Checklist met 21 items voor de wandelaar: Wat heb je nodig als je gaat wandelen?

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Checklist met 21 items voor de wandelaar: Wat heb je nodig als je gaat wandelen?

5 juni 2023 in Reisinfo8 reacties

Wandelen is zowel een makkelijke en leuke manier om een omgeving te ontdekken als een goede manier om gezond te blijven. Voor een korte wandeling in het park heb je niet veel nodig, maar als je er langer op uit gaat is het toch handig om bepaalde dingen bij je te hebben. Hieronder kan je de belangrijkste wandelbenodigdheden lezen en enkele tips!

Inhoud artikel

 1. Goede wandelschoenen

Even een kleine wandeling door een stad lopen kan ook zeer goed op gewone sneakers, maar als je vaker en langer wandelt zijn goede wandelschoenen toch echt wel essentieel. Met een paar goede wandelschoenen stap je een stuk comfortabeler, worden je gewrichten beter beschermd en voorkom je ook blaren.

Verschillende categorieën wandelschoenen

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel wandelschoenen te verkrijgen dus er zijn vast en zeker ook wandelschoenen voor jou te vinden. Wandelschoenen zijn te verkrijgen in verschillende categorieën.

 • Categorie A schoenen zijn schoenen die perfect zijn voor wandelingen op vlak terrein en goed aangelegde wegen, terwijl de hoogste categorie, categorie D, voor zware alpine tochten zijn.
 • Als je veel wandelt en op vakantie ook actief bezig bent zijn wandelschoenen uit categorie A en B perfect.
 • Daarnaast heb je ook nog de keuze uit verschillende materialen, en er zijn veel merken die wandelschoenen aanbieden.
Neem zeker de tijd voor het kiezen van je wandelschoenen en ga ze passen in de winkel. Bovendien is het altijd een goed idee om je wandelschoenen op voorhand in te lopen voor je ze gebruikt voor een lange wandeling. Bekijk hier een uitgebreid aanbod wandelschoenen.
 1. Wandelsokken

Om te wandelen heb je ten minste 1 paar goede wandelsokken nodig. Wandelsokken zijn speciaal gemaakt om ervoor te zorgen dat je voeten droog blijven en dat je geen last krijgt van te warme of te koude voeten. Daarnaast zorgen wandelsokken er ook voor dat je voeten niet pijnlijk worden en dat je minder snel blaren oploopt. Goede wandelsokken zijn ergonomisch vormgegeven en hebben een specifieke linker en een rechter sok, zodat ze precies goed op je voet passen. Bestel je wandelsokken online bij BOL.com

Ga je er een hele dag op uit? Dan is het zeker aan te raden om een extra paar wandelsokken mee te nemen, zodat je de sokken die je draagt eventueel kan vervangen, bijvoorbeeld omdat ze nat zijn geworden. Bestel je beste wandelsokken hier.

 1. Wandelrugzak

Het is altijd handig om tijdens het wandelen een tas mee te nemen zodat je de belangrijke spullen kan meenemen. We raden je een speciale wandelrugzak aan, en niet de gewone rugzak die je thuis al hebt liggen. Waarom? Een wandelrugzak heeft meerdere banden waardoor het gewicht niet enkel op je schouders ligt maar over je hele rug verdeeld wordt. Dat is veel comfortabeler en beter voor je rug!

Er zijn kleine dagrugzakken van 10 liter te verkrijgen, maar je kan ook een 20 of 30 liter rugzak gebruiken, afhankelijk van de lengte van de wandelingen die je wilt gaan maken. Wandelrugzakken bestaan daarnaast uit meerdere opbergzakken zodat je alle spullen die je mee wilt nemen efficiënt in je tas op kan bergen. Veel tassen hebben aan de buitenkant ook speciale vakjes voor je waterfles en klipjes waar je wandelstokken aan kan hangen. Bekijk hier een compleet overzicht van wandelrugzakken en bestel online.

 1. Smartphone/Mobiele telefoon

Het meenemen van je mobiele telefoon klinkt misschien wel erg logisch en je zult je smartphone waarschijnlijk altijd wel meenemen, maar toch vermelden we het even.

 • Je telefoon is namelijk niet alleen erg handig voor het maken van foto’s tijdens je wandeling, maar ook om nooddiensten te bereiken als er iemand in de problemen komt. Sla vooral dus de nummers van lokale nooddiensten in je telefoon op, en zorg dat je telefoon voldoende is opgeladen. Lees ook onze 27 tips om foto's te make met je smartphone.
 • Daarnaast is een telefoon ook handig om de weg te wijzen. Je kan hem als gps gebruiken en ook het kompas op je telefoon kan handig zijn. Bekijk alle top smartphones hier.
Heb je geen mobiele data voor een gps? Download dan voor je wandeling vast een offline kaartje van de omgeving zodat je een idee van het terrein en de route hebt. Bestel je nieuwe telefoon online.
 1. Wandelnavigatie / wandel-GPS

Je zou het misschien niet durven denken maar eens je een wandel GPS hebt gebruikt, kan je niet meer zonder. Een wandel GPS zorgt er namelijk voor dat je altijd de wandelroute kan terugvinden. Stel je maar eens voor dat je voor dat ene leuke plekje moet afwijken van de route. Met je wandel GPS is dat geen probleem!

Bovendien kan je ook altijd je wandelingen bewaren. Altijd interessant als je deze later nog eens opnieuw wil maken. Of je kan de wandelroute ook laten uitlezen op de computer en zo delen met je vrienden en kennissen. Nog op zoek naar een goede GPS-navigatie? Bekijk het volledige aanbod bij Bol.com.

Een overzichtje van alle wandel GPS systemen en wandelnavigatie vind je hier, je kan ook eentje online bestellen.
 1. Powerbank

Een powerbank is ook handig om mee te nemen, zeker als de batterij van je telefoon niet zo lang mee gaat of wanneer je voor langere duur op pad bent. Zo kan je onderweg je smartphone opladen en kan je altijd je telefoon blijven gebruiken. Bekijk alle modellen online.

 1. Water en drinkfles

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: neem altijd wat water mee tijdens het wandelen, of je nu maar een uurtje er op uit gaat of een halve dag op pad bent. Zorg dat je voor langere wandelingen genoeg te drinken mee neemt, en breng een drinkfles die je opnieuw kan vullen of een extra fles met water mee.

Kies indien mogelijk voor een hervulbare drinkfles zodat je onderweg bij een helder beekje of een drinkfontein de fles opnieuw kan vullen en tegelijkertijd geen afval achterlaat. Bekijk hier een overzicht van hervulbare drinkflessen.

 1. Eten

Ook eten is iets waar je beter te veel van mee kan nemen dan te weinig, zeker als je een langere wandeling gaat maken. Smeer vooraf wat boterhammen of haal verse broodjes bij de bakker. Neem ook snacks voor onderweg mee, zoals koeken of repen. Perfecte snacks om mee te nemen zijn groenten zoals komkommer, wortel en tomaat of fruit zoals appels en bessen, en hartige snacks zoals stukjes kaas, gedroogde worstsoorten en nootjes.

 1. Wandel-T-shirt

Net als voor te sporten zijn er ook speciale shirts om in te wandelen. Deze shirts zijn gemaakt om je droog te houden bij hoge inspanning en warm weer. Daarnaast zitten de shirts comfortabel en zullen ze niet gaan schuren onder je rugzak. Op koudere dagen wil je juist een thermokledij zodat je tijdens het wandelen goed warm blijft.

 1. Wandelbroek

Ook een wandelbroek is handig om te hebben. Wandelbroeken zijn namelijk licht en zijn gemaakt om je bij verschillende weersomstandigheden comfortabel te houden. Wanneer het weer omslaat en het opeens gaat regenen wil je niet in een jeans wandelen, aangezien die lang nat en koud blijft en gaat schuren.

Een goede allround wandelbroek is op zonnige dagen niet te warm en ademend, en is daarnaast ook waterdicht en winddicht zodat je bij koudere en natte dagen alsnog comfortabel blijft. Er zijn daarnaast ook broeken die je af kan ritsen tot een korte broek, evenals korte wandelbroeken voor in de zomer. Bekijk hier een overzicht van wandelbroeken.

 1. Regenjas

Of je nu in eigen land blijft of op vakantie gaat wandelen, een regenjas komt altijd van pas. Het weer kan op veel locaties snel omslaan, zeker als je bijvoorbeeld in de bergen bent. Er is niets vervelender dan verrast worden door de regen of harde wind. Doe daarom een goede regenjas aan tijdens het wandelen of stop er 1 in je rugzak.

Sommige jassen zijn te verkrijgen met een binnenjas die winddicht is en je warm houdt terwijl de buitenjas het waterdichte deel is, waarbij je op warme dagen alleen de buitenjas kan gebruiken. Bekijk hier alle regensjassen en bestel online.

 1. Zonnebril

Neem altijd een zonnebril mee, ook wanneer de zon niet schijnt op het moment dat je vertrekt. Mogelijk komt de zon later weer tevoorschijn. Een zonnebril voorkomt niet alleen dat je ogen vermoeid raken door fel licht, maar beschermt je ogen ook tegen rondvliegende insecten en laaghangende takken. Zorg wel altijd dat je zonnebril je ogen tegen Uv-straling beschermt, zodat je niet alsnog je ogen per ongeluk beschadigd. Bekijk hier onze tips voor de aankoop van een nieuwe zonnebril.

Onze tip: Kijk hier naar alle beschikbare zonnebrillen en koop online

 1. Zonnecrème

Smeer jezelf goed in voor je op pad gaat, maar neem ook zeker zonnecrème mee. Om goed beschermd te zijn moet je je namelijk meerdere keren per dag insmeren. Zeker wanneer je de bergen in gaat zal de zon feller schijnen als je hoger komt, maar ook wanneer je een lange wandeling maakt zal de zon later op de dag harder schijnen zijn dan ’s ochtends tijdens je vertrek. Tegen die tijd kan je jezelf dan weer opnieuw insmeren. Bekijk hier onze tips voor een goede zonnecrème.

Bestel je zonnecrème online, van factor 20 tot factor 50.

 1. Pet, muts of buff

Een pet beschermt zowel je hoofd als je ogen tegen de zon, en een muts is een aanrader wanneer je in koud weer gaat wandelen. Je kan echter ook een buff aanschaffen. Dit zijn multifunctionele doeken die je zowel als sjaal, als hoofdband of als muts kan gebruiken, waardoor deze altijd wel van pas kan komen.

 1. EHBO-set

 • Je zal een EHBO-set (hopelijk) niet vaak hoeven gebruiken, maar het is altijd verstandig om een setje bij je te hebben voor die ene keer dat er tijdens het wandelen toch iets gebeurt.
 • Er zijn speciale reis- en wandelsetjes te verkrijgen, waarin over het algemeen wat pleisters, verbandgaasjes, kompressen en alcoholdoekjes in zitten. Daarnaast is het handig om jodiumolie tegen insectenbeten, een pincet en een tekentang mee te nemen, evenals blarenpleisters. Ook een strip met een pijnstiller als paracetamol is handig om bij te hebben. Bekijk hier onze checklist voor je reisapotheek.
 • Wil je graag een EHBO kit bestellen? Bekijk hier alle kits.
 1. Tekentang

Als je gaat wandelen, kan je al eens last hebben van teken, zeker bij mooi weer. Teken komen het meest voor in de periode van maart tot en met oktober. Zodra de blaadjes weer aan de bomen komen moet je er goed op letten omdat de kans op teken dan een stuk groter wordt.

Een teek moet je altijd met een speciale tekentang van je huid te verwijderen. De tekentang bestaat in verschillende vormen, zo heb je een klein pincetachtige tangetje waarbij je de twee klemmetjes onder de teek kan zetten. Het kan ook een kaart of lepel zijn die je met een speciale inkeping om de teek heen schuift. Bekijk hier de verschillende tekentangen.

Zijn tekenbeten gevaarlijk?

Ja, tekenbeten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze bepaalde bacteriën en virussen met zich meedragen. Zo kunnen ze het virus voor ziekte van Lyme met zich mee dragen. Minder dan 20% van de teken dragen de spirocheten bij zich, de bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken.

Alleen besmette schapenteken kunnen de ziekte van Lyme overdragen op mensen. Wanneer een dergelijke teek je bijt is er echter wel 50% kans dat je ook daadwerkelijk ziek wordt. Bestel je ontsmettignsmiddel online (morgen in huis).

Daarnaast kunnen teken in het buitenland ook andere ziekten met zich meebrengen, zoals Mediterranean Spotted Fever (MSF) en tekencefalitis (FSME). Voor FSME is het mogelijk om jezelf in te laten enten wanneer je naar een regio waar deze ziekte te krijgen is op vakantie gaat, zoals Oostenrijk, Roemenië of andere Centraal Europese landen.

 1. Nooddeken

Hopelijk heb je dit nooit nodig, maar stop toch voor de zekerheid altijd een nooddeken in je tas. Deze dekens zijn gemaakt van folie en hebben een goudkleurige en een zilverkleurige kant. Een nooddeken moet je gebruiken bij onderkoeling, waarvoor je de goudkleurige kant naar buiten houdt, of bij oververhitting, waarbij je juist de zilverkleurige kant naar buiten hebt.

De deken zorgt er dus voor dat je lichaam op temperatuur blijft. Een nooddeken neemt amper ruimte in in je rugzak en weegt daarnaast bijna niks, maar kan wel levens redden in geval van nood. Bestel dus zeker je nooddeken online.
 1. Noodfluitje

Ondanks dat je wandelingen over het algemeen vredig zullen verlopen kunnen er altijd onverwachte dingen gebeuren. Hiervoor is het ook handig om een noodfluit bij je te hebben, zodat je in geval van verdwalen, een blessure of omgeslagen weer met je fluit aan kan geven waar je bent zodat reddingswerkers je makkelijk kunnen vinden.

Soms zit er een noodfluit aan je rugzak vast, maar in andere gevallen zal je er zelf eentje moeten kopen (koop je noodfluitje hier online). Kijk ook eventueel naar een klein spiegeltje waarmee je naar reddingshelikopters kan seinen en een kleine zaklamp voor in het donker.

 1. Microvezelhanddoek

Microvezelhanddoeken zijn niet onmisbaar tijdens het wandelen maar wel altijd handig. De handdoeken zijn in verschillende maten te verkrijgen maar nemen altijd minder ruimte in dan een gewone handdoek. Daarnaast zijn ze dun en drogen ze snel. De doeken zijn dan ook erg handig om tijdens het wandelen mee te nemen om bijvoorbeeld je vieze handen aan af te vegen, je af te drogen als je even ergens gaat zwemmen of pootjebaden.

Je kan ze zelfs als picknickkleed gebruiken, bekijk hier alle microvezelhanddoeken en bestel er eentje online.

 1. Zakmes

Een zakmes is ook niet echt noodzakelijk maar kan wel erg praktisch zijn. Zo is een zakmes handig voor het snijden of schillen van je eten, maar kan je ook in andere situaties een mes nodig hebben. Bekijk hier de zakmessen en bestel online.

 1. Stukje touw of veters

Nog iets wat handig kan zijn om bij je te hebben is een stuk touw of een extra set veters. Dit is handig voor wanneer je schoenveters tijdens de wandeling kapotgaan, je rugzak gerepareerd moet worden of je onderweg mooie bloemen vindt die je mee wilt nemen. Bestel je extra veters online.

 1. Compactcamera

Als laatste is een compactcamera ook aan te raden. Tegenwoordig kan je natuurlijk ook met je smartphone mooie foto’s maken, maar de foto’s die je met een daadwerkelijke camera maakt zijn vaak toch nog net iets mooier. Daarnaast bespaar je zo ook de batterij en het geheugen van je telefoon. Het liefst wil je natuurlijk een mooie grote camera met je mee dragen, maar die zijn over het algemeen redelijk zwaar. Een lichtgewicht compactcamera is misschien dus net iets handiger.

Het liefst kan de camera ook tegen een stootje en is deze waterdicht, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je camera na 1 regenbui al vervangen moet worden. Als je camera niet waterdicht is neem je best een waterdichte hoes mee (of een plastic zak werkt ook vrij goed). Bekijk hier alle camera's en bestel online.

 1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden bij al die redenen? Zoek je nog inspiratie voor je volgende wandelavontuur? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en ga stevig stappen !

Wandelboek 1

Gratis reisgids wandelboek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 juli 2022 - ed.de.Bruin

Mooi, breed en zeer informatief, een aanrader

- 22 juni 2022 - Rob

Top checklist, mijn wandelarsenaal is nu compleet

- 2 september 2021 - Bert Aasman

Met name grotere kaart en gps-track werkt erg goed. Geen bijzonderheden na 3 routes gelopen te hebben.

- 30 mei 2021 - Hans

Op zich mooie lijst voor een langere wandeling in de heuvels en bergen in het buitenland. Voor een normale wandeling in Nederland wel wat veel voor mijn gevoel

- 23 november 2020 - Gino

mooi uitgewerkt, genoeg voorbeelden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?