bezoek?

5 april 2024 in Spanje0 reacties

De mooiste plekken en bezineswaardigheden in Guadalest + verblijftips

Op de top van een hoge rots, boven het betoverende blauwgroene water van het stuwmeer, ligt Guadalest. Dit kleine schilderachtige dorpje, dat voluit El Castell de Guadalest heet, staat officieel bekend als een van de Los Pueblos más Bonitos de España oftewel mooiste dorpjes van Spanje.

Het kent een bijzondere geschiedenis, waardoor je tijdens een bezoek als het ware terugreist in de tijd. Voeg daar fenomenale uitzichten, een pittoreske oude stad en vele musea aan toe en je hebt de perfecte daguitstap. In deze blogpost lees je wat je allemaal kan bezoeken en beleven in Guadalest.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Guadalest

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets2u20 vliegen naar Alicante (ALC), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoGraag de omgeving verkennen? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Guadalest:
Tours en activiteiten
  • Begeleide jeeptocht naar Guadalest en Algar watervallen, €68 (boek je jeeptocht)
  • Halve dag door de Guadalest-vallei inclusief een stadstour, €75 (boek je tour)
  • Verken het Aitana-gebergte en El Castell de Guadalest vanuit Benidorm, €49 (boek je uitstap)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Guadalest

Guadalest is gelegen in de provincie Alicante, in de regio Valencia, aan de oostkust van Spanje. Het dorpje ligt niet direct aan de kust, maar het is gelegen in het binnenland, ongeveer 20 kilometer verwijderd van Benidorm.

De ligging van Guadalest en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. De oude stad Guadalest

Nadat je je een weg hebt gebaand door het Portaal van Sint Jozef (een kleine tunnel uitgehouwen in de rotsen) bereik je na een korte wandeling de oude stad. Neem zeker je tijd om rustig door de oude straten te kuieren en te genieten van de unieke sfeer. Witte huizen, geplaveide straten, kleine ambachtelijke winkeltjes met lokale producten, musea, restaurants... Je vindt het hier allemaal.

Niet ver van de tunnel vind je een klein dorpsplein (Plaza de San Gregorio) met een gemeentehuis en uitzichtpunten (miradores) over de Guadalest-vallei. Nu wonen er nog amper 200 mensen, een peulschil in vergelijking met het aantal bezoekers dat elk jaar naar Guadalest trekt: maar liefst twee miljoen!

TIP: Op vakantie in Benidorm of Alicante? Overweeg dan zeker een bezoekje aan dit pittoreske dorpje met haar indrukwekkende kasteel en stuwmeer. Bekijk hier het aanbod dagtours naar Guadalest.

  1. Iglesia de la Asunción

De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming werd tussen 1740 en 1753 gebouwd op de plek van een oude tempel. Maar de kerk werd geplunderd en in brand gestoken tijdens de Burgeroorlog en nadien in 1962 gerestaureerd. Haar klokkentoren is een iconisch zicht in de streek. Ga zeker ook eens binnen kijken!

  1. Casa Orduña Museum

Naast de kerk is de ingang van het Casa Orduña Museum, dit is ook de ingang en het ticketpunt voor het kasteel. Dit is waar de familie Orduña ging wonen na de aardbeving in 1644. Ze zouden er wonen tot 1934, toen hun erflijn eindigde. Nadien werd het gekocht door de gemeente en omgebouwd tot een museum, waarin je kan ontdekken hoe de familie vroeger leefde. Hun keuken, slaapkamers, bibliotheek (met meer dan 1200 boeken),… kan je kan hier allemaal bewonderen.

Boek hieronder je daguitstap naar El Castell de Guadalest

  1. Het kasteel van Guadalest

Na je bezoek aan het museum, volg je de pijlen naar buiten waar de wandeling naar het kasteel begint. Je moet er heel wat trappen voor beklimmen, maar het is de inspanning dubbel en dik waard. Ook wel het kasteel van Sint-Jozef of het kasteel van Alcozaiba genoemd, werd deze gotische burcht in de 11de eeuw gebouwd.

Oorspronkelijk woonden de bewoners binnen de kasteelmuren, maar naarmate de stad groeide werden de straten en huizen buiten de muren gebouwd. Nu blijft er niet zoveel meer over van het kasteel, enkel een toren, maar het uitzicht dat je van hier krijgt op de omgeving is weergaloos. De omringende bergen, de rivier beneden en de hellingen die door de Moren in terrassen zijn aangelegd om gewassen te verbouwen zijn adembenemend. Je kunt drie van de hoogste bergen in dit gebied zien: de Sierra Xortá, de Sierra Aitana en de Sierra Serrella.

  1. Bezoek een van de vele musea

  • In het Microgiant Museum (Museo Microgigante) kan je, naast andere verrassende voorwerpen, een arena zien die op een speldenkop is gebouwd, het boek van de Bijbel dat in een haar is gemaakt, een geklede vlo die op een fiets rijdt, een zelfportret dat in een zandkorrel is gekerfd of het vrijheidsbeeld in het oog van een naald. Guadalest ken daarnaast verrassend veel andere miniatuurmusea. Meer info op de website
  • Het Etnologisch museum (Museo Etnológico) is gesitueerd in een typisch huis uit de 17de eeuw. Hier wordt de levenswijze van de inwoners van het dorp in het verleden uitgelegd. Meer info op de website
  • De Museumcollectie van historische voertuigen (Museo Colección Vehículos Históricos) bestaat uit ongeveer 140 motorfietsen en een aantal micro-auto's, in perfecte staat en volledig origineel, van de jaren 1920 tot 1970. Meer info op de website
  • Daarnaast is er ook een Martelmuseum (Museo de Instrumentos de Tortura), gewijd aan middeleeuwse foltertechnieken. Meer info hier
  1. Proef van de lokale gastronomie

Tijdens je tocht naar Castell de Guadalest, zullen de fruitboomgaarden je onderweg misschien zijn opgevallen. Hier groeien de loquatvruchten oftewel nispero. Hier wordt de crema de loquat likeur van gemaakt, die er feloranje uitziet. Heb je honger? Probeer dan zeker eens de l’olleta de blat: een stoofpotje van konijn met groentjes, een van de typisch Spaanse gerechten.

Enkele leuke restaurantjes zijn al Venta Guadalest en Restaurante la Plaça. In het laatstgenoemde restaurant kan je de bovenstaande specialiteit trouwens uitproberen. Tijdens het hoogseizoen kan je best een tafel op voorhand reserveren via dit e-mailadres.

  1. Stuwmeer van Guadalest

Dit stuwmeer ligt in de Guadalest-vallei en wordt omringd door de bergen Aitana (het hoogste punt in de provincie Alicante), Serrella en Xortá. Het stuwmeer is het meest bekend om zijn spectaculaire blauwgroene water dat vooral indrukwekkend is vanuit het dorp Guadalest.

De plek is perfect om te ontspannen, picknicken, zwemmen en zelfs watersporten te beoefenen zoals kanoën of stand up paddle boarden. Je kan ook kiezen voor een lange wandeling van bijna 10 km rond het meer, waar je zo'n 2u30 voor moet uitrekenen.

  1. De Algar watervallen

Wil je liever ergens anders verfrissing zoeken in het water? Dan kan je dat doen in de Algar watervallen, die op nog geen half uurtje rijden van Guadalest liggen. De watervallen liggen langs de bedding van de Algar (dat ‘grot’ in het Arabisch betekent) en het landschap is het resultaat is van de karstmodellering van kalksteenrotsen. Je ziet watervallen, bronnen die uit de rotsen ontspringen en zwembaden waar je een duik kan nemen. Deze natuurlijke poelen werden beschouwd als een bron van gezondheid.

  1. Een korte geschiedenis van Guadalest

Guadalest heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de overheersing van het Iberisch schiereiland in de 11de eeuw. Het middeleeuwse kasteel van de stad werd door de Moren gebouwd om de Guadalest-vallei te controleren in een tijd van veelvuldige conflicten tussen kleinere koninkrijken na het uiteenvallen van het Kalifaat van Córdoba.

  • Na de Christelijke verovering in de 13de eeuw, werd Guadalest opgenomen in het Koninkrijk Valencia door James I van Aragon. Ondanks de christelijke kolonisatie mochten de moslimbewoners blijven. Zij gaven nog een naam aan een aantal dorpjes in de streek zoals Benimantell, Beniardà en Benifato. We weten dit omdat beni “zoon van” betekent in het Arabisch.
  • Van 1604 tot 1609 werden de nazaten van de moslims verdreven uit het land en kwam het kasteel in het bezit van de Orduña familie. Zij zouden hier drie eeuwen wonen.
  • Later in 1644 werd Guadalest nog getroffen door een aardbeving die een gedeelte van het fort verwoestte en in 1708 blies een mijn een deel van het kasteel op (tijdens de Spaanse Successieoorlog).
  1. Waar overnachten in Guadalest?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Guadalest? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Guadalest online.

  • Hotel El Tossal, gevestigd in een landhuis, is een uitstekende uitvalbasis om de stad te verkennen. Iedere ochtend wordt er een rijkelijk ontbijt geserveerd.
  • Olcina apartments zijn ideaal als je iets langer in de omgeving wil vertoeven. Deze gerenoveerde appartementen zijn ruim, voorzien van een eigen keukentje, een gezellige woonkamer en een terras met uitzicht op de omgeving.
  • Vivood Hotel Paisaje - Adults Only ligt bij het meer Guadalest, op 5 minuten rijden van Benimantell. Dit designerhotel biedt kamers met panoramisch uitzicht, een overloopzwembad en terrassen met een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Alicante?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Alicante? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis door zowel Alicante als Valencia. Bovendien word je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden gebracht (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?